Meny

Handel og Kontor-opprør om Lofoten:

– Vi er fagbevegelse, ikke miljøbevegelse!

FOR OLJA: Kristine Larsen går mot sitt eget forbund og eget Ap-lag, og står opp for konsekvensutredning ved Lofoten, Vesterålen og Senja. Foto: Marius Fiskum
FOR OLJA: Kristine Larsen går mot sitt eget forbund og eget Ap-lag, og står opp for konsekvensutredning ved Lofoten, Vesterålen og Senja. Foto: Marius Fiskum
LOs fylkeskonferanse i Troms krever konsekvensutredning av områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Leder Kristine Larsen er tillitsvalgt i Handel og Kontor, som er imot.

– Jeg er fed up med at alt skal besluttes i Oslo-gryta. Hold fingrene av fatet! Her skal vi definere hva vi skal holde på med sjøl.

Det sier Kristine Larsen, leder  for LO Troms Fylkeskonferanse og
regionleder i fagforbundet Handel og Kontor Nord-Norge, til ABC Nyheter.

Hun reagerer sterkt på at hennes eget forbund og de offentlig ansattes forbund Fagforbundet og NTL innad i LO har gått imot å konsekvensutrede mulig  petroleumsutvinning utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe).

Les også:  Lien krever Lofoten-svar fra Støre

På kryss og tvers i Troms

Dermed fortsetter den bitre striden internt i både LO- og Arbeiderpartiet.

Sist ut er LOs fylkeskonferanse i Troms, som forrige uke vedtok en uttalelse som krever konsekvensutredning i disse omstridte områdene.

« Tiden er inne for å gjennomføre en konsekvensutredning av havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Kun da kan vi vite hvilke områder som skal brukes til hva. Oljenæringen er også viktig for den nordligste landsdelen, og det vil den også være i årene som kommer. », heter det der.

Men heller ikke i Troms LO var det enstemmighet. Fire av 25 representanter, ungdomsutvalgets, Fagforbundets, NTL s og Handel og Kontors, stemte mot.

– Forbundene i LO har alltid hatt respekt for hverandre i de store spørsmålene som gjelder deres medlemmer og om de skal ha en jobb å gå til, eller ikke, sier Larsen, og trekker parallellen til sitt eget forbunds kamp mot søndagsåpne butikker:

– Mange industriarbeidere som jobber skift, kan ha interesse av å handle på søndager. Men Fellesforbundet har lojalt støttet Handel og Kontors syn på søndagsåpent, sier hun.

Kristine Larsen er kjerringa mot strømmen også i Tromsø Ap, som er imot konsekvensutredning, men håper at fylkespartiet vil velge annerledes.

Les også:   LO-forbund i oljekrangel

Vil ha sterkest stemme i nord

– Nå bryter LO med prinsippene internt. Yrkesgrupper settes opp mot hverandre med kjip argumentasjon: Oljeboring går utover turismen, sies det. Men hvem i all verden ser en plattform når du står på kaia i Bergen? spør Kristine Larsen retorisk, og legger til at sånn ville det bli i Lofoten også. 

Hun understreker at olja uansett ikke skal gå på akkord med fiskeri og andre interesser.

« LOs fylkeskonferanse i Troms vil aldri gå inn for en olje- og gassvirksomhet som vil sette miljø- og fiskeressurser i fare i våre havområder. Men for å vite hva som kan gjøres tilgjengelig for petroleum, under hvilke vilkår, må vi faktisk gjennomføre en konsekvensutredning. », vedtok LO i Troms.

– Konsekvensutredning betyr ikke at vi skal bore i morgen. Vi tror på en sameksistens. Jeg skjønner miljøbevegelsen og alle som er utrygge. Men jeg mener den nordlige landsdelen og vi som bor her, må få lov til å ha den sterkeste stemmen, sier Kristine Larsen.

Les også:   LO-lederen rydder unna Lofoten-tvil

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus