Meny

Politiet bryter egne instrukser:

Barn holdt innesperret i 33 døgn på Trandum

Utlendingsinternatet på Trandum. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er i strid med barns menneskerettigheter. Norge bryter åpenbart sine internasjonale forpliktelser, mener Unicef, som er dypt skuffet over norske politikere.

I politiets egen instruks står det at barn som «hovedregel ikke plasseres på utlendingsinternatet i mer enn 24 timer».

ABC Nyheter har fått innsyn i politiets statistikk over barn som var innesperret bak piggtrådgjerdene på Trandum i 2016. Den oversikten viser at politiet flere ganger bryter sin egen hovedregel.

Det groveste bruddet er hvor en enslig mindreårig var innesperret hele 33 døgn på Trandum uten sin familie.

Hele 56 ganger satt barn på utlendingsinternatet i mer enn 24 timer. To av barna var der uten familie. Tre barn som var på Trandum som del av en familie var der i 19 døgn, mens et annet barn var der i 23 døgn.

Totalt har 156 barn vært på Trandum i 2016. Åtte barn har vært der uten familie.

Les også: Trandum-forhold klages inn for menneskerettighetsdomstolen

Unicef: – Utrolig at det går an

Ivar Stokkereit, juridisk rådgiver i Unicef. Foto: Unicef Norge

Verdens største hjelpeorganisasjon for barn, Unicef, reagerer med vantro når de hører om lengden på interneringen og antallet barn som var innesperret på Trandum i 2016.

– Det er helt utrolig at det går an, sier barnerettsjurist hos Unicef, Ivar Stokkereit, til ABC Nyheter.

– Det å sette barn på Trandum og sperre dem inne er rett og slett ikke lov. Det er svært oppsiktsvekkende at dette skjer, og et tydelig signal på at barns rettigheter er under press. Barnekonvensjonen er klar på at man ikke kan internere barn uten at de har har begått kriminelle handlinger, sier Stokkereit.

Barnerettsjuristen mener regjeringen og Norges politikere ikke tar problemet alvorlig.

– Norge bryter sine internasjonale forpliktelser og det vet Justisdepartementet. Det er alvorlig for disse barna og alvorlig for Norge som en rettsstat. Vi må få en praksis i tråd med Barnekonvensjonen.

– Manglende kunnskap om internasjonalt regelverk

Stokkereit mener praksisen er et utslag av manglende forståelse for Norges folkerettslige forpliktelser.

– Dette handler om at norske myndigheter ikke tar innover seg at det ikke er lov, og til en viss grad utslag av manglende kunnskap om internasjonalt regelverk. Jeg har tillit til at norske politikere ikke med viten og vilje bryter Barnekonvensjonen. Til tross for at både nasjonale og internasjonale overvåkingsorgan har påpekt at praksis er i strid med Norges internasjonale forpliktelser, forsøker norske myndigheter å rettferdiggjøre en praksis som åpenbart strider mot barnas rettigheter.

– Et av de verste eksemplene

Stokkereit mener dagens regjering ikke tar problemet på alvor.

– Interneringspraksisen på Trandum er et av de verste eksemplene når det gjelder brudd på barns rettigheter i Norge. Internering av barn er aldri til barns beste, noe som er understreket gjentatte ganger av FNs barnekomité. Vi har ingen grunn til å være stolte av dette.

Politiets utlendingsinternat på Trandum ved Gardermoen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Redd Barna: – Uakseptabelt

Redd Barna mener norske politikere ikke lytter til fagfolk og skyver kritikken under teppet.

– Ingen barn skal måtte sitte på Trandum. At et barn har vært der i 33 døgn er totalt uakseptabelt, sier spesialrådgiver i Redd Barna, Camilla Engeset, til ABC Nyheter.

Engeset sier regjeringen må stoppe opp og gjennomgå praksisen for mindreårige umiddelbart.

– Vi har snakket med barn på Trandum og de forteller oss at det er som å være i et fengsel. Myndighetene er forpliktet til å finne andre løsninger enn å frarøve barn friheten i en slik situasjon, sier Engeset.

Politiets utlendingsenhet sier politiet alltid vurderer andre alternativer.

– Normalt er en barnefamilie på internatet under 24 timer. I noen få tilfeller er de der lenger. Når en barnefamilie er på internatet i mer enn 24 timer er det alltid retten som vurderer om det er grunnlag for fengsling, skriver kommunikasjonrådgiver i Politiets utlendingsenhet, Linda Hafstad, i en e-post til ABC Nyheter.

Etter saken ble publisert ønsket politiet å komme med en opplysning om den enslige mindreårige asylsøkeren som satt 33 dager på Trandum.

– Vedkommende ble av Oslo tingrett ansett som voksen i førstegangsfengslingen. Det vil si at retten mente at det var overveiende sannsynlig at han var over 18 år. Først i forbindelse med fremstillingen for fengslingsforlengelsen kom retten til at det ikke var overveiende sannsynlig at han var over 18 år. Vedkommende ble da flyttet til EMA-avdeling ved Politiets utlendingsinternat, hvor denne satt i fem dager, skriver politiadvokat Ida Kathrine Johansen i en e-post til ABC Nyheter.

– Mer inngripende enn fengsel

I Norge er det forbudt å fengsle barn under 14 år, men Utlendingsinternatet på Trandum i Ullensaker kommune regnes ikke som et fengsel.

En gjennomgang av tilsynsrapporten fra Sivilombudsmannen i 2015 viser hvordan Sivilombudsmannen kritiserer flere forhold på Trandum.

– Det samlede kontrollnivået på Trandum fremstår på enkelte områder som mer inngripende enn i mange fengsler, til tross for at de som er der, ikke soner straff. Vi er bekymret for at dette kan føre til økt uro og uønskede hendelser i stedet for trygghet, uttalte sivilombudsmann Aage Thor Falkanger i en pressemelding i 2015.

Sivilombudsmannens rapport understreker at internatet ikke er et egnet oppholdssted for barn. To barn skal ha vært vitne til at deres egen mor skal ha forsøkt å skade seg selv, ifølge rapporten.

I september kritiserte Redd Barna regjeringen for å ikke vurdere andre alternativer enn Trandum.

– Det er unødvendig å føre den praksisen Norge gjør i dag med å fengsle barn på Trandum. Alternativene finnes og er klare for å settes i verk, sa Camilla Scharffscher Engeset, Redd Barnas spesialrådgiver på flyktningfeltet.

Les saken: Redd Barna: Flere alternativer til Trandum

Listhaug: – Asylbarn skal interneres i maks én uke

19. desember foreslo Listhaug å begrense tilbakehold med sju dager i normale tilfeller.

– Det skal være klare regler for hvor lenge du kan holde en barnefamilie med tvang, sa Listhaug til Sunnmørsposten.

Etter én dag må myndighetene innhente rettslig kjennelse for tilbakehold. En slik kjennelse kan bare gi tillatelse til tilbakehold i tre dager om gangen.

KrF foreslo i sitt alternative statsbudsjett å opprette et eget utreisesenter for barnefamilier.

– Fengsling av barn er ikke greit. Norge må gjøre det vi kan for å unngå dette. Derfor foreslår KrF å opprette et separat utreisesenter for barnefamilier, til erstatning for internering på Trandum, sa KrF-leder Knut Arild Hareide til Dagbladet.

Les også: Asyl-lege fikk millionavtale med politiet uten konkurranse

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
04:22 Brexit betyr slutten for britiske lokalpolitikere i EU-land04:10 Politisk kaos og sviktende sikkerhet ga grobunn for radikalisering på Sri Lanka04:05 Luftvern kan koste opp mot 10 milliarder kroner03:24 Mann i 70-årene ranet og knivstukket i Bærum03:04 Mann dømt for rasistdrap henrettet i Texas03:03 Skudd og skrik kan høres under politiøvelse i Oslo02:44 Innvandrerkvinner bak tre av ti fødsler i fjor02:24 Irans utenriksminister ut mot USA01:55 Prins William besøker New Zealand01:40 Agenda-rådgiver advarer mot å hente hjem norske IS-foreldre01:25 Overraskende stort underskudd for Tesla01:24 Godstog med brannfarlig gods sporet av i Nordland00:48 Byggearbeidere brøt røykeforbud i Notre-Dame00:20 Tre medlemmer av Sudans militærjunta går av00:20 Høyre vil språkteste barnehagebarn00:01 Politiet: Fire gjengledere fengslet i Oslo23:59 Facebooks overskudd halvert – kan få milliardbot23:55 Ny smell for Solskjær, tapte hjemme mot byrivalen23:37 Microsoft gjør det bedre enn forventet22:55 Ny smell for Solskjær, tapte hjemme mot byrivalen22:54 Wolverhampton ga Arsenal bank22:41 Iran advarer USA om konsekvenser av oljesanksjoner22:07 Hegerbergs Lyon jublet for seriegull21:12 Norwegian enige med Boeing om utsettelse av levering av 14 MAX-fly20:36 Boligblokk i brann i Sør-Sverige20:27 Massesøksmål mot norske oppdrettskjemper i USA20:24 «Norsk» James Bond-film lanseres torsdag20:13 Dagbladet: Manchester United kommer til Norge i sommer19:49 Alle LO-topper tjener mer enn én million19:03 Henla anmeldelse mot Ullevål sykehus18:53 To mistenkelige dødsfall i Trondheim18:30 Japans regjering beklager tvangssteriliseringer av titusener18:19 To menn dømt til fengsel for bruktbilsvindel18:09 Trump truer Mexico med å sende væpnede soldater til grensen17:50 – Det er jo bare centimetere opp til der folk sover. Jeg får helt vondt16:53 Krigen har satt Jemen over 20 år tilbake i tid16:32 Ambassadøren overleverte kondolanseprotokoll til Maren Uelands foreldre16:14 Søreide forferdet over henrettelser i Saudi-Arabia16:12 Sokndal-ordføreren: – Det har vært veldig dramatisk16:09 Skotsk leder vil ha ny folkeavstemning15:36 Mitter gir seg som sjef for alpinherrene15:16 Rekordmange klager på humorinnslag i NRK15:12 Grenseløs grensehandel i påsken14:54 Solskjær nummer to på sparke-listen14:50 Skogbrann i Halden – helikopter bistår med slukking14:43 Full kirke og pølsefest for Jon Skolmen14:27 Boeings overskudd krymper14:17 Tyske velgere aner ikke hvem kandidatene til EU-valget er14:15 Nå kommer dommen i den 20 år gamle Sjøvegan-saken14:14 Tyrkisk politi stanset folkemord-markering13:51 Politisjefen på Sri Lanka får sparken etter terroraksjonen13:50 Det heter ikke NSB lenger13:27 Brann i Vestfold under kontroll13:22 Sør-Norge må forberede seg på nedbørshelg13:22 Kulturprofil tiltalt for åtte voldtekter12:44 Vindkraftutbygger sammenlignes med naziokkupasjonen12:24 Innrømmer triksing – nå tar Arbeidstilsynet grep12:06 Tolv drept i eksplosjon i Idlib11:52 Chelsea-manageren må svare for utbrudd11:27 USA om rystende tall i ny rapport: – Vi forbeholder oss retten til selvforsvar11:14 Tesla med viktige nyheter i natt11:09 Dagpengeutbetalingene gikk ned i fjor10:56 Én kvinne blant selvmordsbomberne på Sri Lanka10:49 Åpner for å redusere Ødegaards prislapp10:35 Fortsatte å misbruke jente (14) etter at han fikk vite hvor gammel hun var09:31 Tottenham-manageren bønnfaller Eriksen09:30 Savnede dansker på Sri Lanka funnet i god behold09:26 Stor skogbrannfare en rekke steder i landet09:16 Ikke like ille for XXL som fryktet09:16 Drev butikker – forsynte seg med pengene09:11 Forskere: Klimautslipp fra oljesand undervurderes09:07 Minister: 60 pågrepet etter angrepene på Sri Lanka09:07 FpU vil ha pant på snusbokser08:01 Mistet kona, fikk lungebetennelse, drypp og infarkt07:39 Følg direkte: Trine Skei Grande møter til muntlig spørretime07:17 «Outstanding» Johannessen venter i norsk CL-duell07:10 Skogbrannen i Lyngdal nær slukket06:52 Uhell på Moss stasjon sørger for nye forsinkelser på Østfoldbanen06:46 Heiberg: – Nå hører jeg faktisk på min kone06:28 Nasdaq og S&P 500 satte nye rekorder på Wall Street06:26 Fengselsstraff for demokratiledere i Hongkong06:25 Guardiola før Solskjær-møte: – Old Trafford er ikke skremmende lenger06:11 Ny leder utnevnt i Greenpeace Norge06:10 Tre av fire SAS-fly kan bli stående på bakken fredag06:00 Dette skjer i dag05:55 Sri Lanka: Antall døde har steget til 35905:55 Sjeldne saksofoner stjålet fra samler05:52 Beboerne i Sokndal puster lettet ut05:30 Dette skjedde i natt05:30 Kim framme i Vladivostok05:22 Krav om å slette stemmer i Istanbul-valg avvist05:00 Ropstad varsler et tydeligere KrF04:50 Raymond Johansen: – De nye læreplanene er dårlig nytt for gutter04:46 New Zealand har ingen informasjon om kobling til Sri Lanka-angrep04:10 «Marsskjelv» kan være registrert for første gang04:08 Bondevik advarer Erna Solberg: – Vi bør ikke komme i den situasjonen03:56 Flere stengte veier etter skogbrann i Sokndal03:53 Pavelig påskeegg til Romas hjemløse03:35 Ytre høyre-parti inviterer Bannon til Berlin03:02 Guardiola reagerer på Solskjærs uttalelser før derbyet
Siste nytt
04:22VerdenBrexit betyr slutten for britiske lokalpolitikere i EU-land04:10VerdenPolitisk kaos og sviktende sikkerhet ga grobunn for radikalisering på Sri Lanka04:05NorgeLuftvern kan koste opp mot 10 milliarder kroner03:24NorgeMann i 70-årene ranet og knivstukket i Bærum03:04VerdenMann dømt for rasistdrap henrettet i Texas03:03NorgeSkudd og skrik kan høres under politiøvelse i Oslo02:44NorgeInnvandrerkvinner bak tre av ti fødsler i fjor02:24VerdenIrans utenriksminister ut mot USA01:55VerdenPrins William besøker New Zealand01:40NorgeAgenda-rådgiver advarer mot å hente hjem norske IS-foreldre01:25VerdenOverraskende stort underskudd for Tesla01:24NorgeGodstog med brannfarlig gods sporet av i Nordland00:48VerdenByggearbeidere brøt røykeforbud i Notre-Dame00:20VerdenTre medlemmer av Sudans militærjunta går av00:20NorgeHøyre vil språkteste barnehagebarn00:01NorgePolitiet: Fire gjengledere fengslet i Oslo23:59VerdenFacebooks overskudd halvert – kan få milliardbot23:55SportNy smell for Solskjær, tapte hjemme mot byrivalen23:37VerdenMicrosoft gjør det bedre enn forventet22:55SportNy smell for Solskjær, tapte hjemme mot byrivalen22:54SportWolverhampton ga Arsenal bank22:41MakroøkonomiIran advarer USA om konsekvenser av oljesanksjoner22:07SportHegerbergs Lyon jublet for seriegull21:12PengerNorwegian enige med Boeing om utsettelse av levering av 14 MAX-fly20:36VerdenBoligblokk i brann i Sør-Sverige20:27NæringslivMassesøksmål mot norske oppdrettskjemper i USA20:24Kultur«Norsk» James Bond-film lanseres torsdag20:13SportDagbladet: Manchester United kommer til Norge i sommer19:49PengerAlle LO-topper tjener mer enn én million19:03Helse og livsstilHenla anmeldelse mot Ullevål sykehus18:53NorgeTo mistenkelige dødsfall i Trondheim18:30VerdenJapans regjering beklager tvangssteriliseringer av titusener18:19MotorTo menn dømt til fengsel for bruktbilsvindel18:09PolitikkTrump truer Mexico med å sende væpnede soldater til grensen17:50Norge– Det er jo bare centimetere opp til der folk sover. Jeg får helt vondt16:53VerdenKrigen har satt Jemen over 20 år tilbake i tid16:32VerdenAmbassadøren overleverte kondolanseprotokoll til Maren Uelands foreldre16:14PolitikkSøreide forferdet over henrettelser i Saudi-Arabia16:12NorgeSokndal-ordføreren: – Det har vært veldig dramatisk16:09PolitikkSkotsk leder vil ha ny folkeavstemning15:36SportMitter gir seg som sjef for alpinherrene15:16KulturRekordmange klager på humorinnslag i NRK15:12PengerGrenseløs grensehandel i påsken14:54SportSolskjær nummer to på sparke-listen14:50NorgeSkogbrann i Halden – helikopter bistår med slukking14:43KulturFull kirke og pølsefest for Jon Skolmen14:27PengerBoeings overskudd krymper14:17PolitikkTyske velgere aner ikke hvem kandidatene til EU-valget er14:15NorgeNå kommer dommen i den 20 år gamle Sjøvegan-saken14:14VerdenTyrkisk politi stanset folkemord-markering13:51VerdenPolitisjefen på Sri Lanka får sparken etter terroraksjonen13:50NorgeDet heter ikke NSB lenger13:27NorgeBrann i Vestfold under kontroll13:22NorgeSør-Norge må forberede seg på nedbørshelg13:22KulturKulturprofil tiltalt for åtte voldtekter12:44NorgeVindkraftutbygger sammenlignes med naziokkupasjonen12:24NorgeInnrømmer triksing – nå tar Arbeidstilsynet grep12:06VerdenTolv drept i eksplosjon i Idlib11:52SportChelsea-manageren må svare for utbrudd11:27VerdenUSA om rystende tall i ny rapport: – Vi forbeholder oss retten til selvforsvar11:14MotorTesla med viktige nyheter i natt11:09PengerDagpengeutbetalingene gikk ned i fjor10:56VerdenÉn kvinne blant selvmordsbomberne på Sri Lanka10:49SportÅpner for å redusere Ødegaards prislapp10:35NorgeFortsatte å misbruke jente (14) etter at han fikk vite hvor gammel hun var09:31SportTottenham-manageren bønnfaller Eriksen09:30VerdenSavnede dansker på Sri Lanka funnet i god behold09:26NorgeStor skogbrannfare en rekke steder i landet09:16PengerIkke like ille for XXL som fryktet09:16NorgeDrev butikker – forsynte seg med pengene09:11VerdenForskere: Klimautslipp fra oljesand undervurderes09:07VerdenMinister: 60 pågrepet etter angrepene på Sri Lanka09:07PolitikkFpU vil ha pant på snusbokser08:01Helse og livsstilMistet kona, fikk lungebetennelse, drypp og infarkt07:39PolitikkFølg direkte: Trine Skei Grande møter til muntlig spørretime07:17Sport«Outstanding» Johannessen venter i norsk CL-duell07:10NorgeSkogbrannen i Lyngdal nær slukket06:52NorgeUhell på Moss stasjon sørger for nye forsinkelser på Østfoldbanen06:46Helse og livsstilHeiberg: – Nå hører jeg faktisk på min kone06:28PengerNasdaq og S&P 500 satte nye rekorder på Wall Street06:26VerdenFengselsstraff for demokratiledere i Hongkong06:25SportGuardiola før Solskjær-møte: – Old Trafford er ikke skremmende lenger06:11NorgeNy leder utnevnt i Greenpeace Norge06:10ReiseTre av fire SAS-fly kan bli stående på bakken fredag06:00NorgeDette skjer i dag05:55VerdenSri Lanka: Antall døde har steget til 35905:55VerdenSjeldne saksofoner stjålet fra samler05:52NorgeBeboerne i Sokndal puster lettet ut05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenKim framme i Vladivostok05:22VerdenKrav om å slette stemmer i Istanbul-valg avvist05:00PolitikkRopstad varsler et tydeligere KrF04:50NorgeRaymond Johansen: – De nye læreplanene er dårlig nytt for gutter04:46VerdenNew Zealand har ingen informasjon om kobling til Sri Lanka-angrep04:10Verden«Marsskjelv» kan være registrert for første gang04:08PolitikkBondevik advarer Erna Solberg: – Vi bør ikke komme i den situasjonen03:56NorgeFlere stengte veier etter skogbrann i Sokndal03:53VerdenPavelig påskeegg til Romas hjemløse03:35PolitikkYtre høyre-parti inviterer Bannon til Berlin03:02SportGuardiola reagerer på Solskjærs uttalelser før derbyet
Populært