Da Gro og Maggies festkveld ble spolert

<p>MINISTERMØTE: Høsten 1986 var Maggie Thatcher på besøk hos den norske statsministeren Gro Harlem Brundtland. Deres festmiddag på Akershus festning ble forstyrret av demonstranter som protesterte mot den britiske «Jernladyen».</p>
MINISTERMØTE: Høsten 1986 var Maggie Thatcher på besøk hos den norske statsministeren Gro Harlem Brundtland. Deres festmiddag på Akershus festning ble forstyrret av demonstranter som protesterte mot den britiske «Jernladyen». Foto: NTB scanpix

For 30 år siden mistet Oslo-politiet kontrollen over en demonstrasjon mot Margaret Thatcher. Nå har norsk og britisk UD frigitt sine dokumenter om «slaget på Akershus».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hester, hunder og tåregass ble brukt for å stanse de minst 500 demonstrantene som hadde brutt gjennom politiets sperringer 11. september 1986.

– Det gikk litt fort for oss, var forklaringen fra politiinspektør Kolbjørn Skjervengen som var ansvarlig for sikkerhetsopplegget den kvelden.

Hundrevis av ungdommer stormet mot festkledde politikere og andre maktpersoner på gallamiddag inne på Akershus festning, som da var statens representasjonsted.

Den potensielt farlige situasjonen som oppsto, ga demonstrasjonene stor oppmerksomhet, hovedsaklig i Norge og Storbritannia.

Britiske media ryddet førstesidene og skrev bl.a.: «Riots ruin Oslo visit» (The Daily Mail), «Few friends for Thatcher in Norway» (The Sunday Times) og «Pro-IRA riot in Oslo» (The Daily Telegraph).

For både Oslo-politiet og Utenriksdepartementet (UD) var det en særdeles pinlig affære, og den britiske ambassadøren mente endog at «hoder vil rulle» blant de ansvarlige.

Graderte dokument

Tretti år etter sammenstøtene har både norsk og britisk UD gitt ABC Nyheter innsyn i tidligere graderte og hemmelige rapporter fra den skjellsettende hendelsen høsten 1986 i Norge.

Tungt bevæpnet politi holdt vakt ved regjeringsbygget i Oslo, i forbindelse med at statsminister Thatcher møtte sin norske kollega. Foto: Paul Owesen, NTB / SCANPIX
Tungt bevæpnet politi holdt vakt ved regjeringsbygget i Oslo, i forbindelse med at statsminister Thatcher møtte sin norske kollega. Foto: Paul Owesen, NTB / SCANPIX

På norsk side hevder en at «begivenheten har etterlatt få spor i UDs arkiver», og fra Victoria terrasse er bare to dokumenter avgradert og oversendt til ABC Nyheter.

Her fremkommer det at politiet hadde «mottatt melding om at en del «punkere» ville forsøke å trenge inn på selve Akershus slott». Det opplyses ikke hvem som er kilden.

Oslo-politiet mente det viktigste denne dagen var å beskytte Thatchers kjørerute fra den britiske ambassaden til Akershus Slott der man fryktet demonstrantene «ville gå til aksjon».

Les også: Gro: Slik blir det når kvinner styrer verden

Førstesekretær Ulf Christiansen ved UDs 2. protokollkontor skriver også hvorfor intet skjedde selv om man visste om den planlagte ulovlige demonstrasjonen:

«Grunnet kommunikasjonssvikt ble ikke rette vedkommende i politiet orientert om alvoret i situasjonen før det var for sent å treffe nødvendige mottiltak», og at «dette forhold vil bli undersøkt internt i politiet».

30 år etter har UD avgradert to dokument om demonstrasjonene i Oslo rettet mot Maggie Thatcher. Foto: ABC Nyheter
30 år etter har UD avgradert to dokument om demonstrasjonene i Oslo rettet mot Maggie Thatcher. Foto: ABC Nyheter

Les UDs avgraderte dokumenter her:

«Norge er amatører»

Den norske ambassaden i London rapporterer også hjem om de mange negative oppslagene i britisk presse som demonstrasjonen og politiets manglende inngripen førte til:

«Det må innrømmes at omtalen har vært negativ og noe man gjerne kunne klart seg uten». Samtidig mener ambassaden at norsk presse overdriver når de omtaler dette som «katastrofal Norges-reklame og at britene er sjokkert».

Derimot noterer ambassaden omtalen av politiets beredskap og evne til å håndtere problemene: «Dessverre har dette etterlatt et inntrykk av at Norge er amatører på dette feltet».

Les også: – Jeg lærte ingenting av Thatcher

(Saken fortsetter under)

UTEN FORVARSEL: Margaret Thatcher ble møtt av demonstrasjoner under middagen på Akershus slott. De bar plakater med slagord mot sur nedbør og mot britisk politikk i Sør-Afrika og Nord-Irland. Aksjonen kom fullstendig overraskende på politiet. Foto: Paul Owesen NTB / Scanpix
UTEN FORVARSEL: Margaret Thatcher ble møtt av demonstrasjoner under middagen på Akershus slott. De bar plakater med slagord mot sur nedbør og mot britisk politikk i Sør-Afrika og Nord-Irland. Aksjonen kom fullstendig overraskende på politiet. Foto: Paul Owesen NTB / Scanpix

På den positive siden slår man derimot fast at «Thatcher var vant med demonstrasjoner», og at den britiske statsministeren skal ha «gitt uttrykk for begeistring for programmet og at samtalene med statsminister Brundtland var nyttige».

At de to statsministrene også hadde funnet tonen på et personlig plan, til tross for uenighet om både sur nedbør og apartheid, føres også på plussiden av ambassaden.

Da demonstrasjonen fant sted, var Willy Haugli politimester i Oslo. Han hadde tilnavnet «Jern-Willy» og en provokatorisk fremtreden som virket som en rød klut på mange. Mellom oslopolitiet og Blitz fant det sted en rekke konfrontasjoner under hans periode.

Naivitet om apartheid

Britisk UD friga i høst flere dokumenter som omhandler både forberedelsene og etterspillet som fulgte Thatchers besøk. Disse er nå fritt tilgjengelig og kan bestilles via National Archives.

Statsministrene Margaret Thatcher og Gro Harlem Brundtland beskuer Oslo fra toppen av Regjeringbygget før de politiske samtalene tok til. Foto: Jens Kvale NTB / Scanpix
Statsministrene Margaret Thatcher og Gro Harlem Brundtland beskuer Oslo fra toppen av Regjeringbygget før de politiske samtalene tok til. Foto: Jens Kvale NTB / Scanpix

Den daværende britiske ambassadøren, Sir William Bentley, sendte en 11-sider konfidensiell rapport til utenriksminister Sir Geoffrey Howe datert 22. september.

7. oktober ble denne videresendt til statsministeren, og man henledet Thatchers oppmerksomhet til tre avsnitt. Disse utgjør ambassadørens oppfatninger av besøket og dets effekt.

Les også: Hør Reagan beklage invasjon overfor Thatcher i lydopptak

Bentley slår også tilfreds fast at de to statsministrene hadde kommet godt ut av det med hverandre, og dermed tilbakevist pressens spekulasjoner om det motsatte.

Han mener for øvrig at det i norske sirkler hersker en «uvitenhet om Nord-Irland» og «utstrakt naivitet om Sør-Afrika». De britiske miljøutslippene som førte til sur nedbør over Norge, mente han derimot var uttrykk for «utstrakt bekymring og bitterhet».

«Vår tids barbari»

Om Thatchers opptreden er han full av lovord og mener hennes improviserte tale under gallamiddagen som fulgte demonstrasjonene «gledet tilhørerne».

«Man kan ikke underslå at de voldelige demonstrasjonene før banketten, og den påfølgende forsinkelsen i statsministerens ankomst, la en demper på begivenheten».

Ambassadøren sier også at det er en generell oppfatning at regjeringen og sikkerhetsstyrkenes planlegging var «svært utilfredsstillende» (mens anti-terror arbeidet var meget godt).

Les også: Jernkvinnen Margaret Thatcher død etter slag

Han sier også at noen vil miste jobben, men at det ikke er bestemt hvem ennå.

I tillegg oppsumerer Bentley Thatchers besøk som positivt. Men han avslutter med et hjertesukk om at Norge ikke er spart for vår tids barbari, noe han mener ble understreket av at det ble ringt inn en trussel om at det var plassert en bombe om bord i Thatchers fly.

«Men det var, som ventet, bare tull», skriver ambassadør Bentley.

Statsminister Margaret Thatcher under pressekonferansen i forbindelse med Norgesbesøket i 1986. Foto: Bjørn Sigurdsøn NTB / Scanpix
Statsminister Margaret Thatcher under pressekonferansen i forbindelse med Norgesbesøket i 1986. Foto: Bjørn Sigurdsøn NTB / Scanpix

Les også: «Jernkvinnen» som splittet Storbritannia

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:28 Nye demonstrasjoner mot Egypts president00:27 Lorena nedjustert til tropisk storm00:01 Advokat prøver å få drapssiktet nordmann hjem23:59 Island bøtelagt etter Eurovision23:30 UP stoppet sjåfør som kjørte 85 kilometer i timen over fartsgrensa23:09 MC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg22:59 Barcelona og Messi snublet mot Granada22:53 Stadig flere migranter kommer til Italia fra Tunisia22:51 Inter til topps av Serie A etter derbyseier over Milan22:37 Overtidsscoring av Berge da Genk snudde og slo Ingebrigtsens Oostende22:29 Brann på gård i Nome22:11 Hotell-milliardær er død21:43 IS påtar seg ansvaret for bombe i Irak21:36 Kanon ved saluttulykke i Mysen skulle bare være til utstilling21:24 To drept av bombe i Afghanistan20:22 Tidligere hærsjef mener norske oljeinstallasjoner er for dårlig beskyttet20:05 Målløst da Brann gikk glipp av to viktige poeng19:37 Norwegian-fly mellomlandet for å fjerne uregjerlig passasjer19:09 Nei, dette er ikke en danskevits: Blokkerer sikten for å øke trafikksikkerheten19:06 MC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg19:00 MC-fører til sykehus etter trafikkulykke i Nordland18:42 Hovland misset på banens enkleste hull – sakket akterut18:41 Politiet pågrep mann med kniv18:10 Kraftig jordskjelv i Albania17:57 Negotia: Partene står langt fra hverandre17:56 Manchester City historiske med fem mål på 17 minutter da de kjørte over stakkars Watford17:23 Thomas Cook på randen av konkurs17:02 – Ble lei av å være den fete klovnen16:39 Flere nedbørsrekorder i Trøndelag16:28 Abid Raja fikk hatbrev i posten16:06 Varm septemberdag flere steder15:41 Tottenham millimeter fra 2-0, reiste tomhendt hjem fra Leicester15:21 Etter vikingenes ankomst, døde kjempene ut15:14 Færre selger bilen sin privat14:45 Norges FN-valgkamp drar seg til13:52 Brann i enebolig i Bærum13:47 Thunberg på talerstolen under FNs klimatoppmøte for unge13:23 Vil ta fra Oljefondet: – Satser vi nå, kan vi få et nytt industrieventyr12:58 The Times: Liverpool spionerte på Manchester City, inngikk forlik12:56 Demonstranter satte fyr på kinesisk flagg i Hongkong12:08 Over 100 demonstranter pågrepet i Paris11:53 Nytt håp for geirfuglen: Vardøværing skal ha skutt den siste11:34 Mann brakt til sykehus med luftambulanse etter fallulykke i steinbrudd11:28 Fridde til kjæresten under vann - druknet10:45 Manshaus har hatt kontakt med nynazistisk organisasjon10:19 Får kritikk: Bistandsorganisasjoner kan spare fem milliarder på solenergi09:22 Reisegigant nær økonomisk kollaps08:19 Biden krever utskrift av Trump-samtale08:08 Stort marked for lyntog i Norge, men det er åtte problemer07:39 En person pågrepet etter taxiran i Oslo06:46 Trump: En handelsavtale må ikke være i boks før valget06:46 En mann er pågrepet etter alvorlig voldshendelse i Kristiansand06:23 Drap på journalist på Malta skal etterforskes uavhengig06:03 Dette skjer i dag05:45 Fire turister omkom i bussulykke i USA05:34 Dette skjedde i natt04:58 Orkan har nådd Californiahalvøya04:14 Anmelder Helse Bergen etter at foreldrene ble drept av broren03:48 Argentinas tidligere president stilles for retten igjen03:19 Demonstrasjoner mot Egypts president02:49 Mann pågrepet for to år gammel overfallsvoldtekt etter DNA-treff02:25 Global klimastreik kan slå alle rekorder02:12 Domstol hever Hydros bruksforbud av deponi i sivil sak01:26 René Karoli fengslet i fire uker – siktet for grove trusler01:21 USA sender soldater til Saudi-Arabia og Emiratene etter oljeangrepet00:43 USA har inngått asylavtale med El Salvador00:31 Mann omkom i drukningsulykke ved Halsa00:03 20 innsatte evakuert etter fengselsbrann23:57 Walmart stopper salg av e-sigaretter etter flere dødsfall23:35 Nordmann vant 443 millioner i Eurojackpot23:00 Mann funnet i sjøen ved Halsa – får livreddende førstehjelp22:55 Fengselsbygg i Oppland trolig totalskadd i brann22:37 Fire døde og mange kritisk skadd i bussulykke i USA21:52 Kvinne tiltalt for offentlig sex på populært utfartssted i Fredrikstad21:31 Bedragerisiktede Keshvari kan beholde stortingslønn i fengsel20:56 – Enda et nederlag ville være pinlig for Trump20:12 13-åring fraktet til sykehus etter fallulykke ved Nesøybrua19:58 Norge må spille skjebnekamp for tomme tribuner19:43 Colombia: 8 tonn kokain funnet i ubåt19:23 Trump indikerer at han ikke planlegger angrep mot Iran19:08 Opposisjonen i Oslo krever gransking av Lan Marie Berg etter brudd på arbeidsmiljøloven19:01 – Tok Visa-kort fra mann og «svidde av» 152.527 kroner18:29 Tre biler involvert i kollisjon i Hordaland: Tre personer til sykehus18:21 ACER-rettssak mot statsministeren: – Nok er nok!17:33 Tre nye meldinger om syke hunder: 90 forskjellige hunderaser har hatt symptomer17:19 Siv Jensen skal bli tøffere: – Det kan vitalisere regjeringssamarbeidet16:34 Russland og Kina med stor militærøvelse15:56 Nordmenns kryptoformue sank med 3,6 milliarder i fjor15:54 Twitter stenger flere tusen kontoer som har spredd falske nyheter15:38 Studie: Psykiske lidelser ga mer rus15:28 Mann (19) filmet voldtekt - sendte videoene til venner15:15 Bloomberg-journalister for retten i Tyrkia15:14 Bilfører satt fast i bilen etter kollisjon med lastebil15:00 Drapssiktet nordmann på rømmen i Thailand: – Føler seg truet på livet14:57 Tysk klimapakke vil koste minst 50 milliarder euro14:36 Global klimastreik kan slå alle rekorder14:34 Russisk skuespiller løslatt etter protestbølge14:34 Bill de Blasio trekker seg fra presidentvalgkampen14:26 Ruud hadde verdens 15. beste tennisspiller i kne13:59 DNB øker renten på boliglån
Siste nytt
01:28VerdenNye demonstrasjoner mot Egypts president00:27VerdenLorena nedjustert til tropisk storm00:01NorgeAdvokat prøver å få drapssiktet nordmann hjem23:59VerdenIsland bøtelagt etter Eurovision23:30NorgeUP stoppet sjåfør som kjørte 85 kilometer i timen over fartsgrensa23:09NorgeMC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg22:59SportBarcelona og Messi snublet mot Granada22:53VerdenStadig flere migranter kommer til Italia fra Tunisia22:51SportInter til topps av Serie A etter derbyseier over Milan22:37SportOvertidsscoring av Berge da Genk snudde og slo Ingebrigtsens Oostende22:29NorgeBrann på gård i Nome22:11PengerHotell-milliardær er død21:43VerdenIS påtar seg ansvaret for bombe i Irak21:36NorgeKanon ved saluttulykke i Mysen skulle bare være til utstilling21:24NorgeTo drept av bombe i Afghanistan20:22NorgeTidligere hærsjef mener norske oljeinstallasjoner er for dårlig beskyttet20:05SportMålløst da Brann gikk glipp av to viktige poeng19:37ReiseNorwegian-fly mellomlandet for å fjerne uregjerlig passasjer19:09MotorNei, dette er ikke en danskevits: Blokkerer sikten for å øke trafikksikkerheten19:06NorgeMC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg19:00NorgeMC-fører til sykehus etter trafikkulykke i Nordland18:42NyheterHovland misset på banens enkleste hull – sakket akterut18:41NorgePolitiet pågrep mann med kniv18:10VerdenKraftig jordskjelv i Albania17:57PengerNegotia: Partene står langt fra hverandre17:56SportManchester City historiske med fem mål på 17 minutter da de kjørte over stakkars Watford17:23ReiseThomas Cook på randen av konkurs17:02Helse og livsstil– Ble lei av å være den fete klovnen16:39NorgeFlere nedbørsrekorder i Trøndelag16:28PolitikkAbid Raja fikk hatbrev i posten16:06NorgeVarm septemberdag flere steder15:41SportTottenham millimeter fra 2-0, reiste tomhendt hjem fra Leicester15:21VerdenEtter vikingenes ankomst, døde kjempene ut15:14MotorFærre selger bilen sin privat14:45VerdenNorges FN-valgkamp drar seg til13:52NorgeBrann i enebolig i Bærum13:47VerdenThunberg på talerstolen under FNs klimatoppmøte for unge13:23NæringslivVil ta fra Oljefondet: – Satser vi nå, kan vi få et nytt industrieventyr12:58SportThe Times: Liverpool spionerte på Manchester City, inngikk forlik12:56VerdenDemonstranter satte fyr på kinesisk flagg i Hongkong12:08VerdenOver 100 demonstranter pågrepet i Paris11:53NorgeNytt håp for geirfuglen: Vardøværing skal ha skutt den siste11:34NorgeMann brakt til sykehus med luftambulanse etter fallulykke i steinbrudd11:28LivetFridde til kjæresten under vann - druknet10:45NorgeManshaus har hatt kontakt med nynazistisk organisasjon10:19PengerFår kritikk: Bistandsorganisasjoner kan spare fem milliarder på solenergi09:22PengerReisegigant nær økonomisk kollaps08:19VerdenBiden krever utskrift av Trump-samtale08:08PolitikkStort marked for lyntog i Norge, men det er åtte problemer07:39NorgeEn person pågrepet etter taxiran i Oslo06:46VerdenTrump: En handelsavtale må ikke være i boks før valget06:46NorgeEn mann er pågrepet etter alvorlig voldshendelse i Kristiansand06:23VerdenDrap på journalist på Malta skal etterforskes uavhengig06:03NorgeDette skjer i dag05:45VerdenFire turister omkom i bussulykke i USA05:34NorgeDette skjedde i natt04:58VerdenOrkan har nådd Californiahalvøya04:14NorgeAnmelder Helse Bergen etter at foreldrene ble drept av broren03:48VerdenArgentinas tidligere president stilles for retten igjen03:19VerdenDemonstrasjoner mot Egypts president02:49NorgeMann pågrepet for to år gammel overfallsvoldtekt etter DNA-treff02:25VerdenGlobal klimastreik kan slå alle rekorder02:12VerdenDomstol hever Hydros bruksforbud av deponi i sivil sak01:26NorgeRené Karoli fengslet i fire uker – siktet for grove trusler01:21VerdenUSA sender soldater til Saudi-Arabia og Emiratene etter oljeangrepet00:43VerdenUSA har inngått asylavtale med El Salvador00:31NorgeMann omkom i drukningsulykke ved Halsa00:03Norge20 innsatte evakuert etter fengselsbrann23:57VerdenWalmart stopper salg av e-sigaretter etter flere dødsfall23:35NorgeNordmann vant 443 millioner i Eurojackpot23:00NorgeMann funnet i sjøen ved Halsa – får livreddende førstehjelp22:55NorgeFengselsbygg i Oppland trolig totalskadd i brann22:37VerdenFire døde og mange kritisk skadd i bussulykke i USA21:52NorgeKvinne tiltalt for offentlig sex på populært utfartssted i Fredrikstad21:31PolitikkBedragerisiktede Keshvari kan beholde stortingslønn i fengsel20:56Politikk– Enda et nederlag ville være pinlig for Trump20:12Norge13-åring fraktet til sykehus etter fallulykke ved Nesøybrua19:58SportNorge må spille skjebnekamp for tomme tribuner19:43VerdenColombia: 8 tonn kokain funnet i ubåt19:23VerdenTrump indikerer at han ikke planlegger angrep mot Iran19:08PolitikkOpposisjonen i Oslo krever gransking av Lan Marie Berg etter brudd på arbeidsmiljøloven19:01Penger– Tok Visa-kort fra mann og «svidde av» 152.527 kroner18:29NorgeTre biler involvert i kollisjon i Hordaland: Tre personer til sykehus18:21PolitikkACER-rettssak mot statsministeren: – Nok er nok!17:33NorgeTre nye meldinger om syke hunder: 90 forskjellige hunderaser har hatt symptomer17:19PolitikkSiv Jensen skal bli tøffere: – Det kan vitalisere regjeringssamarbeidet16:34VerdenRussland og Kina med stor militærøvelse15:56PengerNordmenns kryptoformue sank med 3,6 milliarder i fjor15:54KulturTwitter stenger flere tusen kontoer som har spredd falske nyheter15:38Helse og livsstilStudie: Psykiske lidelser ga mer rus15:28NorgeMann (19) filmet voldtekt - sendte videoene til venner15:15VerdenBloomberg-journalister for retten i Tyrkia15:14NorgeBilfører satt fast i bilen etter kollisjon med lastebil15:00VerdenDrapssiktet nordmann på rømmen i Thailand: – Føler seg truet på livet14:57PengerTysk klimapakke vil koste minst 50 milliarder euro14:36VerdenGlobal klimastreik kan slå alle rekorder14:34VerdenRussisk skuespiller løslatt etter protestbølge14:34PolitikkBill de Blasio trekker seg fra presidentvalgkampen14:26SportRuud hadde verdens 15. beste tennisspiller i kne13:59PengerDNB øker renten på boliglån
Populært