Årsmøte i Samak:

– Sosialdemokratier må ikke være en solskinnsbevegelse

Ap-leder Jonas Gahr Støre og Sveriges statsminister Stefan Löfven med en lue til hopplandslaget som LO er sponsor for. Ledelsen i de sosialdemokratiske og LO-ene i Norden diskuterer i Oslo hvor de skal hoppe politisk.
Ap-leder Jonas Gahr Støre og Sveriges statsminister Stefan Löfven med en lue til hopplandslaget som LO er sponsor for. Ledelsen i de sosialdemokratiske og LO-ene i Norden diskuterer i Oslo hvor de skal hoppe politisk. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Jonas Gahr Støre hyller og advarer om globalisering på årsmøte for nordiske sosialdemokratiske partier og LO-organisasjoner, Samak.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Globaliseringen er makroøkonomisk en god ting. Men fordelene er skjevt fordelt. Det er en viktig årsak til reaksjonene vi får, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre da han mandag åpnet årsmøtet i Samak, samarbeidskomiteen for nordiske sosialdemokratiske parties og LO-organisasjoner.

På Samak-årsmøtet på samme tid i fjor trodde ingen at britene skulle stemme for Brexit, utmeldelse fra EU, og at Trump skulle bli valgt til president i USA.

Nå viste Støre til at det faktisk har skjedd, noe som viser at også Europa i året som kommer kan oppleve sjokk.

Hvor er svarene?

– Vi burde være den ledende kraften i å svare på globaliseringens utfordringer, ikke de populistiske bevegelsene, sa Støre og reiste spørsmålet:

– Det er også kritisk for sosialdemokratiet. Er vår bevegelse bare for solskinnsdager med økonomisk vekst, eller har vi også nå svarene?

Støre er selvsagt overbevist om at den sosialdemokratiske modellen er det moderne svaret som sikrer at alle er med.

– Opp mot dette har vi en høyreside som kortsiktig krymper fellesskapets ansvar og styrer i en tid da usikkerheten for de som arbeider, øker.

Støre, som for tiden leder Samak, varsler at komiteen nå skal få utredet en ny rapport som gir nettopp de svarene som må på bordet. Svenske Tankesmedjan Tiden har fått i oppdrag å utrede konkrete tiltak for et godt organisert og anstendig arbeidsliv, kalt NordMod 20 Fremtidens arbeidsliv.

Den følger opp FaFo-rapporten NordMod 2030, som viste at den nordiske arbeidslivsmodellen forvitrer dersom dagens trender fortsetter.

Årsmøtet fikk på sitt bord to utredninger om sosial dumping, en om den galopperende utviklingen i luftfarten , og en om nordiske tiltak mot sosial dumping.

Les også: Nordiske sosialdemokrater fikk varsko om framtida

– Anbud gir byråkrati

Støre understreker at utviklingen av forskjeller og mer utrygt arbeidsliv også rammer Norge.

– Vi bør merke oss at dette har blitt framskyndet av politisk vilje. Også i Norge har vi fått mer midlertidighet. Det drives en politikk som bare kjenner anbudskonkurranse, privatisering, løsrivelse – som i Norge har ført til veldig byråkratisering. Det krever mye byråkrati å administrere anbudspolitikken, sa Støre til forsamlingen.

Han er også kritisk til hva Nordisk Ministerråd får til:

– Det er lite prioritert og fremadskuende arbeid i Nordisk Ministerråd, mener Ap-lederen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden