Meny

– Man har ikke vunnet i lotto når man står på diagnoselisten

<p>Kronisk syke Stig Idsal må trene for å holde kroppen i gang. For å kunne trene er han avhengig av fysioterapi. Idsal frykter konsekvensene dersom diagnoselisten, som sikrer ham og mange andre kronikere gratis fysioterapi, fjernes slik regjeringen har foreslått. Foto: Privat</p>
Kronisk syke Stig Idsal må trene for å holde kroppen i gang. For å kunne trene er han avhengig av fysioterapi. Idsal frykter konsekvensene dersom diagnoselisten, som sikrer ham og mange andre kronikere gratis fysioterapi, fjernes slik regjeringen har foreslått. Foto: Privat

– Om jeg ikke kan ta meg råd til fysioterapi kan jeg heller ikke trene, det vil sette meg kraftig tilbake, sier Stig Idsal som er en av mange kronisk syke som fra nyttår kan miste retten til gratis fysioterapi.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer om saken:

Av 434.000 personer over 16 år som fikk fysioterapibehandling i fjor, hadde 236.000 personer egenandelsfritak på grunn av sykdomslisten (54 prosent), ifølge Helse- og omsorgsdepartementet.

Disse vil måtte betale egenandeler opp til 1990 kroner i den ordningen regjeringen foreslår.

Høyre og Frp har samtidig foreslått å øke aldersgrensen for fritak for egenandeler under egenandelstak 2 fra 12 til 16 år, slik at om lag 9000 barn som i dag betaler egenandel, vil slippe det.

Regjeringen foreslår også å senke egenandelstak 2 med 680 kroner, fra 2670 kroner til 1990 kroner, slik at flere vil få frikort. I tillegg vil regjeringen gjøre ordningen automatisk slik som egenandelstak 1 er i dag.

Frikort og egenandel

Det finnes to frikortordninger, én for egenandelstak 1 og én for egenandelstak 2. De gjelder for ulike helsetjenester.

Egenandelstak 1

Det som teller med i grunnlaget for egenandelstak 1 er godkjente egenandeler fra

  • apotek/bandasjist
  • lege
  • psykolog
  • sykehus/poliklinikk
  • røntgeninstitutt
  • pasientreiser

Taket for frikort egenandelstak 1 er 2 185 kroner for 2016.

Når egenandelstaket er nådd, sendes det automatisk ut frikortvedtak og et frikort til innbyggeren i posten innen tre uker.

Egenandelstak 2

Ordningen med et eget utgiftstak, egenandelstak 2, for visse tjenester som ikke inngår under egenandelstak 1, ble innført 1. januar 2003.

Egenandelstak 2 omfatter egenandeler for følgende tjenester:

  • fysioterapi
  • enkelte former for refusjonsberettiget tannbehandling
  • opphold ved opptreningsinstitusjoner og private rehabiliteringsinstitusjoner som har driftsavtale med regionale helseforetak
  • behandlingsreiser til utlandet

Taket for frikort egenandelstak 2 er 2670 kroner i 2016. Og pasientene må selv søke HELFO om frikort tak 2 når vedkommende har betalt mer enn egenandelstaket i et kalenderår.

Kilde: HELFO

Regjeringen har i statsbudsjettet for neste år gått inn for å fjerne den såkalte diagnoselisten (sykdomslisten), som sikrer gratis fysioterapi for pasienter med en av de om lag 100 kroniske sykdommene på listen.

Disse vil måtte betale egenandeler opptil 1990 kroner i den foreslåtte ordningen.

En av de godt over 200.000 kronisk syke som i dag slipper å betale egenandel på grunn av diagnoselisten, er rogalending Stig Idsal (53).

Han har en kronisk revmatisk sykdom som angriper muskler og blodårer. For å holde seg i gang må han trene i tillegg til å ta medisiner.

– Hvis jeg ikke trener og holder meg i bevegelse får jeg store bevegelsesproblemer. Det blir som å gå rundt med gangsperre hele tiden. For å kunne trene er jeg avhengig av fysioterapi, sier Idsal til ABC Nyheter.

– Jeg er mer i aktivitet enn de fleste, og det er med kombinasjonen av trening og fysioterapi jeg greier å holde meg oppe, fortsetter han.

Bakgrunn: – Opptrappingsplanen er blitt et mageplask for regjeringen

– Vil sette meg kraftig tilbake

Idsal er 100 prosent arbeidsfør, noe han takker nettopp kombinasjonen av medisiner, fysioterapi og trening for. Han forteller at det uansett vil bli tøft å få en ekstraregning på nesten 2000 kroner for fysioterapi på begynnelsen av året.

– Vi som er kronisk syke har også mange andre utgifter knyttet til sykdommen. Også disse må dekkes på begynnelsen av året, frem til man har nådd egenandelstak 1. Hvis jeg ikke kan ta meg råd til fysioterapi på begynnelsen av året, får jeg heller ikke trent som jeg gjør i dag. En måned eller to uten fysioterapi og trening vil sette meg kraftig tilbake. Da kan det ta lang tid å trene meg opp igjen.

– Om man blir mye dårligere så risikerer man også ikke å fungere i jobb, da blir kostnadene for deg selv og samfunnet høye. Så dette forslaget har mye større konsekvenser, både medisinsk og økonomisk, enn det man kanskje tenker over, sier Idsal.

Han får støtte fra generalsekretær Tone Granaas i pasientorganisasjonen Norsk Revmatikerforbund.

– Muskel- og skjeletthelse koster Norge 73 milliarder kroner per år. Kun 25 prosent går til behandling, resten går til sykepenger og trygd. Det er god samfunnsøkonomi å legge forholdene til rette for at folk skal kunne stå i arbeid og leve aktive liv, sier Granaas som håper regjeringen vil snu i denne saken.

Les også: – Helseministeren gjør pasientene til kasteball

– Som å bekjempe fattigdom ved å ta fra de fattige

Som ABC Nyheter tidligere har skrevet, vil innsparingen for staten ved å kutte diagnoselisten være om lag 555 millioner kroner. Pengene som spares, skal blant annet brukes til å finansiere helseminister Bent Høies opptrappingsplan for rehabilitering, som regjeringen neste år har bevilget 200 millioner kroner til.

Innsparingen vil også finansiere at regjeringen senker egenandelstak 2 med 680 kroner til 1990 kroner, slik at flere vil få frikort, og øker aldersgrensen for fritak for egenandeler fra 12 til 16 år. Til sammen koster disse to grepene om lag 247 millioner kroner, ifølge beregninger fra Helse- og omsorgsdepartementet.

Regjeringen har høstet mye kritikk for forslaget, og samarbeidspartiene Venstre og KrF har i sine alternative statsbudsjett gått inn for å reversere det. Det samme har opposisjonspartiene Arbeiderpartiet, SV og Sp gjort.

– Hovedårsaken til at vi vil reversere forslaget er at vi mener det samlede forslaget til regjeringen ikke har gode nok skjermingsordninger for kronikere med svak økonomi, har helsepolitisk talsperson Torgeir Micaelsen uttalt til ABC Nyheter.

– For de sykeste pasientene, som virkelig trenger tilbudet, blir det en større økonomisk belastning. Det er ikke det som vi assosierer med opptrapping, har Kjersti Toppe (Sp) uttalt til ABC Nyheter.

Mens Karin Andersen (SV) mener det er et problem at regjeringen gjør det så mye dyrere for så mange pasienter å få den behandlingen de trenger.

– Når staten går så mye i pluss er det en veldig rar opptrapping. Det blir som å bekjempe fattigdom ved å ta penger fra de fattige eller drive med oljeboring for klima, uttalte Andersen til ABC Nyheter.

– Man har ikke vunnet i lotto

Også Idsal sier han særlig frykter konsekvensene for dem som er dårligere stilt enn ham selv.

– Jeg trodde helseministeren skulle hjelpe oss som er kronisk syke, ikke gjøre hverdagen vår verre og helsa dårligere. Jeg er svært bekymret for alle som kun har trygdeytelser og ikke greier denne ekstra kostnaden. At regjeringen vil sende regningen til oss kronikere er helt urimelig. Man har ikke vunnet i lotto når man står på diagnoselisten. Det er ikke noen glede, du er der av en grunn.

Idsal sier treningen også er viktig for den psykiske helsa, og legger ikke skjul på at det er tøft å ha en alvorlig kronisk diagnose.

– Hvis du kan holde kroppen i gang og føler at du fungere i samfunnet, så hjelper det veldig på psyken. Ting henger sammen, og hvis man ikke kan gå til fysioterapeut og så ikke kan trene, vil det kunne gi enorme konsekvenser både fysisk og psykisk. Mange syke vil helst ikke snakke om det, men du har det ikke så greit når du er alvorlig syk. Det vil alltid være tøft, men hvis du ikke får gjøre det du kan for fungere vil det være med å dra deg ned.

Idsal som er spinninginstruktør og trener for sykkellag, forteller at han også har trent andre som er i samme situasjon som ham selv.

– Også da har jeg sett hvordan kombinasjonen av hard trening og fysioterapi virker veldig bra, i tillegg til medisiner. Det gjør også noe med deg når du kan holde deg aktiv og oppegående. Det gir en mestring av livet og det blir litt mindre ille å være kronisk syk, sier han.

– Ikke rettferdig og i strid med god medisinsk praksis

Helseminister Bent Høie (H) forsvarte tidligere denne måneden regjeringens forslag og uttalte til ABC Nyheter at diagnoselisten burde vært fjernet for lenge siden.

– Vår vurdering er at diagnoselisten ikke er rettferdig og i strid med god medisinsk praksis, sa Høie.

Helseministeren sa videre at ingen mister fysioterapi gjennom disse grepene, men at mange får billigere fysioterapi.

– Det blir mer penger til å gi flere folk hjelp. De som har utgifter blir godt skjermet gjennom at egenandelstaket senkes til 1990 kroner. Når du har nådd grensen er det gratis fysioterapi. Og det gjelder alle som benytter seg av fysioterapi, uttalte helseministeren.

– Samtidig har vi lagt frem opptrappingsplanen for rehabilitering som innebærer at vi styrker helsetilbudet til de samme pasientene. Med opptrappingsplanen blir det også flere fysioterapeuter i kommunene, fortsatte Høie.

Les saken: Høie: – Gratis helsetjenester er ikke typisk norsk

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:43 – Ettåringene var ute i det grå markedet, med dagmammaer vi ikke hadde kontroll over22:12 Instruktør omkom under dykking på Hitra21:27 Helse Nord ber om forlengelse av kriseplanen for ambulansefly21:25 Italia vil sende mulla Krekar ut av landet etter soning21:23 Politiet vil ha helikopter i nord – lyser ut konkurranse til 250 millioner21:21 Berlin kjøper nesten 700 leiligheter21:17 – Perus ekspresident pågrepet i USA21:15 Kvinne var strandet på holme i Østfold i tre dager – uten vann19:07 von der Leyen ny president for EU-kommisjonen18:41 Kallmyr: Mulla Krekar er uønsket i Norge18:36 «Game of Thrones» kapret 32 Emmy-nominasjoner18:11 Sommerværet snur over hele landet17:45 Økende uro over oljetanker som er forsvunnet i Hormuzstredet17:43 Redningsskøyte kom til unnsetning for fiskebåt i trøbbel17:35 Mann i 80-årene omkom i brann i Harstad17:33 Krekar har uendelige ankemuligheter16:58 Trump: – Jeg har ikke ett rasistisk bein i kroppen16:56 Medieeksperter om Amundsen-sensur: – Veldig overraskende16:37 Slik blir de nye Oslo-trikkene16:20 Terrorforsker stiller spørsmål ved Krekar-dom16:08 Dyr vin og for mye hummer tvinger fransk miljøvernminister til å gå16:05 Helseforetak får kritikk etter at levende kvinne ble erklært død15:38 Mann tatt i Barcelona med en halv kilo kokain under parykken15:23 Stadig flere melder seg ut av kirken15:02 Trump gir seg ikke: – Er du ikke lykkelig her, kan du bare reise!15:01 Apollo 11-astronautene gjenforenes - se livesending fra møtet14:56 Tørkesommer i fjor – nå gror det frodig og grønt14:54 Ruud sjanseløs i Sverige – tapte i første runde14:38 Thailands nye regjering tatt i ed14:34 Tyrkia vil ikke la EU-sanksjoner stå i veien for leteboring ved Kypros13:42 Meling hardt ut mot PST etter Krekar-pågripelse13:40 Zabaleta gir seg i England etter sesongen13:39 Molde-back klar for belgisk fotball13:16 Politiet etterforsker dødsfall i Telemark – mann pågrepet13:16 Per-Willy Amundsen sensurert av Facebook13:06 Ektepar dømt for ulovlig bruk av arbeidskraft13:05 Hiv-relaterte dødsfall ned 33 prosent siden 201012:46 Nesebrudd for Stabæk-kaptein Hanche-Olsen12:26 PST ser ingen grunn til å pågripe terrordømte11:45 Politiet etterlyser pårørende etter at eldre kvinne ble funnet i vannet11:31 De grønne i EU-parlamentet vil stemme mot von der Leyen11:29 Gransking av Mattilsynet kan koste 1,1 millioner kroner11:28 Nord-Korea sier amerikansk øvelse i Sør-Korea vil påvirke atomsamtaler11:20 Grindhaug tar ikke Haugesund-avansement på forskudd11:18 Kontantfri danskebåt får kritikk11:15 15-åring avhørt etter knivstikking på Holmlia11:04 Økokrim gir millionbot etter ulovlig lagring av kompost10:52 Giroud forsvarer Koscielny etter at han nektet å være med Arsenal til USA10:38 Tidligere fotballspiller skutt og drept10:25 Oslo-politiet: – Regelmessig funksjonsfeil på tjenestepistolen10:09 Regjeringen vil ha null døde i småbåtulykker, men rører ikke promillegrensen10:05 Von der Leyen lover plan for klimanøytralitet innen 100 dager09:40 India: To døde og over 40 fanget under sammenrast bygning09:37 CAS-medlem råder Messi: – Si unnskyld og unngå straff09:32 Livstid pluss 419 år for Charlottesville-angrepet09:24 PST: Krekar framstilles for fengsling onsdag09:20 Tysk mann uten penger har slått seg ned på Gardermoen09:16 Duterte godkjenner lov mot seksuell trakassering08:36 Tidligere skihopper Bjørn Einar Romøren har blitt kreftsyk08:33 Schibsted-gruppen passerte én milliard i brutto driftsresultat08:29 Solid resultatvekst for Yara08:00 Resultatvekst for Telenor07:56 Dyrebeskyttelsen mener kjøtt slaktet uten bedøvelse må merkes07:50 Offensiv Solskjær vil kjempe seg tilbake til toppen07:42 Vi kan ikke ha en hvit Pocahontas eller Mulan07:26 Arsenal-supportere raser mot «passiv» klubbeier07:05 Kraftig jordskjelv ved Bali07:03 Landslagskaptein om J19-EM: – Satt oss mål om å komme til finalen06:41 Sevilla hentet spiller for 120 millioner kroner – Berge-pris kan skape trøbbel06:38 FN bekymret for USAs restriksjoner på Zarifs visum06:00 Ufrivillig PGA-pause for Hovland06:00 Frp har færrest «rike onkler» i valgkampen05:57 Mann skadd i leilighetsbrann i Notodden05:50 Dette skjer i dag05:32 Dette skjedde i natt05:15 100 år siden stemmerett for alle ble innført05:14 Salvini-alliert avhørt om pengestøtte fra Russland04:46 Mulla Krekar pågrepet i Oslo av PST04:35 Regjeringen: FN-mandat ikke et krav for å delta i koalisjon i Persiabukta04:01 Demonstranter imot teleskop på Hawaii04:01 Rushtidsultimatum fra Frps kandidat i Rogaland03:40 Duterte vil bryte forbindelsene med Island03:33 Vaktordning mot rusforgiftning i fadderukene02:45 313 lik gravd opp av massegrav i Syria02:21 Norsk barnehage kommer dårlig ut i ny forskning02:16 Trump vurderer å sparke handelsminister Ross01:50 Israel fordømmer EU for å prøve å redde Iran-avtalen01:14 Kritisk for skadd syklist i Nordland00:58 Mexico avviser nye amerikanske asyl-restriksjoner00:37 Tre personer pågrepet for drap i Danmark23:32 Alan Turing blir det nye ansiktet på ny 50-pundseddel23:28 Savnet niåring funnet i god behold i Vestfold23:23 CNN: Assange brukte Ecuadors ambassade til å manipulere presidentvalget i USA23:03 CNN: Assange brukte Ecuadors ambassade til å manipulere presidentvalget i USA23:01 Minnestund for Umeå-ofre22:57 Niåring savnet i Re i Vestfold22:18 Republikanere bryter tausheten og kritiserer Trump for Twitter-utfall21:33 Bohinen sikret Stabæk-poeng på overtid21:23 Bjørn skutt i Selbu21:16 Boris Johnson: – Trumps utspill er totalt uakseptabelt
Siste nytt
22:43Norge– Ettåringene var ute i det grå markedet, med dagmammaer vi ikke hadde kontroll over22:12NorgeInstruktør omkom under dykking på Hitra21:27NorgeHelse Nord ber om forlengelse av kriseplanen for ambulansefly21:25NorgeItalia vil sende mulla Krekar ut av landet etter soning21:23NorgePolitiet vil ha helikopter i nord – lyser ut konkurranse til 250 millioner21:21PengerBerlin kjøper nesten 700 leiligheter21:17Verden– Perus ekspresident pågrepet i USA21:15NorgeKvinne var strandet på holme i Østfold i tre dager – uten vann19:07Verdenvon der Leyen ny president for EU-kommisjonen18:41NorgeKallmyr: Mulla Krekar er uønsket i Norge18:36Kultur«Game of Thrones» kapret 32 Emmy-nominasjoner18:11NorgeSommerværet snur over hele landet17:45VerdenØkende uro over oljetanker som er forsvunnet i Hormuzstredet17:43NorgeRedningsskøyte kom til unnsetning for fiskebåt i trøbbel17:35NorgeMann i 80-årene omkom i brann i Harstad17:33NorgeKrekar har uendelige ankemuligheter16:58PolitikkTrump: – Jeg har ikke ett rasistisk bein i kroppen16:56PolitikkMedieeksperter om Amundsen-sensur: – Veldig overraskende16:37NorgeSlik blir de nye Oslo-trikkene16:20NorgeTerrorforsker stiller spørsmål ved Krekar-dom16:08PolitikkDyr vin og for mye hummer tvinger fransk miljøvernminister til å gå16:05NorgeHelseforetak får kritikk etter at levende kvinne ble erklært død15:38VerdenMann tatt i Barcelona med en halv kilo kokain under parykken15:23NorgeStadig flere melder seg ut av kirken15:02PolitikkTrump gir seg ikke: – Er du ikke lykkelig her, kan du bare reise!15:01VerdenApollo 11-astronautene gjenforenes - se livesending fra møtet14:56PengerTørkesommer i fjor – nå gror det frodig og grønt14:54SportRuud sjanseløs i Sverige – tapte i første runde14:38VerdenThailands nye regjering tatt i ed14:34VerdenTyrkia vil ikke la EU-sanksjoner stå i veien for leteboring ved Kypros13:42NorgeMeling hardt ut mot PST etter Krekar-pågripelse13:40SportZabaleta gir seg i England etter sesongen13:39SportMolde-back klar for belgisk fotball13:16NorgePolitiet etterforsker dødsfall i Telemark – mann pågrepet13:16PolitikkPer-Willy Amundsen sensurert av Facebook13:06NorgeEktepar dømt for ulovlig bruk av arbeidskraft13:05NorgeHiv-relaterte dødsfall ned 33 prosent siden 201012:46SportNesebrudd for Stabæk-kaptein Hanche-Olsen12:26NorgePST ser ingen grunn til å pågripe terrordømte11:45NorgePolitiet etterlyser pårørende etter at eldre kvinne ble funnet i vannet11:31VerdenDe grønne i EU-parlamentet vil stemme mot von der Leyen11:29NorgeGransking av Mattilsynet kan koste 1,1 millioner kroner11:28VerdenNord-Korea sier amerikansk øvelse i Sør-Korea vil påvirke atomsamtaler11:20SportGrindhaug tar ikke Haugesund-avansement på forskudd11:18PengerKontantfri danskebåt får kritikk11:15Norge15-åring avhørt etter knivstikking på Holmlia11:04NorgeØkokrim gir millionbot etter ulovlig lagring av kompost10:52SportGiroud forsvarer Koscielny etter at han nektet å være med Arsenal til USA10:38SportTidligere fotballspiller skutt og drept10:25NorgeOslo-politiet: – Regelmessig funksjonsfeil på tjenestepistolen10:09MotorRegjeringen vil ha null døde i småbåtulykker, men rører ikke promillegrensen10:05PolitikkVon der Leyen lover plan for klimanøytralitet innen 100 dager09:40VerdenIndia: To døde og over 40 fanget under sammenrast bygning09:37SportCAS-medlem råder Messi: – Si unnskyld og unngå straff09:32VerdenLivstid pluss 419 år for Charlottesville-angrepet09:24NorgePST: Krekar framstilles for fengsling onsdag09:20ReiseTysk mann uten penger har slått seg ned på Gardermoen09:16VerdenDuterte godkjenner lov mot seksuell trakassering08:36Helse og livsstilTidligere skihopper Bjørn Einar Romøren har blitt kreftsyk08:33NorgeSchibsted-gruppen passerte én milliard i brutto driftsresultat08:29NorgeSolid resultatvekst for Yara08:00NorgeResultatvekst for Telenor07:56NorgeDyrebeskyttelsen mener kjøtt slaktet uten bedøvelse må merkes07:50SportOffensiv Solskjær vil kjempe seg tilbake til toppen07:42StemmerVi kan ikke ha en hvit Pocahontas eller Mulan07:26SportArsenal-supportere raser mot «passiv» klubbeier07:05VerdenKraftig jordskjelv ved Bali07:03SportLandslagskaptein om J19-EM: – Satt oss mål om å komme til finalen06:41SportSevilla hentet spiller for 120 millioner kroner – Berge-pris kan skape trøbbel06:38VerdenFN bekymret for USAs restriksjoner på Zarifs visum06:00SportUfrivillig PGA-pause for Hovland06:00NorgeFrp har færrest «rike onkler» i valgkampen05:57NorgeMann skadd i leilighetsbrann i Notodden05:50NorgeDette skjer i dag05:32NorgeDette skjedde i natt05:15Norge100 år siden stemmerett for alle ble innført05:14VerdenSalvini-alliert avhørt om pengestøtte fra Russland04:46NorgeMulla Krekar pågrepet i Oslo av PST04:35NorgeRegjeringen: FN-mandat ikke et krav for å delta i koalisjon i Persiabukta04:01VerdenDemonstranter imot teleskop på Hawaii04:01NorgeRushtidsultimatum fra Frps kandidat i Rogaland03:40VerdenDuterte vil bryte forbindelsene med Island03:33NorgeVaktordning mot rusforgiftning i fadderukene02:45Verden313 lik gravd opp av massegrav i Syria02:21NorgeNorsk barnehage kommer dårlig ut i ny forskning02:16VerdenTrump vurderer å sparke handelsminister Ross01:50VerdenIsrael fordømmer EU for å prøve å redde Iran-avtalen01:14NorgeKritisk for skadd syklist i Nordland00:58VerdenMexico avviser nye amerikanske asyl-restriksjoner00:37VerdenTre personer pågrepet for drap i Danmark23:32VerdenAlan Turing blir det nye ansiktet på ny 50-pundseddel23:28NorgeSavnet niåring funnet i god behold i Vestfold23:23VerdenCNN: Assange brukte Ecuadors ambassade til å manipulere presidentvalget i USA23:03VerdenCNN: Assange brukte Ecuadors ambassade til å manipulere presidentvalget i USA23:01VerdenMinnestund for Umeå-ofre22:57NorgeNiåring savnet i Re i Vestfold22:18VerdenRepublikanere bryter tausheten og kritiserer Trump for Twitter-utfall21:33SportBohinen sikret Stabæk-poeng på overtid21:23NorgeBjørn skutt i Selbu21:16VerdenBoris Johnson: – Trumps utspill er totalt uakseptabelt
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus