– Politiet vil kunne bli møtt med rettslige sanksjoner

Utlendingsinternatet på Trandum hvor Legetjenester A/S har hatt ansvaret siden 2005.
Utlendingsinternatet på Trandum hvor Legetjenester A/S har hatt ansvaret siden 2005. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiets manglende konkurranseutsetting av legetjenestene på Trandum kan få rettslige følger, ifølge Klagenemnda for offentlige anskaffelser. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tirsdag avslørte ABC Nyheter hvordan Politiets utlendingsenhet (PU) i flere år har utbetalt millioner til helsetjenestefirmaet «Legetjenester A/S» uten at de konkurranseutsatte oppdraget.

Les saken: Asyl-legen fikk millionavtale med politiet uten konkurranse

Firmaet har siden 2005 hatt ansvaret for å levere helsetjenester til Politiets utlendingsinternat på Trandum, men ikke før i 2010 ble oppdraget lagt ut på anbud.

Alle offentlige anskaffelser med en verdi over 500.000 skal konkurranseutsettes av oppdragsgiver, ifølge regelverket for offentlig anskaffelser.

Les også: Asyl-lege fikk millionavtale med politiet uten konkurranse

Anneline Vingsgård, direktør i Klagenemnda for offentlige anskaffelser.
Anneline Vingsgård, direktør i Klagenemnda for offentlige anskaffelser.

– Kan få rettslige følger

Direktør i Klagenemda for offentlige anskaffelser (KOFA), Anneline Vingsgård, sier til ABC Nyheter at politiets manglende konkurranseutsetting kan få rettslige følger.

– Generelt gjelder at offentlige oppdragsgivere må avholde en kunngjort konkurranse ved inngåelse av avtaler om kjøp som overstiger terskelverdien. Terskelverdien er for tiden 500 000, og det har den vært i en årrekke, sier Vingsgård til ABC Nyheter og fortsetter:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dersom kunngjøringsplikten ikke er overholdt, vil dette etter omstendighetene kunne bli møtt med rettslige sanksjoner.

KOFA har i dag kun myndighet til å komme med en rådgivende uttalelse om regelverket er brutt, men fra 1.januar 2017 vil KOFA være forpliktet til å ilegge overtredelsesgebyr for ulovlige direkte anskaffelser dersom oppdragsgiver har opptrådt forsettlig eller grov uaktsomt. KOFA vil ha også ha adgang til å ilegge gebyr ved uaktsomhet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

ABC Nyheter har forsøkt å få politiet til å kommentere om de vet deres manglende konkurranseutsetting kan få rettslige følger. Slik svarer politiets kommunikasjonsavdeling:

«PUs anskaffelser blir gjort i henhold til gjeldene regler og praksis.»

Omstridt firma

Før helgen ble det avslørt at daglig leder i firmaet og lege på Trandum, Gunnar Fæhn, har ytret seg innvandringsfientlig på islamkritiske nettsider. Samtidig avgjør Fæhn om mennesker på Trandum er friske nok til å sendes ut av landet.

I 2009 ble det avdekket at firmaet medisinerte to irakere før uttransportering. De skal ha blitt holdt nede og dopet med sprøyter før de ble satt på flyet.

Les også: Trandum-forhold klages inn for menneskerettighetsdomstolen