Fredsprisutdeling:

Henry Kissinger anmeldt for krigsforbrytelser

FREDSFORKJEMPER? USAs utenriksminister taler søndag på Fredsprisforumets og Universitetet i Oslos arrangement i forbindelse med fredsprisutdelingen. Det vekker reaksjoner.
FREDSFORKJEMPER? USAs utenriksminister taler søndag på Fredsprisforumets og Universitetet i Oslos arrangement i forbindelse med fredsprisutdelingen. Det vekker reaksjoner. Foto: Daniel Leal-olivas / AFP/NTB scanpix

En mann som støttet Pinochets kupp i Chile og satt i ledelsen da USA teppebombet Vietnam og Kambodsja, er invitert til å tale i Oslo i anledning årets fredsprisutdeling.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har vakt sterke reaksjoner at USAs forhenværende utenriksminister Henry Kissinger er invitert av Nobelinstituttet og Universitetet i Oslo for å tale i Oslo samme dag Nobels Fredspris utdeles søndag.

Nå har Latin-Amerikagruppene i Bergen og partiet Rødt i Bergen anmeldt Kissinger til Riksadvokaten og ber om at han blir anholdt når han kommer på norsk jord, for «sin virksomhet som krigsforbryter fra 1969 og til 1975, da han virket som nasjonal sikkerhetsrådgiver og utenriksminister for presidentene Richard Nixon og Gerald Ford».

I anmeldelsen lister de blant annet opp USAs bombing av Vietnam, blant annet med giften «Agent Orange» som drepte alt liv og medførte misdannelser hos 500.000 barn, og teppebombingen av Kambodsja, som grunnlag.

Faktisk fikk Kissinger selv Fredsprisen i 1973 i en av Nobelinstituttets mest omdiskuterte utdelinger da USA avsluttet sine angrep på Vietnam.

Senterpartiets og Venstres medlemmer i Nobelkomiteen trakk seg da i protest.

Les også: Henry Kissinger til Oslo

Kissinger ja, Snowden nei

KISSINGER ANMELDT: Sergio Blamey fra Latin-Amerikagruppene i Bergen (til venstre) og Thorleif Berthelsen fra Rødt Bergen leverte tirsdag anmeldelsen av Henry Kissinger for krigsforbrytelser. Foto: David Watson
KISSINGER ANMELDT: Sergio Blamey fra Latin-Amerikagruppene i Bergen (til venstre) og Thorleif Berthelsen fra Rødt Bergen leverte tirsdag anmeldelsen av Henry Kissinger for krigsforbrytelser. Foto: David Watson

Anmelderne viser også til Kissinger samarbeid med fascistiske regimer i Latin-Amerika, hans bistand til Pinochets kupp og terror i Chile og wikileaks-dokumenter som omtaler dette.

– Kissinger har en veldig blodig historie. Vi mener han ikke bør få fritt leide hit. Kontrasten er stor til varsleren Edward Snowden, som ikke tør reise hit for å motta Ossietzky-prisen av frykt for å bli arrestert. Så slipper vi i stedet inn og gir en massemorder en talerstol, sier en av anmelderne, styremedlem Thorleif Berthelsen i Rødt Bergen, til ABC Nyheter.

Les også: Høyesterett