Grensevern i Schengen:

Norge med i ny internasjonal grensevaktstyrke fra i dag

INTERNASJONAL STYRKE: Onsdag lanserte Schengenlandene en utrykningsstyrke som på kort varsel kan sikre yttergrensene. Begivenheten ble markert på Bulgarias grense mot Tyrkia.
INTERNASJONAL STYRKE: Onsdag lanserte Schengenlandene en utrykningsstyrke som på kort varsel kan sikre yttergrensene. Begivenheten ble markert på Bulgarias grense mot Tyrkia. Foto: Frontex

Schengen-landene lanserte i dag en styrke på 1500 grensevakter som på kort varsel kan rykke ut - med eller uten invitasjon fra vertslandet - ved kriser langs den felles yttergrensa.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske politifolk kan fra i dag av bli kommandert ut på få dagers varsel til bevoktning av grensene til land som ikke klarer å vokte den felles yttergrensa.

Fra og med onsdag 7. desember har EUs grense- og kystvaktbyrå Frontex, som Norge deltar i, etablert en utrykningsenhet som på kort varsel kan bistå medlemsland i krisesituasjoner langs EUs og andre Schengen-lands yttergrenser.

Norge har meldt inn 20 polititjenestepersoner med erfaring fra grensevakt, til utrykningsstyrken «Rapid Intervention Pool», får ABC Nyheter opplyst i Politidirektoratet.

Begivenheten karakteriseres som en «milepæl» for Frontex og ble markert på Bulgarias grense mot Tyrkia i dag.

Les også: Frontex har telleproblemer ved grensene

– Vi fortsetter utviklingen av et virkelig europeisk grense- og kystvakbyrå som ikke lenger vil mangle mannskaper eller utstyr til sine operasjoner, sa direktør Fabrice Leggeri i en pressemelding fra Frontex.

Frontex vil innkalle styrker i krisesituasjoner, og kunne utplassere dem på fem dagers varsel.

Medlemslandene har også blitt enige om å stille utstyret som trengs, inkludert kjøretøy, fartøy og fly, til disposisjon.

For ett år siden varslet EU-president at migrantkriser kan gi smertefulle løsninger for suverene stater, som må finne seg i å få forsterkninger enten de vil eller ikke, hvis de ikke klarer å forsvare yttergrensene.

Les også: EU-president varsler smertefull løsning for vern av Schengen-grensene

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden