Meny

Giske sammenlikner Frp-politikere med Trump

Nestleder i Arbeiderpartiet, Trond Giske, mener det er grobunn for høyrepopulisme i Norge. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nestleder i Arbeiderpartiet, Trond Giske, mener det er lettere å finne vulgære sitater fra Frp-politikere enn Donald Trump. Fremskrittspartiet mener Arbeiderpartiet gjør sitt ytterste for å sverte partiet. 

I helgen sa Bent Høie (H) til VG at Donald Trump aldri kunne blitt statsminister i Norge. 

Han pekte på årsaker som høy lønn, lave ulikheter, lav arbeidsledighet, tillit til politikere, godt utdanningsnivå og streng innvandringspolitikk. 

Det er Arbeiderpartiets nestleder, Trond Giske, uenig i. 

– Det er grobunn for høyrepopulisme i Norge. Vi er ikke vaksinert mot det. Jeg tror ikke Trump kunne blitt valgt i dag, men det er naivt å tro at det ikke kan skje i fremtiden, sier han til NRK.

Giske mener Frp har nok populister til å gi en Donald Trump makt i Norge.

– Hvorfor er vi redd for Donald Trump, jo noen er redd fordi han fører en høyreorientert politikk. Andre er redd fordi han bygger opp store konflikter, snakker om innvandrere som kriminelle, muslimer som farlige og benekter klimakrisen. Finnes det slike folk i Norge? Ja det gjør det, det er bare å se seg rundt regjeringsbordet, Bent Høie. Det er lettere å finne vulgære sitater fra Frp-politikere enn Donald Trump, sier Giske videre til statskanalen.

Les også: – Trump provoserer eliten bevisst

– Arbeiderpartiet forsøker å sverte oss

Frps parlamentariske leder, Harald Tom Nesvik, tror folket begynner å gjennomskute Aps «arroganse». Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Parlamentarisk nestleder i Frp, Harald T. Nesvik, begynner å bli lei av at «Arbeiderpartiet forsøker å sverte partiet». 

– Mens Giske og Arbeiderpartiet vil bestemme hva som er «riktig» at folk flest skal mene, er Frp opptatt av å ta vanlige folk på alvor. Vi mener det er slik et demokratisk parti bør opptre, sier Nesvik til ABC Nyheter og fortsetter:

– Arbeiderpartiet har alltid gjort sitt ytterste for å marginalisere Frps velgere og sverte partiet. Å sammenligne oss med Trump er bare det siste eksempelet i rekken på det.

Nesvik mener Arbeiderpartiet sin politikk er uansvarlig, og mener Giskes uttalelser er «arroganse på høyeste nivå».

– Arbeiderpartiet har skapt økte forskjeller og et strammere arbeidsmarked med sin uansvarlige innvandringspolitikk gjennom mange år. Når folk reagerer på dette og føler seg forbigått, stemples de som lite rause og forutinntatte halvrasister. Først importerer Ap altså store og alvorlige samfunnsproblem, så fordømmer de menneskene som faktisk må ta konsekvensene av deres politikk. Det er arroganse på høyt nivå som folk flest begynner å gjennomskue, sier Nesvik. 

Les også: Stoltenberg: – Jeg er enig med Trump

– Kan takke Frp

Høyres Bent Høie er enig med Giske i at innvandring kan skape misnøye og muliggjøre at en populist kan vinne valget. Derfor mener Høie vi bør takke Frp.

– Vi har all grunn til å takke Frp som et parti som har bidratt til et annet klima i diskusjonen om utfordringene knyttet til innvandring. Hvis ikke kunne Norge fått et parti som Sverigedemokratene, sier Høyre-statsråden til NRK, og mener Clinton tapte valget på grunn av arroganse.

– Trump vant, men det som også skjedde i USA var at Hillary Clinton tapte. En av årsakene var hennes arroganse mot den type bekymring og frykt som er i befolkningen.

Les også:   Carl I. Hagen: – Regjeringstiden har svekket det opprørske i Fremskrittspartiet

Populært