Bak kulissene på klimatoppmøte:

Trump-frykt åpner for tettere samarbeid med Kina

<p>Canadas klima- og miljøminister Catherine McKenna sammen med Norges klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) under FNs klimaforhandlinger i Marrakech i november.</p>
Canadas klima- og miljøminister Catherine McKenna sammen med Norges klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) under FNs klimaforhandlinger i Marrakech i november. Foto: Mosa'ab Elshamy / AP

Med klimaskeptikeren Donald Trump som amerikansk president, vil samarbeidet med Kina og EU bli viktigere, mener klima- og miljøminister Vidar Helgesen. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvordan fylle tomrommet etter en offensiv amerikansk administrasjon?

Det var blant problemstillingene klimaminister Vidar Helgesen (H) og Canadas miljøminister, Catherine McKenna, diskuterte under et til nå ukjent møte på FNs klimaforhandlinger i Marrakech i november.

Det kommer frem i Norges rapport om forhandlingene 8. til 18. november som ABC Nyheter har fått innsyn i. Rapporten er skrevet av klima- og miljødepartementet.

Klimaforhandlingene i Marrakech i Marokko var bare to dager gamle da det ble klart at Donald Trump vant det amerikanske valget.

Samarbeid med Kina

Ifølge rapporten sa McKenna at man fra kanadisk side «fokuserer på å få et tettere samarbeid med i Kina.»

I rapporten står det ingenting hva Norge og Helgesen tenker om et styrket forhold til Kina, men overfor ABC Nyheter bekrefter Helgesen at Kina kan bli viktigere enn tidligere i klimapolitikken.

– Kina er klare til å ta større ansvar, skriver Vidar Helgesen i en epost til ABC Nyheter.

Han skulle gjerne sett at en offensiv amerikansk administrasjon fortsatte klimapolitikken.

Klima- og miljøvernminister Vidar Helgesen (H) har tatt med en klimaidé fra sommerferien i Sverige. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Klima- og miljøvernminister Vidar Helgesen (H) har tatt med en klimaidé fra sommerferien i Sverige. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

– Vi ville hatt god nytte av et amerikansk lederskap fremover, men ser nå at andre land og grupperinger, som EU, kan bli viktigere. For Norge blir det spesielt viktig å styrke samarbeidet med nettopp EU, som vi også gjennomfører vårt klimamål sammen med.

Helgesen understreker at Norge lenge har hatt et miljøsamarbeid med Kina, og nå tror Helgesen det blir enda sterkere.

– Etter normalisering av politiske relasjoner med Kina ser jeg muligheter for et enda sterkere klima- og miljøsamarbeid med Kina, skriver Helgesen.

Helgesen: – Vi skal gjennomføre klimaavtalen

En kilde blant Trumps medarbeidere har antydet at Trump kan trekke USA fra klimakonvensjonen. Det vil også frita landet fra forpliktelsene i Parisavtalen, ifølge NTB.

USAs president Donald Trump. Foto: Evan Vucci / AP
USAs president Donald Trump. Foto: Evan Vucci / AP

Helgesen mener det internasjonale klimaarbeidet vil fortsette med full styrke i 2017 - det på tross av at Trump har utpekt klimaskeptikerne Rick Perry og Scott Pruit som henholdsvis energiminister og sjef for miljødirektoratet EPA.

– Det internasjonale klimaarbeidet vil fortsette med full styrke i 2017 – og det at det har kommet en ny administrasjon i USA endrer ikke på det. Vi skal gjennomføre Parisavtalen og vi skal utvikle et godt regelverk, skriver Helgesen.

Trump har kalt Parisavtalen «en kinesisk konspirasjon» og har sagt at han vil trekke USA ut av den internasjonale klimaavtalen som nylig trådte i kraft. Helgesen forteller at en eventuelt «amerikansk utmeldelse først vil kunne få effekt i 2020.»

– Om Trump faktisk vil trekke USA fra Parisavtalen er fremdeles uklart. En amerikanske utmeldelse vil uansett, som følge av avtalen, først kunne få effekt i 2020, opplyser Helgesen.

Høyres-statsråden legger ikke skjul på at dersom USA, som verdens nest største utslippsland, trekker seg fra avtalen, vil det oppstå usikkerhet rundt avtalens gjennomføring.

– Samtidig vil overgangen til et samfunn med lavutslipp fortsette, også med Donald Trump som USAs president. Markedene for klimavennlige løsninger er i rivende utvikling, og et er raskt fallende kostnader for sol og vind og batteriteknologi. Dette gir lønnsomme arbeidsplasser, noe president Trump neppe vil si nei til. I fjor var det flere ansatte i fornybar energi i USA enn i kull, olje og gass til sammen, avslutter Helgesen.

– En kinesisk konspirasjon

Det har vært frykt for at store utslippsland som Kina og Brasil vil bli mindre lystne på å kutte egne utslipp hvis USAs klimautslipp igjen begynner å stige.

Men Kina har dempet frykten for at det internasjonale klimasamarbeidet skal ryke.

– Våre tiltak vil ikke bli påvirket av den nye regjeringen i USA, sa Gu Zihua fra Kinas utenriksdepartement i forrige uke.

Trump har også kalt klimaforskningen «svindel» og «bullshit», og lovet å stanse all støtte til FNs arbeid mot global oppvarming.

Les også: Stor klimauro på Stortinget etter Trumps seier

Trump «vurderer» Parisavtalen

Hva som vil skje for klimakampen i 2017, vil i stor grad påvirkes av valgene Trump tar og vil overskygge det meste annet i klimaåret 2017.

Etter valget i USA sa Trump i et intervju at han fortsatt vurderte hva han vil gjøre med Parisavtalen.

Dette ble tolket som at han kunne være på vei bort fra valgløftet om å «kansellere» avtalen.

Les også: Trump og Trudeau slo et slag for godt naboskap

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) og USAs utenriksminister under Obama, John Kerry, signerer felleserklæring om klima og regnskog. Hva som skjer med USAs klimapolitikk nå, er usikkert. Foto: Cornelius Poppe / AP
Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) og USAs utenriksminister under Obama, John Kerry, signerer felleserklæring om klima og regnskog. Hva som skjer med USAs klimapolitikk nå, er usikkert. Foto: Cornelius Poppe / AP

Personvernpolicy