Listhaug: – Skjønner at folk flest er skeptisk til mediene

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) mener man må være kritisk til journalister.
Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) mener man må være kritisk til journalister. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Skremmende at en norsk statsråd ikke har større respekt for en av samfunnets viktigste institusjoner, mener den norske pressetoppen Per Edgar Kokkvold.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) føler seg mistenkeliggjort av norsk presse og tror pressen er redd for å miste definisjonsmakt.

– På samme måte som det er viktig med kritisk journalistikk er det viktig å være kritisk til journalistikken, skriver Listhaug på sin blogg.

Ministeren mener journalister i Norge «på ingen måte» speiler det politiske synet til folk flest.

Sammen med sin politiske rådgiver, Espen Teigen, har Sylvi Listhaug brukt mye krefter og tid på sin egen Facebook-side. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Sammen med sin politiske rådgiver, Espen Teigen, har Sylvi Listhaug brukt mye krefter og tid på sin egen Facebook-side. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Ofte blir min Facebook-side og det vi gjør i sosiale medier mistenkeliggjort av mange i mediene, skriver Listhaug i blogginnlegget.

Listhaug har det siste året blitt regjeringens Facebook-dronning. Med over 111.000 følgere publiserer hun egne nyheter og har egne live-sendinger. Dermed bestemmer Listhaug selv hva hun vil snakke om og sette på dagsorden på sin Facebook-side.

En undersøkelse fra nyhetsbyrået Reuters i 2016 viser at kun 32 prosent i Norge stoler på journalister.

Listhaug skriver på bloggen at hun tror mediene redd for å miste definisjonsmakt.

– Mediene har ikke lenger monopol på hva som kommer ut av informasjon til folk flest. Vi kan legge ut informasjon direkte på Facebook og folk kan engasjere seg og bli med å spre budskapet. Selv om mange prøver å klistre «fake news» og at vi er lemfeldig med fakta som påstand til meg, er de ikke særlig etterrettelig med fakta selv når de ikke kan dokumentere påstanden.

Frp-statsråden skriver videre at hun «skjønner godt at folk flest er skeptiske til mye av det som fremstilles i mediene».

– For å bruke meg selv som eksempel, blir det jeg sier ofte tatt ut av sammenheng, eller man ønsker å skape et inntrykk av at jeg er «fæl» og «kald». Når folk flest imidlertid går inn og ser hva jeg sier, for eksempel på våre livesendinger hvor vi kan snakke ut uten å bli avbrutt, så får man kanskje et annet inntrykk, skriver Listhaug videre.

Abid Raja: – Ikke la politikere som roper «lik og del» dra oss ned i gjørma

Kokkvold: – Deprimerende å lese

Tidligere generalsekretær i Norsk Presseforbund Per Edgar Kokkvold er skremt over Listhaugs blogginnlegg. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Tidligere generalsekretær i Norsk Presseforbund Per Edgar Kokkvold er skremt over Listhaugs blogginnlegg. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Leder av Kringkastingsrådet og mangeårig generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, er opprørt over Listhaugs blogginnlegg.

– Jeg synes det er deprimerende å lese. Hvis hun tror det er en fordel for demokratiet at det ikke eksisterer kritisk presse er det ytterst alvorlig, sier Kokkvold til ABC Nyheter.

Den erfarne pressemannen synes Listhaugs tanker om pressen er skremmende.

– Det er skremmende at en statsråd ikke har større innsikt og respekt for en av demokratiets viktigste institusjoner, sier Kokkvold og fortsetter:

– Selvfølgelig vil Listhaug, i liket med andre politikere, ha fri adgang til mediene uten ubehagelige spørsmål, men det er ikke slik det fungerer. De sosiale mediene er jo en rik anledning til mikrofon uten å bli avbrutt, men heldigvis mener norske politikere flest at pressen har en helt nødvendig funksjon ved at de setter kritisk søkelys der makten ligger. Dette gjør jo de fleste politikere, men ikke Listhaug og det synes jeg er trist.

Kokkvold synes Listhaug bør vise større respekt for norsk presse.

– På samme måte som journalister skal respektere at politikere har en viktig jobb, bør politikere vise respekt for den frie presses helt avgjørende jobb. Neste gang hun uttaler seg om pressen bør hun gjøre folk oppmerksom på hvor viktig pressen er.

Kokkvold understreker samtidig at man skal være kritisk til pressen.

– At man skal være kritisk til pressen har jeg alltid ment. Det er utmerket, men hvis politikere begynner å stille spørsmål ved om fri presse eksisterer har vi et alvorlig problem. Vi har i disse dager et eksempel i USA hvor en president forsøker å bringe en kritisk presse til taushet og hvor løgnen blir satt i system, dit må vi aldri komme.

«Journalister er blant de mest uærlige mennesker på kloden», hevdet USAs president Donald Trump i en pressekonferanse på lørdag.

Den mangeårige generalsekretæren i Norsk Presseforbund tror det som skjer i USA vil få mange til å åpne øynene.

– Ingen kan avvikle de sosiale medier, men jeg tror at det som skjer i USA vil åpne øynene for mange som ikke har skjønt hvor viktig det er med kritisk presse.

Les også: Trump langer ut mot mediene

Norsk Redaktørforening: – Ikke overrasket

Assisterende generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Reidun Kjelling Nybø, mener kritikk av pressen er nødvendig og bra. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
Assisterende generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Reidun Kjelling Nybø, mener kritikk av pressen er nødvendig og bra. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix

Assisterende generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Reidun Kjelling Nybø, er ikke overrasket over at Listhaug ikke har tillit til norske medier.

– Jeg er ikke overrasket over synspunktene hennes. Hun har på mange måter lagt seg på en retorikk som minner om Trump. Hun bruker dette politisk. Jeg tror det beste mediene kan gjøre overfor den type kritikk er å lytte og jobbe med sin egen rolle. Det viktigste vi gjør er å gjøre jobben vår enda bedre, sier Kjelling Nybø til ABC Nyheter.

Hun synes det er «fantastisk» at alle kan være sin egen redaktør og delta i samfunnsdebatten på sosiale medier, men håper Listhaug ikke legger seg på linjen hvor hun definerer vinklinger hun er uenig i som «falske nyheter».

Kjelling Nybø håper norsk presse bruker situasjonen til å ransake seg selv.

– Pressen har en vanskelig rolle, man blir ikke populær når man driver fri og uavhengig journalistikk. Vi er i en situasjon etter valget av Trump og brexit hvor vi kan gå i oss selv og spørre om vi lytter til hele befolkningen. Er det sånn at vi bare representerer eliten? Det er en del av vår samfunnsrolle å spørre oss selv om det.

Kjelling Nybø understreker at norsk presse hele tiden må jobbe med å forbedre seg.

– Vi må være kritisk til kildene våre, og være flinkere til er å rette opp når vi gjør feil. Journalistikken må være etterrettelig og etterprøvbar, og vi må være tydelig på hva som er kommentar og hva som er fakta.

Undersøkelse som er gjort til nå om medienes og journalistene tillit, mener Kjelling Nybø ikke er gode nok.

– De undersøkelsene som er gjort er svake. Å spørre om man har tillit til mediene og journalister blir litt som spørre om man har tillit til forskning. Det varierer veldig. Jeg vil gjerne ha forskning som går på hva i mediene man har tillit til og hva man ikke har tillit til.

Medieprofessor: – Stor forskjell på Listhaug og Trump

Medieprofessor ved Universitetet i Oslo, Gunn Enli. Foto: UIO
Medieprofessor ved Universitetet i Oslo, Gunn Enli. Foto: UIO

Medieprofessor ved Universitet i Oslo, Gunn Enli, tror ikke norske politikere vil følge Trumps korstog mot mediene.

– Det er en stor forskjell på Trump og Listhaug, fordi Listhaug stiller opp for mediene i Norge jevnlig, sier Enli til ABC Nyheter.

Hun mener Listhaugs innlegg skisserer en maktkamp.

– Det er en slags maktkamp mellom den redaksjonelle pressen og deres behov for å styre debatten og velge perspektiver, mens politikerne vil bruke anledninger til å bestemme selv gjennom sosiale medier.

– Er det en utfordring for demokratiet?

– Det blir en utfordring hvis politikere boikotter pressen og ikke vil stille opp. I Norge er vi i den posisjonen at det er en norm at politikere lar seg intervjue, de trenger publisitet i de etablerte mediene.

Enli understreker at det vil være skummelt hvis vi får en polarisering hvor mistilliten til mediene øker, men mener at politikeres bruk av sosiale medier er positiv så lenge de også stiller opp for mediene.

– Jeg tenker at det ikke er problematisk at politikere korrigerer mediene hvis de føler seg feilsitert eller at det er feil valg av vinkling, det er ikke noe som i seg selv er problematisk. Mediene skal også tåle kritikk om deres definisjonsmakt. Det som er problemet er hvis man får en situasjon hvor politikerne ikke stiller opp og heller blir sine egne melkeprodusenter.

Les også: Høyre-topp sprer falske nyheter

Listhaug: – Jeg har et godt forhold til pressen

Listhaug sier til ABC Nyheter at hun ikke tror politikere kan overta rollen til norsk presse. Foto: Mads Fremstad / ABC Nyheter
Listhaug sier til ABC Nyheter at hun ikke tror politikere kan overta rollen til norsk presse. Foto: Mads Fremstad / ABC Nyheter

Innvandrings- og integreringsministeren utdyper overfor ABC Nyheter at hun mener «en fri og uavhengig presse er helt avgjørende i et demokrati».

– Undersøkelsen jeg viser til synliggjør mange er skeptiske til journalistene. Jeg mener det er sunt at folk flest er kritiske til til den informasjonen de får, enten det er gjennom pressen, politikerne eller fra andre kilder, skriver Listhaug i en-post til ABC Nyheter.

Frp-statsråden tror ikke hun og andre politikere kan ta over rollen til pressen.

– Nei, politikerne kan ikke overta rollen til pressen, men man kan bruke sosiale medier som et verktøy for å få ut sitt budskap. Vi bruker sosiale medier veldig aktivt, også for å korrigere saker som er regelrett feilaktig fremstilt i media. Det kommer vi til å fortsette med. Jeg håper folk flest er kritiske både til påstander fremsatt i media og fra politikere i sosiale medier.

Listhaug understreker at hun har «stor respekt for norsk presse».

– Jeg har et godt forhold til mediene. Både politikere og pressen er tjent med at journalistene og pressen har større troverdighet i befolkningen.

Les også: Falsk nyhet setter Israel og Pakistan mot hverandre

Medienes tillit

46 prosent av den norske befolkningen stoler «stort sett» på nyheter, viser en undersøkelse av nyhetsbyrået Reuters i fjor.

Tilliten til journalister ligger enda lavere, på 32 prosent.

En norske undersøkelse finansiert av Fritt Ord i 2014 viste at to av fem ikke tror mediene er frie og uavhengige av eiere og annonsører.

Én av tre mangler tillit til at mediene belyser saker fra flere sider.

Kilde: Klassekampen og Reuters

Personvernpolicy