Meny

«Grov uforstand i tjenesten», konkluderte gransking

Politimester gikk av etter Monika-saken – har rett til millionlønn «på livstid»

Se video i vinduet over.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Geir Gudmundsen (61) er nå rådgiver i Politidirektoratet, men lønnes som politimester. POD bekoster både bolig i Oslo og hjemreisene til Bergen for eks-politimesteren, som er pendler.

Geir Gudmundsen (61)

  • Politimester i Hordaland fra 2010-2015, nå seniorrådgiver i Politidirektoratet (POD) i Oslo.
  • Ba som følge av Monika-saken å bli innbeordret til POD i februar 2015. Fratrådte formelt som politimester i juni samme år. Bakgrunnen var kritikken i granskingsrapporten om politiets håndtering av drapet på åtte år gamle Monika Sviglinskaja.
  • I rapporten kritiseres Gudmundsen for å ha sviktet som leder da varsleren Robin Schaefer forsøkte å varsle om sviktende etterforskning av Monika Sviglinskajas død.
  • Den slo fast at det var brudd på interne instrukser, påtaleinstruks og straffeprosesslov. Etterforskningsledelse, åstedskoordinator, lokal etterforskningsleder, påtalejurist, visepolitimester og politimester var alle involvert. Politiet brukte krisepsykolog i et forsøk på å få Monika sin mor til å forstå politiets konklusjon om selvdrap. En mann er nå dømt for drapet på åtteåringen. Han har anket.
  • Kristina Sviglinskaja, Monikas mor, nektes erstatning av staten
  • Gudmundsen har 40 års erfaring fra politiet og påtalemyndigheten. Han er både politi- og juristutdannet og har Hovedkurset fra Forsvarets Høgskole. Hadde embedet som politimester i Rogaland før Hordaland.

Gjennomsnittslønnen for ansatte i politi- og påtalemyndigheten er ifølge Statistisk Sentralbyrå snaue 540.000 kroner.

– Geir Gudmundsen har tittelen «seniorrådgiver», og har en årslønn på 1.084.700 kroner. Han har ulike oppgaver på internasjonal seksjon i Politidirektoratet, skriver kommunikasjonsstaben i POD i en epost til ABC Nyheter.

– Det er Politidirektoratet som dekker reise og opphold i Oslo, bekrefter PODs seksjonssjef Frode Aarum.

Noen måneder etter at han tiltrådte, spanderte Politidirektoratet også et tre ukers språkkurs i Irland i regi av EU-byrået European Police College (CEPOL) på Hordalands eks-politimester.

Prislapp for kurs, reise og hotell i Tempelmore i Irland i oktober 2015: Rundt 30.000 kroner, ifølge Aarum.

Reaksjon: Høyre-topp reagerer med vantro: – Staten går fri uansett hva den gjør

Har lønnen til han går av med pensjon

Politimesterlønnen på snaue 1,1 millioner beholder Gudmundsen så lenge han er yrkesaktiv. Det kan han være i 11 år til, fordi regjeringen har forlenget pensjonsalderen til 72 år.

Grunn: Gudmundsen er embedsmann, og er nærmest uoppsigelig. Bare Kongen i Statsråd kan avsette ham. Han har krav på sjefslønnen sin så lenge han er i jobb – selv om han hverken har samme ansvar, eller utfører samme oppgaver.

Les også: Advokat ber Solberg revurdere Monika-erstatning

Assisterende politidirektør Vidar Refvik i POD forklarer det slik:

– Det er normalt at medarbeidere i staten som går over til annen stilling i virksomheten beholder sin tidligere lønn, jf. HTA § 10, skriver han i en epost til ABC Nyheter, og utdyper:

– I henhold til sin lederlønnskontrakt som politimester hadde Gudmundsen et kontraktsfestet krav på retrettstilling som 1364 seniorrådgiver. Vilkårene i retrettstillingen, bl.a. lønnsvilkår, fremgikk av den nevnte kontrakt. Gudmundsens lønnsvilkår følger av de betingelser som ble besluttet ved utnevnelse som politimester.

Les også: Politiledelsen undrende til grasrotas varslingsfrykt

GIKK AV: Politimester i Hordaland, Geir Gudmundsen (tv) og visepolitimester Gunnar Fløystad med pressekonferanse etter sterk kritikk fra Riksadvokaten i Monika-saken. Etterpå ba Gudmundsen om å bli innbeordret til POD. I juni søkte embedsmannen Kongen i statsråd om avskjed fra stillingen, og fikk ja. Sjefslønnen har han beholdt. Foto: Marit Hommedal / NTB Scanpix Foto: Marit Hommedal / NTB Scanpix

Undersøkelse: Fire prosent nyutdannede i fast jobb

Leder Sigve Bolstad i Politiets Fellesforbund (PF) liker det ikke, men sier at fordi

TRANGE TIDER: – Politiets oppgave handler om å løse samfunnsoppdraget. De skal bruke maksimalt av ressursene slik at publikum blir fornøyd med politiet, sier Sigve Bolstad i Politiets Fellesforbund. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

politimestrene altså er embedsmenn, har de krav på en helt annen beskyttelse enn andre. Han ber om at POD svarer for hvordan de håndterer at de plutselig har fått en ekstra millionlønn i sitt budsjett.

– Når POD blir sittende med en embedsmann de ikke har kalkulert inn i forhold til økonomi og budsjetter, så må de svare på hvordan de gjør det, sier Bolstad.

I ytre etat – altså i distriktene – har politiet flere steder ikke råd til å reparere bilene, eller ansette folk i ledige stillinger.

Jobbgarantien fra justisminister Anders Anundsen (Frp) til tross: En fersk undersøkelse utført av PF blant 605 nyutdannede politistudenter, viser at under fire prosent av dem har fått fast jobb i etaten. Sist uke kjempet 288 ferske politifolk om 15 ledige stillinger, ifølge Politiforum.

Les også: Tar 100 millioner fra politidistriktene for å ansette flere byråkrater

– Ekstremt stram økonomi

Samtidig har antallet ansatte og såkalt innbeordrede i POD est ut, fra 134 fast ansatte i 2012, til 239 i 2016. Det er dette antallet direktoratet har budsjettert med, ifølge Politiforum.

Men på sin nettside oppgir de å ha 270 ansatte, pluss 41 såkalt innbeordrede og hospiterende – totalt over 300.

Sigve Bolstad kommenterer det slik:

– Det er en ekstremt stram økonomi, særlig ute i distriktene. Det betyr at Politidirektoratet må se på pengebruken, og hvordan de forvalter midlene, på en helt spesiell måte. Det innebærer i hovedsak følgende:

– Politiets oppgave handler om å løse samfunnsoppdraget. De skal bruke maksimalt av ressursene slik at publikum blir fornøyd med politiet. Slik situasjonen er nå, må man snu hver eneste krone for å se om pengene brukes på publikum eller ikke, sier PF-lederen.

Les også: Tiltalte i Monika-saken viste fingeren til aktor

– Politimestre burde ikke være embedsmenn

Redaktør Magne Lerø i Ukeavisen Ledelse er skeptisk til embedsmannsordningen i staten, og har tatt det opp i flere av sine ledere i avisen.

– Men sånn vil politikerne ha det! De har sagt at politimestrene skal være embedsmenn, sier han til ABC Nyheter.

Lerø mener ordningen er gått ut på dato. Tidligere justisminister Grete Faremo ønsket å overlate til Politidirektøren å ansette politimestrene. Da kan de sies opp dersom de gjør en dårlig jobb, eller skandaler som Monika-saken avdekkes.

– Jeg har ment at når vi fikk en politireform burde ingen politimestre være embedsmenn. De kan være ledere i staten, slik som for eksempel sykehusdirektører. Da kan man avvikle ledere som ikke fungerer. Da kan de få en sluttpakke på ett år eller vel så det, og så finne veien videre selv, sier Magne Lerø.

Han kjenner ikke til andre tilfeller der embedsmenn også får dekket bolig og har fri hjemreise, slik Gudmundsen har. Han sier det høres uvanlig ut:

– Det er ytterligere et eksempel på at ordningen er helt urimelig, sier Lerø.

Les også : Kritiske politikere vingeklipper Politidirektoratet

– Unødvendig pengebruk

– Utgangspunktet er trolig dette: De har ikke noen stilling til ham i Bergen, og

KRITISK TIL ORDNINGEN: Redaktør Magne Lerø i Ukeavisen Ledelse. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

det fungerer ikke at han er på kontoret der. De vil ikke opprette et eget POD-kontor bare for ham, og ber ham komme til Oslo. Han kan da si: «Dere kan ikke pålegge meg å reise». Dette er et eksempel på en helt unødvendig pengebruk fra statens side, sier Lerø, og presiserer:

– Men jeg vet ikke hvor sterkt han står rent rettslig. Jeg kan ikke si om dette kunne vært unngått. Men det er et eksempel på at det nødvendig at vi går gjennom avtalene som er med statens ledere, slik at slik som dette ikke skjer.

Vidar Refvik opplyser at seniorrådgiver Gudmundsen ikke er alene om å ha beholdt politimesterlønnen sin – selv om han altså sluttet før politireformen trådte i kraft:

– Tilsvarende har øvrige politimestre som har sluttet som politimestre som følge av nærpolitireformen opprettholdt det lønnsnivået de hadde som politimestrer, skriver assisterende politidirektør.

Geir Gudmundsen opplyser via pressevakten i Politidirektoratet at han ikke ønsker å kommentere saken.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:07 To menn pågrepet for drapsforsøk i Oslo 17. mai20:29 Komikere og klarsynte på plass for å se prinsessen og sjamanen20:13 Trump avbrøt møte med demokrater19:40 Glimt ut av cupen, flere eliteserielag slet seg videre19:30 Norge rykker ned en plass i Eurovision19:05 Tror Putin vil vise sin humane side: – Frode slipper fri i sommer18:41 Hardkjør mot Tybring-Gjedde på beredskap – beskyldes for ansvarsfraskrivelse18:16 Manchester Uniteds sesongbilletter utsolgt på rekordtid18:00 Mann alvorlig skadd i sykkelulykke i Kongsberg17:43 Fiskeriministeren vurderer tiltak etter omfattende fiskedød17:02 ACER-søksmål mot regjeringen for retten16:53 Amerikanerne sendte stealth-jagere for å «avskjære» russiske bombefly16:38 Fotballtrener Joar Hoff er død16:30 Svømmeforbundet stiller seg bak Tom Tvedt i presidentkampen16:17 – Reiste til utlandet og valgte å svindle Nav for dagpenger15:55 Conte svært nær Inter-jobben15:38 Europol aksjonerte mot smuglernettverk15:36 Sarri fortsetter gjerne i Chelsea14:59 Magnus Carlsen møter dansk kjempetalent14:50 SAS og Airbus skal utvikle elfly14:25 Turistbuss veltet i Italia14:17 Rekordmåned for norske drikkevarer14:11 SD-politiker etterforskes for seksuell trakassering14:01 Bensinen har aldri vært dyrere13:45 – Arbeiderpartiet bør jekke seg ned litt13:24 – City og PSG er kun en stats leketøy13:20 – Regjeringen kan få barneliv på samvittigheten13:06 Umulig å hindre spredning av dødsalge13:02 Vått og fuktig over hele landet12:43 Tusenvis av ulovlige våpen beslaglagt - flere i Forsvaret og politiet er siktet12:18 Ekskonge åpner for å avgi DNA-prøve11:57 British Steel kollapser – tusenvis kan miste jobben11:48 Kronprinsen vil ha flere kraftkabler til utlandet11:27 Nå er Durek mer «populær» enn Trump – men én sak topper begge10:59 Kan Team Trump bringe fred til Midtøsten?10:48 Norsk sykkeltalent fikk proffkontrakt10:20 Seks drept og over 200 såret i valguro i Indonesia10:11 Løkes landslagsplass kan være i fare10:00 – Norwegian bruker ulovlige bagasjevekter09:59 Kunder ble belastet dobbelt09:45 Slik avslutter du HBO Nordic09:44 Klar for ny dialog om Kielland-ulykken09:42 Kun en av fem offentlige virksomheter bruker kunstig intelligens09:41 Hegerberg fikk høythengende pris09:17 – For mange muslimer er renter et større tabu enn å spise svinekjøtt09:10 Sikkerhetsregler for campingplasser utsettes09:09 Milliardoverskudd i Norske Skog09:09 Tror ikke på mål om nullutslipp i 202508:39 Kina anklager USA for vingling og ødeleggelse av handelsløsning08:12 Flyruter fra fem svenske byer til ny fjellflyplass08:08 Casillas' kone er blitt kreftsyk07:50 FM Global: Norge mest økonomisk robuste land07:19 «Zuccas» overmenn til NHL-finale etter 49 år07:06 Direkte: Statsrådene grilles om statsbudsjettet i spørretimen06:15 – Bevis for at den syriske staten har ansvar for krigsforbrytelser06:00 Siste sjanse for unge kvinner som vil ha gratis HPV-vaksine05:50 Dette skjer i dag05:37 – Derfor bør solarium velges helt bort05:32 Dette skjedde i natt05:23 NASA tilbyr folk å sende navnet sitt til Mars05:00 Norad inngår milliardavtale med Redd Barna04:35 Mann varetektsfengslet etter knivangrep i Vestfold04:26 Fransk enke saksøker Boeing etter 737 MAX-styrt04:07 Mann ranet med kniv i Bergen03:30 Petter Stordalen tildelt hederspris03:20 Indonesisk politi oppløste valgdemonstrasjoner med tåregass02:45 Trump nominerer kvinne som sjef for luftforsvaret02:31 Grunnlovsekspert: – Prinsessetittelen er opp til kongen å bestemme01:27 Dollarkurs kan gi milliardsprekk i kampflykjøpet00:55 Dødsalgen vil trolig koste oppdrettere rundt en milliard kroner00:50 USA mistenker Syria for et nytt kjemisk angrep00:09 Hydro gjenopptar full produksjon ved anlegget Albras i Brasil22:40 Ødegaard i kjempeslag, scoring og målgivende for Vitesse22:35 Irak vil forsøke å dempe spenningene mellom USA og Iran22:31 Måling: Anti-bompengelisten størst i Bergen22:17 Passasjer alvorlig skadd da bil kjørte av veien og traff et hus21:59 Minst 44 drept i kamper i Syria21:57 Tre siktet etter politiaksjon mot russtiftelse i Bergen20:48 Støre vil rive bomstasjonene20:35 Xi antyder langvarig handelskrig20:24 May åpner for at Parlamentet kan vedta ny folkeavstemning om brexit19:33 Kronprins Haakon: – Vi ønsker dialog med søsteren min19:00 «Uutholdelig summelyd» i veggen var titusenvis av bier18:37 Syk Ingebrigtsen utsetter sesongstarten, virus lager trøbbel18:03 Dødsalgen har tatt liv av laks for 620 millioner kroner17:33 Syklist trolig alvorlig skadd i sykkelkollisjon i Bærum17:04 Faren til Sunniva (13) om marerittnatten: – Da visste jeg hva som hadde skjedd15:57 Svensk rettsmøte for Assange 3. juni15:41 Barcelona-Caro: – Håper det skaper drømmer hos de unge15:29 Politiet har avsluttet søkene etter Trine Frantzen15:18 Abelprisen til den første kvinnelige mottakeren15:07 Liverpool-stjerne kan rekke mesterligafinalen15:06 Kripos advarer mot Vipps-svindel14:33 Politiker og seks andre drept i angrep i India14:25 Farevarsel: Intense regnbyger på vei14:07 Ber nordmenn endre navn på Oslo14:02 Jamie Oliver trues av konkurs13:55 Giroud forlenget med Chelsea13:40 Bøndene jubler – men de har glemt én ting13:26 Ringeriksbanen kan bli 5,5 milliarder dyrere
Siste nytt
21:07NorgeTo menn pågrepet for drapsforsøk i Oslo 17. mai20:29NorgeKomikere og klarsynte på plass for å se prinsessen og sjamanen20:13PolitikkTrump avbrøt møte med demokrater19:40SportGlimt ut av cupen, flere eliteserielag slet seg videre19:30KulturNorge rykker ned en plass i Eurovision19:05PolitikkTror Putin vil vise sin humane side: – Frode slipper fri i sommer18:41PolitikkHardkjør mot Tybring-Gjedde på beredskap – beskyldes for ansvarsfraskrivelse18:16SportManchester Uniteds sesongbilletter utsolgt på rekordtid18:00NorgeMann alvorlig skadd i sykkelulykke i Kongsberg17:43NorgeFiskeriministeren vurderer tiltak etter omfattende fiskedød17:02PolitikkACER-søksmål mot regjeringen for retten16:53NorgeAmerikanerne sendte stealth-jagere for å «avskjære» russiske bombefly16:38SportFotballtrener Joar Hoff er død16:30SportSvømmeforbundet stiller seg bak Tom Tvedt i presidentkampen16:17Penger– Reiste til utlandet og valgte å svindle Nav for dagpenger15:55SportConte svært nær Inter-jobben15:38VerdenEuropol aksjonerte mot smuglernettverk15:36SportSarri fortsetter gjerne i Chelsea14:59SportMagnus Carlsen møter dansk kjempetalent14:50ReiseSAS og Airbus skal utvikle elfly14:25VerdenTuristbuss veltet i Italia14:17Helse og livsstilRekordmåned for norske drikkevarer14:11PolitikkSD-politiker etterforskes for seksuell trakassering14:01MotorBensinen har aldri vært dyrere13:45Politikk– Arbeiderpartiet bør jekke seg ned litt13:24Sport– City og PSG er kun en stats leketøy13:20Verden– Regjeringen kan få barneliv på samvittigheten13:06PengerUmulig å hindre spredning av dødsalge13:02NorgeVått og fuktig over hele landet12:43NorgeTusenvis av ulovlige våpen beslaglagt - flere i Forsvaret og politiet er siktet12:18VerdenEkskonge åpner for å avgi DNA-prøve11:57PengerBritish Steel kollapser – tusenvis kan miste jobben11:48PolitikkKronprinsen vil ha flere kraftkabler til utlandet11:27NorgeNå er Durek mer «populær» enn Trump – men én sak topper begge10:59StemmerKan Team Trump bringe fred til Midtøsten?10:48SportNorsk sykkeltalent fikk proffkontrakt10:20VerdenSeks drept og over 200 såret i valguro i Indonesia10:11SportLøkes landslagsplass kan være i fare10:00Reise– Norwegian bruker ulovlige bagasjevekter09:59PengerKunder ble belastet dobbelt09:45KulturSlik avslutter du HBO Nordic09:44NorgeKlar for ny dialog om Kielland-ulykken09:42NorgeKun en av fem offentlige virksomheter bruker kunstig intelligens09:41SportHegerberg fikk høythengende pris09:17Penger– For mange muslimer er renter et større tabu enn å spise svinekjøtt09:10NorgeSikkerhetsregler for campingplasser utsettes09:09PengerMilliardoverskudd i Norske Skog09:09MotorTror ikke på mål om nullutslipp i 202508:39PengerKina anklager USA for vingling og ødeleggelse av handelsløsning08:12ReiseFlyruter fra fem svenske byer til ny fjellflyplass08:08SportCasillas' kone er blitt kreftsyk07:50PengerFM Global: Norge mest økonomisk robuste land07:19Sport«Zuccas» overmenn til NHL-finale etter 49 år07:06PolitikkDirekte: Statsrådene grilles om statsbudsjettet i spørretimen06:15Verden– Bevis for at den syriske staten har ansvar for krigsforbrytelser06:00Helse og livsstilSiste sjanse for unge kvinner som vil ha gratis HPV-vaksine05:50NorgeDette skjer i dag05:37Helse og livsstil– Derfor bør solarium velges helt bort05:32NorgeDette skjedde i natt05:23VerdenNASA tilbyr folk å sende navnet sitt til Mars05:00NorgeNorad inngår milliardavtale med Redd Barna04:35NorgeMann varetektsfengslet etter knivangrep i Vestfold04:26VerdenFransk enke saksøker Boeing etter 737 MAX-styrt04:07NorgeMann ranet med kniv i Bergen03:30PengerPetter Stordalen tildelt hederspris03:20VerdenIndonesisk politi oppløste valgdemonstrasjoner med tåregass02:45VerdenTrump nominerer kvinne som sjef for luftforsvaret02:31NorgeGrunnlovsekspert: – Prinsessetittelen er opp til kongen å bestemme01:27NorgeDollarkurs kan gi milliardsprekk i kampflykjøpet00:55NorgeDødsalgen vil trolig koste oppdrettere rundt en milliard kroner00:50VerdenUSA mistenker Syria for et nytt kjemisk angrep00:09NorgeHydro gjenopptar full produksjon ved anlegget Albras i Brasil22:40SportØdegaard i kjempeslag, scoring og målgivende for Vitesse22:35PolitikkIrak vil forsøke å dempe spenningene mellom USA og Iran22:31PolitikkMåling: Anti-bompengelisten størst i Bergen22:17NorgePassasjer alvorlig skadd da bil kjørte av veien og traff et hus21:59VerdenMinst 44 drept i kamper i Syria21:57NorgeTre siktet etter politiaksjon mot russtiftelse i Bergen20:48MotorStøre vil rive bomstasjonene20:35VerdenXi antyder langvarig handelskrig20:24PolitikkMay åpner for at Parlamentet kan vedta ny folkeavstemning om brexit19:33NorgeKronprins Haakon: – Vi ønsker dialog med søsteren min19:00Verden«Uutholdelig summelyd» i veggen var titusenvis av bier18:37SportSyk Ingebrigtsen utsetter sesongstarten, virus lager trøbbel18:03NorgeDødsalgen har tatt liv av laks for 620 millioner kroner17:33NorgeSyklist trolig alvorlig skadd i sykkelkollisjon i Bærum17:04NorgeFaren til Sunniva (13) om marerittnatten: – Da visste jeg hva som hadde skjedd15:57VerdenSvensk rettsmøte for Assange 3. juni15:41SportBarcelona-Caro: – Håper det skaper drømmer hos de unge15:29NorgePolitiet har avsluttet søkene etter Trine Frantzen15:18KulturAbelprisen til den første kvinnelige mottakeren15:07SportLiverpool-stjerne kan rekke mesterligafinalen15:06PengerKripos advarer mot Vipps-svindel14:33VerdenPolitiker og seks andre drept i angrep i India14:25NorgeFarevarsel: Intense regnbyger på vei14:07PolitikkBer nordmenn endre navn på Oslo14:02Helse og livsstilJamie Oliver trues av konkurs13:55SportGiroud forlenget med Chelsea13:40StemmerBøndene jubler – men de har glemt én ting13:26NorgeRingeriksbanen kan bli 5,5 milliarder dyrere
Populært