Gro Harlem Brundtland (77) sliter med helsa

<p>TÅLER IKKE LYS. Gro Harlem Brundtland sliter med lysømfintlighet og bruker solbriller når hun kan.</p>
TÅLER IKKE LYS. Gro Harlem Brundtland sliter med lysømfintlighet og bruker solbriller når hun kan. Foto: Scanpix

Gro Harlem Brundtland (77) er utvilsomt ei tøff dame, som har tålt mye gjennom årenes løp. I dag sliter hun med lysømfintlighet, noe som gjør at hun må holde seg inne i dagslys.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For tre år siden pakket tidligere statsminister og WHO-leder Gro Harlem Brundtland (77) og ektemannen Arne Olav (80) baggene og flyttet hjem til Norge etter flere år i Frankrike.

I et intervju med Dagbladet Magasinet forteller Brundtland åpenhjertig om

sykdommen hun lever med.

– Jeg har fått et problem med overfølsomhet for lys. Tidligere har jeg hatt problemer med elektromagnetikk fordi jeg er overfølsom mot den type bølger som finnes i telefoner, radioer og slikt, forteller hun til avisen.

Friskmeldt etter kreftdiagnose

KOSER SEG I NORGE. Gro Harlem Brundtland og ektemannen Arne Olav Brundtland har flyttet tilbake til Norge. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
KOSER SEG I NORGE. Gro Harlem Brundtland og ektemannen Arne Olav Brundtland har flyttet tilbake til Norge. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Allerede i desember 2002 fikk Brundtland diagnosen livmorhalskreft. Hun ble operert like etter og var tilbake på jobb etter bare noen uker. Kun de nærmeste visste om sykdommen, og Brundtland ble året etter friskmeldt. Det var også da hun merket at hun er overfølsom mot elektromagnetikk.

– Til å begynne med følte jeg en lokal varmeutvikling rundt øret. Men plagene utviklet seg og gikk over til sterkt ubehag og hodesmerter hver gang jeg snakket i en mobil, fortalte den tidligere WHO-lederen.

For 14 år siden og poengterte Brundtland at hun har tatt en rekke tester for å ikke bli mistenkt for å være hysterisk og bidra til strålefrykt.

Les også: Gro Harlem Brundtland: Slik blir det når kvinner styrer verden

– Kan ikke gå ut om dagen

Landsmoder Gro fikk også tidligere i år en solforbrenning under en ferie på Kanariøyene, som senere viste seg å være polymorft lysutslett, også kjent som solallergi.

– Jeg kan altså ikke gå ut om dagen eller kjøre bil i noen særlig grad. Jeg brant også øynene mine på en mikrobølgeovn da jeg var i Genève, og måtte skifte begge linsene. Men jeg er fortsatt meget lysømfintlig, så det blir ofte solbriller, forklarer 77-åringen til Dagbladet.

Les også: Brundtland blir æresdoktor ved Sorbonne

DÅRLIG HELSE. Den tidligere statsministeren Gro Harlem Brundtland har rukket å bli 77 år gammel, og sliter i dag med helsa. Foto: Junji Kurokawa/AP
DÅRLIG HELSE. Den tidligere statsministeren Gro Harlem Brundtland har rukket å bli 77 år gammel, og sliter i dag med helsa. Foto: Junji Kurokawa/AP

– Skal se «Skam»

Til tross for helseutfordringene er hun fortsatt like aktiv som før. Likestilling mellom kvinner og menn har alltid vært en hjertesak for Brundtland, og hun mener de kommersielle kreftene uten tvil er med på å påvirke

kjønnsrollemarkedet.

– Tenåringer og unge mennesker er under mye sterkere press enn tidligere generasjoner, sier 77-åringen, som har bestemt seg for å se den svært populære ungdomsserien «Skam» for å få et innblikk i hvordan ungdommen lever.

Les også: Gro: – Hardere klima mellom H og Ap før

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden