Grasrota i Venstre ønsker brudd med Frp

Venstres leder Trine Skei Grande og Abid Raja.
Venstres leder Trine Skei Grande og Abid Raja. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Fylkeslederne i Venstre ønsker en ny regjering etter årets stortingsvalg. – En kombinasjon med Sylvi Listhaug og Per Willy-Amundsen er tung å svelge, sier fylkeslederen i Finnmark. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi mener en regjering hvor Høyre velger Venstre og KrF er bedre for landet, den vil være mer samlende enn den splittende retorikken Frp tidvis har ført fra regjeringskontorene, sier stortingspolitiker og medlem i Akershus Venstre, Abid Raja, til ABC Nyheter.

I helgen vedtok Akershus Venstre og flere andre fylkeslag at de ønsker en ny regjering.

Ni fylkeslag bekrefter overfor ABC Nyheter at de ønsker å bryte samarbeidet med Fremskrittspartiet.

Raja er Venstre Akershus sin første stortingskandidat, og mener spesielt klimaholdningene i Frp gjør samarbeidet vanskelig.

– Ikke minst vil vi unngå klimafornektere i regjeringen. En regjering med Høyre, Venstre og KrF vil sette kunnskap i sentrum, og ikke så tvil under medias sannferdighet og løfte frem retorikken med alternative fakta, sier Raja.

– Forferdelig problematisk samarbeid

Alle fylkeslagene til Venstre har årsmøter i februar, der skal fylkeslagene ta stilling til hvilken regjeringskonstellasjon de mener partiet bør gå til valg på.

ABC Nyheter har forsøkt å nå alle fylkeslederne i partiet. Ingen av de 15 fylkeslederne ABC Nyheter har vært i kontakt med sier de ønsker et videre samarbeid med Frp, enten det er som støtteparti eller regjeringspartner.

– Vi synes det er et forferdelig problematisk samarbeid, sier leder i Agder Venstre Torunn Sandvand til ABC Nyheter.

– Vi har årsmøte 18. og 19. februar, og det går mot at vi ikke vil fortsette å støtte en regjering med Frp. Det er heller ikke aktuelt å gå inn i en regjering med Frp, sier fylkesleder i Buskerud Erik Hørlück Berg.

– Vi har fått store gjennomslag, men enkeltsaker og enkeltpersoner i Fremskrittspartiet provoserer gjør det helt utenkelig at samarbeidet fortsetter. Slik jeg ser det er det helt kav umulig, sier Hørlück Berg.

Les også: Abid Raja: – Ikke la politikere som roper «lik og del» dra oss ned i gjørma

– Tungt å svelge

I nord er heller ikke ønsket om å fortsette samarbeidet stort.

– Finnmark Venstre har vært en sterk forkjemper for at vi burde trekt oss i forbindelse med budsjettforhandlingene i fjor, og vi vil ikke støtte en Frp i regjering etter valget i år, sier fylkesleder Leif Wasskog til ABC Nyheter og fortsetter:

– Vi har opplevd en sentraliseringspolitikk vi ikke er fornøyd med. I tillegg blir slitasjen med Frp for stor. En kombinasjon med Sylvi Listhaug og Per Willy-Amundsen er tung å svelge.

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug har en retorikk som er splittende, mener flere av fylkeslederne til Venstre. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug har en retorikk som er splittende, mener flere av fylkeslederne til Venstre. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Fylkesleder i Nordland, Anja Johansen, sier fylkeslaget ikke har tatt stilling til dette som fylkeslag, men bekrefter at rollen «er belastende».

– Rollen som samarbeidsparti har gitt gjennomslag vi ellers ikke hadde fått gjennomført. Samtidig er rollen belastende. Venstre holdes ansvarlig for Frps standpunkt i innvandringspolitikken, sier Anja Johansen til ABC Nyheter.

– Størst sprik mellom samarbeidspartiene og regjeringen er i innvandrings- og miljøpolitikken, legger Johansen til.

Nord-Trøndelag Venstre hadde også årsmøte i helgen. Fylkeslaget vedtok ingenting, men fylkesleder Hans Martin Storø er klar på at fylkeslaget ønsker en ny regjering.

– Det er uten tvil et ønske i Nord-Trøndelag Venstre om en sentrumsregjering med KrF, Høyre og Venstre uten Frp. Hvis det ikke lar seg realisere får vi ha en løpende dialog, sier Storø.

Les også: Beste måling for Senterpartiet på 20 år

Hedmark, Rogaland og Møre og Romsdal ønsker brudd

Hedmark Venstre konkluderte på deres årsmøte i helgen at de ønsker å bryte samarbeidet med Frp.

– Vi er helt klare på at vi har fått mye gjennomslag som støtteparti, men nå er tiden inne for å gi videre inn i regjering og det blir ikke med Frp, sier fylkesleder i Hedmark, Sjur Skjævesland, til ABC Nyheter.

– Frp er et fløyparti det er best å holde utenfor regjeringskontorene, mener Skjævesland.

På sitt årsmøte i helgen, kom fylkeslaget i Møre og Romsdal til at de ønsker en sentrumsregjering med Krf og Venstre.

– Vi har gjort et vedtak på at vi ønsker en sentrumsregjering. Vedtaket sier ingenting om samarbeid med eventuelt andre partier, sier fylkesvaraordfører i Møre og Romsdal, Gunn Berit Gjerde, til ABC Nyheter.

Fylkesleder i Rogaland Venstre, Kjartan Alexander Lunde, sier Rogaland Venstre ønsker en regjering uten Frp.

– Vi ønsker en regjering med Venstre, Krf og Høyre. Det er et stort ønske i Venstre om en ny regjering, vi ønsker og ha avstand til Frp. Samtidig står vi på ingen måte med åpne armer for Arbeiderpartiet slik de har opptrådt de siste årene, sier Lunde til ABC Nyheter.

Les også: Frp-topper tror ikke klimaendringene er menneskeskapte

Flere årsmøter i vente

Hordaland Venstre har årsmøte til helgen.

– Jeg vet ikke om det blir vedtatt en uttalelse om dette. Jeg tror likevel et flertall ønsker en blågrønn regjering med Høyre, Venstre og KrF. Jeg tror et flertall ønsker å få Frp ut av regjeringskontorene, sier fylkesleder Idun Bortne.

Østfold Venstre har også årsmøte til helgen, fylkeslaget har fått inn forslag fra lokallag som ønsker å bryte samarbeidet.

– Vi har årsmøtet til helgen så jeg kan ikke forskuttere, men jeg kan bekrefte at vi har fått inn uttalelser fra lokallag som ikke ønsker å fortsette et samarbeid med Frp, sier fylkesleder i Østfold Venstre, Maren Hersleth Holsen, til ABC Nyheter.

Sogn og Fjordane har også årsmøte til helgen. Fylkesleder Gunhild Berge Stang mener partiet ikke lenger bør være et samarbeidsparti.

– Vi skal ta standpunkt til samarbeidet med Frp kommende helg på årsmøte. For min egen del synes jeg vi har fått til mye som samarbeidsparti, men nå mener jeg vi enten bør være i regjering eller i opposisjon.

Fylkeslaget til Oslo Venstre har også årsmøte i februar. Fylkesleder Espen Ophaug sier mange i Oslo Venstre synes samarbeidet «er trøblete».

– Det blir et tema på årsmøte, men det er ingen hemmelighet at mange i Oslo Venstre synes samarbeidet med Frp er trøblete.

Fylkeslagene til Venstre i Sør-Trøndelag og Telemark har ikke hatt noe vedtak, og ønsker ikke å kommentere saken.

Fylkeslagene i Troms, Oppland og Vestfold har ikke svart på ABC Nyheter sin henvendelse.

Les også: – Venstresidens tradisjonelle velgere føler seg oversett

Personvernpolicy