Skottene nekter å betale for Trumps golf-mur

David Milne heiser i dag det mexikanske flagget. Han er nabo til Trumps golfbane litt nord for Aberdeen, og har allerede fått bygd en mur rundt sitt hjem.
David Milne heiser i dag det mexikanske flagget. Han er nabo til Trumps golfbane litt nord for Aberdeen, og har allerede fått bygd en mur rundt sitt hjem. Foto: Michal Wachucik / AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

I Skottland har Donald Trump allerede bygd en mur - og forsøkt å få andre til å betale. Det gikk ikke så bra. I dag blir det mexikanske flagget heist i protest mot USAs nye president.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I 2009 bygde Donald Trump et gjerde rundt skotske David Milne og andre beboere nær hans golfbane i Aberdeenshire, Skottland. Den nyvalgte presidenten i USA har prøvd å få Milne til å betale, men ikke lykkes.

– De satte opp gjerdet og kuttet samtidig strømmen til 10 hus i tre-fire timer. Og de sendte oss en regning på 2.800 pund (ca 30.000 norske kroner), halvparten av det de mente gjerdet kostet, sier Milne til den britiske avisa Independent.

– Vi har helt oversett den regningen, sier han og viser til at materialene neppe har kostet mer enn 800 pund.

Les også: I dag innsettes Donald Trump

Løgn og bullshit

Når Trump i dag tar eden som USAs 45. president vil Milne markere sin avsky mot mannen som har prøvd å presse ham bort: Han heiser det mexikanske flagget slik at det kan ses fra de som bruker mangemilliardærens golfbane.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

For bak konflikten om gjerdet ligger det en bitter konflikt. Milne og hans naboer mener Trump har trakassert dem, kommet med trusler, løgn og bullshit fordi han ønsket dem bort fra golfområdets nærhet.

Donald Trump eier og driver flere golfbaner i Skottland hvor han også har sine aner. Her er han på besøk på en av dem i 2015. Foto: Scott Heppell / AP
Donald Trump eier og driver flere golfbaner i Skottland hvor han også har sine aner. Her er han på besøk på en av dem i 2015. Foto: Scott Heppell / AP

Og siden Trump har sagt at han vil byge en mur mot Mexico som USAs naboland skal betale, heiser Milne et mexikansk flagg i solidaritet med de som ikke støttet Trumps valgkamp:

– For alle de som lider under denne mannens trakassering og bruk av trusler. Jeg ønsker ikke Donald Trump som president for det amerikanske folket, sier Milne til den britiske avisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Kan Trump gjøre «America great again?»

I en skriftlig kommentar til The Independent skriver Trumps selskap at de har et godt forhold til sine naboer, med unntak av de som hele tiden har motsatt seg deres planer.

Trump International Golf Links skriver også at Trumps investeringer er av stor betydning for området, «særlig nå, etter kollapsen i oljeindustrien».

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Mr Trump har investert mer i golf-, fritids- og turismesektoren enn noen andre de siste tiårene. Hittil har han investert mer enn 100 millioner pund i Aberdeenshire».

Les også: Kineserne som nekter å flytte

«Lever som en gris»

Tidligere har også andre forhold blitt avdekket rundt Trumps skotske golfeventyr. I fjor høst kunne The Guardian avdekke at milliardærens selskap ikke hadde søkt om tillatelse til å sette opp overvåkningskamera på området, noe som er et brudd på britisk lov.

Trumps selskap unnskyldte seg da med at det var en menneskelig feil, og at forholdet skulle rettes opp.

Les også: Ingen vet hva Trump vil gjøre først

En av de mest prestisjetunge avisene i USA, New York Times, har også omtalt Trumps skotske mur. Avisen forteller også om hvordan Trump har forsuret livene til de skottene som nekter å etterkomme hans ønsker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En annen Trump-nabo, Michael Forbes, hengte opp et banner med teksten «Hillary for President», blant annet etter at Trump offentlig uttalte at Forbes «levde som gris», og mente mannen burde selge «slummen» han kalte et hjem, til ham.

Artikkelen fortsetter under annonsen

John og Susie Munro har bodd ved den skotske kyststripen i 34 år, og deres to sønner har lekt uforstyrret på sanddynene og de har nytt godt av en utsikt helt til storbyen Aberdeen.

Nå er utsikten ødelagt av en 4,5 meter høy jordvegg.

– Dette var et flott sted å la ungene vokse opp, sier 70-årige John Munro til Independent.

– Du kunne se 15 kilometer. Nå kan du bare se 25 meter og inn i en jordvegg, sier han.

– Bare vent, Mexico kommer heller ikke til å betale, sier David Milne til New York Times.

Da Trump skulle investere i området nær byen Aberdeen, lovet han å investere 1,25 milliarder dollar, men dette skal ha skrumpet inn til 50 millioner dollar. Og seks tusen nye jobber har blitt til 95, skriver avisa.