AUF-opprør mot oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja:

– Ta deg en Schjøtt-fri fredag, Jonas!

– Si nei til oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja en gang for alle, krever AUFs sentralstyremedlem Ina Alvilde Rangønes Libak. Se video.

AUF-erne på landsmøtet forlangte at Arbeiderpartiet sier endelig nei til oljeboring eller konsekvensutredning utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Ap-leder Jonas Gahr Støre skyver svaret foran seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Du kan velge å være på lag med høyresiden og oljelobbyen, eller de partiene du ønsker samarbeid med, og de 14.000 ungdommene du vil skal drive valgkamp for deg.

Det sa AUFs sentralstyremedlem Ina Alvilde Rangønes Libak til partileder Gahr Støre da han gjestet AUF-landsmøtet fredag, om oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe).

Hun avsluttet med å vise til Arbeiderpartiets sentrale edderkopp i Stoltenbergregjeringen, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen. Han er nå direktør i interesseorganisasjonen Norsk Olje og Gass, og propaganderer ivrig for mer olje- og gassutvinning.

Dermed vred Libak på miljøslagordet om en kjøttfri dag i uka, og sang ut:

– Ta deg en Schjøtt-fri dag, Jonas!

– Ap må si nei til oljeboring utenfor LoVeSe en gang for alle, sa hun og utløste stående trampeklapp.

Les også: Støre lover 3000 nye studieplasser i Ap-budsjettforslag for 2017

Støre tar gjerne opp norsk olje

Libak siterte også Jonas Gahr Støre selv, som uttalte seg da Det internasjonale energibyrået IEA sa at 2/3 av de gjenværende fossile ressursene i verden må forbli i bakken dersom klimamålene skal oppnås.

– Vi kan ikke si at Norge skal være uberørt når IEA sa at 2/3 av fossile ressurser må forbli under bakken, sa du. Mener vi alvor med det, kan vi ikke konsekvensutrede utenfor LoVeSe, sa hun.

– Vi fikk høre at norsk olje var den reneste i verden, slik Karl Eirik Schjøtt-Pedersen påstår. Nå får vi høre at det ikke er tilfelle, sa hun også.

Men hun og AUF-leder Mani Hussaini fikk ikke avklaringen de håpet på.

– I denne perioden åpner vi ikke for boring, men for konsekvensutredning. Er ikke i tvil om at dette blir et tema også på landsmøtet i 2017, var svaret fra partilederen.

Støre avklarte også at han slett ikke er imot å ta opp norsk olje og gass. Det er kullreservene han mener må forbli i bakken.

AUF-erne utfordret ikke Støre i spørsmålet om Norge skal starte seismikkskyting i grenseområdene mot Russland.

Les også: – Jeg har ikke sagt at oljen må bli liggende

LOFOTTORSKEN: Uenighet om LoVeSe er ikke til hinder for god kjemi mellom AUF-leder Mani Hussaini, her med medbrakt lofottorsk, og Jonas Gahr Støre. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
LOFOTTORSKEN: Uenighet om LoVeSe er ikke til hinder for god kjemi mellom AUF-leder Mani Hussaini, her med medbrakt lofottorsk, og Jonas Gahr Støre. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

EU og amerikanske soldater ikke tema

Spørsmål om aktiv dødshjelp, betydningen av landbruk og distrikter, burkiniforbud og andre temaer ble parert stort sett til en begeistret AUF-sals tilfredstillelse.

Verdt å merke seg at Jonas Gahr Støre, som i likhet med Høyre er varm tilhenger av EU-medlemskap, ikke reiste EU-spørsmålet til debatt. AUF-eren Andreas Brandt ble nylig valgt til ny leder i Europeisk Ungdom.

Ingen av talerne etter Støres innlegg tok opp «europadebatten».

Støre nevnte ikke, og det tradisjonelt antimilitaristiske AUF spurte heller ikke om Arbeiderpartiets støtte til stasjonering av amerikanske soldater på norsk jord.

AUF var blant deltakerne da våpenprodusenten Kongsberg Gruppen sponset en reise for ungdomspolitikerne, blant annet til jagerflyprodusenten Lockheed Martin i USA.

Les: Våpenprodusent sponset USA-tur for ungdomspolitikerne

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært