Moldovas nyvalgte president har Moskva som første reisemål

TIL MOSKVA: Noe det første Moldovas nyvalgte president Igor Dodon vil gjøre, er å sette seg på flyet til Moskva for å gjenopprette gode forbindelser.
TIL MOSKVA: Noe det første Moldovas nyvalgte president Igor Dodon vil gjøre, er å sette seg på flyet til Moskva for å gjenopprette gode forbindelser. Foto: Daniel Mihailescu / AFP/NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Igor Dodon danket ut EUs og USAs foretrukne presidentkandidat i Moldova. Nå vil Russland-vennen forsøke å ri to hester i spennet mellom Russland og EU.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sosialistpartiets Igor Dodon som forrige uke vant presidentvalget mot den tidligere ansatte i Verdensbanken, Maia Sandu, erklærer at det første landet han vil besøke som president, er Russland.

På forhånd var det fryktet i Vesten at det vesle, fattige landet strategisk inneklemt mellom Ukraina og EU-medlemmet Romania, ville havne i Putin-leiren dersom Dodon ble valgt.

EU-vennlige regjeringer og parlamentet har de siste årene skapt isfront mot Moskva og heller inngått en omfattende samarbeidsavtale med EU.

Et brudd med EU til fordel for gjenopplivet vennskap med Putins Russland, kan ha betydelig politisk virkning i Europa.

Les også: Denne mannen kan vippe Moldova fra EU til Russland

Koble Russland og EU?

Men i sin seierstale signaliserte Dodon ifølge Moldova.org at han vil ha både i pose og sekk.

– Jeg vil være president for dem som ønsker tettere forbindelser til EU, og dem som ønsker tettere forbindelser til Russland, sa han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kan bli motsetningsfylt.

1. juli i år trådte en tilslutningsavtale («Association Agreement) med EU i kraft. Den omfatter blant annet et «dypt og omfattende frihandelsområde» (DCFTA).

Dodon ønsker seg samtidig medlemskap i den eurasiatiske tollunionen Russland står i spissen for.

Tanken på å koble disse to frihandelsområdene sammen via Moldova, virker urealistisk.

Les også: Russland-vennlig kandidat vant første valgrunde i Moldova

Dramatisk år

Presidenten har heller ikke store fullmakter til omfattende politikkendringer uavhengig av parlamentet og regjeringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Og parlamentet er befolket av partier som i stor grad har mistet oppslutning i befolkningen, på grunn av omfattende korrupsjon. De motsetter seg nyvalg.

Den sittende regjeringen ble innsatt av presidenten en januarnatt i år idet rasende demonstranter brøt seg inn på presidentkontoret. Det ble den femte regjeringen i løpet av ett år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Presidenten har riktignok en viss makt til å oppløse parlamentet og skrive ut nyvalg. Men det kan bare skje hvis parlamentet ikke klarer å komme fram til en regjering, ifølge det statlige nyhetsbyrået Moldpres.

Neste ordinære parlamentsvalg skal finne sted i 2018. Inntil da kan dagens regjering ufortrødent utvikle koblingen til EU.

– Regjeringen bekrefter at vår europeiske vei er irreversibel. I tida framover vil vi være mer dedikert til å gjennomføre bestemmelsene i tilslutningsavtalen med EU, sa statsminister Pavel Filip på et regjeringsmøte i går.

Les også: Moldovas visestatsminister: – Det er nå eller aldri