Åpen for alle - alltid

Foreslår aldersgrense for hijab og troskapsed– Carl I. Hagen forpester samfunnsdebatten

Carl I. Hagen ønsker strengere innvandringspolitikk i landet, og har kommet med en rekke kontroversielle forslag for ny politikk.
Carl I. Hagen ønsker strengere innvandringspolitikk i landet, og har kommet med en rekke kontroversielle forslag for ny politikk. Foto: Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Carl I. Hagen har lagt frem en rekke kontroversielle innspill til Frps nye politikk i forkant av partiets landsmøte i april. Dette får Antirasistisk Senter til å rase.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han vil blant annet gjøre om på reglene om bruk av hijab og heldekkende plagg som niqab og burka, og vil ha hijabforbud gjennom hele grunnskolen og videregående.

Vil ha troskapsed

– Jeg mener hijab ikke skal brukes før etter fylte atten år, når folk er myndige. Vil de bruke det etter den tid, er det greit. Hensikten er at foreldre ikke skal kunne få barna sine til å bruke hijab, men at de skal kunne bestemme det selv, sier Hagen til Dagbladet.

Frp-nestoren mener òg det er viktig at innvandrere skal avkreves en troskapsed til den norske stat før de får norsk statsborgerskap. De må også love at de forstår at det er norske lover som gjelder i Norge, og ikke lover fra opprinnelseslandet.

Les også: Trump ber Irans president passe seg

– En politikk for polarisering

Rune Berglund Steen, leder av Antirasistisk Senter Foto: NTB scanpix
Rune Berglund Steen, leder av Antirasistisk Senter Foto: NTB scanpix

Dette er bare et knippe av innspillene til Hagen, som forferder leder i Antirasistisk Senter, Rune Berglund Steen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener Carl I. Hagen forpester samfunnet og samfunnsdebatten med slike politiske forslag.

– Vi snakker om en mann som er helhjertet begeistret for Donald Trump. Både det Trump og det Hagen representerer er en politikk for polarisering. Det er en politikk for å bygge murer både her og der mellom oss, sier Berglund Steen til ABC Nyheter.

Les også: Hagen støtter Trumps presidentordre

– Helt absurd

Han er tydelig oppgitt, og sier et forbud mot hijab representerer en autoritær tankegang som ikke har plass i dette samfunnet.

– Det blir jo absurd at han mener at innvandrere skal avlegge troskapsed til en norsk stat, samtidig som han selv står for verdier som er på kollisjonskurs med noen av våre grunnleggende verdier. Hans norske stat fremstår som et direkte trangt og autoritært sted, mener lederen i Antirasistisk Senter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Wilders vil forby islam i Nederland

– Ikke lenger en lek

Berglund Steen peker på den internasjonale konteksten i innspillene og politikken Hagen står for.

– Noe av dette begynner å bli virkelighet. Vi har Trump som begynner å lage dette fordomsfulle herket til politikk, og du har Geert Wilders i Nederland som vil forby islam i landet. Dette er ikke lek lenger, det er ikke moro, det er faktisk blitt farlig, sier han til ABC Nyheter.

Les også:

Hagen vil granske barnevernet i tvangsekteskapssak

Hijab-nekt på sykehjem er i strid med loven

Carl I. Hagen klar for comeback på Stortinget