Meny

Fiskekvotene selges ut av Finnmark:

Frp-politiker til Frp-fiskeriministeren: – Du har lagt opp til et ran av Finnmark

TAPPES VARDØ? Forsvinner kvotene til noen av fiskebåtene som i dag ligger i Vardø havn ut av kommunen og ut av Finnmark fylke? Da går mange arbeidsplasser tapt på land også, påpeker ordfører Robert Jensen. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– I fiskerispørsmål er ikke Frp partiet for folk flest, men for kapitalen, sier politisk nestleder i Finnmark Frp om frislippet fiskeriminister Per Sandberg (Frp) har gjennomført i salget av fiskekvoter.

Ordfører Robert Jensen (Ap) i Vardø slår alarm om at fiskekvotene lokalsamfunn i Finnmark sårt trenger, nå blir solgt ut til andre fylker.

Politisk nestleder i Finnmark Frp, Johnny Olaussen, går enda krassere ut om endringen fiskeriminister Per Sandberg gjennomførte i juni i reglene for salg av fiskekvoter:

– Oppløsningen av fylkesgrensene fiskeriminister Sandberg har gjennomført, er helt forkastelig. Jeg oppfatter dette som et ran av ressurser fra Finnmark, sier Johnny Olaussen til ABC Nyheter.

I juni opphevet nemlig Sandberg begrensningen om at fiskekvoter kun kan selges innenfor fylkesgrensene. I stedet er landet delt i to: Nord-Norge og Sør-Norge. Dermed kan fiskere som ønsker å gå ut av yrket, selge retten til å fiske til høystbydende over et stort område.

– Fiskekvotene er allerede i ferd med å selges ut av Finnmark og Troms – to måneder etter lovendringen, varsler Vardø-ordfører Robert Jensen i NRK Finnmark. 

– Det er kanskje greit for den enkelte som kan få milliongevinst, men ikke for lokalsamfunnet. Vi ønsker fisken på land og at den skal bearbeides her. Vi har industribedrifter som ønsker seg mer fisk, sier Jensen til ABC Nyheter.

– Det vi ser med salg av kvoter til Nordland, er urovekkende. Vi får færre fiskere, mindre fisk og mindre bearbeiding, sier ordføreren.

Les også:  – Jeg har ikke gitt Røkke frie hender i nord

Frp-er: «Frp et parti for kapitalen»

I denne saken er også Fremskrittspartiet i Finnmark på krigsstien mot sin egen statsråd:

På fylkespartiets årsmøte i år foreslo Olaussen og Gamvik Frp at Finnmark Frp skal gå inn for rett og slett oppheve ordningen med kjøp og salg av fiskekvoter. Han fikk ikke gjennom sitt der, og nå liberaliserer partiet i stedet muligheten til å avhende kvoter fra Finnmark til andre fylker.

Endringen blir entusiastisk omtalt av Finnmark Frps forhenværende leder Ronny Berg, som nå er blitt statssekretær og partifellen Sandbergs høyre hånd:

– Å myke opp fylkesbindingene vil gi fiskeflåten større muligheter til å utvikle seg slik de selv finner at det er mest hensiktsmessig, sa han på et åpent møte i Fiskebåt Vest, organisasjonen for havfiskeflåten på Vestlandet, 26. august.

Johnny Olaussen er helt uenig:

– Når det gjeld fiskeri, er ikke Frp et parti for folk flest. Man er et parti for kapitalen, sier han.

Les også:   Gamvik Frp vil ha slutt på kjøp og salg av fiskekvoter

– Fisken ender hos storkapitalen

Ordfører Robert Jensen har blitt kjent med at salg av fiskekvoter skjer ikke bare i Vardø, men også andre steder.

MILLIONENE RULLER: – Fiskeren som selger kvoten, kan sitte igjen med milliongevinst. Lokalsamfunnet er taperen, sier ordfører Robert Jensen i Vardø. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

– Kvotene går ut av Finnmark, stort sett til Nordland. Dette er en begynnelse. Får fiskere flere millioner for en kvote, får man en stor netto og sitter likevel igjen med båt. Da kan man være fritidsfisker. Det betyr at man lander mye mindre fisk her, sier han.

– Det er ikke noen hemmelighet at fiskere i Finnmark og partier i Finnmark også ønsker dette. Jeg bare peker på konsekvensene for samfunnet, legger han til.

– Fisken skaper verdier her. Båtene sysselsetter mange, og det gjør foredlingsanlegg på land også. Eks-fiskere med penger på bok skaper ingenting for samfunnet, sier Jensen.

I det lange løp regner han med at også kjøperne av fiskekvotene kan se sitt snitt til milliongevinster ved å selge retten til å fiske videre.

– Til slutt vil jo storkapitalen komme inn og ende opp med kvotene, tror han.

Liberaliseringen av fylkesgrensene kan også øke kapitalkravet til unge som vil kjøpe kvote i Finnmark.

– Vi får ikke til rekruttering til flåten. Vi vet at Finnmark har lite kapital. De unge må da konkurrere med mer kapitalsterke investorer i Nordland, påpeker Jensen.

Les også:  Frp, Høyre og Venstre i Troms vil gi fiskekvoter til investorer

– Fisk viktigere for Frp enn bensinavgifter

Johnny Olaussen er fortvilet over at den nye fiskeripolitikken regjeringen står for, er irreversibel.

IRREVERSIBELT: – En dieselavgift kan forandres. Fiskekvotene vår vi ikke igjen, sier Johnny Olaussen (Frp). Foto: Privat

– Min personlige oppfatning er at Frp er altfor lite villig til å diskutere fiskeri i åpne fora. Man diskuterer diesel og arveavgifter som man legger veldig mye trøkk på. Man burde i mye større grad se på fiskeri. Det de holder på med nå, vil ikke være reversibelt – når de har ranet befolkningen, sier den politiske nestlederen i fylkespartiet.

– Det er sånne saker som er de virkelig store sakene. Bilavgifter kan du gå tilbake på. Det kan du ikke med fiskekvotene som selges, sier Olaussen til ABC Nyheter.

I hjemkommunen Gamvik kjenner han til at to fiskere med ganske store båter nå skal gi seg.

– Jeg har forstått det sånn at kvotene som nå ligger i Gamvik kommune, kommer til å bli solgt ut av kommunen. De har sikret pensjonen og fremtiden sin når de selger kvoten. Men fisken forsvinner fra kommunen og den kapitalen går ut av fiskeriene, sier han oppgitt.

– Det sier seg selv at en ungdom i Gamvik ikke kan konkurrere om kvoter som er blitt en salgsvare. Men når det først er sånn, burde kvotene blitt beholdt i kommunen, i det minste i fylket, mener Johnny Olaussen.

Les også:   Regjeringen vraker omstridte fiskeriforslag

ABC Nyheter har bedt om kommentar fra statsråd Per Sandberg, men ikke fått det.

Populært