Meny

Senterpartiet og klima:

– Jeg er lei av at miljøeliten stempler oss som klimaverstinger!

UT AV GRØFTA: – Vi havnet i en grøft med kaospreget, smal og smålig klimadebatt i Stortinget i høst. Nå får vi rydde opp og vedta store tiltak allerede i år, sier Marit Arnstad. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– En miljøelite bidrar til en smal debatt som hindrer faktiske løsninger for klimaet, sier Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad, og lister opp tre tiltak som kan gi millionkutt i CO2-utslipp innen 2020.

– Konkurransen om hvem som er best i klimapolitikken, forstyrrer muligheten til å komme til brede løsninger med forståelse i folket. En smal miljøelite har greid å stemple oss som klimaverstinger. Det er direkte feil, sier Marit Arnstad, Senterpartiets parlamentariske leder og medlem av Stortingets energi- og miljøkomité, til ABC Nyheter.

Da partiene i fjor høst diskuterte statsbudsjettet for 2017, havnet Senterpartiet på bunnen av en rangering senteret for klimaforskning ved Universitetet i Oslo, Cicero, lagde. Beregningene skulle vise hvor store kutt i klimautslippene de ulike partienes budsjettforslag vil føre til.

Og i det siste har Miljøpartiet De Grønne åpnet for å utelukke samarbeid med Sp på grunn av klimapolitikken deres. Så langt gjelder det bare Frp.

Les: Slik slår partienes statsbudsjett ut på klimakuttene

Tre punkter for millionkutt av CO2

Nå slår Arnstad tilbake ved å presentere tre satsingsområder partiet går inn for som middel til betydelige utslippskutt innen 2020.

– Hvis ikke debatten om klima forandrer seg, tror jeg ikke vi kommer i gang med de store tiltakene vi trenger å komme i gang med, men ender med symbolpolitikk. Det er sørgelig, sier Arnstad.

Hun nevner de forsiktige økningene av drivstoffavgiftene som eksempel på symbolpolitikk.

– Effekten av dem er jo bare 3 promille i lavere utslipp. Jeg vi ha Norge som er offensiv på klimapolitikk. Men uten å øke forskjellene blant folk, og uten å ta i bruk tiltak folket ikke forstår og dermed aksepterer, sier Arnstad.

Tiltaksliste hun og partiet vil ha gjennom allerede når årets statsbudsjett skal revideres til våren, ser slik ut:

  • Et CO2-fond for tungtransporten som kan redusere CO-utslippene med 600.000 tonn innen 2020.
  • Enighet om 20 prosent innblanding av biodrivstoff, som kan gi 500.000-800.000 tonn i utslippskutt innen 2020.
  • Veiprising der det finnes alternativer i form av kollektivtrafikk.

Ikke minst snakker Marit Arnstad om forutsigbarhet i klimapolitikken. Det var det motsatte Arbeiderpartiet presset gjennom i den rødgrønne regjeringen, med innføring av et avgiftshopp som tok livet av en flunkende ny biodieselfabrikk.

Les: Uniols triste avgifts-skjebne

– Mer effektivt enn noen få øre

Disse tiltakene har ikke Senterpartiet patent på, understreker Marit Arnstad. Hennes poeng er at politisk uenighet, til tider om bagateller, har hindret vedtak i Stortinget om rask gjennomføring. Og at poenget nå er å skjære gjennom.

Ett eksempel på det, er ideen om et klimafond for tungtransporten som skal fremme en mer klimavennlig bilpark.

– Mange er etter hvert enige i det. Regjeringen sier de er for CO2-fond. Men de skyver det foran seg. Klarer vi å starte med et CO2-fond i år, rekker vi ifølge Transportøkonomisk institutt å redusere utslippene med 600.000 tonn i 2020, sier Arnstad.

– Hvordan skal det gå til, når statsbudsjettet allerede er bestemt?

– Vi har mulighet til å vedta det i revidert nasjonalbudsjett. Hvis vi vil, svarer Sp-politikeren.

Hun påpeker at Miljøpartiet De Grønne (MDG) foreslår en betydelig økning av CO2-avgiften bransjen allerede betaler, og som Senterpartiet vil øremerke til det nye fondet. Arnstad vil heller at staten skal spytte i 1 milliard kroner som grunnkapital.

Transportselskapene skal så kunne søke om midler fra fondet til å fornye bilparken sin.

– Næringstrafikken står for en stor del av utslippene i transportsektoren. Dette er et mer effektivt tiltak enn de få ørene på diesel og bensin, sier Arnstad.

Les også: Utslipp av superkraftige klimagasser skal kuttes

En tiendedel av Sverige

Det neste punktet på Senterpartiets liste er altså at 20 prosent av drivstoffet vi bruker, innen 2020 må være biodrivstoff. En slik innblanding var de fleste partiene på Stortinget enige om i prinsippet.

– De ulike partiene fremmet ulike modeller i sine budsjettforslag. I energi- og miljøkomiteens innstilling klarte vi rett og slett ikke å skrive oss sammen om en felles modell for biodrivstoff. Det er for «gæli», framholder Arnstad.

Igjen er det revidert nasjonalbudsjett som er hennes mål for enighet om konkret vedtak.

– Neste målestasjon er revidert. Vi har ikke råd til å skyve dette spørsmålet foran oss! utbryter hun.

Fra annet hold er det kjent at de faglige diskusjonene reiser mye tvil om bærekraften og de kortsiktige klimavirkningene av en kraftig økning av skogs- og annet plantemateriale til drivstoffbruk.

– Ja, og det var diskusjoner i komiteen om hvilke kriterier vi skal ha for bærekraft, svarer Arnstad, som mener Norge har mye å gå på:

– I dag produserer vi 185 millioner liter biodrivstoff. Sverige har det tidobbelte.

Les også: Storsatsing på biodrivstoff uroer miljøvernere

Senterpartiet verst av alle?

Endelig går Arnstad og Senterpartiet inn for å ta mer betalt av bilister som vil kjøre inn til byer der det finnes alternativ i form av kollektivtrafikk.

– Veiprising er et godt alternativ til generelle avgifter på drivstoff. Da får du ikke slagsiden med sosiale og geografiske forskjeller, sier Arnstad.

Senterpartiets forslag om veiprising ble stemt ned, kan hun fortelle.

Men partiets modell for store klimakutt, fikk altså tommelen ned fra klimaautoritetene, i skikkelse av klimaforskningssenteret Cicero.

Ifølge deres raske beregninger ga Senterpartiets forslag til statsbudsjettet aller minst klimakutt.

Det syns Marit Arnstad er ute på jordet.

Les også: NAF vil ha veiprising for å få ned trafikken

Møtes til omkamp hos Cicero

– Problemet med Cicero var at de ikke så på noen av forslagene vi fremmet. De så bare på avgiftene, de, sier hun.

Nå har Cicero-sjef Kristin Halvorsen invitert samtlige partier på et møte førstkommende tirsdag for å få tilbakemeldinger om beregningene.

En av de som sto bak, seniorforsker Hans Asbjørn Aaheim, forteller at partibarometeret var en kjapp øvelse.

– Jeg ble spurt om å gjøre dette fredag morgen, og resultatet skulle være ferdig samme ettermiddag. Tanken var å lage en gjennomsiktig og lett forståelig beregning av virkningene av budsjettforslagene til partiene, sier han til ABC Nyheter.

– Nå er meningen å gjøre dette mer forutsigbart. Dette gikk så fort at vi var åpne for tilbakespill fra partiene, sier Aaheim - som fastholder den strenge dommen over Senterpartiet.

– Vi tok ikke inn alle deres tiltak, som bioenergi. Effektene av det kommer over veldig lang tid, er usikre og det er stor krangel blant forskere om dette er bra, eller ikke, sier forskeren.

– Senterpartiet havnet nederst i klimarankingen deres. Står du fast ved at klimapolitikk deres er så dårlig?

– Jeg tror plasseringen av Senterpartiet grovt sett ga et ganske riktig bilde av partiets innspill til statsbudsjettet, sier Aaheim.

Les også: To måneder siden Trine Skei Grande roste Frps klimaprofil

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:27 Oljelekkasje i Oslo22:14 Nadals overmann triumferte i Monte Carlo22:10 Travel påske på sjøen22:09 IS tar på seg ansvaret for angrep i Saudi-Arabia21:48 Britisk hjelpearbeider skutt og drept i Nigeria21:34 Bombe uskadeliggjort nær flyplass i Colombo21:28 Sudanske demonstranter stanser samtaler med juntaen21:27 Carlsen utvidet seiersrekken etter ny sjakkmaraton21:11 Rekordmange unge til fjells20:40 Reiseforsikring dekker hjemreise fra Sri Lanka20:27 TV-komiker stakk av med seieren i det ukrainske presidentvalget20:03 Crystal Palace slo Arsenal og hjalp Solskjærs United20:01 Hegerbergs Lyon seiret mot Chelsea i første semifinaleoppgjør19:59 Porosjenko erkjenner nederlag i Ukraina19:53 Udetonert bombe skal ha blitt funnet like ved kontoret til norsk organisasjon19:25 – En dag i 1941 kom læreren min på skolen med solkors på jakka. Alt raste sammen.19:24 Brann i enebolig i Skien19:09 Valgdagsmåling viser klar valgseier til komikeren Volodymyr Zelenskyj i Ukraina18:52 PSG tok serietittelen uten å spille18:25 Mann siktet for drap i Latvia er varetektsfengslet i fire uker18:11 Tre dansker drept på Sri Lanka18:08 Røde Kors: – Ingen skredulykker i påsken17:54 Vegtrafikksentralen om påsketrafikken: – Bilistene må regne opp mot én time i kø17:50 Muslimske grupper fordømmer angrepene på Sri Lanka17:34 Tungt for Eiking da van der Poel kopierte farens Golden Race-triumf17:14 Solskjær sa unnskyld til United-fansen etter stjernesmell: – Alt gikk galt17:08 PSG tok serietittelen uten å spille17:00 Aftenposten: Norsk basehopper omkommet i Italia16:53 En person til sykehus etter trafikkulykke i Rogaland16:37 Militærparade og salutt på dronning Elizabeths 93-årsdag16:23 Solskjærs mesterligahåp svinner etter Manchester Uniteds 0-4-tap borte mot Everton16:08 Dansk militærfly til Sri Lanka15:55 Boligbrann på Oppaker15:54 Europamester vil forlate Bayern München15:39 Målløst for Ajer og Celtic15:34 Dæhli ute med muskelskade15:22 Politiet foretar søk etter funn av tom kano i Siljan14:43 Søreide: – Vi jobber med å få oversikt over nordmenn på Sri Lanka13:29 Vegvesenet om påsketrafikken: – Ikke antydning til kødannelser12:23 Unike naturbilder fra Svalbard: – Dette er veldig spesielt!11:21 «1000 prosent sikkert» at Ronaldo blir i Juventus11:08 Sju pågrepet etter Sri Lanka-angrepene10:30 Roligste påske på mange år09:52 Chelsea-keeper var kreftsyk – nå vil hun stoppe Hegerberg08:34 Mann tiltalt for å ha stjålet over 200.000 kroner fra en han var verge for08:21 Fra skrekkslagen statssekretær til selvsikker statsråd07:38 Terrorangrep mot hoteller og kirker på Sri Lanka ryster verden07:33 Lotto-millionær tar ikke telefonen07:32 Boligbrann i Fredrikstad06:16 Mann siktet for drap i Latvia framstilles for fengsling06:15 Dødstallet øker etter skyting i Melbourne05:50 Dette skjer i dag05:44 Komiker ligger an til å bli president i Ukraina05:30 Dette skjedde i natt05:24 Dronning Elizabeth fyller 93 år04:32 Mann omkom i trafikkulykke i Moss04:10 Kreftforeningen krever høyere priser på røyk04:07 Høyrevridd militsmedlem pågrepet i USA for å ha anholdt migranter03:32 Dødstallet stiger etter at gjeng åpnet ild mot storfamilie i Mexico02:38 Sorgtung minneseremoni 20 år etter Columbine-massakren02:31 MC-fører til sykehus etter kollisjon med elg01:39 Fredsbevarer for FN drept i mineeksplosjon i Mali01:15 Fem hentet ned fra fjellet i Sør-Norge00:48 KKK-leder drept i USA – kona dømt til livstid00:25 15 år gammel sjåfør stoppet i kontroll00:10 Sudans militærjunta og protestleder enige om flere samtaler23:40 Norwegian vant søksmål om «kundenapping»23:15 Pave Frans holdt påskemesse i Peterskirken22:43 Kosovo hentet hjem 74 barn fra Syria22:32 Trakk 66 Lotto-millionærer påskeaften22:13 Ødegaards hjørnespark ga tre Vitesse-mål21:56 Carlsen med sliteseier mot tysk 14-åring21:23 Fem til legevakt etter brann i Masfjorden21:05 Forbrukerrådet: Taushetsplikt ikke godt nok ivaretatt på mange legekontor20:51 Ghulam (42) var beryktet gjengleder i Oslo: – Nå vil jeg gi noe tilbake20:15 Hund angrep politi19:43 Sommertemperaturer flere steder påskeaften19:39 Over 700 klimaaktivister pågrepet i London19:04 Nytt tennissjokk i Monte Carlo: Nadal feid av banen i semifinalen18:45 Nordmann tilstår drap i Latvia18:11 Sudans protestledere skal møte militærrådet18:06 Skogbrann i Larvik truer bebyggelse17:43 – «Ukjente Bjørnar»? Den lappen blir hengende på kontordøra17:37 Røde Kors: 17 redningsoppdrag påskeaften17:28 Over 200 pågrepet under gule vester-protest i Paris16:52 Tripoli-regjeringens styrker går til motangrep15:46 Røde Kors: Økende fare for tunge snøskavler som utløser skred15:39 Ruter advarer mot svindel-sms15:23 18-åring sikret Manchester City revansj mot Tottenham15:18 Ruter advarer mot svindel-sms15:08 Kabul-angrep avsluttet – angriperne drept15:02 Målpoeng for norske Shenzhen-profiler14:55 Nord-Korea kritiserer Boltons rolle i atomforhandlingene14:43 Sent baklengsmål kan skape trøbbel for Milans mesterligahåp14:32 Forbund vil stoppe undersjøiske tunneler14:30 Politikilde: – Notre-Dame-brannen startet i midten av taket13:57 Fant 3.500 år gammel grav i Luxor – oppsiktsvekkende funn13:50 Svømming: Årets raskeste tatt for doping13:46 Tre City-spillere nominert til årets Premier League-spiller av spillerne selv13:33 Mueller-rapporten i bokform inn på bestselgerliste
Siste nytt
22:27NorgeOljelekkasje i Oslo22:14SportNadals overmann triumferte i Monte Carlo22:10NorgeTravel påske på sjøen22:09VerdenIS tar på seg ansvaret for angrep i Saudi-Arabia21:48VerdenBritisk hjelpearbeider skutt og drept i Nigeria21:34VerdenBombe uskadeliggjort nær flyplass i Colombo21:28VerdenSudanske demonstranter stanser samtaler med juntaen21:27SportCarlsen utvidet seiersrekken etter ny sjakkmaraton21:11NorgeRekordmange unge til fjells20:40VerdenReiseforsikring dekker hjemreise fra Sri Lanka20:27VerdenTV-komiker stakk av med seieren i det ukrainske presidentvalget20:03SportCrystal Palace slo Arsenal og hjalp Solskjærs United20:01SportHegerbergs Lyon seiret mot Chelsea i første semifinaleoppgjør19:59VerdenPorosjenko erkjenner nederlag i Ukraina19:53VerdenUdetonert bombe skal ha blitt funnet like ved kontoret til norsk organisasjon19:25Helse og livsstil– En dag i 1941 kom læreren min på skolen med solkors på jakka. Alt raste sammen.19:24NorgeBrann i enebolig i Skien19:09VerdenValgdagsmåling viser klar valgseier til komikeren Volodymyr Zelenskyj i Ukraina18:52SportPSG tok serietittelen uten å spille18:25NorgeMann siktet for drap i Latvia er varetektsfengslet i fire uker18:11VerdenTre dansker drept på Sri Lanka18:08NorgeRøde Kors: – Ingen skredulykker i påsken17:54NorgeVegtrafikksentralen om påsketrafikken: – Bilistene må regne opp mot én time i kø17:50VerdenMuslimske grupper fordømmer angrepene på Sri Lanka17:34SportTungt for Eiking da van der Poel kopierte farens Golden Race-triumf17:14SportSolskjær sa unnskyld til United-fansen etter stjernesmell: – Alt gikk galt17:08SportPSG tok serietittelen uten å spille17:00VerdenAftenposten: Norsk basehopper omkommet i Italia16:53NorgeEn person til sykehus etter trafikkulykke i Rogaland16:37VerdenMilitærparade og salutt på dronning Elizabeths 93-årsdag16:23SportSolskjærs mesterligahåp svinner etter Manchester Uniteds 0-4-tap borte mot Everton16:08VerdenDansk militærfly til Sri Lanka15:55NorgeBoligbrann på Oppaker15:54SportEuropamester vil forlate Bayern München15:39SportMålløst for Ajer og Celtic15:34SportDæhli ute med muskelskade15:22NorgePolitiet foretar søk etter funn av tom kano i Siljan14:43VerdenSøreide: – Vi jobber med å få oversikt over nordmenn på Sri Lanka13:29MotorVegvesenet om påsketrafikken: – Ikke antydning til kødannelser12:23NorgeUnike naturbilder fra Svalbard: – Dette er veldig spesielt!11:21Sport«1000 prosent sikkert» at Ronaldo blir i Juventus11:08VerdenSju pågrepet etter Sri Lanka-angrepene10:30NorgeRoligste påske på mange år09:52SportChelsea-keeper var kreftsyk – nå vil hun stoppe Hegerberg08:34NorgeMann tiltalt for å ha stjålet over 200.000 kroner fra en han var verge for08:21Helse og livsstilFra skrekkslagen statssekretær til selvsikker statsråd07:38VerdenTerrorangrep mot hoteller og kirker på Sri Lanka ryster verden07:33PengerLotto-millionær tar ikke telefonen07:32NorgeBoligbrann i Fredrikstad06:16NorgeMann siktet for drap i Latvia framstilles for fengsling06:15VerdenDødstallet øker etter skyting i Melbourne05:50NorgeDette skjer i dag05:44PolitikkKomiker ligger an til å bli president i Ukraina05:30NorgeDette skjedde i natt05:24VerdenDronning Elizabeth fyller 93 år04:32NorgeMann omkom i trafikkulykke i Moss04:10Helse og livsstilKreftforeningen krever høyere priser på røyk04:07VerdenHøyrevridd militsmedlem pågrepet i USA for å ha anholdt migranter03:32VerdenDødstallet stiger etter at gjeng åpnet ild mot storfamilie i Mexico02:38VerdenSorgtung minneseremoni 20 år etter Columbine-massakren02:31NorgeMC-fører til sykehus etter kollisjon med elg01:39VerdenFredsbevarer for FN drept i mineeksplosjon i Mali01:15NorgeFem hentet ned fra fjellet i Sør-Norge00:48VerdenKKK-leder drept i USA – kona dømt til livstid00:25Norge15 år gammel sjåfør stoppet i kontroll00:10VerdenSudans militærjunta og protestleder enige om flere samtaler23:40NorgeNorwegian vant søksmål om «kundenapping»23:15VerdenPave Frans holdt påskemesse i Peterskirken22:43VerdenKosovo hentet hjem 74 barn fra Syria22:32NorgeTrakk 66 Lotto-millionærer påskeaften22:13SportØdegaards hjørnespark ga tre Vitesse-mål21:56SportCarlsen med sliteseier mot tysk 14-åring21:23NorgeFem til legevakt etter brann i Masfjorden21:05NorgeForbrukerrådet: Taushetsplikt ikke godt nok ivaretatt på mange legekontor20:51Helse og livsstilGhulam (42) var beryktet gjengleder i Oslo: – Nå vil jeg gi noe tilbake20:15NorgeHund angrep politi19:43NorgeSommertemperaturer flere steder påskeaften19:39VerdenOver 700 klimaaktivister pågrepet i London19:04SportNytt tennissjokk i Monte Carlo: Nadal feid av banen i semifinalen18:45NorgeNordmann tilstår drap i Latvia18:11VerdenSudans protestledere skal møte militærrådet18:06NorgeSkogbrann i Larvik truer bebyggelse17:43Helse og livsstil– «Ukjente Bjørnar»? Den lappen blir hengende på kontordøra17:37NorgeRøde Kors: 17 redningsoppdrag påskeaften17:28VerdenOver 200 pågrepet under gule vester-protest i Paris16:52VerdenTripoli-regjeringens styrker går til motangrep15:46NorgeRøde Kors: Økende fare for tunge snøskavler som utløser skred15:39NorgeRuter advarer mot svindel-sms15:23Sport18-åring sikret Manchester City revansj mot Tottenham15:18NorgeRuter advarer mot svindel-sms15:08VerdenKabul-angrep avsluttet – angriperne drept15:02SportMålpoeng for norske Shenzhen-profiler14:55VerdenNord-Korea kritiserer Boltons rolle i atomforhandlingene14:43SportSent baklengsmål kan skape trøbbel for Milans mesterligahåp14:32NorgeForbund vil stoppe undersjøiske tunneler14:30VerdenPolitikilde: – Notre-Dame-brannen startet i midten av taket13:57VerdenFant 3.500 år gammel grav i Luxor – oppsiktsvekkende funn13:50SportSvømming: Årets raskeste tatt for doping13:46SportTre City-spillere nominert til årets Premier League-spiller av spillerne selv13:33VerdenMueller-rapporten i bokform inn på bestselgerliste
Populært