– Man har ikke vunnet i lotto når man står på diagnoselisten

Kronisk syke Stig Idsal må trene for å holde kroppen i gang. For å kunne trene er han avhengig av fysioterapi. Idsal frykter konsekvensene dersom diagnoselisten, som sikrer ham og mange andre kronikere gratis fysioterapi, fjernes slik regjeringen har foreslått. Foto: Privat
Kronisk syke Stig Idsal må trene for å holde kroppen i gang. For å kunne trene er han avhengig av fysioterapi. Idsal frykter konsekvensene dersom diagnoselisten, som sikrer ham og mange andre kronikere gratis fysioterapi, fjernes slik regjeringen har foreslått. Foto: Privat
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Om jeg ikke kan ta meg råd til fysioterapi kan jeg heller ikke trene, det vil sette meg kraftig tilbake, sier Stig Idsal som er en av mange kronisk syke som fra nyttår kan miste retten til gratis fysioterapi.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mer om saken:

Av 434.000 personer over 16 år som fikk fysioterapibehandling i fjor, hadde 236.000 personer egenandelsfritak på grunn av sykdomslisten (54 prosent), ifølge Helse- og omsorgsdepartementet.

Disse vil måtte betale egenandeler opp til 1990 kroner i den ordningen regjeringen foreslår.

Høyre og Frp har samtidig foreslått å øke aldersgrensen for fritak for egenandeler under egenandelstak 2 fra 12 til 16 år, slik at om lag 9000 barn som i dag betaler egenandel, vil slippe det.

Regjeringen foreslår også å senke egenandelstak 2 med 680 kroner, fra 2670 kroner til 1990 kroner, slik at flere vil få frikort. I tillegg vil regjeringen gjøre ordningen automatisk slik som egenandelstak 1 er i dag.

Frikort og egenandel

Det finnes to frikortordninger, én for egenandelstak 1 og én for egenandelstak 2. De gjelder for ulike helsetjenester.

Egenandelstak 1

Det som teller med i grunnlaget for egenandelstak 1 er godkjente egenandeler fra

  • apotek/bandasjist
  • lege
  • psykolog
  • sykehus/poliklinikk
  • røntgeninstitutt
  • pasientreiser

Taket for frikort egenandelstak 1 er 2 185 kroner for 2016.

Når egenandelstaket er nådd, sendes det automatisk ut frikortvedtak og et frikort til innbyggeren i posten innen tre uker.

Egenandelstak 2

Ordningen med et eget utgiftstak, egenandelstak 2, for visse tjenester som ikke inngår under egenandelstak 1, ble innført 1. januar 2003.

Egenandelstak 2 omfatter egenandeler for følgende tjenester:

  • fysioterapi
  • enkelte former for refusjonsberettiget tannbehandling
  • opphold ved opptreningsinstitusjoner og private rehabiliteringsinstitusjoner som har driftsavtale med regionale helseforetak
  • behandlingsreiser til utlandet

Taket for frikort egenandelstak 2 er 2670 kroner i 2016. Og pasientene må selv søke HELFO om frikort tak 2 når vedkommende har betalt mer enn egenandelstaket i et kalenderår.

Kilde: HELFO

Regjeringen har i statsbudsjettet for neste år gått inn for å fjerne den såkalte diagnoselisten (sykdomslisten), som sikrer gratis fysioterapi for pasienter med en av de om lag 100 kroniske sykdommene på listen.

Disse vil måtte betale egenandeler opptil 1990 kroner i den foreslåtte ordningen.

En av de godt over 200.000 kronisk syke som i dag slipper å betale egenandel på grunn av diagnoselisten, er rogalending Stig Idsal (53).

Han har en kronisk revmatisk sykdom som angriper muskler og blodårer. For å holde seg i gang må han trene i tillegg til å ta medisiner.

– Hvis jeg ikke trener og holder meg i bevegelse får jeg store bevegelsesproblemer. Det blir som å gå rundt med gangsperre hele tiden. For å kunne trene er jeg avhengig av fysioterapi, sier Idsal til ABC Nyheter.

– Jeg er mer i aktivitet enn de fleste, og det er med kombinasjonen av trening og fysioterapi jeg greier å holde meg oppe, fortsetter han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: – Opptrappingsplanen er blitt et mageplask for regjeringen

– Vil sette meg kraftig tilbake

Idsal er 100 prosent arbeidsfør, noe han takker nettopp kombinasjonen av medisiner, fysioterapi og trening for. Han forteller at det uansett vil bli tøft å få en ekstraregning på nesten 2000 kroner for fysioterapi på begynnelsen av året.

– Vi som er kronisk syke har også mange andre utgifter knyttet til sykdommen. Også disse må dekkes på begynnelsen av året, frem til man har nådd egenandelstak 1. Hvis jeg ikke kan ta meg råd til fysioterapi på begynnelsen av året, får jeg heller ikke trent som jeg gjør i dag. En måned eller to uten fysioterapi og trening vil sette meg kraftig tilbake. Da kan det ta lang tid å trene meg opp igjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Om man blir mye dårligere så risikerer man også ikke å fungere i jobb, da blir kostnadene for deg selv og samfunnet høye. Så dette forslaget har mye større konsekvenser, både medisinsk og økonomisk, enn det man kanskje tenker over, sier Idsal.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han får støtte fra generalsekretær Tone Granaas i pasientorganisasjonen Norsk Revmatikerforbund.

– Muskel- og skjeletthelse koster Norge 73 milliarder kroner per år. Kun 25 prosent går til behandling, resten går til sykepenger og trygd. Det er god samfunnsøkonomi å legge forholdene til rette for at folk skal kunne stå i arbeid og leve aktive liv, sier Granaas som håper regjeringen vil snu i denne saken.

Les også: – Helseministeren gjør pasientene til kasteball

– Som å bekjempe fattigdom ved å ta fra de fattige

Som ABC Nyheter tidligere har skrevet, vil innsparingen for staten ved å kutte diagnoselisten være om lag 555 millioner kroner. Pengene som spares, skal blant annet brukes til å finansiere helseminister Bent Høies opptrappingsplan for rehabilitering, som regjeringen neste år har bevilget 200 millioner kroner til.

Innsparingen vil også finansiere at regjeringen senker egenandelstak 2 med 680 kroner til 1990 kroner, slik at flere vil få frikort, og øker aldersgrensen for fritak for egenandeler fra 12 til 16 år. Til sammen koster disse to grepene om lag 247 millioner kroner, ifølge beregninger fra Helse- og omsorgsdepartementet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen har høstet mye kritikk for forslaget, og samarbeidspartiene Venstre og KrF har i sine alternative statsbudsjett gått inn for å reversere det. Det samme har opposisjonspartiene Arbeiderpartiet, SV og Sp gjort.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hovedårsaken til at vi vil reversere forslaget er at vi mener det samlede forslaget til regjeringen ikke har gode nok skjermingsordninger for kronikere med svak økonomi, har helsepolitisk talsperson Torgeir Micaelsen uttalt til ABC Nyheter.

– For de sykeste pasientene, som virkelig trenger tilbudet, blir det en større økonomisk belastning. Det er ikke det som vi assosierer med opptrapping, har Kjersti Toppe (Sp) uttalt til ABC Nyheter.

Mens Karin Andersen (SV) mener det er et problem at regjeringen gjør det så mye dyrere for så mange pasienter å få den behandlingen de trenger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Når staten går så mye i pluss er det en veldig rar opptrapping. Det blir som å bekjempe fattigdom ved å ta penger fra de fattige eller drive med oljeboring for klima, uttalte Andersen til ABC Nyheter.

– Man har ikke vunnet i lotto

Også Idsal sier han særlig frykter konsekvensene for dem som er dårligere stilt enn ham selv.

– Jeg trodde helseministeren skulle hjelpe oss som er kronisk syke, ikke gjøre hverdagen vår verre og helsa dårligere. Jeg er svært bekymret for alle som kun har trygdeytelser og ikke greier denne ekstra kostnaden. At regjeringen vil sende regningen til oss kronikere er helt urimelig. Man har ikke vunnet i lotto når man står på diagnoselisten. Det er ikke noen glede, du er der av en grunn.

Idsal sier treningen også er viktig for den psykiske helsa, og legger ikke skjul på at det er tøft å ha en alvorlig kronisk diagnose.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis du kan holde kroppen i gang og føler at du fungere i samfunnet, så hjelper det veldig på psyken. Ting henger sammen, og hvis man ikke kan gå til fysioterapeut og så ikke kan trene, vil det kunne gi enorme konsekvenser både fysisk og psykisk. Mange syke vil helst ikke snakke om det, men du har det ikke så greit når du er alvorlig syk. Det vil alltid være tøft, men hvis du ikke får gjøre det du kan for fungere vil det være med å dra deg ned.

Idsal som er spinninginstruktør og trener for sykkellag, forteller at han også har trent andre som er i samme situasjon som ham selv.

– Også da har jeg sett hvordan kombinasjonen av hard trening og fysioterapi virker veldig bra, i tillegg til medisiner. Det gjør også noe med deg når du kan holde deg aktiv og oppegående. Det gir en mestring av livet og det blir litt mindre ille å være kronisk syk, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ikke rettferdig og i strid med god medisinsk praksis

Helseminister Bent Høie (H) forsvarte tidligere denne måneden regjeringens forslag og uttalte til ABC Nyheter at diagnoselisten burde vært fjernet for lenge siden.

– Vår vurdering er at diagnoselisten ikke er rettferdig og i strid med god medisinsk praksis, sa Høie.

Helseministeren sa videre at ingen mister fysioterapi gjennom disse grepene, men at mange får billigere fysioterapi.

– Det blir mer penger til å gi flere folk hjelp. De som har utgifter blir godt skjermet gjennom at egenandelstaket senkes til 1990 kroner. Når du har nådd grensen er det gratis fysioterapi. Og det gjelder alle som benytter seg av fysioterapi, uttalte helseministeren.

– Samtidig har vi lagt frem opptrappingsplanen for rehabilitering som innebærer at vi styrker helsetilbudet til de samme pasientene. Med opptrappingsplanen blir det også flere fysioterapeuter i kommunene, fortsatte Høie.

Les saken: Høie: – Gratis helsetjenester er ikke typisk norsk