Ønsker fred og dialog: – Beklager hvis jeg har sagt noe feil

Leder av Islam Net, Fahad Quereshi, leder den konservative muslimske organisasjonen Islam Net.
Leder av Islam Net, Fahad Quereshi, leder den konservative muslimske organisasjonen Islam Net. Foto: Skjermdump YouTube
Artikkelen fortsetter under annonsen

I helgen oppfordret han til verbal jihad mot meningsmotstandere. Nå mener Fahad Qureshi det er nok sirkus, men fortsetter likevel å oppfordre til flere konservative stemmer blant norske muslimer. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har etter beste evne forsøkt å holde meg saklig i mine artikler og innlegg på Facebook. Men jeg er bare et menneske og kan ha sagt ting feil, og dermed ber jeg oppriktig om tilgivelse om jeg har sagt noe om dere som ikke er korrekt, skriver Qureshi og ber om at debatten som har pågått i sosiale medier mellom norske muslimer trekkes ut av offentligheten og det han kaller «et sirkus».

Qureshi er leder av den konservative muslimske organisasjonen Islam Net, og organisasjonen har høstet kritikk for et udemokratisk og ekstremistisk verdisyn. MDG-politiker Shoaib Sultan har blant annet sammenliknet de med IS i sin egen blogg.

Shoaib Sultan har kritisert Islam Net og kaller tankegangen «ekstremistisk». Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Shoaib Sultan har kritisert Islam Net og kaller tankegangen «ekstremistisk». Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Vi er samlet i en syk og forvrengt tro på at alle menneskene på jorden, uavhengig av religion, bakgrunn eller hudfarve, kan leve sammen i gjensidig respekt og harmoni, uten at vi skal trenge å stemple hverandre for det ene eller andre, eller ta livet av noen, skrev Sultan på sin blogg i helgen som et stikk i retning Islam Net.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå er MDG-politikeren klar på at debatten langt i fra legges i en skuff.

– Debatten er på ingen måte over, sier Shoaib Sultan til ABC Nyheter og ønsker dialog med Islam Net velkommen.

Sultan og flere andre norske muslimer har fått kraftig kritikk av Islam Net for at de ønsker å «liberalisere islam og forkaste tolkningstradisjonen.»

– Det Qureshi står for er svært problematisk i forhold til vårt mangfoldige samfunn, sier Sultan. I et nytt blogginnlegg i dag utdyper han:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Det er slik slik at flere av ståstedene til Islam Net er direkte nedverdigende ovenfor andre mennesker i vårt samfunn».

Vil fortsette å bekjempe ekstremisme

Vi vil fortsette å snakke imot de ekstreme tankene uansett hvor de dukker opp. Det er viktig å utfordre tankegangene i en åpen debatt i det offentlige rom, sier MDG-politikeren til ABC Nyheter.

I helgens videomonolog hevdet Qureshi at kun en håndfull støtter Sultan og hans såkalt «progressive» meningsmotstandere i å «legitimere mange ting som tradisjonelt sett ikke har vært en del av islam». Det er feil, er Sultan klar på.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ut i fra massive tilbakemeldinger vi har fått fra muslimer som støtter oss i å ta opp denne debatten så kan vi si at det betyr mye for mange. Det er nok ingen som liker å bli tillagt meninger de ikke har, og det er det som er en del av denne debatten, sier Sultan videre til ABC Nyheter.

Sultan er kritisk til at Islam Net påtar seg rollen «som talerør for alle muslimer», men vil ikke nekte de å leve som konservative muslimer.

«Problemet oppstår når “konservative” verdier går på bekostning av andre menneskers liv og helse. Det starter alltid med å se på andre som mindreverdige» skriver Sultan på bloggen.

– Ikke en debatt om religion

For oss handler dette om det samfunnsmessige, hvordan samfunnet vårt skal se ut. Vi er for at stat og religion skal være atskilt, sier MDG-politikeren som ønsker å utfordre «den bokstavtro ideologien som ligger bak».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Islam har vært en dynamisk religion, og det er egentlig ikke en islam-debatt som foregår her. Det kunne vært interessant i seg selv, men de samfunnsmessige forskjellene er så store at vi tar det samfunnsmessige aspektet først, sier Sultan videre og er klar på at den store majoriteten av muslimer i dag er integrert i det norske storsamfunnet.

– Islam Net eller Fahad Qureshi representerer ikke alle muslimene i Norge.

Frykter for eget omdømme

Den mye omtalte monologen som oppfordret til verbal jihad ble publisert i helgen. Her ba Qureshi norske muslimer «komme seg ut på slagmarken.»

– Mange opplever denne debatten som svært uheldig og til skade for muslimenes kollektive interesser. Enkelte mener at debatten er dratt ned på sandkassenivå. Dette vil trolig skje hver eneste gang en av partene igjen kritiserer den andre part. Jeg mener oppriktig at dette vil skade alle de involverte parters omdømme og i tillegg være lite produktivt for noen av oss, skriver Islam Net-lederen i det nye blogginnlegget.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men selv om Qureshi nå inviterer til dialog, fortsetter han å motivere «konservative stemmer» til å engasjere seg i debatten. Ifølge Islam Net-lederen har de fått flere støttespillere etter videoen.

– Fortsett engasjementet, skriv kronikker om våre verdier og delta i debatten på sosiale medier. Slik vil vi in sha Allah vinne frem på en saklig og konstruktiv måte.

«Uheldig»

– Jeg synes det er uheldig at videoen ble tolket som en slags krigserklæring, skriver Qureshi og sier han bare oppfordret muslimer til å engasjere seg i samfunnsdebatten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dere fremstiller det som om jeg erklærer en fysisk, voldelig jihad, hvilket dere bør vite at ikke er tilfellet. Jeg oppfordrer muslimer til å engasjere seg i samfunnsdebatten og ikke la dere ta monopol på å definere islam. Det er min jihad, jihad med pennen.

Bakgrunn: Islam Net ber norske muslimer «komme seg ut på slagmarken»

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg foreslår at vi legger nett- og mediedebattene til side, møtes for å snakke sammen og se hvor enige vi kan bli og samtidig få til en god fredelig løsning på våre uenigheter.

Den dialogen ønsker Sultan velkommen.

ABC Nyheter har i over et døgn forsøkt å komme i kontakt med generalsekretær i Islamsk Råd, Mehtab Afsar. Afsar opplyser til ABC Nyheter at han er på ferie og etterlyser spørsmål på mail. Disse er ikke blitt besvart i løpet av tirsdagen. Islamsk Råd er en paraplyorganisasjon for islamske trossamfunn og organisasjoner i Norge, som jobber med å gi uttrykk for muslimenes oppfatninger overfor offentligheten.

Les saken: Styret i Islamsk Råd trekker seg i protest