– Erdogan gjør akkurat som han vil. Tyrkia er ikke lenger et demokrati

<p>BEKYMRET: På mobilen fikk Nefise Özkal Lorentzen to meldinger av den tyrkiske presidenten. Hun trodde først det hele var en spøk, og reagerer på at presidenten kaller landets borgere for «barn». Her med ektemannen Jørgen Lorentzen.</p>
BEKYMRET: På mobilen fikk Nefise Özkal Lorentzen to meldinger av den tyrkiske presidenten. Hun trodde først det hele var en spøk, og reagerer på at presidenten kaller landets borgere for «barn». Her med ektemannen Jørgen Lorentzen. Foto: Mads Fremstad / ABC Nyheter

Jørgen Lorentzen og Nefise Özkal Lorentzen er bekymret for Tyrkias fremtid. I det de omtaler som «Erdogan sin elleville heksejakt» mener de at demokratiet visner. – Det kommer bare til å bli verre og verre, frykter de. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO (ABC NYHETER):

Ekteparet Nefise Özkal Lorentzen og Jørgen Lorentzen kjenner Tyrkia godt. I Nefises hjemland er de minst to ganger i året. Tilbake i Norge halvannen uke etter kuppforsøket er de fortsatt sjokkert over det de opplevde i Tyrkia den kaotiske juli-natten, og også over hvordan de mener president Recep Tayyip Erdogan utnytter situasjonen til å få mer makt.

– Man skulle jo tro Erdogan ønsket å stabilisere landet når man har slått ned et kuppforsøk, men istedenfor starter han med dramatiske utrenskninger av kritiske stemmer, sier ekteparet til ABC Nyheter, fem dager etter returen fra Nefises hjemland.

– Erdogan sitt systematiske arbeid med å kneble sine motstandere foregår for fullt. Vi er selvfølgelig fullstendig imot kuppforsøket, som er en udemokratisk måte å tilrane seg makt, men nå blir kuppet blir brukt som en sjanse til et oppgjør med motstandere av det sittende regime. Han startet først med millitære, så med media, og så de andre institusjonene. Han hadde alt klart, alt var forberedt, mener de.

Erdogan har lagt skylden for kuppforsøket på den muslimske predikanten Fethullah Gülen. Mens de var gode venner og støttespillere frem til 2013, har Erdogan lagt Gülen for hat siden, og presidenten beskylder nå Gülen for å bygge opp en stat i staten og ha ønske om å ta makten i landet.

Det som er veldig spesielt er at vi ikke vet hvem som står bak kuppet, vi har ikke fått noen bevis fremlagt, sier Jørgen Lorentzen, som mener Tyrkia er i krig med sitt eget folk.

– Styrken på et demokrati kan måles i hvor dyktig man er på å ivareta minoriteter og det er det motsatte som gjøres nå. Han fører krig mot kurderne, fører krig mot journalister, lærde og Gülens folk. Så sånn sett bryter han grunnleggende demokratiske prinsipper.

Erdogan har tidligere uttalt at han vil støtte gjeninnføringen av dødsstraff, hvis nasjonalforsamlingen vedtar å åpne for det.

Le saken: Tyrkia vil vurdere innføring av dødsstraff

Siste: Tyrkia utsteder arrestordre for 47 journalister

Ekteparet Lorentzen

Nefise Özkal: Født og oppvokst i Tyrkia. Kom til Norge i 1988, som student, i dag er hun filmskaper og går inn i de vanskeligste spørsmålene om Islam. Sammen med ektemannen eier hun filmselskapet Integral film.

Jørgen: Best kjent som kjønnsforsker, men har også en bakgrunn som litteraturviter og journalist. I dag er han daglig leder i Hedda Foundation, en organisasjon som jobber med kunstneriske prosjekter med fokus på demokrati og menneskerettigheter.

Dette er skjermbildet av deler av meldingen president Erdogan sendte ut til tyrkiske mobiler. Foto: Privat
Dette er skjermbildet av deler av meldingen president Erdogan sendte ut til tyrkiske mobiler. Foto: Privat

Ferie, kupp og SMS fra Erdogan

Da kuppforsøket ble gjennomført 15. juli var paret på ferie i Foca. En fiskelandsby i Vest-Tyrkia.

På TV-sendingene hos naboen fulgte de kuppforsøket som raskt ble slått ned av Erdogan og regjeringen. Så fikk Nefise en melding fra presidenten på sin tyrkiske telefon.

– Jeg tenkte det var noe tull, men andre bekjente hadde også fått meldingen. Så skjønte vi det var presidenten, forteller Nefise.

Hun reagerte umiddelbart på innholdet.

I meldingen omtaler Erdogan borgerne som det «tyrkiske folkets verdifulle barn».

– Jeg vil være en borger, ikke et barn, skrev hun på sin Facebook-side.

– Hemningsløs heksejakt

At Erdogan har fått mer makt etter kuppforsøket er ekteparet samstemte i. Presidenten har lenge høstet kritikk for hvordan landets styre utvikler seg i en stadig mer autoritær retning.

– Hvis en leder bygger opp lederskapet sitt med heksejakt og definerer felles fiender, går man bort fra demokratiet, sier Nefise og fortsetter:

– Befolkningen er klar over potensialet i Erdogan sine handlinger. Derfor tier de.

Etter kuppforsøket har presidenten i landet jaktet på antatte motstandere. Over 13.000 er så langt pågrepet. Siste nytt er at over 20 nyhetskanaler er stengt og at det er utstedt arrestordre på nesten 100 journalister denne uken.

I tillegg er 2.340 institusjoner stengt, blant annet fagforeninger, helseinstitusjoner, veldedige organisasjoner og skoler. 37.500 ansatte har fått sparken og 21.000 lærere er fratatt lisensen.

Tirsdag endret Utenriksdepartementet det offisielle reiserådet til Tyrkia.

Les saken: UD endrer reiserådet for Tyrkia

(Saken fortsetter etter bildet)

Stadig flere antatte kupptilhengere kastes i fengsel i Tyrkia, og president Recep Tayyip Erdogan anklages for å utnytte kuppforsøket til å kvitte seg med meningsmotstandere. Foto: Reuters
Stadig flere antatte kupptilhengere kastes i fengsel i Tyrkia, og president Recep Tayyip Erdogan anklages for å utnytte kuppforsøket til å kvitte seg med meningsmotstandere. Foto: Reuters


– Det er helt hemningsløst hvordan Erdogan utnytter kuppforsøket. Det har kommet overraskende på de aller fleste hvor godt forberedt han var. Det gikk bare noen timer fra kuppforsøket var slått ned, til Erdogan gikk ut og sa: «Nå skal de få smake. Nå skal vi ta dem». Allerede dagen etter sparket han 2.700 mennesker. Dommere og statsadvokater må gå, han har jo listene klare.

Erdogan sa dagen etter kuppforsøket at forsøket var gave fra Gud.

– Det gir oss en mulighet til å renske opp i hæren vår, sa presidenten.

Men Jørgen Lorentzen mener det er usannsynelig at Erdogan står bak kuppet.

– Jeg vil ikke spekulere, men han utnytter det til å gjøre situasjonen i landet mye verre og til å få mer makt.

Ekteparet forteller at folk de kjenner er redde.

– Folk tier, folk er redde. Vi har snakket med bekjente som ikke tør å gå ut. Vi er alle bekymret for det som nå skjer. Titusenvis blir arrestert og sagt opp fra jobbene sine. Disse folkene hadde ingenting å gjøre med kuppet, men det er en regelrett utrenskning av kritiske stemmer.

Langvarig maktkamp

Allerede i februar ba Dommerforeningen, Advokatforeningen og Den internasjonale juristkommisjonen regjeringen vurdere å klage inn Tyrkia for Den europeiske menneskerettsdomstolen.

«Alt i alt synes det å foregå en systematisk forfølgelse av dommere i Tyrkia», skrev de tre partene til Utenriksdepartementet i februar. Da hadde presset mot den tyrkiske domstolen vart siden 2014, da den tyrkiske regjeringen fikk kontroll over det tyrkiske domstolsrådet. I løpet av juni og juli 2015 ble nærmere 3.000 dommere og påtalejurister avskjedighet, arrestert, suspendert eller forflyttet mot sin vilje.

– Feige EU

I forrige uke kom EU på banen og uttalte at de er bekymret for utviklingen i landet, etter at det ble innført unntakstilstand. Amnesty rapporterer om tortur i etterkant av kuppet.

Les saken: – Bevis for tortur i Tyrkia

– Tyrkia skal respektere rettsstatsprinsippet, menneskerettigheter og grunnleggende frihetsprinsippet. Denne erklæringen kommer i tillegg til de uakseptable beslutningene om utdanningssystemet, domstolene og mediene, skriver EUs utenrikssjef Federica Mogherini og EUs utvidelseskommissær Johannes Hahn i en felles uttalelse.

– EU anser samtidig tiltakene innen utdanningssystemet, domstolene og mediene som helt uakseptable, skriver de to videre.

Ekteparet Lorentzen tror ikke EU vil rette sanksjoner mot Tyrkia, til det mener de at Erdogan har for gode kort på hånden.

– Hadde han ikke hatt mer enn to millioner flyktninger «på hånda» hadde EU og NATO vært mye tøffere, men de vet han sitter med et superkort. Han sitter med esset og kan kontrollere flyktningestrømmen til Europa.

Nylig gikk Erdogan ut og kritiserte EU. Presidenten mener EU ikke holder avtalen om økonomisk støtte etter at landet håndterte flyktninger, men ekteparet tror ikke EU går lenger enn å uttale seg kritisk.

– Erdogan kan gå veldig langt i å bryte rettigheter før EU tar grep. Tyrkia har et utrolig sterkt millitære, NATO og EU trenger Tyrkia. I tillegg til at man trenger et sterkt Tyrkia mot grensen til Syria, forteller de.

Les også: Dødsstraff i Tyrkia vil sette stopper for EU-forhandlinger

Hva nå, Tyrkia?

I nær fremtid tror ekteparet det bare blir verre. De tror økonomien blir dårligere og at flere arrestasjoner vil følge i tiden som kommer.

– President Erdogan sier hele tiden at han er demokratisk valgt. Han spiller en guddommelig leder, men et demokrati er ikke bare valg. Man skal ta vare på menneskerettigheter, pressefrihet og ytringsfrihet. Og det er de grunnleggende verdiene han bryter – alle sammen. Da må vi stille spørsmål med hvorvidt det er et demokrati.

– Det er vanskelig å si at Tyrkia er et demokrati. I et demokratisk system må man ha rom for kritiske stemmer i media.

Nå håper ekteparet opposisjonen i landet klarer å bygge seg opp slik at regjeringen får en reell motstander, og ber norske politikere følge med.

– Jeg vil virkelig oppfordre norske politikere til å følge godt med på hva som skjer, sier Jørgen Lorentzen.

– Norge følger EU, ser hvordan EU håndterer dette, men kan godt tørre å være noe mer kritisk.

Ambassaderåd: – Dette er demokrati

Etter en rekke nyheter i norske medier om menneskerettighetsbrudd, valgte Ülkü Kocaefe, første ambassaderåd ved den tyrkiske ambassaden i Oslo å skrive et leserinnlegg i Aftenposten denne uken.

Kocaefe skriver at Tyrkia er et demokratisk land med et parlament som gjenspeiler velgernes vilje.

– Det er svært viktig ikke å glemme at de som truer demokratiet i Tyrkia ikke er regjeringen eller myndighetene, heller ikke tiltakene som vil sikre orden, sikkerhet og demokrati i landet. De som truer demokratiet i Tyrkia er de som har engasjert seg i kuppforsøket og støttet den, skriver hun videre og fortsetter:

– Unntakstilstanden vil ikke påvirke grunnleggende rettigheter og friheten til våre borgere. Tvert imot, det er et landsomfattende tiltak for en effektiv beskyttelse av grunnlovsordningen, så vel som grunnleggende rettigheter.

Les også: Amerikanske myndigheter advarer mot økt militær aktivitet i Tyrkia

Personvernpolicy