– Mediene har provosert velgerne

Den norske eksperten som fikk rett

<p>MEDIENE FIKK SÅ CAPSEN PASSET: – Jeg har selv fulgt blant andre The New York Times i denne valgkampen, og opplevde den som særdeles propagandistisk mot Trump, sier medieforsker og telolog Geir Magnus Nyborg. Her er en Trump-tilhenger i Minnesota sist helg.</p>
MEDIENE FIKK SÅ CAPSEN PASSET: – Jeg har selv fulgt blant andre The New York Times i denne valgkampen, og opplevde den som særdeles propagandistisk mot Trump, sier medieforsker og telolog Geir Magnus Nyborg. Her er en Trump-tilhenger i Minnesota sist helg. Foto: Jonathan Ernst / Reuters

I over ett år har seniorforsker og USA-ekspert Hilmar L. Mjelde spådd at Donald Trump ville bli sverget inn som USAs 45. president. Han jubler ikke over seieren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På nyåret inntar eiendomsmogul og Twitter-torpedo Trump Det ovale kontor og får kontrollen over USAs enorme kjernefysiske våpenarsenal. Verden skjelver.

– Systemet vil holde enhver president i sjakk. Men jeg frykter økte etniske spenninger innad i USA, sier Hilmar Mjelde ved det anerkjente Uni Research Rokkansenteret ved Universitetet i Bergen til ABC Nyheter.

Mens så å si alle prognoser og eksperter senest tirsdag kveld mente at Hillary Clinton ville vinne presidentvalget, har han selv sagt at verden har undervurdert den republikanske presidentkandidaten som i mediene så å si unisont har fått det glatte lag.

Hvordan er det mulig?

– Det er vanskelig å modellere velgerskaren i dag, spesielt når det dreier seg om oppslutningen om en høyrepopulist. En del folk vegrer seg for å innrømme at de vil stemme på en slik kandidat, forklarer Hilmar Mjelde, og forklarer hvorfor han fikk rett:

FIKK RETT: – Dette er det mest oppsiktsvekkende som har skjedd i amerikansk politikk siden drapet på Kennedy i 1963, sier seniorforsker Hilmar Mjelde. Foto: UiB
FIKK RETT: – Dette er det mest oppsiktsvekkende som har skjedd i amerikansk politikk siden drapet på Kennedy i 1963, sier seniorforsker Hilmar Mjelde. Foto: UiB

– Jeg har basert meg på en annen type prediksjonsmodell, en type som ser vekk fra valgkampen totalt. Prinsippet jeg baserer meg på er at det typisk blir skifte etter åtte med samme parti, sier Mjelde.

Demokratene har med Obama regjert i åtte år, og da er velgerne som regel klare for noe nytt. I nyere tid er det kun i 1988, da George H.W. Bush tok over etter to perioder med Ronald Reagan, at et parti har hatt mer enn to perioder,

Les også: – Trump er en trussel mot pressefriheten

– Trump-bevegelsen er svær

I dag er «sjokkert» tilstanden som preger verden. Det er 50 år siden tilsvarende rystelse.

– Målingene tydet på Clinton-seier, og Trump er så atypisk. Dette er det mest oppsiktsvekkende som har skjedd i amerikansk politikk siden drapet på Kennedy i 1963, sier Mjelde.

Geir Magnus Nyborg er teolog og medieviter med doktorgrad i amerikansk teleevangelisering i Bolivia, og er førsteamanuensis ved NLA Høgskolen Bergen. Han mener Trump-sjokket inngår i den politiske elitens manglende analyse av hva som skjer på grunnplanet – og viser blant annet til Brexit, som sendte sjokkbølger inn i EUs grunnvoller.

– Trump-bevegelsen er svær. Store deler av det amerikanske folk har gitt ham sin tillit. Overraskende mange er kvinner og hispanics, altså spansk-amerikanere, sier Nyborg til ABC Nyheter.

Han tror ikke folk har latt seg påvirke av mediene, som unisont har utropt Trump til en uskikket tullebukk og kvinneovergriper.

Les også : Den nakne sannhet om USAs potensielle førstedame

Mannen mot mediene

Mediene har provosert velgerne. De har blitt nyttige idioter i hans vei mot Det hvite hus. Det har de gjort fordi de har stått opp for viktige verdier, så det er ingen kritikk av dem sånn sett. Men det har vært mediene mot mannen. Og mannen vant, sier Nyborg, og utdyper:

– Dette sier noe om medienes makt. Det er ekstremt overraskende at en kandidat som har storparten av mediene mot seg i USA og internasjonalt likevel vinner - og vinner meget klart.

Forskere bruker ofte valget i 1940 som et eksempel på medienes manglende innflytelse. Da vant Franklin D. Roosevelt sitt tredje valg, selv om pressen i sine spalter gikk for en annen.

– Det har skjedd en rekke ganger at folk med stor mediemotstand har vunnet klart. Så mediene må erkjenne at deres makt er svært begrenset.

Få dager før valget dukket en mann i Minnesota opp på en Trump-tilstelning med en t-skjorte som oppfordret til å lynsje journalister: «Tau. Tre. Journalist. Noe montering påkrevd» sto det på den. Trump har selv refset amerikanske medier voldsomt, og nektet sågar The Washington Post akkreditering på hans arrangement.

Les også: – Valgkampen har skadet USA som supermakt

Har brukt opp alt av stygge ord!

Nyborg tror mediene anses som en del av eliten – the establishment – som velgerne har gjort opprør mot.

TROR IKKE PÅ TRUMP-SENSUR:– Det at man henger ut media er en dagligdags sport i mange land, sier medieviter og teolog Geir Magnus Nyborg, som ikke tror Trump vil innskrenke ytterligere. USA er rangert på 41. plass av Reportere uten grenser - Norge er på 3. plass bak Finland.
TROR IKKE PÅ TRUMP-SENSUR:– Det at man henger ut media er en dagligdags sport i mange land, sier medieviter og teolog Geir Magnus Nyborg, som ikke tror Trump vil innskrenke ytterligere. USA er rangert på 41. plass av Reportere uten grenser - Norge er på 3. plass bak Finland.

– Ja, mange av velgerne hans og hele apparatet hans gjør det. De har grunn til å være skeptikere også, sier Nyborg, og fyrer av en kraftsalve mot europeiske ledere og presse her:

– De må jo vaske munnen sin! De må lære å erkjenne at USA har fått en president de må forholde seg til. Han er erklært som ustabil og idiot. Aviser som Dagbladet har brukt opp hele arsenalet av stygge ord og uttrykk. De har ikke noe igjen, sier Nyborg, og utdyper:

– Jeg har fulgt Marie Simonsen (kommentator i Dagbladet, red. anm) på Twitter. Hun kan jo ikke finne på noe mer å bruke om Trump. Både mediene og politikere har en del å diskutere.

Også Hilmar Mjelde mener Trumps velgere anser mediene som «establishmentet» de protesterer mot. Men han trekker også frem det faktum at den søkkrike realitystjernen Trump selvsagt har benyttet seg av dette:

– Media er en del av elitene Trump har hamret løs mot, ja. Men han har samtidig basert valgkampen sin på medietekke og celebritet, sier Mjelde.

Les også: Så stor makt får Donald Trump

En sterk leder vil beskytte mot terrorister

– Hvorfor valgte det amerikanske folket Donald Trump?

– Mange tror han har erfaringen fra privat sektor til å snu rundt landet økonomisk, og at han er en sterk leder som vil beskytte dem mot terrorisme, mener seniorforsker Mjelde.

Geir Magnus Nyborg trekker frem at flere svært religiøse ledere er Trump-tilhengere. Grunn: Det er presidenten som utnevner dommere til Høyesterett. Og disse avgjør på mange måter Amerikas kurs.

Ifølge CNN i natt har USA fått en liberalisering av verdispørsmål som blant annet abort og samkjønnet ekteskap. Det er ikke politikerne, det er høyesterett som peker slike retninger. Dermed er det et kardinalpunkt.

– De vil ha konservative i Høyesterett?

–Ja. Og Trump er konkret. Han har lagt ut en liste over folk han kan tenke seg. Så har han han en visepresident som i Norge ville bli karakterisert som personlig kristen. Ham har de meget stor tillit til, sier Nyborg, og understreker:

– Visepresidenten er på linje med det evangeliske USA. I sin takketale takket han Gud før Trump.

Nyborg tror det vil ta tid før Trumps varslede endringer kan bli gjennomført. Han tror Trump dessuten blir mykere enn hva han har varslet.

– Men: Dette er klart overraskende. Det er en mørk dag for mediene og det vestlige politiske lederskap. Og for børsen.

Les også: Putin gratulerer Trump

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
09:42 Mann siktet for voldtekt av barn under 14 år09:41 Tallet på omkomne etter vulkanutbrudd stiger09:31 Sudans tidligere diktator venter på dommen09:29 Mann tiltalt for seksuell omgang med 13-åring09:03 USA innfører sanksjoner mot libanesiske forretningsmenn08:52 Unge funksjonshemmede har dårligere livskvalitet: – Handler om diskriminering08:15 Nationen: Endring i skatteoppkrevingen rammer kommunene08:14 Nord-Korea hevder å ha gjennomført «avgjørende test»08:00 USA og Storbritannia advarer mot å reise til indisk delstat08:00 Hoppdronningens legendejakt07:37 Geolog skal undersøke steinraset på E18 i Larvik07:26 23 regjeringssoldater drept i Taliban-angrep06:35 Klimaforhandlingene er på overtid06:26 Presidentkandidater truer med å droppe debatt06:15 Kunstig intelligens skal fullføre Beethovens 10. symfoni06:00 Mann påkjørt i Oslo sentrum05:52 Oftedal om OL-veien: – Det synes jeg høres utrolig merkelig ut05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:10 Professor mener uavhengige Nav-granskere er inhabile04:32 Hongkongs leder på vei til Kina04:32 Staten vil stanse juleøl-kalendre på Facebook04:08 Supermanns kappe og Bilbos pipe går under hammeren03:39 Evo Morales har fått asyl i Argentina02:46 Vy inngikk «hemmelig» forlik med Vy Communication02:46 Steinkasting og rakettskyting mot svensk politi01:32 Høyesterett i USA vil ha forklaring fra Trump om finansopplysninger00:49 Chile starter å identifisere ofre etter flyulykke00:10 John Lennons runde briller solgt for 1,7 millioner kroner23:30 VG: Solskjær møtte Haaland-leiren i Salzburg22:57 Norges rikeste får 80 milliarder kroner i skattefrie inntekter22:53 Trønder tiltalt for å ha skremt og forfulgt vindkraftarbeider22:21 Hovland og makkeren langt bak etter én dag22:06 FIS-direktør frykter langrennsnasjoner ikke vil ha råd til å delta22:05 Frp vil endre pelsdyrforskrift21:36 Flere skyteepisoder i Sverige21:26 Lars Harnes pågrepet for vold20:57 ESA: TV 2s avtale om statsstøtte er i tråd med EØS-regelverket20:37 Greta Thunberg (16) tar pause20:15 Ulovlig trafikkopplæring skal stanses19:46 Johnson oppfordrer britene til samhold19:38 Erklæringen om Manshaus' tilregnelighet er godkjent19:16 Øyafestivalen mister statlig millionstøtte19:03 Skuespilleren Danny Aiello er død18:57 ABC Startsiden og ABC Nyheter angrepet av hackere18:29 Ensomhet-kampanje får slakt: – Over streken18:21 Person funnet død under letingen etter norsk gutt på Island18:19 Mann dømt til sju og et halvt års fengsel for grove seksuelle overgrep18:18 Fiskeriavtalen med EU i havn18:05 Enden på visa for Bergen Frp16:20 Justiskomiteen har vedtatt tiltalebeslutning mot Trump – avstemning i plenum om få dager16:13 Russland fengsler medlem av Jehovas vitner i seks år16:12 Corbyn går av etter nyttår16:05 Norge frikjent for pappa-diskriminering i EFTA-domstolen15:56 Ine Eriksen Søreide venter krevende forhandlinger med britene15:48 – Debatten som har vært, skremmer vettet av folk15:43 Cruise-beredskapen skal under lupen etter Viking Sky-havariet15:40 Thingnes Bø jubilerte, tok karrierens 40. verdenscupseier15:21 Nilsen gikk til hun spydde, tok ny verdenscupseier15:19 Spotify stenger kontoret i Norge15:13 Tande skadd av løpsk ski15:00 Håper at alle Babcock-flyene er reparert senest mandag14:50 13. ETG: Århundrets julekalender: Velkommen til år 201014:10 Lars Petter Hagen ny leder av Kulturrådet14:09 Ny redaktør og leder i Nynorsk pressekontor14:01 Norge ydmyket i VM-semifinalen14:00 Politimann siktet for seksuell omgang ved misbruk av stilling13:46 Leipzig-treneren bekrefter «god prat» med Haaland13:45 India stenger internett i nordøst – protestene mot ny lov fortsetter13:38 ARD: Russland kan ha skjult positive dopingprøver13:20 Stortinget utsetter biodrivstoff-avgiften13:19 Solskjær om Uniteds milepæl: – Det ligger i vårt DNA12:42 Klopp forlenget med Liverpool12:37 Fransk politi drepte truende mann i Paris12:36 Vil sette øvre aldersgrense ved assistert befruktning12:28 Letingen fortsetter etter norsk gutt på Island12:28 Flere terrorsiktede løslates i Danmark12:23 33 barn forsvunnet fra Hammerfest: – Frykter kjønnslemlestelse12:06 Lanserer nytt parti og utfordrer Erdogan11:41 Labour slikker sårene etter historisk dårlig valg11:38 Kvinner og barn drept av veibombe i Afghanistan11:32 Rösler ferdig i Malmö tross Europa-eventyr11:23 Rekordmange svenske bokser pantes i Norge11:22 Favorittfall i håndball-VM, Nederland slo Russland11:05 Equinor dropper oljeterminal i Finnmark11:03 Sola-drapet: Navnet på drapsofferet er frigitt10:45 Tusenvis av penisfisk skylte opp på strand i USA10:42 Tiden renner ut for 9000 nordmenn – førerkortet blir ugyldig til nyttår10:21 Eksplosjon i boligblokk i Tyskland10:10 Mann frifunnet for å ha skutt hund09:59 Skotske nasjonalister står sterkt – det kan gå mot løsrivelse09:58 Ericsson skal levere Telenors nye 5G-nett09:57 Klart for avstemning over riksrettstiltale mot Trump09:49 Flyselskap serverer kaffe i spiselige kopper09:27 Mann pågrepet for vold mot kvinne i Trondheim09:20 Tror på ny rekord i julehandelen09:15 Håndball-VM: Sverige utklasset Tyskland09:06 Over 2.000 elever i Hordaland går på skoler som ikke ansetter homofile lærere08:39 Johnson: Vi skal gjennomføre brexit08:38 Venteliste hos Røde Kors i julen
Siste nytt
09:42NorgeMann siktet for voldtekt av barn under 14 år09:41VerdenTallet på omkomne etter vulkanutbrudd stiger09:31VerdenSudans tidligere diktator venter på dommen09:29NorgeMann tiltalt for seksuell omgang med 13-åring09:03VerdenUSA innfører sanksjoner mot libanesiske forretningsmenn08:52Helse og livsstilUnge funksjonshemmede har dårligere livskvalitet: – Handler om diskriminering08:15NorgeNationen: Endring i skatteoppkrevingen rammer kommunene08:14VerdenNord-Korea hevder å ha gjennomført «avgjørende test»08:00VerdenUSA og Storbritannia advarer mot å reise til indisk delstat08:00SportHoppdronningens legendejakt07:37NorgeGeolog skal undersøke steinraset på E18 i Larvik07:26Verden23 regjeringssoldater drept i Taliban-angrep06:35VerdenKlimaforhandlingene er på overtid06:26VerdenPresidentkandidater truer med å droppe debatt06:15VerdenKunstig intelligens skal fullføre Beethovens 10. symfoni06:00NorgeMann påkjørt i Oslo sentrum05:52SportOftedal om OL-veien: – Det synes jeg høres utrolig merkelig ut05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:10NorgeProfessor mener uavhengige Nav-granskere er inhabile04:32VerdenHongkongs leder på vei til Kina04:32NorgeStaten vil stanse juleøl-kalendre på Facebook04:08VerdenSupermanns kappe og Bilbos pipe går under hammeren03:39VerdenEvo Morales har fått asyl i Argentina02:46NorgeVy inngikk «hemmelig» forlik med Vy Communication02:46VerdenSteinkasting og rakettskyting mot svensk politi01:32VerdenHøyesterett i USA vil ha forklaring fra Trump om finansopplysninger00:49VerdenChile starter å identifisere ofre etter flyulykke00:10VerdenJohn Lennons runde briller solgt for 1,7 millioner kroner23:30SportVG: Solskjær møtte Haaland-leiren i Salzburg22:57PengerNorges rikeste får 80 milliarder kroner i skattefrie inntekter22:53NorgeTrønder tiltalt for å ha skremt og forfulgt vindkraftarbeider22:21SportHovland og makkeren langt bak etter én dag22:06SportFIS-direktør frykter langrennsnasjoner ikke vil ha råd til å delta22:05NorgeFrp vil endre pelsdyrforskrift21:36VerdenFlere skyteepisoder i Sverige21:26NorgeLars Harnes pågrepet for vold20:57NorgeESA: TV 2s avtale om statsstøtte er i tråd med EØS-regelverket20:37VerdenGreta Thunberg (16) tar pause20:15MotorUlovlig trafikkopplæring skal stanses19:46PolitikkJohnson oppfordrer britene til samhold19:38NorgeErklæringen om Manshaus' tilregnelighet er godkjent19:16PengerØyafestivalen mister statlig millionstøtte19:03VerdenSkuespilleren Danny Aiello er død18:57NorgeABC Startsiden og ABC Nyheter angrepet av hackere18:29PengerEnsomhet-kampanje får slakt: – Over streken18:21NorgePerson funnet død under letingen etter norsk gutt på Island18:19NorgeMann dømt til sju og et halvt års fengsel for grove seksuelle overgrep18:18NorgeFiskeriavtalen med EU i havn18:05PolitikkEnden på visa for Bergen Frp16:20VerdenJustiskomiteen har vedtatt tiltalebeslutning mot Trump – avstemning i plenum om få dager16:13VerdenRussland fengsler medlem av Jehovas vitner i seks år16:12PolitikkCorbyn går av etter nyttår16:05NorgeNorge frikjent for pappa-diskriminering i EFTA-domstolen15:56NorgeIne Eriksen Søreide venter krevende forhandlinger med britene15:48Helse og livsstil– Debatten som har vært, skremmer vettet av folk15:43NorgeCruise-beredskapen skal under lupen etter Viking Sky-havariet15:40SportThingnes Bø jubilerte, tok karrierens 40. verdenscupseier15:21SportNilsen gikk til hun spydde, tok ny verdenscupseier15:19KulturSpotify stenger kontoret i Norge15:13SportTande skadd av løpsk ski15:00NorgeHåper at alle Babcock-flyene er reparert senest mandag14:50Kultur13. ETG: Århundrets julekalender: Velkommen til år 201014:10KulturLars Petter Hagen ny leder av Kulturrådet14:09KulturNy redaktør og leder i Nynorsk pressekontor14:01SportNorge ydmyket i VM-semifinalen14:00NorgePolitimann siktet for seksuell omgang ved misbruk av stilling13:46SportLeipzig-treneren bekrefter «god prat» med Haaland13:45VerdenIndia stenger internett i nordøst – protestene mot ny lov fortsetter13:38SportARD: Russland kan ha skjult positive dopingprøver13:20MotorStortinget utsetter biodrivstoff-avgiften13:19SportSolskjær om Uniteds milepæl: – Det ligger i vårt DNA12:42SportKlopp forlenget med Liverpool12:37VerdenFransk politi drepte truende mann i Paris12:36Helse og livsstilVil sette øvre aldersgrense ved assistert befruktning12:28NorgeLetingen fortsetter etter norsk gutt på Island12:28NorgeFlere terrorsiktede løslates i Danmark12:23Norge33 barn forsvunnet fra Hammerfest: – Frykter kjønnslemlestelse12:06PolitikkLanserer nytt parti og utfordrer Erdogan11:41PolitikkLabour slikker sårene etter historisk dårlig valg11:38VerdenKvinner og barn drept av veibombe i Afghanistan11:32SportRösler ferdig i Malmö tross Europa-eventyr11:23NorgeRekordmange svenske bokser pantes i Norge11:22SportFavorittfall i håndball-VM, Nederland slo Russland11:05PengerEquinor dropper oljeterminal i Finnmark11:03NorgeSola-drapet: Navnet på drapsofferet er frigitt10:45VerdenTusenvis av penisfisk skylte opp på strand i USA10:42MotorTiden renner ut for 9000 nordmenn – førerkortet blir ugyldig til nyttår10:21VerdenEksplosjon i boligblokk i Tyskland10:10NorgeMann frifunnet for å ha skutt hund09:59PolitikkSkotske nasjonalister står sterkt – det kan gå mot løsrivelse09:58NorgeEricsson skal levere Telenors nye 5G-nett09:57PolitikkKlart for avstemning over riksrettstiltale mot Trump09:49ReiseFlyselskap serverer kaffe i spiselige kopper09:27NorgeMann pågrepet for vold mot kvinne i Trondheim09:20PengerTror på ny rekord i julehandelen09:15SportHåndball-VM: Sverige utklasset Tyskland09:06NorgeOver 2.000 elever i Hordaland går på skoler som ikke ansetter homofile lærere08:39VerdenJohnson: Vi skal gjennomføre brexit08:38NorgeVenteliste hos Røde Kors i julen
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus