FrP-Anundsen må forklare hemmelig asyl-info

I forrige uke fikk justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (FrP) oversendt hemmeligholdet av en mulig helserisiko ved økte asylankomster fra helseministeren. Anundsen har ennå ikke svart, og nå blir saken tatt opp igjen i Stortinget.
I forrige uke fikk justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (FrP) oversendt hemmeligholdet av en mulig helserisiko ved økte asylankomster fra helseministeren. Anundsen har ennå ikke svart, og nå blir saken tatt opp igjen i Stortinget. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Nå må justisminister Anders Anundsen (FrP) forklare Stortinget hvorfor helseministeren har nektet innsyn i et dokument om mulig helserisiko ved økte asylankomster.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Korrigert 16.09.16

Et avsnitt om at Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) ikke hadde besvart innsynskravet, er nå slettet. Det var faktisk feil.

HOD hadde svart 14. september, men på grunn av en teknisk feil hadde svaret havnet i spamfilteret.

ABC Nyheter beklager feilen.

Saken om mulig helserisiko ved økte asylankomster, fortsetter.

Stortingsrepresentant Heidi Greni (Sp) ber justisminister Anders Anundsen (FrP) svare på hvorfor et dokument om dette, blir holdt hemmelig.

«Jeg er kritisk til graderingen og hemmeligholdelsen. Det skaper unødvendig bekymring og usikkerhet i befolkningen når det nektes innsyn i dokumenter som er av allmenn interesse», skriver Greni i sin begrunnelse for spørsmålet til Anundsen.

Det skjer etter at helseminister Bent Høie (H) først nektet ABC Nyheter innsyn i et dokument som tar opp «forskjellige problemstillinger og utfordringer knyttet til helse i forbindelse med økte asylankomster til Norge», slik departementet opplyste i slutten av august.

Les også: Høie hemmeligholder asylsøkernes helsetrussel

Den gangen ble hemmeligholdet begrunnet med at «offentliggjøring av opplysninger i det aktuelle dokumentet vil lede til skadevirkninger av et større omfang for sikkerheten til Norge og forsvaret av landet».

«En misforståelse»

Etter at Greni utfordret helseministeren med et skriftlig spørsmål, svarte Høie at det var «en misforståelse at dokumentet omtaler mulige trusler mot helsen ved økte asylankomster».

«Helseministeren hevder at det ikke inneholder noen informasjon som truer folkehelsen, og alt beror på en misforståelse. Da finner jeg det problematisk at dokumentet ikke frigis», skriver Heidi Greni i sitt skriftlige spørsmål torsdag.

Les også: Skyver innsynsnekt i mulig helsetrussel over til Frp-statsråd

I samme skriftlige svar sa Høie også at Anundsens departement hadde gradert dokumentet «Fortrolig», og at de ville vurdere ABC Nyheters innsynskrav nok en gang etter å ha hørt med justisdepartementet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært