Får demokratirefs av Kina og Iran– Valgkampen har skadet USA som supermakt

UELEGANT: I regimer der menneskerettigheter ikke er videre fremtredende, fryder man seg over at USA ikke lenger setter gullstandarden for demokrati. TV-debattene har fått selv Irans president til å refse kandidatene. Her i den andre debatten ved  Washington University i St. Louis, Missouri.
UELEGANT: I regimer der menneskerettigheter ikke er videre fremtredende, fryder man seg over at USA ikke lenger setter gullstandarden for demokrati. TV-debattene har fått selv Irans president til å refse kandidatene. Her i den andre debatten ved  Washington University i St. Louis, Missouri. Foto: Timothy A. Clary / AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Uavhengig av hvem som vinner presidentvalget: USAs status som verdens suverene supermakt har fått et kraftig skudd for baugen, mener norsk ekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Nord-Korea, Kina og Russland flires det. Der i gården håper man at Donald Trump seirer. Det vil styrke deres egen posisjon. Mens man i Iran har tv-sendt presidentdebattene for å illustrere demokratisk lavmål.

– Så dere debatten og hvordan de snakker om, anklager og spotter hverandre? Er det et slikt demokrati og valg vi ønsker i landet vårt? sa Irans president Hassan Rouhan nylig i en tale.

REFSER: Irans president Hassan Rouhani refser Trump og Clinton - men vil ikke avsløre om han heier på noen av dem. Foto: Bebeto Matthews / AP
REFSER: Irans president Hassan Rouhani refser Trump og Clinton - men vil ikke avsløre om han heier på noen av dem. Foto: Bebeto Matthews / AP

Mens to av de ledende, statseide kinesiske avisene skrev at den endeløse strømmen av skandaler rundt de to kandidatene, viser at USA ikke har noen rett til å belære andre i demokrati – og gir begge kandidatene det glatte lag, ifølge Reuters.

Les også: Vippestatene avgjør valget i USA

– USAs renommé skadet

Førsteamanuensis Terje Knutsen ved Institutt for sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen er ekspert på amerikansk utenrikspolitikk og dens betydning i valgkampen. Han er helt klar:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg vil si at valgkampen har skadet USAs renommé som supermakt nå. Så blir det store spørsmålet: Hvem vinner? sier Terje Knutsen til ABC Nyheter.

Han avviser ikke at Donald Trump kan bli president:

– De siste meningsmålingene tyder på at han kan vinne, det er godt innenfor den statistiske feilmarginen i vippestatene, sier Knutsen – som likevel holder det som mest sannsynlig at Hillary Clinton overtar i Det ovale kontor.

– Da får USA en veldig god og habil utenrikspolitiker som president. Det er presidenten som styrer amerikanske utenrikspolitikk. Noen er redd for at Hillary Clinton vil innta en mer aktivistisk linje ute enn Donald Trump. Hun har en aktiv utenrikspolitisk profil. Det ville kunne bety en amerikansk innblanding flere steder i verden, sier Knutsen, som sikter spesielt til den ustabile sikkerhetspolitiske situasjonen i Sør-Kinahavet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette er Hillary Clintons svar på valgkampens viktigste spørsmål:

Les også: – Derfor stemmer «sinte, hvite menn» på Trump

Andre land vil ta verdens lederskap

Med Donald Trump vil utenrikspolitikken tones ned – og USAs dager som verdenspoliti være talte.

– Trump har sagt at det er på tide å sette USA først, og bygge opp militærvesenet, utdyper Knutsen.

Det betyr at USA vil legge seg på en isolasjonistisk linje man må tilbake til tiden før 2. verdenskrig for å finne. Da var det en holdning at USA, som ikke var medlem av Folkeforbundet – FNs forløper – skulle styre mer med egne saker. Frem til angrepet på Pearl Harbor i 1941, som tvang USA inn i 2. verdenskrig, var det sterke isolasjonistiske strømninger i USA.

NYTTIG IDIOT: Vladimir Putin har ikke eksplisitt støttet Donald Trump. Men skal anse ham som en «nyttig idiot» for sitt regime. Foto: Pool / Reuters
NYTTIG IDIOT: Vladimir Putin har ikke eksplisitt støttet Donald Trump. Men skal anse ham som en «nyttig idiot» for sitt regime. Foto: Pool / Reuters

– Konsekvensen av isolasjonisme, er at andre land vil tre tydeligere frem, og ta lederskap i verdenspolitikken. Etter Sovjetunionens fall har vi hatt en unipolar verden. Men mange av stormaktene – som Kina og Russland – har en agenda om å få en mer multipolar verden, sier Terje Knutsen, og utdyper:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kina kan få en større global innflytelse. Det gjelder også Russland. Vi ser også et EU som en svekket utenrikspolitisk aktør. Det skyldes blant annet mye fragmentering innad blant de 28 medlemmene. Brexit har også svekket EUs politiske handlekraft.

Les også: Slik er valgdagen i USA

Skryt fra Nord-Korea

Nord-Koreas diktator Kim Jong-Un håper Trump blir neste beboer i Det hvite hus. Den statsstyrte pressen omtaler finansmogulen i rosende vendinger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det viser seg at Trump ikke er den vulgære, skrudde, uvitende kandidaten de sier han er. Han er faktisk en klok politiker og en forutseende presidentkandidat, skriver flere aviser i landet, ifølge TheGuardian.

Og det som formidles i nord-koreanske medier er godkjent av diktatoren.

Ifølge japanske medier skal innbyggerne i Nord-Korea i intervjuer ha uttalt at de ser frem til at Trump vil endre Washingtons politiske retning. Mens Trump selv har sagt at han vil invitere Kim Jong-Un til USA.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Egentlig gir de blaffen i Trump. Det er en gimmick fra Nord-Korea. Det samme er den tilsynelatende støtten Putin har gitt Trump. Han vil heller ha Trump enn en så dyktige utenrikspolitisk aktør som Clinton.

– Har Putin sagt at han vil ha Trump?

– Nei, det han har gjort, er å beskrive Trump som en fargerik og talentfull person.

– Er det kompliment?

Trump har oppfattet det som kompliment. Han har selv beskrevet Putin som en handlekraftig mann i Russland. At han er en dyktig utenrikspolitiker.

Dette er Donald Trumps svar på valgkampns viktigste spørsmål:

Les også: Frykter russisk hybridkrig mot Norge

Verst for Norge

Knutsen sier Putin med en mer isolasjonistisk linje fra USA, vil kunne slippe unna med mere. For Norge vil Trump være uheldig:

– For Norge vil Hillary Clinton være den beste presidenten. Nettopp fordi Trump har gitt økt usikkerhet omkring USAs vilje til å støtte enkeltland i NATO. Her er vi ved kjernen ved situasjonen som pågår i Norge nå med Forsvarets langtidsplan og hvilket forsvar vi skal ha, sier Knutsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han illustrerer det verst tenkelige scenario for Norge med NATO-traktatens artikkel fem, som slår fast at et angrep på ett NATO-land er et angrep på hele alliansen:

– Verste tenkelige scenario for oss er at vi kommer i en asymmetrisk situasjon med Russland som NATO – som i praksis er USA - ikke ser på som stort nok til å iverksette traktatens artikkel 5, og Norge selv ikke har nok militære ressurser til å stå i mot.

Trump har sagt at han krever at alle NATOs medlemsland skal bruke minst to prosent av BNP på forsvar. Det er både Norge og de fleste andre langt unna.

Les også : Frykter lammende IKT-angrep fra Russland og Kina

Hamstrer mat og finner frem rifla

Knutsen sier at de siste meningsmålingene tyder på at Trump kan vinne presidentvalget.

– Det er godt innenfor de statistiske feilmarginene i vippestatene. Men jeg tror nok mest på at vi risikerer det samme som etter valget i 2000: At du får en ny opptelling av stemmene i noen av vippestatene. Da ble George Bush president med 537 stemmers overvekt i Florida. Mens Al Gore hadde flertall i landet totalt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En rekke medier melder om at det vil bli opptøyer og masseprotester dersom Donald Trump taper. Tidligere kongressmann Joe Walsh skrev nylig på Twitter at han ville finne frem rifla dersom Trump taper – og spurte retorisk om sine tilhengere vil gjøre det samme.

Mens andre medier – blant andre TV-kanalen NBC - melder at folk hamstrer såkalt overlevelsesmat. Grunn: De frykter strømbrudd og at finansmarkedet kollapser grunnet massedemonstrasjoner.

Men Terje Knutsen tror ikke på kaos.

– Det tror jeg er lite sannsynlig. Dersom det blir veldig tett, og det blir ny opptelling i noen av vippestaten, kan man tenke seg demonstrasjoner, sier statsviteren.

Går alt som det skal, vil resultatet foreligge onsdag morgen. Men blir det tett i noen av vippestatene, vil det kunne drøye en uke eller to før utfallet er klart.