Statssekretær trekker seg etter Anundsens avgang

<p>SLUTTER I POLITIKKEN: Statssekretær Ove Vanebo ved Justis- og beredskapsdepartementet går tilbake til advokattilværelsen.</p>
SLUTTER I POLITIKKEN: Statssekretær Ove Vanebo ved Justis- og beredskapsdepartementet går tilbake til advokattilværelsen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Ingen hemmelighet at vi står et stykke fra hverandre politisk, men jeg ville sluttet uansett hvem som tok over, sier Ove Vanebo om valget av Per-Willy Amundsen som ny justisminister.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag presenterte statsminister Erna Solberg (H) sine nye kort i regjeringskabalen på Slottsplassen. Omstridte Per-Willy Amundsen (Frp) tar over justisministerposten fra Anders Anundsen (Frp).

Ove Vanebo (Frp) har siden februar i år vært statssekretær for Anders Anundsen, men han ønsker ikke å fortsette i jobben etter endringer i departementet.

– I forbindelse med at Anders Anundsen går av som justis- og beredskapsminister, har jeg meddelt at jeg ikke ønsker utnevnelse som statssekretær under den nye statsråden, skriver Vanebo på Facebook.

– Jeg bestemte meg da det ble klart at Anders Anundsen skulle slutte. På daværende tidspunkt visste vi ikke hvem som skulle ta over, sier Vanebo til ABC Nyheter.

Vanebo sier han ville ha sluttet uansett hvem som tok over som statsråd, men at det ikke er noen hemmelighet at han og Amundsen «står et stykke fra hverandre i politikken».

– Det er ingen hemmelig at vi blant annet har et ulike syn i innvandringsspørsmål. Jeg ville nok ikke arbeidet under han. Jeg er mer moderat og liberal enn Amundsen, men som sagt ville jeg ikke fortsatt uansett, sier Vanebo til ABC Nyheter.

Tidligere har Amundsen og Vanebo vært åpent uenige om deler av Fremskrittspartiets politikk.

En Twitter-melding fra fire år tilbake viser hvordan Amundsen var kritisk til Vanebos utspill om at Fremskrittspartiet «støtter asylbarna».

Lærerikt

Vanebo skriver på Facebook at han takket ja til jobben i februar for å arbeide med Anders Anundsen.

– Jeg var i tvil om jeg skulle takke ja til statssekretærposisjonen allerede da jeg tiltrådte, men syntes det virket spennende å arbeide med en av de dyktigste og mest profilerte statsrådene. Det har vært utrolig lærerikt, og Anders har vist lederskap og gjennomslagskraft som få er forunt. Han har et skarpt hode, og har klart å sette seg i respekt i både departement og sektorene han har ansvaret for, skriver Vanebo videre og legger til at han savner jobben som advokat.

Gjermund Hagesæther har også meddelt at han går av som statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet.

Les også: Ungdomspartier kritiske til ny justisminister

Amundsen nekter å forklare seg

– Med dette tar regjeringen et godt steg bort til høyre for oss, og vi får to statsråder som begge er klimafornektere med en retorikk som ikke akkurat er inkluderende, sa Venstre-leder Trine Skei Grande etter utnevnelsen.

– De tre som nå kommer inn i regjeringen, står lenger vekk fra sentrum enn de tre som går ut. Så dette er et skritt til høyre og oppleves ikke som en invitasjon til sentrum, fastslo KrF-leder Knut Arild Hareide.

Amundsen fikk flere ganger spørsmål om sine tidligere uttalelser om klima og muslimer etter overrekkelsen av nøkler til kontoret.

– Jeg er en del av regjeringen og står for regjeringens politikk, sa den nye justisministeren da han ble konfrontert med tidligere uttalelser.

Amundsen unnlot flere ganger å svare på spørsmål i Dagsnytt Atten om hva hans synspunkter er om klima og innvandring i dag.

Tidligere har han blant annet sagt at «islamistiske gruppers iver etter å forme Norge i sitt eget bilde, er grenseløs».

Les også: Amundsen: – Jeg lover å ta vare på tryggheten for det norske folk

SE VIDEO: Her er Ernas nye statsråder

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden