Ber generalsekretæren i Islamsk Råd trekke seg etter «mafiateknikker»

– Mehtab Afsar er en bølle

Yousef Assidiq og Faten Mahdi Al-Hussaini har stiftet Just Unity, en organisasjon som har som formål å forebygge radikalisering og ekstremisme. I det arbeidet føler de seg motarbeidet, og hevder de er blitt truet.
Yousef Assidiq og Faten Mahdi Al-Hussaini har stiftet Just Unity, en organisasjon som har som formål å forebygge radikalisering og ekstremisme. I det arbeidet føler de seg motarbeidet, og hevder de er blitt truet. Foto: Terje Pedersen / NTB Tema

Yousef Assidiq og Faten Mahdi Al-Hussaini hevder generalssekretær i Islamsk Råd, Mehtab Afsar, har drevet med utpressing, truet og motarbeidet unge muslimer som jobber mot ekstremisme og radikalisering. Afsar benekter anklagene. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at partilederne for de tre største partiene i Norge gikk ut til TV 2 onsdag og i felleskap uttalte at nå må «muslimske ledere heve stemmen mot ekstremisme», kom Assidiq med kritikk mot muslimske ledere i Norge på Facebook.

– Det er et problem når religiøse ledere i stor grad lukker øynene og fortsetter business as usual mens ungdommen desperat prøver å rydde opp i egen bakgård, skrev 28-åringen på Facebook hvor han har over 32.100 personer som liker den personlige siden hans og fortsatte:

– Det er rett og slett ikke greit at ungdom er bekymret for å engasjere seg av frykt for korreks og utestengelse fra eget miljø. Vi setter livet vårt på spill, og bruker så mye av vår tid til dette, og jeg forventer ikke at de skal takke, men de kan ihvertfall holde seg for gode til å sabotere og ødelegge.

Føler seg motarbeidet

Norskfødte Per Martho Hansen konverterte til islam og ble til Yousef Bartho Assidiq (28). Han er av Dagsavisen blitt omtalt som «Norges best kjente etniske muslim». I dag jobber han sammen med Faten Mahdi Al-Hussaini (22) i organisasjonen JustUnity for å forebygge radikalisering. I tillegg er de aktive samfunnsdebattanter.

I det arbeidet føler de seg motarbeidet av generalssekretær i Islamsk Råd, Mehtab Afsar, og sentrale skikkelser i det muslimske miljøet i Norge. På sin Facebook-side omtaler han det som «mafiateknikker».

Mehtab Afsar fra Islamsk Råd får det glatte lag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Mehtab Afsar fra Islamsk Råd får det glatte lag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Bør trekke seg

Jeg hadde egentlig bestemt meg for å ikke skrive noe offentlig om dette, men problemet er ikke bare at vi ikke får noe støtte, men vi blir aktivt motarbeidet og skjelt ut på det groveste. Mehtab Afsar er en bølle og det har jeg fått erfare ved flere anledninger, skriver Assidiq i et nytt Facebook-innlegg som har fått over 4.600 likerklikk og er delt over 600 ganger.

– Det har vært nok situasjoner nå. Hans oppførsel er kjent i det muslimske miljøet. Det er på tide at han trekker seg, sier Assadiq til ABC Nyheter.

Han har lenge vurdert om han skulle skrive Facebook-innlegget, men sier at et sted må grensen gå.

– Når han prøver å stanse gode gjerninger fra ungdom, så er det verre enn at jeg skader hans person i et innlegg. Han har sagt til moskeer at de ikke skal sende bekymringsmeldinger til oss om radikalisert ungdom, hevder Assidiq til ABC Nyheter.

Mehtab Afsar ble ansatt i stillingen som generalsekretær i 2011 etter Shoaib Sultan. Islamsk Råd Norge (IRN) er en paraplyorganisasjon for 41 islamske trossamfunn og organisasjoner med til sammen rundt 60.000 medlemmer.

– Langt ifra den eneste

Assidiq sier han langt ifra er den eneste som er blitt motarbeidet og skjelt ut. Det bekrefter Faten Mahdi Al-Hussaini overfor ABC Nyheter.

– Dette er ingen overraskelse. Er det noen som truer hans posisjon, så blir han ikke glad. Jeg kunne nevnt flere unge jenter som er blitt sterkt kritisert og fortalt de ikke er muslimer av Afsar da de prøver å gjøre en innsats, men det vil skape mer bråk for jentene hvis jeg nevner navn.

Maktkamp

Al-Hussaini sier de aldri har fått noen støtte i arbeidet sitt mot ekstremisme.

– Det handler om makt og posisjon. Hvorfor har ikke Islamsk Råd støttet unge muslimer sin kamp?

Han er udugelig. Jeg forstår meg ikke på mannen. Det han gjør er en kamp for å beholde stillingen sin, sier hun.

– Ungdom blir sett på som en trussel

I tillegg går Assidiq i Facebook-innlegget hardt ut mot moskeene i Oslo.

I moskeene er folk mer opptatt av verv, makt og posisjoner enn de er av hva som foregår der. Det handler om hva man kan skrive på CV-en og ungdommene som tar initiativ og som jobber hardt blir sett på som en trussel. Det er null støtte å få, med mindre man er en del av den innerste sirkelen som er 100% lojale til moskeen og deres ideologi, skriver han videre i Facebook-innlegget.

Følt seg truet

Assidiq forteller om flere situasjoner hvor han føler seg direkte truet av Mehtabm Afsar. Første gangen var etter en TV-debatt på NRK.

Slik beskriver Assidiq situasjonen:

«Etter debatten var ferdig ringer jeg mamma og pappa for å spørre hvordan det hadde gått, da tar han solid tak i meg i trappa på vei ut av studio og sier at vi to må ha en alvorsprat. Den starter der og da, og vi går bortover gangen i TV-huset på Marienlyst og jeg blir regelrett skjelt ut i over en time, og det opplevdes både truende og ubehagelig. Jeg blir beskyldt for å være en «agent» med mål om å ødelegge islam fra innsiden, får høre at jeg er en lekemuslim og at jeg bør passe meg for hva jeg sier og at ting kan få konsekvenser og at han skal ta det opp med moskeen min. Han sa også at han helst så at jeg ikke kalte meg muslim offentlig, fordi det satte alle muslimer i dårlig lys. Mamma og pappa satt målløse i stua med telefonen på høyttaler.»

I tillegg til flere situasjoner hvor Assidiq føler seg truet, hevder Assadiq at Afsar skal ha forsøkt å lage «kaos» i moskeen.

«I moskeen jeg tilhører laget han kaos, og gjorde alt han kunne for å få ledelsen til å fryse meg ut og frata meg de vervene jeg hadde. Det ble mange telefoner, det ble utrolig ubehagelig å gå tilbake dit og det gjorde at jeg til slutt valgte å trekke meg tilbake fra Minhaj ul Quran fordi jeg ikke ønsket å møte på verken han, eller noen av hans støttespillere. Ledelsen hadde støtte til meg, men det var elementer i moskeen som var lojale til Afsar og som gjorde det ubehagelig for meg de gangene jeg kom for å be etter det.»

Mehtab Afsar, generalsekretær i Islamsk Råd Norge. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Mehtab Afsar, generalsekretær i Islamsk Råd Norge. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Afsar avviser anklagene

Generalssekretæren i Islamsk råd sier til ABC Nyheter at det er falske anklager Assidiq kommer med.

– Med alle respekt å melde, dette er bare tull, sier Afsar til ABC Nyheter.

Afsar sier at samfunnsdebatanter må kunne ha en samtale uten å kalle det utskjelling.

– Jeg har deltatt i samfunnsdebatten i 25 år. Hvis jeg skulle ha oppført meg slik Assidiq sier mot mine meningsmotstandere ville jeg hatt tusenvis av folk etter meg.

Afsar mener Assidiq fremstiller seg selv som offer og svartmaler situasjonen. Generalssekretæren sier han diskuterte med Assidiq etter NRK-debatten, men at dette kun var en vanlig samtale.

Han ber Assidiq se seg selv i speilet.

– Hvorfor har ikke Assadiq innpass i moskeer i Norge? Kanskje han bør tenke om han kanskje gjør noe feil?

Det er første gangen Afsar har hørt om kritikken fra Faten Mahdi Al-Hussaini. Han mener de to har ett godt forhold.

– Vi har hatt et fint samarbeid, jeg har møtt Faten flere ganger ved flere arrangementer. Blant annet støttet Islamsk Råd en demonstrasjon hun arrangerte i fjor.

– Hvis de føler vi ikke alltid er til stede, er det på grunn av manglende ressurser. Vi har ikke mulighet til å delta på alle arrangementer.

Afsar ønsker alle som vil bidra velkommen.

– Vi er glad det finnes aktører som ønsker å jobbe. Vi ønsker alle velkommen. Da får han ta initiativet til å besøke moskeer. Moskeene står fullstendig fritt.

Mehtab Afsar har også vært i hardt vær tidligere i år. I juni trakk hele styret i Islamsk Råd seg i protest, etter at styrets oppsigelse av generalsekretær Mehtab Afsar ble forkastet i et rådsmøte.

I 2015 fikk han kritikk fra leder av den minoritetspolitiske tankesmia Minotenk, Linda Alzaghari. Hun anklaget IRN-lederen for å bagatellisere arbeidet mot radikalisering og ekstremisme.

– IRN viser heller ingen vilje til å ta en lederrolle for å ta opp problematiske tolkinger og holdninger innad i moskémiljøet, sa hun ifølge NTB.

Les saken: Styret i Islamsk Råd trekker seg i protest

Solberg: – Islamske ledere må være tydeligere

Etter TV 2 sin sak hvor Jonas Gahr Støre, Erna Solberg og Siv Jensen ber de muslimske lederne være tydeligere, svarte generalssekretær i Islamsk råd, Mehtab Afsar, tilbake på kritikken fra statslederne på Dagsnytt 18 torsdag og ba Erna Solberg «følge med».

– Vi tar et oppgjør hver gang en terrorhandling finner sted. Vi fordømmer det, sa Afsar og viste til hjemmesiden sin og pressemeldinger.

– Jeg tror ikke hjemmesider og pressemeldinger er nok for å være til stede i samfunnsdebatten, svarte Støre og fortsatte:

– Vi er ved et kritisk veiskille, hvor talspersoner for islam i Norge må være tydeligere og mer til stede for å tenne motild mot dette slik at ungdom i Norge ikke blir fanget opp av dette

Statsminister Erna Solberg (H) og Ap-leder Jonas Gahr Støre er enige om at muslimske ledere må ta tydeligere avstand. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg (H) og Ap-leder Jonas Gahr Støre er enige om at muslimske ledere må ta tydeligere avstand. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Solberg sa hun tror ungdom føler et krysspress fra talspersoner.

– De opplever seg ikke alltid sett, støttet og særlig varmt tatt imot fra moskeene og talspersonene. De føler de blir satt under et krysspress når de jobber mot ekstremisme blant ungdom, fordi de kanskje gjør dette på en annen måte enn det moskeene av og til gjør.

Les også: Islamsk Råd tjener en million på halalmat

Personvernpolicy