Meny

Kåre Willoch reagerer på medaljenekt

KRIGSHELTER: Kåre Willoch mener det er merkelig at Forsvarsdepartementet ikke vil hedre flere krigshelter, som hans egen onkel. Her er han avbildet ved et portrett av seg selv fra den tiden han tjenestegjorde i Tysklandsbrigaden. Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– En merkelig beslutning, sier Kåre Willoch om at FD har avslått å gi flere medaljer til krigshelter. Willoch foreslo selv sin onkel, skipperen på panserskipet «Eidsvold», til Krigskorset.

I november i fjor foreslo tidligere statsminister Kåre Willoch at Odd Isachsen Willoch, hans onkel som også var skipper på panserskipet «Eidsvold» da det deltok i slaget ved Narvik, skulle få Krigskorset med sverd.

Men i dag (fredag) kunne ABC Nyheter avsløre at Forsvarsdepartementet (FD) ikke ønsker å gi medaljer til noen av de over 1000 personene som har blitt foreslått.

– Det virker som en merkelig beslutning, sier Willoch.

– Jeg er jo inhabil siden det er snakk om min onkel, men i dette tilfelle er det snakk om en opplagt nasjonal holdning som viste handlekraft, sier han om det onkelen gjorde i 1940.

Les også:   Avslår å hedre flere krigshelter

– Flytende likkister

Narvik 9. april 1940. De to gamle norske panserskipene "Eidsvold" og "Norge" på Narvik havn før de ble senket av tyskerne, som besatte Narvik. Foto: Scanpix / NTB scanpix

Skipene «Eidsvold» og «Norge» var sjøsatt i 1900, og egentlig klare for museum da de ble satt inn i kampene om Narvik i april 1940.

Likevel tok kommandørkaptein Willoch og hans mannskap opp kampen.

– Han var jo sjef for det fremste av panserskipene ved Narvik, og alle om bord visste de var om bord i en flytende likkiste. Men min onkel så betydningen av at ingen skulle gi seg, sier Willoch.

Willoch-familiens søknad og «Eidsvold»s innsats under kampene ved Narvik har tidligere vært omtalt av Aftenposten.

Les også:   Over 1.000 nordmenn kan bli dekorert for sin krigsinnsats

At Forsvarsdepartementets prosjektgruppe har konkludert med at ingen flere skal få medaljer for innsatsen under andre verdenskrig, mener altså Willoch er merkelig.

– Langt frem til februar

I en epost til ABC Nyheter opplyser FD at prosjektets sluttrapport og de eksterne historikernes uttalelse, først blir offentlige etter at Regjeringen tar sin beslutning. Det kan etter planen skje i februar neste år, opplyses det.

– Det er jo langt frem til februar, sier han med et lite håp i stemmen.

Willoch, med sine mange år i politikken, er likevel ikke kritisk til at man legger opp til en beslutning uten en offentlig debatt i forkant:

– Jeg er ikke sikker på at det ville være særlig vellykket med en offentlig debatt om dette, sier han.

Etter at ABC Nyheter tok opp saken har Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Marit Nybakk sagt at hun vil stille forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) et skriftlig spørsmål om saken.

Og de tre eksterne historikerne som har vært med på å vurdere Krigsdekorasjoner, Lars Borgersrud, Arvid Petterson og Synne Corell, har også sagt at de mener vurderingene burde være offentlig kjente før det blir fattet en beslutning.

Les også prisvinnende prosjekt Krigssommeren

Populært