Statsbudsjettet og sykehusene:Siv Jensen: - Høyre får svare på sykehusløftene sine selv

LØFTEBRUDD: – Høyre får svare for sine valgløfter, sier finansminister Siv Jensen (Frp) om Erna Solbergs løfte om sykehussatsing.
LØFTEBRUDD: – Høyre får svare for sine valgløfter, sier finansminister Siv Jensen (Frp) om Erna Solbergs løfte om sykehussatsing. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Med regjeringens forslag til statsbudsjett for 2017, bryter Høyre sitt sykehusløfte med minst 1,5 milliarder kroner denne stortingsperioden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Sikter du til valgkampløfter fra Høyre, må du spørre dem om det.

Det sier finansminister Siv Jensen (Frp) på spørsmål fra ABC Nyheter.

– Hvilket ansvar har du for at Høyres sykehusløfte fra 2013 blir brutt i og med statsbudsjettet som ble lagt fram i dag? lød spørsmålet.

Før valget i 2013 lovet Erna Solberg at en blåblå regjering ville bruke 12 milliarder kroner mer i løpet av stortingsperioden, dersom de kom til makten.

Før statsbudsjettet for 2017 manglet det mellom 3,6 og 4,7 milliarder kroner. I går utfordret derfor Arbeiderpartiets helsepolitiske talsmann Torgeir Micaelsen helseminister Bent Høie:

– Vil regjeringen oppfylle Høyres løfte om å satse 12 milliarder kroner mer på sykehusene denne stortingsperioden?

Nå foreligger fasiten: Regjeringen bevilger 1.888 millioner mer til sykehusene, pluss et anslag på 200 millioner kroner til fritt behandlingsvalg.

Med andre ord mangler mellom 1,5 og 2,6 milliarder kroner på løftet fra Høyre.

Les: Ap-politiker forventningsfull til Bent Høies sykehusbudsjett

Legeforeningen: Kan gi todelt helsevesen

– Dette er Høies svakeste helsebudsjett, mener president Marit Hermansen i Den norske legeforening.

Også hun påpeker at helseminister Bent Høie lovet 12 milliarder i friske midler til sykehusene over fire år. Med dagens budsjett ligger han så langt bak løftet at han aldri vil nå målet, påpeker organisasjonen i en pressemelding.

– Kombinasjonen av svekket tillit til helsevesenet og sterk kjøpekraft hos en stor del av befolkingen er en rød løper til et todelt helsevesen i Norge. Dette er en utvikling vi ikke ønsker, sier Hermansen.

Siv Jensen understreket på spørsmål fra ABC Nyheter torsdag ettermiddag, at regjeringen har økt innsatsen og har gjort det med en rekke tiltak, blant annet fritt behandlingsvalg.

– Det har blant annet gitt kortere ventetider, sier Jensen og fortsetter:

– Ventetiden på sykehus har blitt kortere.

– Er du oppmerksom på økningen i ventetidene innad i sykehusforløpet fra du får en første vurdering, til det skjer noe?

– Jeg er veldig glad for at utviklinga i spesialisthelsetjenesten går i riktig retning. Ikke minst får vi gode tilbakemeldinger på pakkeforløp for kreft. Det er et viktig trygghetsløft. Jeg er veldig godt fornøyd med utviklingen i helsetjenesten, svarer Jensen.

Les også: Regjeringens helseinnsats får terningkast tre

Micaelsen (Ap): – Det skulle ikke stå på penger

– Det er ganske utrolig at Siv Jensen bare kaster Høyre ut av bussen og lar de ta ansvar for løftene de ga før valget. Det er helt komisk. Da de la fram dette, sa at dette var altfor puslete! oppsummerer Torgeir Micaelsen torsdag ettermiddag.

– Frp mente at det ikke skulle stå på penger for at folk skulle kunne velge privat sykehusbehandling.

Les mer om sykehusbudsjettet hos Helse- og omsorgsdepartementet