Norges Fredsråd: – Obamas tid som president er full av kritikkverdige forhold

Foto: Win Mcnamee / Pool / EPA
Artikkelen fortsetter under annonsen

En skeptisk holdning til Trump og hans politikk må ikke innebære at vi romantiserer og ukritisk hyller Barack Obamas presidenttid, mener Norges Fredsråd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Donald Trump har ikke gått stille i dørene den første uken i Det hvite hus. Innreiseforbudet , ordre om å trekke USA fra frihandelsavtalen TTP og stansing av bistand til grupper som støtter abort har ført til demonstrasjoner og kraftig reaksjoner i USA og resten av verden.

På sosiale medier hylles Barack Obama for sine åtte år som president, og er mer populær nå enn før valget, ifølge nettmagasinet Politico.

Hedda B. Langemyr i Norges Fredsråd ber folk huske på hva Obama gjorde i sin presidenttid.

– En skeptisk holdning til Trump og hans politikk må ikke innebære at vi romantiserer Barack Obamas presidenttid. Obama var ikke en fredelig president og vi må huske hva han stod for, sier Langemyr som er daglig leder i Norges Fredsråd til ABC Nyheter.

Hedda B. Langemyr, Norges Fredsråd Foto: Privat
Hedda B. Langemyr, Norges Fredsråd Foto: Privat

– Det er en grunn til at veldig mange reagerer og ønsker ting annerledes enn under Obama, og det er spørsmål som må adresseres både i mediebildet og blant politikere, også her i Norge, sier Langemyr.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Langemyr understreker at hun «langt ifra støtter Trump», men mener romantiseringen av Obama blir helt feil.

– Hadde det ikke vært for at Trumps twitterkonto får oss til å skjelve i buksene og ønske Obama tilbake i Det hvite hus sporenstreks, er sannsynligheten stor for at verden snarere ville husket Obama som drone-presidenten.

Både Amnesty, FN og Human Rifhts Watch har kritisert Obamas dronekrig. Bruken av ubemannede droneangrep har økt kraftig i løpet av hans åtte år i Det hvite hus.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Liten tvil om at Trump er narsisisst

Les også: Trump allerede kandidat for 2020

– Obama har ansvar for utenomrettslige henrettelser

I 2009 fikk Obama fredsprisen. Tildelingen fikk massiv kritikk, men Thorbjørn Jagland og Nobelkomiteen forsvarte tildelingen.

Daværende Nobel-direktør Geir Lundestad har i etterkant sagt Obama aldri burde fått prisen. Den oppfatningen deler Langemyr.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Barack Obama og Donald Trump. Foto: Kevin Dietsch / Pool / EPA
Barack Obama og Donald Trump. Foto: Kevin Dietsch / Pool / EPA

– Obama var absolutt ikke en fredelig president. Obama fikk fredsprisen i 2009 samtidig som han var øverstkommanderende for militære styrker og ledet an i to kriger i Afghanistan og Irak. Han meldte om opptrapping i Afghanistan i perioden han fikk prisen.

I tillegg mener Langemyr USAs bruk av droner i krig er et kritikkverdig forhold i løpet av Obamas åtte år som verdens mektigste mann.

– Obama har økt bruken av dronekrigføring i stor grad under sitt presidentskap. Han er i hvert fall ansvarlig for over ti ganger så mange dronedrap som president Bush, og de fleste i land som USA ikke har noen formell krigserklæring som Somalia, Jemen og Pakistan. Drapene er derfor å regne som utenomrettslige henrettelser som strider imot både den amerikanske grunnloven og folkeretten.

Amerikanske myndigheter har argumentert med at dronangrepene er rettet mot ledere av al-Qaida og i liten grad rammer sivile. En rapport fra Amnesty mener mange av ofrene er ubevæpnede sivile.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I tillegg til droneangrepene og de to krigene, blir Libya-krigen stående igjen som en katastrofal krig på mange måter som har skapt anarki, kaos, en havn for menneskesmuglere og et arnested for IS-soldater. Han har flere kriger på samvittigheten og utenomrettslige henrettelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hevder pressen har støttet Clinton

Hedda Langemyr hevder pressen har støttet Clinton i valgkampen. Foto: John Locher / AP
Hedda Langemyr hevder pressen har støttet Clinton i valgkampen. Foto: John Locher / AP

Langemyr mener pressen burde vært mer kritisk mot Obama og demokratenes presidentkandidat Hillary Clinton.

– Jeg tror vi var vitne til en stor opphausing og euforia knyttet til Clinton som kandidat, ikke minst som første mulige kvinnelige president. At hun ble tillagt en mindre kritisk gjennomgang enn hva som burde vært tilfellet, og et mer eller mindre samlet pressekorps gikk aktivt inn til støtte for henne. Det burde vært en mer kritisk refleksjon av hva Obama har gjort og hva Clinton potensielt ville gjøre.

I forrige uke kalte stortingspolitiker Jan Arild Ellingsen (Frp) norsk presses dekning av Donald Trump som «hinsides elendig». Trump-supporter og Stortingsrepresentant, Ulf Leirstein (Frp), er også kritisk til pressen i forbindelse med Obamas periode.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: The Times med krass kritikk mot fredsprisen

– Trump er utilregnelig og barnslig

– Donald Trump er utilregnelig og farlig, mener Hedda Langemyr. Foto: Evan Vucci / AP
– Donald Trump er utilregnelig og farlig, mener Hedda Langemyr. Foto: Evan Vucci / AP

Selv om Langemyr mener Obamas periode blir romantisert i forbindelse med valget av Trump, støtter hun langt i fra Trump.

– Med utgangspunkt i en ukritisk skjønnmaling av Obama og Clinton har debatten blitt polarisert. Vi har å gjøre med en utilregnelig, barnslig president som snakker rett fra levra. Trump setter spørsmålstegn ved mye av det grunnleggende vår verden er tuftet på. Han bestrider også sannhetsgehalten i etterretning og det offentlige mediebildet, hevder nyheter er fake news og bidrar aktivt til en styrket informasjonskrig. Han har en lemfeldig omgang med menneskerettigheter, internasjonal lov og rett og multilaterale avtaler, og utfordrer med det den liberale verdensordenen som vi har levd med siden 2.verdenskrig. Det er selvfølgelig både skummelt og farlig. Det er naturlig at folk reagerer sterkt, vi er på vei ut i et ukjent farvann.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Langemyr håper likevel frykten for Trump ikke fører til en ukritisk hyllest av Obama.

– Det å være redd og bekymret, fører til en mobilisering mot Trump. Det er vel og bra, men frykten for Trump bør ikke føre til en ukritisk hyllest av Obama.

Ta kvissen: Er du egentlig Trump-supporter?

– Verre enn Bush

Hilde Restad er tidligere seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitiske Institutt og er førsteamanuensis ved Bjørknes Høyskole.

Hun har forsket på holdningen til folkeretten i amerikansk utenrikspolitikk fra Bush-administrasjonen til Obama.

Hun har skrevet rapporten «The War on Terror from Bush to Obama» og i rapporten konkluderer hun med at Obama i sin første periode ikke sluttet med midler mot terror han forakter og tok til orde for å reversere.

I rapporten peker Restad på den mye omtalte Guantanamo-fangeleiren som Obama lovte å stenge sitt første regjeringsår. Fangeleiren er fortsatt i bruk. I fangeleieren ble det under Bush avdekket tortur, grov mishandling og grove forhørsmetoder.

Restad trekker også frem Obamas bruk av droner i rapporten, hvor han har gått lenger enn George W. Bush.

Det har ikke lyktes ABC Nyheter å få en kommentar fra Hilde Restad.

Les også: Trump's mulige ambassadør til EU skaper kuldegysninger i Brussel