Nav omgjør over 40 prosent av egne vedtak som påklages

Trygderettsadvokat: – Flere bør forfølge Nav-vedtak

Anniken Hauglie (H) blir den nye arbeids- og sosialministeren og får nøkkelen av avtroppende arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp). Eriksson mente for mange vinner mot NAV, det er ikke etterfølgeren enig i.
Anniken Hauglie (H) blir den nye arbeids- og sosialministeren og får nøkkelen av avtroppende arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp). Eriksson mente for mange vinner mot NAV, det er ikke etterfølgeren enig i. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Robert Eriksson (Frp) mente i sin tid som arbeidminister at antallet som vinner mot Nav i Tryderetten måtte ned. Men dagens arbeidsminister, Anniken Hauglie (H), mener tallet ikke er høyt - selv om ingenting er endret. Selv er Nav langt fra fornøyd. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nav fatter rundt 4 millioner vedtak om økonomiske ytelser årlig. ABC Nyheter har bedt Nav om en oversikt over hvor mange av disse sakene som gjøres om.

I 2015 fikk forvaltningen i Nav inn omtrent 54.00 klager på vedtakene og av disse ble 42 prosent omgjort av Nav.

Det vil si at cirka 22.800 av vedtakene ble omgjort enten av instansen som behandlet saken eller av Nav sin egen klageinstans.

I tillegg mottok Trygderetten anke på vedtak i 3.896 Nav-saker i 2015. Her ble en av fire saker endret på, eller sendt tilbake for ny behandling.

– Toppen av et isfjell

– Dette er dessuten toppen av et isfjell, og de som sier noe annet jobber ikke med trygderett. Det er en arroganse og mangel på ydmykhet du skal lete lenge etter i offentlig forvaltning. Det går fort fort i svingene, og det er svært mangelfull saksbehandling, sier mangeårig erstatnings- og trygderettsadvokat Anders Rosenberg til ABC Nyheter.

Rosenberg mener Nav gjemmer seg bak at de fatter fire millioner vedtak, slik at andelen klager seg lavere ut.

– Fire millioner er en bortforklaring, de aller fleste vedtakene er enkle vedtak som forlengelse av dagpenger, sykepenger, alderspensjon. Når det gjelder vedtakene som krever rettslige faktisk vurderinger er bildet noe helt annet, sier Rosenberg.

Han mener flere bør forfølge vedtakene fra Nav rettslig.

– Det er for mye fokus på å begrense tilgangen til trygdeytelser fremfor korrekt saksbehandling.

Antallet som får medhold i Trygderetten har vært stabilt de siste årene, men dagens arbeidsminister og forgjengeren i Solberg-regjeringen er ikke enig i om det er en bekymringsfull situasjon.

Eriksson: – Tallet må ned - Hauglie: – Ikke et høyt tall

Tidligere arbeids- og sosialminister, Robert Eriksson, sa i 2014 til VG at andelen som vant over NAV i Trygderetten i 2013 er for høy.

MÅ NED: Tidligere arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) var klar på at tallet måtte ned. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
MÅ NED: Tidligere arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) var klar på at tallet måtte ned. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– At en av fire som klager, får medhold i Trygderetten, er et høyt tall. Jeg syns ikke det er tilfredsstillende. Det tallet må ned, Eriksson (Frp).

I 2015 var tallet fortsatt det samme. Erikssons arvtaker er langt i fra like bekymret.

På vegne dagens arbeidsminister, Anikken Hauglie, omtaler statssekretær Christl Kvam (H) klagetallene som «relativt beskjedne».

– Arbeids- og velferdsetaten fatter årlig rundt fire millioner vedtak om økonomiske ytelser. Antallet vedtak som ankes til Trygderetten er i lys av dette relativt beskjedent, sier Kvam til ABC Nyheter og understreker at Navs vedtak opprettholdes i Trygderetten i tre av fire saker.

– Er dette et tilfredsstillende tall, eller bør tallet ned?

FORNØYD: Anniken Hauglie (H) mener tallet ikke er høyt. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
FORNØYD: Anniken Hauglie (H) mener tallet ikke er høyt. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Muligheten til å få sin sak behandlet i Trygderetten er en viktig rettssikkerhetsgaranti. Målet vårt er at NAV skal ha best mulig kvalitet i saksbehandlingen, slik at antall feil reduseres. Regjeringen er opptatt av at NAV kontinuerlig skal jobbe med å forbedre seg.

– Men mener statsråden og statssekretæren tallet er høyt?

– Under 1000 omgjøringer av et totalt antall på 4 millioner saker er ikke et oppsiktsvekkende høyt tall. Men målet er at saksbehandlingen i Nav skal bli bedre, slik at færre finner grunn til å klage på vedtak, svarer Kvam.

I det regnestykket til statssekretæren må det i tillegg med at 22.800 av totalt 54.000 som klager til NAV får vedtaket omgjort før det ender i Trygderetten.

Ytelsesdirektor i Nav Kjersti Monland. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Ytelsesdirektor i Nav Kjersti Monland. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Nav: Ikke fornøyd

Nav er ikke fornøyd med at 4 av 10 klager omgjøres i vedtaksinstansen, sier ytelsesdirektør Kjersti Monland til ABC Nyheter.

I en ny rapport som NAV selv bestilte, har forskere fra Sintef kartlagt årsakene til at NAV og Trygderetten omgjør vedtak om økonomiske ytelser.

– Vi ønsket en gjennomgang av årsakene til at brukere klager på Navs vedtak, og hva Nav kan gjøre for å forbedre kvaliteten i saksbehandlingen, sier Monland.

Les også: Flere velger kontantstøtte fremfor å jobbe

Nav slaktet i rapporten

Siden januar 2015 til juni 2016 kartla Sintef årsakene til at vedtak om økonomiske ytelser blir påklaget og omgjort etter at brukerne har klaget på dem.

Ifølge rapporten gir Nav-ansatte ubegrunnede avslag for å pynte på statistikken.

«Å fatte avslag på mangelfullt grunnlag virker å være en etablert praksis i deler av Nav Forvaltning», heter det i rapporten.

Hovedfunnene i rapporten er:

•NAV må jobbe enda mer systematisk for å innhente all nødvendig dokumentasjon – så tidlig som mulig i forløpet.

•Gode og individuelt begrunnede vedtaksbrev er nødvendig for å forebygge klager og omgjøring

Nå sier Monland at Nav vil jobbe hardt for å forbedre arbeidet.

– Rapporten inneholder mange viktige funn, vurderinger og forslag til forbedringer som NAV både er i gang med og vil gå i gang med å forbedre. For eksempel foreslår forskerne å styrke det faglige samarbeidet mellom NAV Klageinstans og NAV Forvaltning. Dette arbeidet har allerede pågått en stund, og utvikles stadig videre. Her ser vi allerede positive resultater, sier Monland til ABC Nyheter.

Les saken: Nav-hastverk er lastverk

– Toppen av et isfjell

Advokat Anders Rosenberg har vært trygderettsadvokat siden 2004, og har tidligere jobbet i Trygdeetaten og Trygderetten. Han mener tallene viser at Nav bør vise større grad av ydmykhet.

– De går for langt og skyver ansvaret over på brukerne, sier Rosenberg til ABC Nyheter.

– Dette er dessuten toppen av et isfjell, og de som sier noe annet jobber ikke med trygderett. Det er en arroganse og mangel på ydmykhet du skal lete lenge etter i offentlig forvaltning. Det går fort fort i svingene, og det er svært mangelfull saksbehandling.

Rosenberg mener langt flere saker burde vært prøvd i Trygderetten og lagmannsretten.

– Så mangelfullt som systemet fungerer burde mange flere saker vært omgjort gjennom klage eller ved anke til Tryderetten. Det er klart at mange flere avgjørelser i Trygderetten kunne vært omgjort i lagmansretten, dersom omkostningrisikoen og belastning hadde vært en annen for klagerne.

– Trygderetten er blitt mer en lojal statsvokter, enn den lille manns beskytter. Respekten for Trygderetten har bleknet med årene, hevder Rosenberg som selv har vunnet to tredjedeler av sakene han har ført i lagmannsretten.

Rosenberg sin beskrivelse av mangelfull saksutredning, støttes av Sintef-rapporten.

– Hvem sin posthylle saken havner i hos Trygderetten avgjør saker. Det er de strenge som har fått vind i seilene, avslutter Rosenberg.

I 2014 avslørte Aftenposten nettopp hvordan det er et enormt sprik mellom strenge og liberale dommere i Trygderetten.

Les også: Flere kan ha blitt fengslet på grunn av Nav-feil

Slik klager du på Nav-vedtak

* Når du påklager et Nav-vedtak, skal kontoret som har fattet det vurdere saken på nytt. Hvis de ikke endrer vedtaket, sendes saken videre til Nav Klageinstans.

* Om klageinstansen avslår klagen, kan saken som regel ankes inn for Trygderetten. Da skal Nav klageinstans behandle saken enda en gang, og om ikke de endrer vedtaket, sendes det til Trygderetten.

* Trygderetten er ikke en domstol, men et forvaltningsklageorgan som i hovedsak behandler klager på Navs vedtak. Dommerne som avgjør her har spesialkompetanse på lovene Nav treffer vedtak etter.

* Dersom klager ikke er fornøyd, kan avgjørelsen ankes direkte videre til lagmannsretten.

Kilder: Nav, Trygderetten

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
12:27 Vekst i lakseeksporten til Kina12:25 Skuffet Graham Hansen om EM-utsettelsen: – Kom ikke som noen stor overraskelse12:10 Samantha Fox forlovet med sin norske kjæreste11:35 Flere alvorlig coronasyke enn antatt overlever11:33 Vaksine-stiftelse frykter meslingutbrudd som følge av coronatiltak11:05 Israels helseminister coronasmittet11:03 Tour de France-sjefen varsler avlysning10:57 For mange er det en kamp på liv og død å få være seg selv10:56 Ap raser: – En dyptinngripende måte å endre dagpengereglene på10:51 Coronatiltakene fører til doptørke10:48 Boligmarkedet har klart seg bedre enn ventet under coronakrisen10:46 Skudd avfyrt fra to biler i Oslo10:32 12 prosent av arbeidsstyrken i Norge har søkt dagpenger de siste ukene10:31 EU-dom: Ulovlig å ikke ta imot flyktninger10:27 Corona sprer seg blant norsk-somaliere: – Vi har ingen å miste10:22 Kutt i boliglånsrentene kan koste DNB en halv milliard10:19 Astrid Nøklebye Heiberg er død10:07 Hund og katt fjernes fra menyen i Shenzhen10:07 Fotballstjerne besøkte sønnen – bøtelagt for brudd på virusregler10:01 Bygget nytt sykehus på to uker: – Vi trenger at folk holder seg hjemme09:45 – Umoralsk å la permitterte arbeidere jobbe09:44 Færre nyregistrerte biler09:12 Stor konkursfrykt i bilbransjen09:09 Advokat advarer mot corona-appen08:52 29 nyansatte politifolk skal kontrollere svenskegrensen08:39 Bil brant på Bogerud i Oslo08:36 Rokollegene om Tuftes OL-dilemma: – Fantastisk om han fortsetter08:14 Folket delt om «søringkarantene»08:13 Over 5.000 coronadødsfall i USA08:07 Stadig yngre dødsofre i kriminelle konflikter i Sverige08:06 Mer volds- og seksualkriminalitet gir økt press på politiet07:20 Dybala spøkefullt til Ronaldo: Argentina hater deg07:03 Uro blant norske helsearbeidere – ser kolleger over hele verden bli syke og dø06:52 Kraftig økning i anmeldt hatkriminalitet i Norge06:40 Verdens coronafrie hjørner stålsetter seg for krisen06:30 Solberg: – Vi kan ikke overta alle kostnadene06:27 Dette skjer i dag06:24 350 millioner i tilskudd til rohingya-muslimer06:22 Nybakte mødre og gravide ekstra sårbare i krisetider06:07 Helsedirektoratet: Neppe fotballstart før til høsten06:00 Dette skal til for at myndighetene letter på coronatiltakene05:44 EU-land advarer mot krisetiltak mot demokratiet05:40 Enda mer nedgang for kollisjonsskader05:30 Dette skjedde i natt05:16 112 år gamle Bob Weighton er verdens eldste mann05:01 Kolonnekjøring for alle over Haukelifjell og Strynefjellet04:45 4.935 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 28004:32 Virusspredningen stiger ennå i Oslo og Viken, men bremser ellers i landet03:54 BBC: British Airways permitterer 80 prosent av sine ansatte03:28 Russisk utstyr ankommet USA02:52 Amerikansk etterretning: Kina skjuler omfanget av virusutbruddet01:50 Seks uker gammelt virussmittet spedbarn død i USA01:14 TV-tittingen øker, men annonsørene uteblir01:08 FNs klimatoppmøte utsettes på grunn av pandemien00:32 Equinor sikrer lån for over 52 milliarder kroner23:39 WHO bekymret over rask virusspredning23:38 Guvernøren ber Floridas innbyggerne holde seg hjemme23:38 509 døde av koronaviruset i Frankrike siste døgn23:38 14 nordmenn har meldt seg til massesøksmål mot østerrikske myndigheter23:37 Aftenposten: Regjeringen skal betale 70 prosent av bedrifters faste utgifter23:37 Prisene på importerte jordbruksvarer stiger23:37 727 nye koronadødsfall i Italia23:36 WHO evaluerer bruk av ansiktsmaske23:36 Fem menn pågrepet for drapsforsøk i Oslo23:36 Barneombudet krever dagtilbud til alle sårbare barn23:35 FNs klimatoppmøte utsettes på grunn av pandemien23:00 Coronavirus påvist hos spedbarn i Nordre Follo22:41 Northug i karantene viser en ny side av seg selv22:04 – Ernas brev til meg bar preg av at hun ikke tok matberedskap på alvor21:47 Du kan bli pålagt ferie mens du er permittert20:56 Virusrammet amerikansk hangarskip evakueres20:16 Tysk presse: Thailands konge i karantene med 20 konkubiner20:15 Henriette Lien delte Facebook-innlegg - vekket sterke reaksjoner20:02 Høie: Grunn til å tro at vi unngår Italia-situasjon19:28 Trump: Iran planlegger angrep18:59 Coronasmittet mann i 50-årene fra Halden er død18:50 Ung gutt knivdrept i Göteborg – jevnaldrende gutt pågrepet18:43 Coronaviruset lar seg ikke stanse: – Et skremmende bilde av hva vi kan forvente18:28 Afrikanere hamstrer malariamedisin før coronavirusbølgen kommer18:25 Sjømatrådet ser tendenser til normalisering i markedene i Kina og Sør-Korea18:24 Tre nye snørekorder i Troms og Finnmark – krise i reindriften18:18 Ny studie: Viser hvor stor faktor alder er hos alvorlig coronasyke17:14 Virusrammet prins Charles: – Merkelig, frustrerende og ofte plagsom opplevelse16:30 «Star Wars»-stjerne døde av corona16:25 Inntaket til førstegangstjenesten i Forsvaret går som planlagt i april16:09 Sverige i dyp coronakrise: Varsler gigantisk militærøvelse15:52 Forskuddsutbetalinger for dagpenger har begynt15:18 Kaldeste mars på Svalbard siden 201015:17 To siktet for grovt skadeverk i vindmøllepark15:16 Tusenvis av nordmenn vil hjem: – Ikke alle kan få hjelp nå14:47 Alle landskamper i Uefa-regi utsettes til høsten14:34 – Høyt betalte fotballspillere burde ofre lønnen først14:17 Ny ordning for timeføring blant mottakere av dagpenger14:14 Legeforeningen urolig – ber syke folk gå til legen13:42 Mann omkom under trefelling i Ås13:35 Røde Kors varsler lavere beredskap i påskefjellet13:33 Værmeldinger mindre til å stole på13:19 Over 350.000 bøter for brudd på portforbudet i Frankrike13:18 Fylkesmannen i Troms opphever «søringkarantene» i Bardu13:12 Generaladvokaten vurderer Helge Ingstad-saken
Siste nytt
12:27PengerVekst i lakseeksporten til Kina12:25SportSkuffet Graham Hansen om EM-utsettelsen: – Kom ikke som noen stor overraskelse12:10KulturSamantha Fox forlovet med sin norske kjæreste11:35Helse og livsstilFlere alvorlig coronasyke enn antatt overlever11:33Helse og livsstilVaksine-stiftelse frykter meslingutbrudd som følge av coronatiltak11:05PolitikkIsraels helseminister coronasmittet11:03SportTour de France-sjefen varsler avlysning10:57Helse og livsstilFor mange er det en kamp på liv og død å få være seg selv10:56PengerAp raser: – En dyptinngripende måte å endre dagpengereglene på10:51NorgeCoronatiltakene fører til doptørke10:48PengerBoligmarkedet har klart seg bedre enn ventet under coronakrisen10:46NorgeSkudd avfyrt fra to biler i Oslo10:32Penger12 prosent av arbeidsstyrken i Norge har søkt dagpenger de siste ukene10:31VerdenEU-dom: Ulovlig å ikke ta imot flyktninger10:27NorgeCorona sprer seg blant norsk-somaliere: – Vi har ingen å miste10:22PengerKutt i boliglånsrentene kan koste DNB en halv milliard10:19PolitikkAstrid Nøklebye Heiberg er død10:07VerdenHund og katt fjernes fra menyen i Shenzhen10:07SportFotballstjerne besøkte sønnen – bøtelagt for brudd på virusregler10:01VerdenBygget nytt sykehus på to uker: – Vi trenger at folk holder seg hjemme09:45Norge– Umoralsk å la permitterte arbeidere jobbe09:44MotorFærre nyregistrerte biler09:12NorgeStor konkursfrykt i bilbransjen09:09NorgeAdvokat advarer mot corona-appen08:52Norge29 nyansatte politifolk skal kontrollere svenskegrensen08:39NorgeBil brant på Bogerud i Oslo08:36SportRokollegene om Tuftes OL-dilemma: – Fantastisk om han fortsetter08:14NorgeFolket delt om «søringkarantene»08:13VerdenOver 5.000 coronadødsfall i USA08:07VerdenStadig yngre dødsofre i kriminelle konflikter i Sverige08:06NorgeMer volds- og seksualkriminalitet gir økt press på politiet07:20SportDybala spøkefullt til Ronaldo: Argentina hater deg07:03Helse og livsstilUro blant norske helsearbeidere – ser kolleger over hele verden bli syke og dø06:52NorgeKraftig økning i anmeldt hatkriminalitet i Norge06:40VerdenVerdens coronafrie hjørner stålsetter seg for krisen06:30PengerSolberg: – Vi kan ikke overta alle kostnadene06:27NorgeDette skjer i dag06:24Verden350 millioner i tilskudd til rohingya-muslimer06:22NorgeNybakte mødre og gravide ekstra sårbare i krisetider06:07SportHelsedirektoratet: Neppe fotballstart før til høsten06:00NorgeDette skal til for at myndighetene letter på coronatiltakene05:44VerdenEU-land advarer mot krisetiltak mot demokratiet05:40MotorEnda mer nedgang for kollisjonsskader05:30NorgeDette skjedde i natt05:16Verden112 år gamle Bob Weighton er verdens eldste mann05:01NorgeKolonnekjøring for alle over Haukelifjell og Strynefjellet04:45Norge4.935 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 28004:32NorgeVirusspredningen stiger ennå i Oslo og Viken, men bremser ellers i landet03:54VerdenBBC: British Airways permitterer 80 prosent av sine ansatte03:28VerdenRussisk utstyr ankommet USA02:52VerdenAmerikansk etterretning: Kina skjuler omfanget av virusutbruddet01:50VerdenSeks uker gammelt virussmittet spedbarn død i USA01:14NorgeTV-tittingen øker, men annonsørene uteblir01:08VerdenFNs klimatoppmøte utsettes på grunn av pandemien00:32NorgeEquinor sikrer lån for over 52 milliarder kroner23:39VerdenWHO bekymret over rask virusspredning23:38VerdenGuvernøren ber Floridas innbyggerne holde seg hjemme23:38Verden509 døde av koronaviruset i Frankrike siste døgn23:38Verden14 nordmenn har meldt seg til massesøksmål mot østerrikske myndigheter23:37PengerAftenposten: Regjeringen skal betale 70 prosent av bedrifters faste utgifter23:37PengerPrisene på importerte jordbruksvarer stiger23:37Verden727 nye koronadødsfall i Italia23:36VerdenWHO evaluerer bruk av ansiktsmaske23:36NorgeFem menn pågrepet for drapsforsøk i Oslo23:36NorgeBarneombudet krever dagtilbud til alle sårbare barn23:35PolitikkFNs klimatoppmøte utsettes på grunn av pandemien23:00Helse og livsstilCoronavirus påvist hos spedbarn i Nordre Follo22:41SportNorthug i karantene viser en ny side av seg selv22:04Politikk– Ernas brev til meg bar preg av at hun ikke tok matberedskap på alvor21:47ReiseDu kan bli pålagt ferie mens du er permittert20:56VerdenVirusrammet amerikansk hangarskip evakueres20:16VerdenTysk presse: Thailands konge i karantene med 20 konkubiner20:15Helse og livsstilHenriette Lien delte Facebook-innlegg - vekket sterke reaksjoner20:02Helse og livsstilHøie: Grunn til å tro at vi unngår Italia-situasjon19:28VerdenTrump: Iran planlegger angrep18:59NorgeCoronasmittet mann i 50-årene fra Halden er død18:50VerdenUng gutt knivdrept i Göteborg – jevnaldrende gutt pågrepet18:43Helse og livsstilCoronaviruset lar seg ikke stanse: – Et skremmende bilde av hva vi kan forvente18:28Helse og livsstilAfrikanere hamstrer malariamedisin før coronavirusbølgen kommer18:25PengerSjømatrådet ser tendenser til normalisering i markedene i Kina og Sør-Korea18:24NorgeTre nye snørekorder i Troms og Finnmark – krise i reindriften18:18Helse og livsstilNy studie: Viser hvor stor faktor alder er hos alvorlig coronasyke17:14VerdenVirusrammet prins Charles: – Merkelig, frustrerende og ofte plagsom opplevelse16:30Kultur«Star Wars»-stjerne døde av corona16:25NorgeInntaket til førstegangstjenesten i Forsvaret går som planlagt i april16:09VerdenSverige i dyp coronakrise: Varsler gigantisk militærøvelse15:52PengerForskuddsutbetalinger for dagpenger har begynt15:18NorgeKaldeste mars på Svalbard siden 201015:17NorgeTo siktet for grovt skadeverk i vindmøllepark15:16ReiseTusenvis av nordmenn vil hjem: – Ikke alle kan få hjelp nå14:47SportAlle landskamper i Uefa-regi utsettes til høsten14:34Sport– Høyt betalte fotballspillere burde ofre lønnen først14:17PengerNy ordning for timeføring blant mottakere av dagpenger14:14Helse og livsstilLegeforeningen urolig – ber syke folk gå til legen13:42NorgeMann omkom under trefelling i Ås13:35NorgeRøde Kors varsler lavere beredskap i påskefjellet13:33NorgeVærmeldinger mindre til å stole på13:19VerdenOver 350.000 bøter for brudd på portforbudet i Frankrike13:18NorgeFylkesmannen i Troms opphever «søringkarantene» i Bardu13:12NorgeGeneraladvokaten vurderer Helge Ingstad-saken
Populært