Forslag om importforbud i Stortinget:

– Gatehunder fra utlandet kan gi livsfarlige, nye sykdommer i Norge

SMITTEBOMBER? Eierløse gatehunder som dyrevenner tar med til Norge, utgjør en tikkende helse-bombe ifølge Senterpartiet.
SMITTEBOMBER? Eierløse gatehunder som dyrevenner tar med til Norge, utgjør en tikkende helse-bombe ifølge Senterpartiet. Foto: Colourbox

– EØS-regelverket vi har i dag, beskytter oss ikke mot de sykdommene vi ønsker å beskytte oss mot, går det fram av stortingshøring om helserisikoen ved gatehunder som blir tatt med til Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi er veldig bekymret. Vi har en særdeles god dyrehelse i Norge. Det er viktig for alle i det norske samfunnet å ta vare på det. Regelverket gjelder for hele EU og EØS og tar ikke høyde for forskjellene.

Det sa direktør Hilde Bremnes i Mattilsynet da Stortingets næringskomité tirsdag arrangerte høring om et forslag Senterpartiet har fremmet om å forby import av gatehunder.

– Det er en betydelig økt risiko for at det kommer nye parasitter og sykdommer gjennom gatehundene. Noen av parasittene er så alvorlige at de er dødelige, også for mennesker, la hun til.

Veterinær Trude Mostue og NOAH for dyrs rettigheter mener derimot at alle hunder som krysser grensa, også Fido som har vært på ferie i Spania, utgjør en helserisiko og må kontrolleres.

Les også: Fryktet hjerteorm funnet hos hund

Kan endre helsesituasjonen i Norge

Trude Mostue (t.v.) og Mariann Høili er begge innvolvert i MS Rescue. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Trude Mostue (t.v.) og Mariann Høili er begge innvolvert i MS Rescue. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Det skjedde et hopp i importen av hunder 2012, for da ble EU-regelverket som tilsier friere flyt også av dyr, tatt inn i EØS-reglene Norge må følge.

Nordmenn i utlandet føler omsorg for gatehunder som må finne mat på søplehauger, spise døde dyr og må slåss med andre hunder og få rifter og sår. Enkeltpersoner og organisasjoner tar derfor med seg dyr hit.

Men Mattilsynet og Veterinærinstituttet advarer folk mot å ta med seg gatehunder fra utlandet til Norge. De mener det kan forverre helsesituasjonen for både dyr og mennesker her i landet.

Les også: Økt innførsel av nye kjæledyr gir økt smittefare

– Vi kan ikke beskytte oss

– Vi har en gunstig, unik smittestatus hos dyr i Norge. Det er ikke tilfeldig. Det ligger innsats gjennom flere generasjoner. Vi har overvåket, testet og bekjempet dyresykdommer. Introduksjon av nye smittestoffer kan få store konsekvenser, sa Fagansvarlig for zoonoser ved Veterinærinstituttet, Hannah Jørgensen, i høringen.

Zoonoser er sykdommer som kan overføres fra dyr til mennesker.

Hun fortalte at 80 hunder fra Romania ble undersøkt i 2013.

– Under 50 prosent hadde fått effektiv vaksine mot rabies. Det ble også påvist ulike parasitter og bakterier. Hjerteorm ble påvist hos 7 prosent av dem, fortalte Jørgensen og konkluderte:

– Regelverket vi har i dag, beskytter oss ikke mot de sykdommene vi ønsker å beskytte oss mot.

Tidligere måtte dyr som ankom fra utlandet holdes i karantene i lang tid for å forhindre import av sykdommer vi er fri for. Men med EØS-avtalen er den fri flyten også av dyr blitt prinsippet.

– Gudene vet om svenskegrensa

Både veterinær Trude Mostue, som representerte organisasjonen MS Rescue på høringen, og leder Siri Martinsen i NOAH - for dyrs rettigheter argumenterte mot et importforbud gatehunder, og påpekte det paradoksale i det, opp mot en helt ukontrollert import av hunder over grensa fra Sverige.

– MS Rescue omplasserer uønskede hunder fra Spania. Hundene er tamme og har bodd hos familier. De er ikke gatehunder. Det er god grunn til å tro at det samme gjelder det som blir kalt gatehunder fra andre land i Sør- og Øst-Europa, sa Mostue.

– Hver gang nordmenn tar med Fido på ferie i Spania, spiller de russisk rulett med Fidos helse, sa Mostue.

– Sverige er ett av de største transittlandene for hundeimport. Og gudene vet hvilke sykdommer de drar med seg. Forbud mot gatehunder er et latmannstiltak. Jeg foreslår derfor full kontroll med alle hunder som passerer grensa, sa hun.

Pollestad er skremt

– Jeg blir skremt når en vet at Mattilsynet, Veterinærinstituttet og Den norske veterinærforening alle fraråder folk å ta med gatehunder til Norge. Likevel vet vi at dette skjer i et betydelig omfang, sa Geir Pollestad til ABC Nyheter i september i fjor.

Da hadde landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp) slått fast at han gjerne vil advare, men på grunn av EØS-avtalen ikke kan nekte noen å ta med løshunder fra utlandet.

Les: Kan ikke nekte folk å ta med seg løshunder fra EØS-land

Les også: Mater gatehunder fra egen lomme

Personvernpolicy