Håndverkerbransjen i Norge er sosialt dumpet:

LO-Gerd fikk nye tenner i Ungarn. Den ungarske mureren må bare trekke sine

<p>SOSIAL DUMPING: Har LO-leder Gerd Kristiansen med sitt gnistrende hvite smil klart å få til et like hvitt arbeidsmarked i Norge innenfor den EØS-avtalen hun støtter? Hva skal Norge med god håndverkerutdanning hvis ungdommene som skal ut i arbeidslivet må gå på østeuropeisk lønn i Norge?</p>
SOSIAL DUMPING: Har LO-leder Gerd Kristiansen med sitt gnistrende hvite smil klart å få til et like hvitt arbeidsmarked i Norge innenfor den EØS-avtalen hun støtter? Hva skal Norge med god håndverkerutdanning hvis ungdommene som skal ut i arbeidslivet må gå på østeuropeisk lønn i Norge? Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Den ungarske fagarbeideren som jobber i Norge for tredje sommer på rad, har ikke hatt råd til å gjøre noe med sin tannpine på tre år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Nei takk, sier den ungarske håndverkeren «Ferenc» som for noen dager siden ble budt på kake til kaffen.

– Jeg har tannpine, forklarer han.

Han hadde tannpine også mens han jobbet i Norge sommeren for to år siden. I fjor også, faktisk. Trass i arbeidet han har hver sommersesong her, har han ikke råd til tannhelse i Ungarn.

– Jeg trekker to tenner i året, så blir jeg kvitt problemet, forteller mannen i slutten av 20-åra.

Kontrasten er stor til LO-leder Gerd Kristiansen, som for noen år siden vakte oppsikt ved å dra til Ungarn for å kjøpe ny tanngard. For der er det billig. Men ikke billig nok for ungarske fagfolk på jobb i Norge.

Kanskje er det urettferdig å pynte denne artikkelen med et vakkert bilde av en blid Gerd, for hun er uskyldig i det jeg skal skrive om her:

Det sosialt dumpede håndverkermarkedet i Norge.

Eller er hun og LO bittelitt medskyldige for EØS-ferden de har dratt Norge med på?


Ferenc insisterer på å være anonym, ellers får han ikke arbeid her neste år.

Men han har papirene i orden. Det har firmaet som hyrer ham, også.

Jeg får se kontrakten:

Lovfestet minstelønn på 173 kroner timen. 37 1/2-times uke. Minst 40 prosent i overtidsbetaling. 10,2 prosent ferielønn.

Han må da ha råd til å reparere tennene i Ungarn?

Problemet er virkeligheten - den virkeligheten norske håndverkere må konkurrere mot:

Ferenc får ikke utbetalt 173 kroner timen, men 9 euro, 84 kroner, forteller han. Han jobber så lange dager han bare vil, kveld og helg, uten noe tillegg kontrakten beskriver. Feriepenger har han og kollegene aldri sett noe til.

Og i det reelle, norske håndverkermarkedet er denne ungareren heldig. Han får et greit sted å bo, og betalt flyreise. Andre har det verre. Og det gjør at svarte firmaer kan gi desto billigere anbud til deg og meg, eller som underleverandører til større entreprenørselskaper.

Selv Forsvarsdepartementet og andre offentlige bygg er blitt pusset opp av kriminelle firmaer, har Aftenposten avdekket.

Er utdanningen et problem? Politikere har i lenger tid diskutert problemene med frafall i yrkesfaglinjene på videregående skoler.

Tømrermester og forfatter Ole Thorstensen sier i et debattinnlegg i Klassekampen 7. september at gode utdanningsløp er viktig, men at det ikke er der skoen trykker nå.

Ungdommene må ha utsikter til en god jobb etterpå. I et arbeidsmarked som stadig mer preges av det EØS-importerte vikarbyråsystemet.

Bemanningsselskaper er i ferd med å overta kontrollen med arbeidsfolkene som skal utføre byggeoppdrag her i landet. Disse vikarbyråene kan gjerne ha fast ansatte, men betaler dem bare i perioden de har oppdrag.

Skulle noen finne på å fagorganisere seg eller opponere mot dårlige forhold, kan det pussig nok gå lang tid mellom hver gang de får noe å gjøre.

«Utdanningssystemet med lærlingeordningen er kun viktig når det bidrar godt til å bygge og utvikle fagene og gode fagmiljøer. Det forutsetter at fagene og fagmiljøene overlever, og det ser dårlig ut akkurat nå.», skriver Thorstensen.

Murermester Eirik Kornmo var krass allerede i 2012:

«Hva er vitsen med å gå tre år på skole, lære et fag, ikke få fast jobb, kun bli leid inn ved behov og få samme lønn som de har i Polen?», sa han til Aftenposten 28. februar det året.

«Er du ung - ikke bli håndverker. Ta en annen utdannelse hvor det kreves at du kan faget og at du har gått skolen. Ikke hør på hva statsråder sier. De vet ikke noe om dette. De er faktisk med på å gjøre fagutdannelse bortkastet.», la han til.

I 2013 omtalte han seg selv som snart «Oslos siste norske murer».


De seks største bemanningsforetakene er nå seks ganger så store som de seks største entreprenørfirmaene!

Det kan SVeren Heming Olaussen og Rødt-fagligaktivisten Boye Ullmann fortelle i Klassekampen 16. august, med henvisning til hva Bygg-foreninger i Oslo og Akershus har avslørt.

Og bemanningsforetakene, eller vikarbyråene, tar ikke noe ansvar for lærlinger og kontinuitet i fagmiljøene. De kan i stedet pumpe inn innleide faglærte og ufaglærte arbeidere fra Øst- og Sentral-Europa.

Jonas Bals, den forhenværende fagforeningsaktivisten, nå rådgiver for partileder Jonas Gahr Støre, kritiserer partiene SV og Rødt «for å gjøre debatten om sosial dumping og arbeidsmarkedskriminalitet til en debatt om innvandring og grensekontroll.» (Klassekampen 20. august).

I motsetning til dem, er Bals og Ap tilfreds med at vi har den frie arbeidsinnvandringen til Norge regulert av EUs direktiver, og mener det bare gjelder å følge dem skikkelig opp, både fra myndigheter og ved verving til fagbevegelsen.

Hvor lett det siste er, kom fram i en reportasje 7. september, da Klassekampen ble med Rørleggernes fagforening på vervebesøk ved byggingen av Thons nye forretningsbygg i Storgata i Oslo.

To av 30 rørleggere og bygningsarbeidere var norske. Forsøket på å verve nye medlemmer via medbrakt tolk mislyktes. Og foreningen anslår at kun 20 prosent av bygningsarbeiderne i Oslo nå er fagorganisert.


Tannpine igjen: Jeg må tenke på Ferenc og hans utmerkede kontrakt. Hvilken hærskare av kontrollører må vel ikke Arbeidstilsynet og skattevesenet ha for å spore opp de - trolig - titusener av EØS-arbeidsinnvandrere som går på slike falske kontrakter?

Hvordan skal de kontrollere hvor mange penger som reelt blir utbetalt, hvor mange timer som reelt blir jobbet?

Eller ta en annen bransje: Lastebilsjåfører.

EUs regler har tvunget gjennom at utenlandske lastebiler kan kjøre gods ikke bare til og fra Norge, men med visse begrensninger innad i Norge også.

Det kalles kabotasje.

Nå er bare én av tre lastebiler som krysser norskegrensa, norskregistrerte.

Fra 1. juli 2015 ble lønningene til de lavlønte, østeuropeiske sjåførene som nå har overtatt store deler av det norske transportmarkedet, allmengjort. Det betyr at de skal ha norsk minstelønn fra de kjører inn i Norge, til de reiser ut igjen.

Kontrollspørsmål: Hvor mange inspeksjonsreiser har Arbeidstilsynet foretatt til Litauen for å få innsyn i firmaets lønnsslipper?

Selv statlige Posten kjører gods i Norge ved hjelp av et lastebilfirma de har etablert i Slovakia.

– Utgifter til lønn er utslagsgivende for konkurranssevnen. Da så vi på Slovakia, forklarte pressesjef John Eckhoff i Posten Norge til ABC Nyheter i fjor.


– Svart ­arbeid ­dreper norsk murer­bransje sa «Oslos siste norske murer», murermester Eirik Kornmo i Aftenposten 9. oktober 2014.

– Jeg la inn et bud på 80.000 kr på en jobb. Han som vant, tok 7500 kr, fortalte han.

Alle politiske partier, NHO, Virke, LO er imot sosial dumping, som har blitt et hett EØS-tema etter at EU i 2004 ble utvidet med de øst- og sentraleuropeiske landene der det er svært lav lønn.

LO må gjerne mene at alt arbeid i hovedsak skal utføres av fast ansatte og sier i sitt handlingsprogram at faste stillinger med rett til lønn mellom oppdrag må bli normen også for ansatte i bemanningsbransjen.

Men sånn har det ikke blitt i praksis med den EØS-avtalen LO holder fast på.

Jonas Bals, som nå stiler mot en stortingsplass som Arbeiderpartiets faglige profil ved stortingsvalget neste år, blir i Klassekampen utfordret av historiker Harald Berntsen:

«Jonas Bals varter alltid opp med mange gode forslag til tiltak mot økende sosial dumping og arbeidslivskriminalitet. Det er bare ett forslag han aldri fremmer, men det er til gjengjeld det avgjørende vilkåret for at andre tiltak skal få noen virkning av betydning.», skriver Berntsen 6. september:

«Det er å gjeninnføre lovforbudet mot privat arbeidsformidling og mot inn- og utleie av arbeidskraft. Dette er lovforbudet som Arbeiderpartiet, mot en fire timers proteststreik fra fagbevegelsen i Oslo, var med på å oppheve i Stortinget i 1999, med virkning fra og med 2000.»

Men å innfri Berntsens ide om å forby privat inn- og utleie av arbeidskraft, er forbudt etter EUs lovverk, som ifølge EØS-avtalen har øverste rang i Norge.


Hvor går håndverksbransjen i Norge?

LO-lederen kan få en kritthvit fasade i Ungarn.

Men har alle de velmenende tilhengerne av et EØS-arbeidsmarked i Norge på alle disse årene klart å gjøre det hvitt?

Ap, Høyre, Frp, NHO og LO har kunnet forholde seg til EØS-avtalen i 22 år. Har de sørget for at det går riktig eller gal vei nå?

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
03:29 Politiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15 Demokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11 Mann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43 Biden gjør byks på måling02:11 Perry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53 Vestland må kutte en halv milliard01:38 Fire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29 Opptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30 FN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03 Trump har nominert ny energiminister22:28 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47 Kina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45 Kvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42 Ny avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41 Dokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39 Bulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38 Macron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36 Mann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44 Flesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20 Britta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01 Skogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45 Mann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40 Hundretusenvis protesterer i Barcelona17:45 Tyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31 Kjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17 Tollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08 Senterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03 Pastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42 Kvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15 Kong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48 Tilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45 Tusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44 Sælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32 Redaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17 65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27 Norwegian selger fem Boeing-fly14:26 Ap-nestor vil samarbeide med MDG14:07 Sjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06 Kvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01 Klopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00 EU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46 Oslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45 Nær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44 Oljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33 Keshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11 Pengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55 El Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55 Islamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28 Fem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27 Puigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03 Mazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44 Katalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42 Hemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14 Åpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10 Oslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48 Klager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28 Norske Skog tilbake på Oslo Børs10:14 Professor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49 Johnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46 Kan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40 Politiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39 Amnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08 Ap-politiker mener Dale ignorerer henne08:53 DNB-tjenester fungerer igjen08:50 Gull til Norge: Historien om kommentatorene08:16 Semb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54 Politiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52 Kampene fortsetter i syrisk grenseby07:14 Sp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06 Ansatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04 Hovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00 Slakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51 Football-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37 Trump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35 Nok et tap for Wild i Canada06:34 Amerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08 Sjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06 Dette skjer i dag06:05 Johnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33 Dette skjedde i natt05:28 Åtte drept da sønnen til «El Chapo» unnslapp pågripelse05:06 Stor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03 Svakeste vekst i Kina på 27 år05:00 Keshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43 Voldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55 Norsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21 Drapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49 Lang toppmøtekveld med få resultater02:38 EUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28 Venezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09 Frankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56 Giske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29 USAs energiminister går av01:20 Populær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56 Låve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22 Beboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00 Libya stenger interneringsleir23:42 SDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22 Mann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år
Siste nytt
03:29NorgePolitiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15VerdenDemokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11NorgeMann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43VerdenBiden gjør byks på måling02:11VerdenPerry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53NorgeVestland må kutte en halv milliard01:38NorgeFire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29VerdenOpptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30VerdenFN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29NorgeFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03VerdenTrump har nominert ny energiminister22:28PolitikkFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47PolitikkKina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45NorgeKvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42PolitikkNy avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41VerdenDokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39SportBulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38VerdenMacron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36NorgeMann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44MotorFlesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20PengerBritta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01NorgeSkogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45NorgeMann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40VerdenHundretusenvis protesterer i Barcelona17:45VerdenTyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31NorgeKjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17NorgeTollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08PolitikkSenterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03NorgePastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42VerdenKvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15SportKong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48NorgeTilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45VerdenTusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44SportSælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32NorgeRedaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17Norge65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27PengerNorwegian selger fem Boeing-fly14:26PolitikkAp-nestor vil samarbeide med MDG14:07NorgeSjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06PengerKvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01SportKlopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00PengerEU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46PolitikkOslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45VerdenNær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44PengerOljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33PolitikkKeshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11SportPengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55SportEl Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55NorgeIslamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28NorgeFem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27VerdenPuigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03PolitikkMazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44VerdenKatalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42SportHemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14NorgeÅpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10NorgeOslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48ReiseKlager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28PengerNorske Skog tilbake på Oslo Børs10:14Helse og livsstilProfessor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49PolitikkJohnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46PolitikkKan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40KulturPolitiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39VerdenAmnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08PolitikkAp-politiker mener Dale ignorerer henne08:53NorgeDNB-tjenester fungerer igjen08:50SportGull til Norge: Historien om kommentatorene08:16SportSemb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54NorgePolitiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52VerdenKampene fortsetter i syrisk grenseby07:14NorgeSp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06NorgeAnsatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04SportHovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00MotorSlakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51SportFootball-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37VerdenTrump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35SportNok et tap for Wild i Canada06:34VerdenAmerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08NorgeSjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06NorgeDette skjer i dag06:05VerdenJohnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33NorgeDette skjedde i natt05:28VerdenÅtte drept da sønnen til «El Chapo» unnslapp pågripelse05:06NorgeStor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03PengerSvakeste vekst i Kina på 27 år05:00PolitikkKeshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43VerdenVoldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55PengerNorsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21NorgeDrapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49VerdenLang toppmøtekveld med få resultater02:38VerdenEUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28VerdenVenezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09VerdenFrankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56PolitikkGiske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29PolitikkUSAs energiminister går av01:20NorgePopulær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56NorgeLåve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22NorgeBeboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00VerdenLibya stenger interneringsleir23:42VerdenSDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22VerdenMann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år
Populært