Statsbudsjettet:

– Vær rakrygget nok til å si at dere tar penger fra sykehusene

Partileder Jonas Gahr Støre mener ansatte på norske sykehus må ta prisen for kompromissene i regjeringens budsjett for 2017.

Marianne Marthinsen (Ap) anklager samarbeidspartiene for å ta nesten en halv milliard fra Sykehus-Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Enigheten som oppsto i tolvte time mellom regjeringspartiene, Venstre og KrF om neste års statsbudsjett, innebar blant annet en innsparing på 0,8 i stedet for 0,5 prosent i økt effektiviseringsgevinst i offentlig virksomhet.

Men Arbeiderpartiet regner med at dette ikke kan oppnås fra nyttår av, og i stedet vil ende som kutt i tilbudet til pasientene - og en ytterligere brudd på Høyres valgkampløfte fra 2013.

– Når det kuttes i velferdstjenester til folk, burde man være rakrygget nok til å si fra om det, utfordret Arbeiderpartiets finanspolitiske talskvinne Marianne Marthinsen da Stortinget mandag formiddag startet debatten om statsbudsjettet for 2017.

– Sykehusene vil oppleve nesten en halv milliard kroner i kutt som følge av 0,3 prosent mer i effektiviseringskrav, hevdet hun.

Avfeid

Kristelig Folkepartis Hans Olav Syversen avfeide påstanden. Han viste til kampen mot byråkratiet.

– Dette er en beskjed til alle etater: Kutt i byråkratiet, men la det som går til pasienten bestå, sa Syversen

Arbeiderpartiet har fra før påpekt at Høyres løfte i valgkampen 2013 om 12 milliarder kroner mer til sykehusene, er brutt.

Les også: Siv Jensen: - Høyre får svare på sykehusløftene sine selv

Hvem var først?

Marianne Marthinsen ga for øvrig honnør til KrF for viktige gjennomslag som de oppnådde i budsjettforhandlingene med regjeringen.

Hun antydet at KrFs innspill trolig var inspirert av Aps alternative statsbudsjett, hvorpå Syversen kunne påpeke at hans parti la fram sitt budsjettforslag før Ap.

Partileder Jonas Gahr Støre mener på sin side at ansatte på norske sykehus må ta prisen for kompromissene i regjeringens budsjett for 2017.

– Ansatte på norske sykehus må løpe fortere med dette budsjettet, uttalte Ap-lederen til NTB.

Du kan følge Stortingets finansdebatt live her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden