Asylsøkerstrid mellom Sverige og Ungarn:– Ungarn beskytter Sverige!

INNKALLER AMBASSADØR: Sveriges justis- og migrasjonsminister Morgan Johansson, her på et møte i EU-kommisjonen 6. januar i år.
INNKALLER AMBASSADØR: Sveriges justis- og migrasjonsminister Morgan Johansson, her på et møte i EU-kommisjonen 6. januar i år. Foto: Francois Lenoir / Reuters/NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den svenske regjeringen innkaller denne uka Ungarns ambassadør i strid om asylreturer. – Vi beskytter EUs, og dermed også Sveriges grenser, slår ungarerne tilbake.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Sverige ser alvorlig på at Ungarn nekter å ta tilbake asylsøkere som først ble registerert der, sa justis- og migrasjonsminister Morgan Johansson til Sveriges Radio fredag.

Denne uka vil den svenske regjeringen innkalle Ungarns ambassadør Lilla Makkay for å si fra sin misnøye med at landet nekter å ta imot et stort antall asylsøkere som i fjor strømmet inn i EU over den ungarske grensa.

Ifølge den såkalte Dublinavtalen, som i praksis er satt ut av spill i EU, skal asylsøknader behandles i det første EU-landet en asylsøker kommer til. Det kunne bety at Ungarn får ansvaret for et sekssifret antall asylsøkere, som i 2015 strømmet inn i landet for så å fortsette mot Tyskland, Skandinavia og andre land.

Svenskene ønsker å sende tilbake 1000 asylsøkere til Ungarn, noe myndighetene i Budapest nekter å ta imot.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Flyktninger i Ungarn vil til Tyskland eller Norge

– Hundertusener illegale migranter

Ungarns utenriksminister Péter Szijjártó slår nå tilbake mot Morgan Johanssons uttalelser, som han betegner som «underlige og uakseptable».

– Vi vil bare ta imot de migrantene som først kom inn i EU via Ungarn, slår utenriksministeren fast overfor ungarske medier.

– Ungarn vil ikke ta tilbake hundretusener av illegale migranter fra Midtøsten, sier Szijjártó.

Les også: Ungarn styrker vaktholdet på grensen

Påberoper seg å beskytte Sverige

Ungarn hevder at geografien tilsier at de enorme strømmene av migranter umulig kunne ha kommet først til Ungarn uten å ha krysset en EU-grense før de kom så langt.

Ungarn klarte til slutt å få kontroll over grensene sine, slik de er forpliktet til etter Schengenavtalen, etter å ha bygd et sterkt kritisert grensegjerde og kanalisert alle passeringer til kontrollpunkter.

– Vi beskytter våre grenser som også er EUs yttergrense, noe som betyr at vi akkurat nå også beskytter Sverige, argumenterer han.

Les også: Ungarn vil «beskytte Europa» mot migrantkrisen