Abid Raja: – Vi må ikke la Trumper eller Listhauger splitte oss

<p>Abid Raja (V) frykter fremveksten av populistiske partier i Europa.</p>
Abid Raja (V) frykter fremveksten av populistiske partier i Europa. Foto: NTB scanpix

Høyrepopulister kan få makt i Europa i 2017. Stortingspolitiker Abid Raja (V) mener retorikken «er skremmende lik retorikken som ble ført om jøder før andre verdenskrig».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg synes fremveksten av høyrepopulistiske og høyreradikale partier i Europa er skremmende. Det utfordrer vår samfunnsstruktur slik vi kjenner den, og truer fellesskapsfølelsen mange generasjoner har strebet hardt for å skape. Skal vi lykkes i Europa og Norge må vi lykkes med å bygge broer mellom hvite og ikke-hvite, mellom kristne, ikke-troende og muslimer. Det å bygge opp under myter, fordommer og rasisme har historisk vist seg å få katastrofale konsekvenser, sier stortingsrepresentant Abid Raja (V) til ABC Nyheter.

– Jødeutryddelsen bør ikke glemmes

Venstre-politikeren går så langt som å trekke paralleller til jødeutryddelsen.

– Jødeutryddelsen bør ikke glemmes. Den retorikken som nå føres om muslimer flere steder i den vestlige verdenen er skremmende lik den retorikken som ble ført om jøder før andre verdenskrig. Jeg vil derfor oppfordre nordmenn til å stå opp for dannelsen og anstendigheten, og ikke la politikere som roper «lik og del» og stempler motstandere som «hylekor» dra oss ned i gjørma, sier Raja og fortsetter:

– Vi må holde fast på at hvite og ikke-hvite, kristne som muslimer, har mer til felles enn det som splitter oss. Vi må ikke la Trumper eller Listhauger splitte oss. Vi må forene oss i ett felleskap, hvor vi har rom for ulikhet. Og vi har mye å gå på hva gjelder å fremsnakke folk som er annerledes enn oss, sier Venstre-toppen.

I helgen, dagen etter innsettelsen av Trump, var Europas høyrepopulister samlet til toppmøte i Koblenz i Tyskland.

Dette er første gang Marine Le Pen fra det franske partiet Nasjonal Front deltar på en samling med både Frauke Petry fra Alternativ for Tyskland (AfD), nederlandske Geert Wilders fra Frihetspartiet (PPV) og Matteo Salvini fra Italias Liga.

I en rekke valg i 2017 kan partier på ytre-høyre få makt.

Bakgrunn: – Venstresidens tradisjonelle velgere føler seg oversett

– Et betydelig problem for hele Venstre

Raja antyder at Venstre ikke kan fortsette et samarbeid med Listhaug i regjering.

– Dette spørsmålet skal landsmøte til Venstre ta stilling til, jeg vil derfor ikke forskuttere noen konklusjon på dette punktet. Men at hennes retorikk er et betydelig problem for alle oss i hele Venstre er det ingen tvil om, sier Raja.