KrF vil heller ikke at Norge skal forhandle om forbud mot atomvåpen

SIKREST UTENFOR: Knut Arild Hareides parti KrF ønsker ikke at Norge skal forhandle sammen med flerallet av FNs medlemsland om atomvåpenforbud.
SIKREST UTENFOR: Knut Arild Hareides parti KrF ønsker ikke at Norge skal forhandle sammen med flerallet av FNs medlemsland om atomvåpenforbud. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kristelig Folkeparti motsatte seg i Stortinget tirsdag at Norge skal delta i FN-forhandlinger med mål å forby atomvåpen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke bare regjeringspartiene og Arbeiderpartiet er nå imot at Norge skal delta i forhandlinger i FN med sikte på en bindende avtale om å forby atomvåpen.

Også Kristelig Folkeparti stemte i Stortinget tirsdag mot et forslag fra SV og Venstre om at Norge skal sitte rundt bordet i forhandlingene om atomvåpenforbud.

De skal finne sted etter at flertallet av verdens land vedtok det på FNs generalforsamling i høst.

Den norske regjeringen stemte imot fordi den mener det vil stride mot Natos strategiske konsept. Nederland var eneste Nato-land som ønsket slike forhandlinger nå.

Ved siden av forslagsstillerne var det bare MDGs ene stemme og Senterpartiet som støttet norsk deltakelse, viste debatten om høstens FN-generalforsamling i Stortinget.

At KrF er mot norsk deltakelse, forklarer partiet overfor ABC Nyheter med at et tidligere kompromiss om atomvåpenpolitikk i Stortinget skulle tilsi det.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Solhjell: – Trist at Norge stemte mot nedrustningsforslag

Stortingets vilje?

– Et flertall i FN støtter arbeid for forbud mot atomvåpen. Vedtaket på generalforsamlingen er det største framskrittet for nedrustning på atomvåpenfeltet siden 80-tallet, sa SVs Bård Vegar Solhjell i tirsdagens debatt.

– Norge kunne vært en svært viktig pådriver og det ville ikke vært noen binding til hva vi skulle forplikte oss til som sluttresultat, sa han.

Utenriksminister Børge Brende (H) påberopte seg kompromisset Stortinget fra før har vedtatt i atomvåpenpolitikken. Det går ut på å arbeide aktivt for en verden fri for atomvåpen, med sikte på en «balansert, gjensidig, irreversibel og verifiserbar avskaffelse av atomvåpen»

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ingen tvil om at regjeringen har lagt stor vekt på å gjennomføre vedtaket Stortinget har fattet. Vi fikk gjennom en viktig verifikasjonsresolusjon FN. Det dreier seg om å dokumentere at atomvåpen faktisk fjernes og ble startet etter initiativ fra Stoltenberg-regjeringen, sa Brende.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han understreker at slik forhandlingene nå blir i FN, vil det bryte med Natos strategiske konsept, som bygger på avskrekking ved hjelp av atomvåpen.

– Vi deler selvsagt en visjon om en verden fri for atomvåpen. Så har Stortinget lagt viktige føringer om å arbeide langsiktig med avskaffelse av atomvåpen, sa Brende.

Les også: Brende har fått med seg 30 land på atom-resolusjon

Nybakk (Ap) – Burde vi ikke vært med?

Solhjell og Senterpartiets Liv Signe Navarsete brukte talerstolen aktivt til å hevde at Stortingets kompromissvedtak om atomvåpenpolitikk ikke utelukker norsk deltakelse i forhandlingene, og Venstre-leder Trine Skei Grande sluttet seg til Solhjells uttalelser.

Mer overraskende var at Arbeiderpartiets talskvinne Marit Nybakk også antydet det samme:

– Er det ikke unødvendig å holde seg borte fra forhandlinger om forbud mot atomvåpen i FN? Avskjærer ikke det Norge fra innflytelse i den saken? Dette kommer til å bli lange forhandlinger, vil jeg tro, utfordret hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det som er beklagelig, er at det har blitt en veldig splittende debatt i FN i høst. Forhandlingene som nå skal påbegynnes, har som mål å konkludere så raskt som mulig. Stortinget har foreslått en annen sekvensering, svarte utenriksministeren.

– Vi stemte mot, men kan vi ikke likevel være i samme rom som andre FN-land og påvirke det som blir internasjonalt regelverk? spurte SVs Solhjell, men fikk ikke tilslutning.

Les også:

Powell i lekket epost: – Israel har 200 atomvåpen

Nord-Korea: – Vi produserer plutonium igjen

Rapport: Amerikanske atomvåpen kan bli tatt av terrorister

Les om saken i Stortinget