Stortingsvalget 2017

Uaktuelt for Venstre å flørte med Støre

Ap-leder Jonas Gahr Støre kan se langt etter å få samarbeide med Venstre etter stortingsvalget i 2017.
Ap-leder Jonas Gahr Støre kan se langt etter å få samarbeide med Venstre etter stortingsvalget i 2017. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Jeg ser ikke hva Arbeiderpartiet gjør nå som gjør det attraktivt for oss se i den retningen, sier Venstre-nestleder Ola Elvestuen til ABC Nyheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens KrF-leder Knut Aril Harede i løpet av sommeren holdt døren åpen for begge sider i norsk politikk, avviser regjeringens andre samarbeidspartiet at det blir aktuelt å samarbeide med Arbeiderpartiet etter neste års valgresultat.

Venstre-nestleder Ola Elvestuen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Venstre-nestleder Ola Elvestuen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Jeg ser ikke hva Arbeiderpartiet gjør nå som gjør det attraktivt for oss se i den retningen, sier Venstre-nestleder og stortingsrepresentant, Ola Elvestuen, til ABC Nyheter.

Tidligere i sommer advarte Trine Skei Grande KrF mot å bytte side , og stemplet et bredt sentrumssamarbeid med Senterpartiet og KrF som gammeldags og konservativt.

Senest onsdag strakk Arbeiderpartiet ut en hånd. Da lovet Ap å komme Venstre og KrF til unnsetning dersom regjeringen ikke er villig til å øke avgiften på diesel og bensin i statsbudsjettet.

– De kan bare komme til oss, sa Aps energi- og miljøpolitiske talsperson Terje Lien Aasland til NTB.

Det ble mottatt med kjølig respons.

– Tvert imot har Ap både i posisjon og i opposisjon motarbeidet et grønt skatteskifte, sa Terje Breivik (V) til NTB, som i tillegg til flypassasjeravgiften viste til at Stoltenberg-regjeringen innførte en avgift på biodiesel.

Les saken: Grande skyter ned Hareides sentrumsdrøm

Fornøyde med gjennomslag

Elvestuen sier Venstre er fornøyd med den maktposisjonen de sitter i, og at de føler de får gjennomslag for mye politikk.

– Vi sitter i en maktposisjon, med en lang liste med gjennomslag. Samtidig som vi har våre konfliktområdet. Vi har blant annet fått vernet Lofoten, Vesterålen og Senja mot oljeboring, vi har fått en historisk satsing på kollektivtrafikk og jernbane og et lærerløft med en storstilt satsing på etter og videreutdanning, sier Elvestuen.

Vil ikke inn i regjering med FrP

Venstres mål for neste stortingsvalg sier Venstre-nestlederen er å danne en regjering sammen med Høyre og KrF.

– Det er fortsatt en lang valgkamp, men målet er å komme i regjering, sier Elvestuen.

KrF med armene åpne

Under talen til landsstyret 9. august sa KrF-leder Knut Arild Hareide at både et borgerlig og rødt-grønt samarbeid er mulig.

– Ja, jeg sparker litt i alle retninger. Det handler om å tydeliggjøre KrF som sentrumsparti, sa Hareides i egen oppsummering umiddelbart etter at han hadde avsluttet talen til landsstyret fredag med å avdramatisere debatten om hvem KrF skal samarbeide med.

– Noen mener at dette er en debatt om KrFs sjel. Det vil jeg avdramatisere. Vår sjel ligger ikke om de vi samarbeider med har blå eller rød farge, men i den politiske bevegelsen vi er som parti, sa Hareide videre.

Les også: Hareide mener Frp svekker Solberg

Flere muligheter

En meningsmåling 1. september viste at flertallet er stabilt for Nydalen-kvartetten Frp, Høyre, Venstre og KrF. Samtidig gir sterk fremgang for Ap flertall sammen med Senterpartiet og KrF.

Senterpartiet holder kortene åpne for alle, bortsett fra de to regjeringspartiene.

– Vi utelukker ingen andre samarbeidspartnere enn Høyre og Fremskrittspartiet. Jeg mener det er naturlig å se for seg en regjering med utgangspunkt i Arbeiderpartiet og Senterpartiet, sa Sp-nestleder Ola Borten Moe til NTB etter utkastet til nyt partiprogram i august.

Les også: Venstre advarer KrF mot å bytte side

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært