Meny

Strid om sosial dumping i EØS:

– Flere av håndverksfagene befinner seg i en dyp krise

<p>POLITISK VILJE: – EØS-avtalen forhindrer ikke politiske vedtak som stopper sosial dumping i Norge, mener Jonas Bals, som er lansert som kandidat for Ap ved stortingsvalget neste år.</p>
POLITISK VILJE: – EØS-avtalen forhindrer ikke politiske vedtak som stopper sosial dumping i Norge, mener Jonas Bals, som er lansert som kandidat for Ap ved stortingsvalget neste år. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Jonas Bals varsler at Arbeiderpartiet vil stramme inn i bemanningsbyråenes spillerom.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forslaget er en del av partiprogrammet for kommende stortingsperiode, som partiets landsstyre diskuterer tirsdag.

– Flere av håndverksfagene befinner seg i en dyp krise. Mitt eget fag, malerfaget, er kanskje hardest rammet av alle. Det handler om en forslumming av arbeidsmarkedet og at ungdom ikke søker seg til faget.

Det sier partileder Jonas Gahr Støres høyre hånd, den forhenværende malersvennen og fagforeningsaktivisten Jonas Bals, til ABC Nyheter.

EØS-innvandringen fra Øst- og Sentral-Europa, kombinert med EØS-avtalens spillerom for bemanningsbyråer, har gitt et arbeidsmarked i Norge fullt av tilsynelatende uhåndterlig sosial dumping, beskrevet blant annet i vår kommentar LO-Gerd fikk nye tenner i Ungarn. Den ungarske mureren må bare trekke sine.

Artikkelen utløste debatt der EØS-kritikere utfordret Bals på hans forsvar for EØS-avtalen.

– Nå er løsarbeid gjeninnført i Norge

«EØS-avtalens viktigste funksjon er å importere høyrepolitikk», skrev SV-politikeren Thor Egil Braadland i Klassekampen 14. september.

Flere LO-forbund vil forkaste hele eller arbeidslivs-delen av EØS-avtalen.

I motsetning til dem insisterer Bals overfor ABC Nyheter på at EØS-avtalen ikke er til hinder for tiltak som stanser sosial dumping i Norge, bare det er politisk vilje.

– Det sies at tallet på fagorganiserte har sunket til 20 prosent av de som jobber i bygningsbransjen i Oslo nå?

– Det er trolig riktig – og det er dramatisk, sier Jonas Bals.

Hovedårsaken mener han er at de ordinære produksjonsbedriftene har kuttet i egenbemanningen, og leid inn arbeidskraft i stedet. Bemanningsselskapene fyller ikke midlertidige oppgaver, men er blitt en måte for arbeidsgiverne å holde seg med utenlandske arbeidere på.

– Etter finanskrisen innførte disse selskapene kontrakter kalt «fast ansettelse uten lønn mellom oppdrag». Det er en pen måte i si løsarbeid på, sier Bals.

I 1999 var Ap med på å endre lovverket for å bane vei for slike selskaper. Frem til da var privat arbeidskraftformidling tillatt bare unntaksvis. Nå sysselsetter de langt flere i bygningsbransjen i Oslo enn de egentlige firmaene gjør.

Les også: Flere midlertidige etter endringer i arbeidsmiljøloven

Lover lovendring med Ap

– Fast ansettelse uten lønn mellom oppdragene er en effektiv måte å herske gjennom skrekk på, sier Bals om de spesielle kontraktene som nå har bredt om seg.

– Ingen tør organisere seg om de er redde for å miste oppdrag, for stillingsvernet er i praksis avskaffet. Etter at dette ble vanlig, ble det veldig mye vanskeligere å organisere folk, forteller han.

– Derfor må vi begrense adgangen til innleie fra bemanningsselskap, og endre arbeidsmiljøloven for å avskaffe muligheten til å ha fast ansatte uten lønn mellom oppdrag.

– Vil Ap programfeste å endre arbeidsmiljøloven slik at bemanningsselskapene må betale sine ansatte lønn hele tiden?

– Om vi får makt i 2017, vil vi vi sette en stopper for disse kontraktene, lover Bals.

Han er nå rådgiver for partileder Støre, som i disse dager arbeider med å utforme partiprogrammet for kommende stortingsvalg.

– Bemanningsselskapene skal ikke få ta seg til rette med ansettelser som det ellers ikke er adgang til i norsk arbeidsliv, slår Bals fast.

Les også: – LO-kongressen med viktigste politiske vedtak om EØS

Streiket da, vil ikke ha den nå

Han påpeker også at det offentlige har stort ansvar for at bemanningen i håndverks- og produksjonsbedriftene går opp, og bemanningsselskapene ned.

– Det offentlige står for 40 prosent av omsetningen i bransjen. Går det offentlige i sine kontrakter kun etter laveste pris, organiserer byggebransjen seg deretter. Da blir det en fordel å ikke ha lærlinger, og ikke betale lønn mellom oppdrag, sier Bals.

Han går inn for krav om bruk av egne ansatte og en viss andel egne lærlinger for å tvinge frem en annen organisering av bransjen.

– Det vil gjøre bygningsfag mer attraktive for ungdom, tvinge frem flere fagbrev og holde de useriøse ute, legger Bals til.

– Var det etter ditt syn riktig å oppheve forbudet mot privat arbeidsformidling i 1999?

– Da jeg selv gikk i malerlære var jeg med å streike politisk mot den lovendringen. Men det er viktig å huske at selv om den åpnet opp for utleie av arbeidskraft, så ble det ikke tillatt med innleie som fast del av bedriftens bemanning, svarer Bals.

Les også: Dette vedtok faktisk LO som betingelse for å godta EØS

Mistanke om EØS-motstanden

Bals er likevel ikke enige med dem som vil gå tilbake til loven før 1999 og forby slik bemanningsvirksomhet.

– Et generelt forbud har jeg ikke tro på. Vi kan godt ha vikarbyråer som fyller midlertidig behov. Men bemanningsbransjen har i mange tilfeller blitt større enn produksjonsbedriftene, og fyller det som er et helt ordinært behov for arbeidskraft. Det er helt uakseptabelt, og må settes en stopper for.

Det bemanningsselskapene vinner på, er å ikke holde seg med læringer, gi minstelønn for ufaglærte og ikke utbetale lønn mellom oppdrag. Tar vi bort konkurransefortrinnene deres, er mye av jobben gjort, sier Bals.

Han har en mistanke om hva som driver kritikere som ønsker den gamle vikarlovgivningen tilbake - noe Norge ikke har lov til som deltaker i EØS-avtalen.

– Å foreslå et generelt forbud mot vikarbyråer virker mer som et forslag som skal vise hva som ikke er forenlig med EØS-avtalen. Å lete etter tiltak vi ikke kan innføre, har vi ikke tid til, sier han.

Les også: Transportarbeiderforbundet ønsker å gå ut av EØS

– Selvfølgelig blir styrkeforholdet påvirket

– Er norsk arbeiderbevegelse summa summarum tjent med at EUs fire friheter er innført som grunnleggende lov også i Norge?

– Vi kan ikke la markedskreftene herje fritt. Jeg synes konkurranse både er sunt og bra så lenge den handler om produktivitet, kvalitet og faglighet, og ikke er et kappløp mot bånn. Forfaller den til det, må politikken inn og styre og legge føringer.

– Hvordan blir styrkeforholdet mellom arbeidsgivere og arbeidstakere påvirket av at fri bevegelse av arbeidskraft, tjenester, investeringer og varer ligger som grunnlag?

– Selvfølgelig blir styrkeforholdet påvirket av fri innvandring av arbeidskraft, svarer Bals.

Men han er overbevist om at dette kan veies opp for ved politikk.

– Styrken finnes i den norske modellen. Vi kan klare å gjøre det vi må gjøre, innenfor de begrensningene som EØS-avtalen gir.

Les også: Disse dommerne kan ryste LOs syn på EØS

Hvorfor ordnet ikke Stoltenberg opp?

Jonas Bals bedyrer at et regjeringsskifte vil løse mye av problemene med sosial dumping i forbindelse med import av EØS-arbeidskraft.

– Hvorfor var tilstanden som den var i norsk arbeidsliv etter åtte år med rødgrønn regjering?

– Det kom mange tiltak. Vi som var i fagbevegelsen, fikk innfridd alt vi ba om. Jeg var selv med på kampen for å innføre solidaransvar (at hovedentreprenøren er ansvarlig for forholdene hos sin underleverandør, journ. anm.). Men det tar aldri lang tid før aktørene tilpasser seg, finner nye måter å organisere seg på. Selv så fremoverlente som vi var, må jeg nok også si at vi undervurderte styrken i de kreftene.

– Og som sagt: Vi kommer aldri til å vinne denne kampen en gang for alle. Men vi skal f… ikke tape den heller, sier Jonas Bals.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:27 Dansk studie: Over ni av ti døde havhester svelget plast01:14 Frp og Ap i strid om innvandringsforskningen00:10 Bjørn skutt i Selbu00:04 Ulrikstunnelen i Bergen fortsatt sikret med brannfarlig skum23:49 Sverige og Norge blant landene med flest narkorelaterte dødsfall i Europa23:44 Sterkt kvartal for Microsoft23:38 Brann fikk europaligadrømmen knust av Shamrock Rovers: – Veldig trist23:00 Leteaksjon etter mann i Dalsfjorden avsluttet – fortsetter fredag22:57 Meteorologer: Varmeste juni målt på kloden noensinne22:52 Sterkt Molde-lag nærmest tap på Island tross 7-1-seier i første oppgjør22:17 Tysk politi sier de har forhindret et mulig terrorangrep22:06 Trump: – USA har skutt ned iransk drone22:03 Krabbetyver herjer i Telemark – stjeler både fangst og utstyr21:38 Iran ber Europa styrke innsatsen for å redde atomavtalen20:43 Fant 9000 år gammel by under utgraving til ny motorvei: – Endrer alt vi vet om epoken20:39 Advokat reagerer på at Krekars meddømte fikk norsk statsborgerskap20:29 Mann mistenkt for å ha sparket i hjel hund under ran20:03 Trump sier han forsøkte å stoppe «send henne tilbake»-rop19:27 Slik svarer Facebook etter Amundsen-sensuren19:10 Overraskende funn ved Waterloo: Amputerte bein og kanonkuler18:59 Revy om norske politikere skaper reaksjoner18:56 Dommer nekter Epstein kausjon18:18 Florida-mann mistenkt for å ha kuttet av annen manns penis17:30 Kongen på fisketur i Altaelva – men ingen laks bet på kroken17:22 EU-parlamentet tar avstand fra USAs behandling av migranter17:15 Ingen vet hvorfor døde humler ligger strødd i norsk kommune17:09 Taktisk triumf til Simon Yates på den 12. etappen16:49 Marokko-drapsmenn dømt til døden16:46 Flere sopparter i Norge kan bli utryddet16:33 Parlamentet i Storbritannia viser misnøye med brexit uten avtale16:29 Kvinne som var strandet på holme, ønsker ikke å anmelde saken15:54 Slik skal Russland ruste opp15:52 Mann med motorsag pågrepet på Ski15:36 EU-topp vil se på regel som hindrer Norge i å forby dieselbiler15:27 – Frp spiller på alle hester14:59 Fannemel sendt til sykehus etter fall14:52 Veterinærforeningen vil ha granskning av departementer etter pelsdyrsaken14:51 Ukrainsk terroroffer får ikke opphold i Sverige14:31 Sturridge suspenderes etter brudd på bettingregler14:26 Amerikansk IT-firma får milliardbot av EU14:08 Italiensk politi slår til mot mafia på Sicilia14:05 Russland tilbyr Tyrkia kampfly13:56 Marokko-tiltalt: – Måtte gud tilgi meg13:49 Bergenser siktet og varetektsfengslet for cruisevoldtekt13:49 Mann tiltalt etter traktorpåkjørsel i Fredrikstad13:18 Gigantmanet i England: – Like stor som meg!13:05 Stor redningsaksjon etter at mann falt over bord i Dalsfjorden12:50 Statlige medier: Iran har anholdt utenlandsk oljeskip12:46 EU-ministre blir ikke enige om fordeling av migranter12:11 Kim (34) og Benjamin (7) gravlagt: – Som et mareritt12:10 Mann pågrepet etter mulig knivstikking i Oslo12:02 Sivilombudsmannen kritisk til Statsministerens kontor11:41 Kambodsja returnerer søppel til USA og Canada11:31 UDI vurderer å tilbakekalle midlertidig oppholdstillatelse for somaliere11:30 Kortslutning i russisk atomkraftverk11:00 PSG-talent klar for RB Leipzig10:52 Ny lov kan sørge for utlevering av terrordømte nordmenn til Italia10:49 Microsoft melder om 740 infiltrasjonsforsøk i fjor10:41 NRK mister skøyterettighetene til NENT10:30 Stadig flere kontakter Forbrukerrådet om trøblete leieforhold09:57 Jente (19) skal ha blitt gjengvoldtatt på Kypros09:52 Solskjær: – Finnes det en ekstra Manchester United-skatt?09:45 Fornebubanen i strid med grunneier om tilgang til tomt09:18 Muslimer mener deres profet Mohammad tråkkes på med dette skiltet09:10 Matthijs de Ligt klar for Juventus09:01 Mulla Krekars svigersønn fengslet i Storbritannia08:56 Statkraft-resultatet i første halvår det beste i selskapets historie08:50 Mann døde etter arbeidsulykke på Mjåvann i Kristiansand08:44 Froome fikk seieren i Vuelta a España åtte år etter08:42 Regelverket for opptak til høyere utdanning skal evalueres08:39 Instagram skjuler antall likerklikk08:27 Ekstrem tørke rammer Nord-Korea08:12 68.000 overdosedødsfall i USA08:11 23 fryktes omkommet i påsatt brann i animasjonsstudio i Japan08:05 Forsinkelser i togtrafikken etter brann i Ulrikstunnelen i Bergen08:02 Kraftig tilbakegang for Røkkes Aker08:00 Arsenal slo Bayern München i USA08:00 Kraftig nedgang for Nordea – bedre for Nordea Norge07:26 BT-journalist: – Pinlig om Brann ryker mot Shamrock07:00 Trump fortsetter hetsen, men unngikk riksrett06:36 Labert VM-håp for stjernespillere: – Sannsynligheten er liten06:35 Muslimsk råd reagerer på plate med profetens navn i Stavanger06:10 Forbrukertilsynet ber studenter se opp for urimelige skolekontrakter06:00 Marokkansk advokat tror det kan gå over ett år før endelig dom mot drapstiltalte06:00 Molde-treneren er lei negative vinklinger: – Norsk fotball er bedre enn folk tror05:57 Dette skjer i dag05:35 Stadig høyere terskel for varsling om avvik i oljeindustrien05:30 Mange vil fjerne begrepene styrbord og babord05:30 Dette skjedde i natt05:29 Mann skadd etter å ha blitt slept etter bil i Sandefjord04:46 «El Chapo» dømt til livstid i amerikansk fengsel04:44 Kvinne i Oslo funnet død etter fem måneder04:32 FN-ekspert ber Ungarn ta mer hensyn til migranters menneskerettigheter04:30 FBI bes om å undersøke populær ansiktsapp04:10 Revy om norske politikere skaper reaksjoner03:51 CNN: USA vil sende 500 soldater til Saudi-Arabia03:35 Suzann Pettersen tilbake i LPGA-turneringen02:50 Lærer dømt for å ha slått elever i Rogaland01:50 Kongressen stiller ikke Trump for riksrett etter Twitter-meldinger01:26 Representantenes hus blokkerer amerikansk våpensalg til Saudi-Arabia
Siste nytt
01:27VerdenDansk studie: Over ni av ti døde havhester svelget plast01:14NorgeFrp og Ap i strid om innvandringsforskningen00:10NorgeBjørn skutt i Selbu00:04NorgeUlrikstunnelen i Bergen fortsatt sikret med brannfarlig skum23:49VerdenSverige og Norge blant landene med flest narkorelaterte dødsfall i Europa23:44VerdenSterkt kvartal for Microsoft23:38SportBrann fikk europaligadrømmen knust av Shamrock Rovers: – Veldig trist23:00NorgeLeteaksjon etter mann i Dalsfjorden avsluttet – fortsetter fredag22:57VerdenMeteorologer: Varmeste juni målt på kloden noensinne22:52SportSterkt Molde-lag nærmest tap på Island tross 7-1-seier i første oppgjør22:17VerdenTysk politi sier de har forhindret et mulig terrorangrep22:06VerdenTrump: – USA har skutt ned iransk drone22:03NorgeKrabbetyver herjer i Telemark – stjeler både fangst og utstyr21:38VerdenIran ber Europa styrke innsatsen for å redde atomavtalen20:43VerdenFant 9000 år gammel by under utgraving til ny motorvei: – Endrer alt vi vet om epoken20:39NorgeAdvokat reagerer på at Krekars meddømte fikk norsk statsborgerskap20:29NorgeMann mistenkt for å ha sparket i hjel hund under ran20:03VerdenTrump sier han forsøkte å stoppe «send henne tilbake»-rop19:27NorgeSlik svarer Facebook etter Amundsen-sensuren19:10VerdenOverraskende funn ved Waterloo: Amputerte bein og kanonkuler18:59KulturRevy om norske politikere skaper reaksjoner18:56VerdenDommer nekter Epstein kausjon18:18VerdenFlorida-mann mistenkt for å ha kuttet av annen manns penis17:30NorgeKongen på fisketur i Altaelva – men ingen laks bet på kroken17:22VerdenEU-parlamentet tar avstand fra USAs behandling av migranter17:15NorgeIngen vet hvorfor døde humler ligger strødd i norsk kommune17:09SportTaktisk triumf til Simon Yates på den 12. etappen16:49VerdenMarokko-drapsmenn dømt til døden16:46NorgeFlere sopparter i Norge kan bli utryddet16:33PolitikkParlamentet i Storbritannia viser misnøye med brexit uten avtale16:29NorgeKvinne som var strandet på holme, ønsker ikke å anmelde saken15:54PolitikkSlik skal Russland ruste opp15:52NorgeMann med motorsag pågrepet på Ski15:36MotorEU-topp vil se på regel som hindrer Norge i å forby dieselbiler15:27Politikk– Frp spiller på alle hester14:59SportFannemel sendt til sykehus etter fall14:52NorgeVeterinærforeningen vil ha granskning av departementer etter pelsdyrsaken14:51VerdenUkrainsk terroroffer får ikke opphold i Sverige14:31SportSturridge suspenderes etter brudd på bettingregler14:26PengerAmerikansk IT-firma får milliardbot av EU14:08VerdenItaliensk politi slår til mot mafia på Sicilia14:05VerdenRussland tilbyr Tyrkia kampfly13:56VerdenMarokko-tiltalt: – Måtte gud tilgi meg13:49NorgeBergenser siktet og varetektsfengslet for cruisevoldtekt13:49NorgeMann tiltalt etter traktorpåkjørsel i Fredrikstad13:18VerdenGigantmanet i England: – Like stor som meg!13:05NorgeStor redningsaksjon etter at mann falt over bord i Dalsfjorden12:50VerdenStatlige medier: Iran har anholdt utenlandsk oljeskip12:46VerdenEU-ministre blir ikke enige om fordeling av migranter12:11NorgeKim (34) og Benjamin (7) gravlagt: – Som et mareritt12:10NorgeMann pågrepet etter mulig knivstikking i Oslo12:02NorgeSivilombudsmannen kritisk til Statsministerens kontor11:41VerdenKambodsja returnerer søppel til USA og Canada11:31PolitikkUDI vurderer å tilbakekalle midlertidig oppholdstillatelse for somaliere11:30VerdenKortslutning i russisk atomkraftverk11:00SportPSG-talent klar for RB Leipzig10:52NorgeNy lov kan sørge for utlevering av terrordømte nordmenn til Italia10:49VerdenMicrosoft melder om 740 infiltrasjonsforsøk i fjor10:41SportNRK mister skøyterettighetene til NENT10:30PengerStadig flere kontakter Forbrukerrådet om trøblete leieforhold09:57VerdenJente (19) skal ha blitt gjengvoldtatt på Kypros09:52SportSolskjær: – Finnes det en ekstra Manchester United-skatt?09:45PengerFornebubanen i strid med grunneier om tilgang til tomt09:18NorgeMuslimer mener deres profet Mohammad tråkkes på med dette skiltet09:10SportMatthijs de Ligt klar for Juventus09:01NorgeMulla Krekars svigersønn fengslet i Storbritannia08:56NorgeStatkraft-resultatet i første halvår det beste i selskapets historie08:50NorgeMann døde etter arbeidsulykke på Mjåvann i Kristiansand08:44SportFroome fikk seieren i Vuelta a España åtte år etter08:42NorgeRegelverket for opptak til høyere utdanning skal evalueres08:39VerdenInstagram skjuler antall likerklikk08:27VerdenEkstrem tørke rammer Nord-Korea08:12Verden68.000 overdosedødsfall i USA08:11Verden23 fryktes omkommet i påsatt brann i animasjonsstudio i Japan08:05NorgeForsinkelser i togtrafikken etter brann i Ulrikstunnelen i Bergen08:02PengerKraftig tilbakegang for Røkkes Aker08:00SportArsenal slo Bayern München i USA08:00NorgeKraftig nedgang for Nordea – bedre for Nordea Norge07:26SportBT-journalist: – Pinlig om Brann ryker mot Shamrock07:00VerdenTrump fortsetter hetsen, men unngikk riksrett06:36SportLabert VM-håp for stjernespillere: – Sannsynligheten er liten06:35NorgeMuslimsk råd reagerer på plate med profetens navn i Stavanger06:10NorgeForbrukertilsynet ber studenter se opp for urimelige skolekontrakter06:00VerdenMarokkansk advokat tror det kan gå over ett år før endelig dom mot drapstiltalte06:00SportMolde-treneren er lei negative vinklinger: – Norsk fotball er bedre enn folk tror05:57NorgeDette skjer i dag05:35NorgeStadig høyere terskel for varsling om avvik i oljeindustrien05:30NorgeMange vil fjerne begrepene styrbord og babord05:30NorgeDette skjedde i natt05:29NorgeMann skadd etter å ha blitt slept etter bil i Sandefjord04:46Verden«El Chapo» dømt til livstid i amerikansk fengsel04:44NorgeKvinne i Oslo funnet død etter fem måneder04:32VerdenFN-ekspert ber Ungarn ta mer hensyn til migranters menneskerettigheter04:30VerdenFBI bes om å undersøke populær ansiktsapp04:10NorgeRevy om norske politikere skaper reaksjoner03:51VerdenCNN: USA vil sende 500 soldater til Saudi-Arabia03:35SportSuzann Pettersen tilbake i LPGA-turneringen02:50NorgeLærer dømt for å ha slått elever i Rogaland01:50VerdenKongressen stiller ikke Trump for riksrett etter Twitter-meldinger01:26VerdenRepresentantenes hus blokkerer amerikansk våpensalg til Saudi-Arabia
Populært