Spesialenheten for politisaker:

Høyre-representant på Stortinget ble ulovlig arrestert

<p>Trond Helleland (H) kommenterer at Erik Skutle er siktet i en narkotikasak. Her med pressen utenfor sitt kontor på Stortinget.</p>
Trond Helleland (H) kommenterer at Erik Skutle er siktet i en narkotikasak. Her med pressen utenfor sitt kontor på Stortinget. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix

Da Erik Skutle (H) var på vei til Flesland flyplass i Bergen vinteren 2014, ble han arrestert. Nå viser det seg at pågripelsen var grunnlovsstridig, ifølge Spesialenheten for politisaker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet slo til etter å ha jobbet med en narkotikasak hvor Høyres stortingsrepresentant var blant de mistenkte.

Skutle fikk senere en bot på 8000 kroner for hasjrøykingen, og sto fram med sin historie.

Da Skutle ble arrestert var han på vei til Stortinget for å stemme i saken om reservasjonsretten for abortleger , skriver Dagbladet.

Etter pågripelsen ba Bergens-politikeren om bistand av advokat John Christian Elden.

I strid med Grunnloven

Stortingsrepresentant Erik Skutle (H) Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Stortingsrepresentant Erik Skutle (H) Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Om lag to år senere har Spesialenheten for politisaker konkludert med at arrestasjonen av Erik Skutle er i strid med Grunnlovens paragraf 66:

«Representantene er på sin reise til og fra Stortinget samt under sitt opphold der befriet fra personlig heftelse, med mindre de gripes i offentlige forbrytelser. Heller ikke kan de utenfor Stortingets forsamlinger trekkes til ansvar for sine ytrede meninger der. Etter den der vedtatte orden er enhver pliktig til å rette seg».

Spesialenheten vil ikke straffe politiadvokaten og politibetjentene som ga ordre og utførte pågripelsen.

– Konstitusjonell krise

Politiadvokaten, som ble anmeldt av Skutle, har i avhør forklart at både Hordaland statsadvokatembeter og Riksadvokaten engasjerte seg i saken.

Advokat John Christian Elden Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Advokat John Christian Elden Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

«Det ble uttalt at pågripelsen av Skutle var å anse som en konstitusjonell krise fordi Skutle var pågrepet på vei til Stortinget», heter det i påtalevedtaket, skriver Dagbladet.

Advokat John Christian Elden sier seg enig med Riksadvokatens karakteristikk.

- Politijuristen sier hun ga beskjed om at det var ulovlig å pågripe min klient når han skulle til Stortinget, samtidig som de som pågrep hevder de aldri fikk den beskjeden. Da foreligger det en fundamental svikt hos politiet, sier Elden til avisen.

Personvernpolicy