Politiet bryter egne instrukser:

Barn holdt innesperret i 33 døgn på Trandum

Utlendingsinternatet på Trandum.
Utlendingsinternatet på Trandum. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Det er i strid med barns menneskerettigheter. Norge bryter åpenbart sine internasjonale forpliktelser, mener Unicef, som er dypt skuffet over norske politikere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I politiets egen instruks står det at barn som «hovedregel ikke plasseres på utlendingsinternatet i mer enn 24 timer».

ABC Nyheter har fått innsyn i politiets statistikk over barn som var innesperret bak piggtrådgjerdene på Trandum i 2016. Den oversikten viser at politiet flere ganger bryter sin egen hovedregel.

Det groveste bruddet er hvor en enslig mindreårig var innesperret hele 33 døgn på Trandum uten sin familie.

Hele 56 ganger satt barn på utlendingsinternatet i mer enn 24 timer. To av barna var der uten familie. Tre barn som var på Trandum som del av en familie var der i 19 døgn, mens et annet barn var der i 23 døgn.

Totalt har 156 barn vært på Trandum i 2016. Åtte barn har vært der uten familie.

Les også: Trandum-forhold klages inn for menneskerettighetsdomstolen

Unicef: – Utrolig at det går an

Ivar Stokkereit, juridisk rådgiver i Unicef. Foto: Unicef Norge
Ivar Stokkereit, juridisk rådgiver i Unicef. Foto: Unicef Norge

Verdens største hjelpeorganisasjon for barn, Unicef, reagerer med vantro når de hører om lengden på interneringen og antallet barn som var innesperret på Trandum i 2016.

– Det er helt utrolig at det går an, sier barnerettsjurist hos Unicef, Ivar Stokkereit, til ABC Nyheter.

– Det å sette barn på Trandum og sperre dem inne er rett og slett ikke lov. Det er svært oppsiktsvekkende at dette skjer, og et tydelig signal på at barns rettigheter er under press. Barnekonvensjonen er klar på at man ikke kan internere barn uten at de har har begått kriminelle handlinger, sier Stokkereit.

Barnerettsjuristen mener regjeringen og Norges politikere ikke tar problemet alvorlig.

– Norge bryter sine internasjonale forpliktelser og det vet Justisdepartementet. Det er alvorlig for disse barna og alvorlig for Norge som en rettsstat. Vi må få en praksis i tråd med Barnekonvensjonen.

– Manglende kunnskap om internasjonalt regelverk

Stokkereit mener praksisen er et utslag av manglende forståelse for Norges folkerettslige forpliktelser.

– Dette handler om at norske myndigheter ikke tar innover seg at det ikke er lov, og til en viss grad utslag av manglende kunnskap om internasjonalt regelverk. Jeg har tillit til at norske politikere ikke med viten og vilje bryter Barnekonvensjonen. Til tross for at både nasjonale og internasjonale overvåkingsorgan har påpekt at praksis er i strid med Norges internasjonale forpliktelser, forsøker norske myndigheter å rettferdiggjøre en praksis som åpenbart strider mot barnas rettigheter.

– Et av de verste eksemplene

Stokkereit mener dagens regjering ikke tar problemet på alvor.

– Interneringspraksisen på Trandum er et av de verste eksemplene når det gjelder brudd på barns rettigheter i Norge. Internering av barn er aldri til barns beste, noe som er understreket gjentatte ganger av FNs barnekomité. Vi har ingen grunn til å være stolte av dette.

Politiets utlendingsinternat på Trandum ved Gardermoen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Politiets utlendingsinternat på Trandum ved Gardermoen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Redd Barna: – Uakseptabelt

Redd Barna mener norske politikere ikke lytter til fagfolk og skyver kritikken under teppet.

– Ingen barn skal måtte sitte på Trandum. At et barn har vært der i 33 døgn er totalt uakseptabelt, sier spesialrådgiver i Redd Barna, Camilla Engeset, til ABC Nyheter.

Engeset sier regjeringen må stoppe opp og gjennomgå praksisen for mindreårige umiddelbart.

– Vi har snakket med barn på Trandum og de forteller oss at det er som å være i et fengsel. Myndighetene er forpliktet til å finne andre løsninger enn å frarøve barn friheten i en slik situasjon, sier Engeset.

Politiets utlendingsenhet sier politiet alltid vurderer andre alternativer.

– Normalt er en barnefamilie på internatet under 24 timer. I noen få tilfeller er de der lenger. Når en barnefamilie er på internatet i mer enn 24 timer er det alltid retten som vurderer om det er grunnlag for fengsling, skriver kommunikasjonrådgiver i Politiets utlendingsenhet, Linda Hafstad, i en e-post til ABC Nyheter.

Etter saken ble publisert ønsket politiet å komme med en opplysning om den enslige mindreårige asylsøkeren som satt 33 dager på Trandum.

– Vedkommende ble av Oslo tingrett ansett som voksen i førstegangsfengslingen. Det vil si at retten mente at det var overveiende sannsynlig at han var over 18 år. Først i forbindelse med fremstillingen for fengslingsforlengelsen kom retten til at det ikke var overveiende sannsynlig at han var over 18 år. Vedkommende ble da flyttet til EMA-avdeling ved Politiets utlendingsinternat, hvor denne satt i fem dager, skriver politiadvokat Ida Kathrine Johansen i en e-post til ABC Nyheter.

– Mer inngripende enn fengsel

I Norge er det forbudt å fengsle barn under 14 år, men Utlendingsinternatet på Trandum i Ullensaker kommune regnes ikke som et fengsel.

En gjennomgang av tilsynsrapporten fra Sivilombudsmannen i 2015 viser hvordan Sivilombudsmannen kritiserer flere forhold på Trandum.

– Det samlede kontrollnivået på Trandum fremstår på enkelte områder som mer inngripende enn i mange fengsler, til tross for at de som er der, ikke soner straff. Vi er bekymret for at dette kan føre til økt uro og uønskede hendelser i stedet for trygghet, uttalte sivilombudsmann Aage Thor Falkanger i en pressemelding i 2015.

Sivilombudsmannens rapport understreker at internatet ikke er et egnet oppholdssted for barn. To barn skal ha vært vitne til at deres egen mor skal ha forsøkt å skade seg selv, ifølge rapporten.

I september kritiserte Redd Barna regjeringen for å ikke vurdere andre alternativer enn Trandum.

– Det er unødvendig å føre den praksisen Norge gjør i dag med å fengsle barn på Trandum. Alternativene finnes og er klare for å settes i verk, sa Camilla Scharffscher Engeset, Redd Barnas spesialrådgiver på flyktningfeltet.

Les saken: Redd Barna: Flere alternativer til Trandum

Listhaug: – Asylbarn skal interneres i maks én uke

19. desember foreslo Listhaug å begrense tilbakehold med sju dager i normale tilfeller.

– Det skal være klare regler for hvor lenge du kan holde en barnefamilie med tvang, sa Listhaug til Sunnmørsposten.

Etter én dag må myndighetene innhente rettslig kjennelse for tilbakehold. En slik kjennelse kan bare gi tillatelse til tilbakehold i tre dager om gangen.

KrF foreslo i sitt alternative statsbudsjett å opprette et eget utreisesenter for barnefamilier.

– Fengsling av barn er ikke greit. Norge må gjøre det vi kan for å unngå dette. Derfor foreslår KrF å opprette et separat utreisesenter for barnefamilier, til erstatning for internering på Trandum, sa KrF-leder Knut Arild Hareide til Dagbladet.

Les også: Asyl-lege fikk millionavtale med politiet uten konkurranse

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:29 Valgfusk og ingen reell opposisjon i valget i Hviterussland13:17 Olsbu Røiseland fikk bekreftet magefølelsen13:10 USA og Sør-Korea utsetter planlagte felles militærøvelser etter trusler fra Nord-Korea13:09 Senterpartiet vil gi 12 millioner kroner i støtte til aviser11:56 Kombinert: Krog til sykehus etter fall11:50 Dansk fjellklatrer omkom i Himalaya11:30 Kroos om EM-sjansene til Tyskland: – Jeg ser ikke oss blant favorittene11:27 Demokrat gjenvalgt som guvernør i Louisiana10:53 Frode Bergs kone: – En stor lettelse10:19 Benzema får ikke spille EM for Frankrike: – Hans tid der er over10:06 Fløyelsmyk frihet og en forfatter som ble president10:00 Aghayev dømmer Norge på Malta09:59 Pave Frans gikk ut mot porno – så fortalte tre nye altergutter i Vatikanet om misbruk09:36 Nordisk byplanlegging møter kritikk fra utenlandske arkitekter09:26 Cuba feiret Havannas 500-årsjubileum09:12 Halsbånd med strøm brukt på hundepensjonat – to kvinner må i retten09:00 Ringvrak er Lagerbäcks sparringpartner før tittelkampen08:58 Demonstranter i Hongkong vil sette press på økonomien08:30 Langrenn: Svensk rival på krykker etter kneskade07:55 Rajapaksa vant presidentvalget på Sri Lanka07:32 Irans leder forsvarer økte bensinpriser07:12 Fotgjenger påkjørt i Oslo – fører stakk av06:45 Florø-drapet: Siktet 27-åring fremstilles for fengsling06:43 Unntakstilstand på Samoa etter meslingutbrudd06:41 NRK: Panama-ofrene har reist hjem til Norge06:08 Dette skjer i dag06:06 14-åring slått og ranet i Stavanger05:37 Dette skjedde i natt05:28 Savnet båtfører i Hordaland funnet i god behold05:22 Kina: Konstruktive handelssamtaler med USA05:15 Brann i leilighet i Kongsberg slukket05:05 Tilsyn: Sykehjem i Hedmark gjør ikke forsøk på å gjenopplive pasienter04:52 Pence-rådgiver om Trumps Ukraina-samtale: – Upassende03:45 Antall drepte i demonstrasjoner i Bolivia øker03:44 Nytt tilfelle av skrantesyke påvist på elg02:33 Statsministeren og 3.000 gikk for bærekraftmålene02:29 Nissan tilbakekaller 400.000 biler02:17 Politiet brukte tåregass mot gule vester-demonstranter01:38 Kina nekter to frittalende australske politikere innreise01:15 Bergs forsvarer: – En umenneskelig påkjenning00:58 Boris Johnson: Partiets kandidater støtter brexitavtalen23:53 Forsvarer: – Siktede er sterkt preget etter Larvik-brannen23:51 Statsministerkandidat i Libanon trekker seg23:21 Frode Berg tilbake på norsk jord22:45 Uventede svingninger i oksygennivåene på Mars22:05 Den siste overlevende fra Hindenburg-ulykken er død21:42 Frode Berg tilbake i Norge21:16 Obama advarer Demokratenes kandidater mot å bevege seg for langt til venstre20:52 90-åring omkom i traktorulykke i Hol i Hallingdal20:13 Ekspert om prinsesse Dianas død: – Hun kunne vært reddet19:38 Fly fra Vilnius landet i Oslo – uvisst om Berg var med19:18 Mysteriet i vikinggraven19:01 – Jeg er ganske opptatt av at jeg skal dø18:11 Anklager om valgfusk i Storbritannia vurderes av britisk politi18:04 Verden er et skumlere sted for Norge17:49 Trond (51) overlevde 1 /12 time under snøen: – Det skal egentlig ikke være mulig17:27 Kinesiske soldater ute i Hongkongs gater16:39 John (71): – Jeg er ikke som alle andre16:29 Sp vil gjenopprette 20 politikontorer15:52 Ny norsk skøytenedtur i Minsk: – Ikke gøy å gå sakte15:17 Flere drept av bilbombe i tyrkiskkontrollert område i Syria15:16 Koran-brenning i Kristiansand førte til bråk14:56 Bjånesøy sikret poeng for Stabæk14:54 Brochmann sikret poeng for Sandviken14:53 Adserø avgjorde for Trondheims-Ørn14:52 Historisk sølvmedalje til Vålerenga14:52 Vålerenga seiret borte mot Arna-Bjørnar14:52 Fart ble ydmyket av Klepp14:37 Etterretningsekspert: Frode Berg har trolig ikke plikt til å snakke14:30 Bale: – Jeg har definitivt mer glede av å spille for Wales13:55 Thingnes Bø gikk seg svimmel: – Det var grusomt13:52 «Paradise Hotel»-kjendis bedragerisiktet: – Beklager13:38 Danmark vil nekte danske fremmedkrigere hjelp i utlandet12:52 Store mengder snø og regn skaper vanskelige kjøreforhold på Østlandet12:34 Fylkeslegen åpner tilsynssak mot Helse Bergen etter drapet i Nattlandsveien12:07 Politiet brukte tåregass mot gule vester-demonstranter12:06 Haaland uaktuell til Malta-kampen11:20 EM-klare England uten Gómez og Henderson i siste kvalifiseringskamp11:10 Dansk mann som ble pågrepet etter drap i Malmö, er funnet død i fengsel11:09 En drept i demonstrasjoner i Iran etter økte bensinpriser11:04 Eckhoff gledet seg over «halvt norsk» overraskelse på tung dag10:49 Gressteppet i Parken slaktes: – Flaut hvis den er sånn under EM10:02 Høy valgdeltakelse på Sri Lanka til tross for en rekke voldelige hendelser10:00 35 vanviddsminutter ødela EM-kvalifiseringen for Norge09:40 Serbias president innlagt på sykehus09:30 Verdenscupfinalen i hopp avsluttes i Vikersund i 202009:17 Ni år gammel gutt var savnet i Oslo – har kommet til rette09:08 27 år gammel mann fra Øst-Europa siktet for drap i Florø08:43 Hitlers eiendeler auksjoneres bort08:21 Mistenkt for bibliotekbrann i Larvik ble ved en feil løslatt i forrige uke06:56 Israelske luftangrep mot Gazastripen06:50 Frode Berg et steg nærmere hjemreise06:20 Krimkommentator kritisk til politiets informasjonsflyt06:19 Fem Morales-tilhengere drept i sammenstøt i Bolivia06:01 Fortsatt mange branner i Australia06:00 Dette skjer i dag05:39 Dette skjedde i natt05:17 Ni år gammel gutt savnet i Oslo04:28 Tenåringer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen04:22 Lovende start for Hovland og Ventura i Mexico
Siste nytt
13:29PolitikkValgfusk og ingen reell opposisjon i valget i Hviterussland13:17SportOlsbu Røiseland fikk bekreftet magefølelsen13:10VerdenUSA og Sør-Korea utsetter planlagte felles militærøvelser etter trusler fra Nord-Korea13:09PolitikkSenterpartiet vil gi 12 millioner kroner i støtte til aviser11:56SportKombinert: Krog til sykehus etter fall11:50VerdenDansk fjellklatrer omkom i Himalaya11:30SportKroos om EM-sjansene til Tyskland: – Jeg ser ikke oss blant favorittene11:27PolitikkDemokrat gjenvalgt som guvernør i Louisiana10:53NorgeFrode Bergs kone: – En stor lettelse10:19SportBenzema får ikke spille EM for Frankrike: – Hans tid der er over10:06PolitikkFløyelsmyk frihet og en forfatter som ble president10:00SportAghayev dømmer Norge på Malta09:59VerdenPave Frans gikk ut mot porno – så fortalte tre nye altergutter i Vatikanet om misbruk09:36NorgeNordisk byplanlegging møter kritikk fra utenlandske arkitekter09:26VerdenCuba feiret Havannas 500-årsjubileum09:12NorgeHalsbånd med strøm brukt på hundepensjonat – to kvinner må i retten09:00SportRingvrak er Lagerbäcks sparringpartner før tittelkampen08:58VerdenDemonstranter i Hongkong vil sette press på økonomien08:30SportLangrenn: Svensk rival på krykker etter kneskade07:55VerdenRajapaksa vant presidentvalget på Sri Lanka07:32VerdenIrans leder forsvarer økte bensinpriser07:12NorgeFotgjenger påkjørt i Oslo – fører stakk av06:45NorgeFlorø-drapet: Siktet 27-åring fremstilles for fengsling06:43VerdenUnntakstilstand på Samoa etter meslingutbrudd06:41NorgeNRK: Panama-ofrene har reist hjem til Norge06:08NorgeDette skjer i dag06:06Norge14-åring slått og ranet i Stavanger05:37NorgeDette skjedde i natt05:28NorgeSavnet båtfører i Hordaland funnet i god behold05:22VerdenKina: Konstruktive handelssamtaler med USA05:15NorgeBrann i leilighet i Kongsberg slukket05:05NorgeTilsyn: Sykehjem i Hedmark gjør ikke forsøk på å gjenopplive pasienter04:52VerdenPence-rådgiver om Trumps Ukraina-samtale: – Upassende03:45VerdenAntall drepte i demonstrasjoner i Bolivia øker03:44NorgeNytt tilfelle av skrantesyke påvist på elg02:33NorgeStatsministeren og 3.000 gikk for bærekraftmålene02:29VerdenNissan tilbakekaller 400.000 biler02:17VerdenPolitiet brukte tåregass mot gule vester-demonstranter01:38VerdenKina nekter to frittalende australske politikere innreise01:15NorgeBergs forsvarer: – En umenneskelig påkjenning00:58VerdenBoris Johnson: Partiets kandidater støtter brexitavtalen23:53NorgeForsvarer: – Siktede er sterkt preget etter Larvik-brannen23:51VerdenStatsministerkandidat i Libanon trekker seg23:21VerdenFrode Berg tilbake på norsk jord22:45VerdenUventede svingninger i oksygennivåene på Mars22:05VerdenDen siste overlevende fra Hindenburg-ulykken er død21:42NorgeFrode Berg tilbake i Norge21:16VerdenObama advarer Demokratenes kandidater mot å bevege seg for langt til venstre20:52Norge90-åring omkom i traktorulykke i Hol i Hallingdal20:13VerdenEkspert om prinsesse Dianas død: – Hun kunne vært reddet19:38NorgeFly fra Vilnius landet i Oslo – uvisst om Berg var med19:18VerdenMysteriet i vikinggraven19:01Helse og livsstil– Jeg er ganske opptatt av at jeg skal dø18:11PolitikkAnklager om valgfusk i Storbritannia vurderes av britisk politi18:04NorgeVerden er et skumlere sted for Norge17:49Helse og livsstilTrond (51) overlevde 1 /12 time under snøen: – Det skal egentlig ikke være mulig17:27VerdenKinesiske soldater ute i Hongkongs gater16:39VerdenJohn (71): – Jeg er ikke som alle andre16:29PolitikkSp vil gjenopprette 20 politikontorer15:52SportNy norsk skøytenedtur i Minsk: – Ikke gøy å gå sakte15:17VerdenFlere drept av bilbombe i tyrkiskkontrollert område i Syria15:16NorgeKoran-brenning i Kristiansand førte til bråk14:56SportBjånesøy sikret poeng for Stabæk14:54SportBrochmann sikret poeng for Sandviken14:53SportAdserø avgjorde for Trondheims-Ørn14:52SportHistorisk sølvmedalje til Vålerenga14:52SportVålerenga seiret borte mot Arna-Bjørnar14:52SportFart ble ydmyket av Klepp14:37NorgeEtterretningsekspert: Frode Berg har trolig ikke plikt til å snakke14:30SportBale: – Jeg har definitivt mer glede av å spille for Wales13:55SportThingnes Bø gikk seg svimmel: – Det var grusomt13:52Norge«Paradise Hotel»-kjendis bedragerisiktet: – Beklager13:38VerdenDanmark vil nekte danske fremmedkrigere hjelp i utlandet12:52NorgeStore mengder snø og regn skaper vanskelige kjøreforhold på Østlandet12:34NorgeFylkeslegen åpner tilsynssak mot Helse Bergen etter drapet i Nattlandsveien12:07VerdenPolitiet brukte tåregass mot gule vester-demonstranter12:06SportHaaland uaktuell til Malta-kampen11:20SportEM-klare England uten Gómez og Henderson i siste kvalifiseringskamp11:10VerdenDansk mann som ble pågrepet etter drap i Malmö, er funnet død i fengsel11:09VerdenEn drept i demonstrasjoner i Iran etter økte bensinpriser11:04SportEckhoff gledet seg over «halvt norsk» overraskelse på tung dag10:49SportGressteppet i Parken slaktes: – Flaut hvis den er sånn under EM10:02PolitikkHøy valgdeltakelse på Sri Lanka til tross for en rekke voldelige hendelser10:00Sport35 vanviddsminutter ødela EM-kvalifiseringen for Norge09:40VerdenSerbias president innlagt på sykehus09:30SportVerdenscupfinalen i hopp avsluttes i Vikersund i 202009:17NorgeNi år gammel gutt var savnet i Oslo – har kommet til rette09:08Norge27 år gammel mann fra Øst-Europa siktet for drap i Florø08:43VerdenHitlers eiendeler auksjoneres bort08:21NorgeMistenkt for bibliotekbrann i Larvik ble ved en feil løslatt i forrige uke06:56VerdenIsraelske luftangrep mot Gazastripen06:50NorgeFrode Berg et steg nærmere hjemreise06:20NorgeKrimkommentator kritisk til politiets informasjonsflyt06:19VerdenFem Morales-tilhengere drept i sammenstøt i Bolivia06:01VerdenFortsatt mange branner i Australia06:00NorgeDette skjer i dag05:39NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeNi år gammel gutt savnet i Oslo04:28NorgeTenåringer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen04:22SportLovende start for Hovland og Ventura i Mexico
Populært