– Han minnet om en Monty Python-sketsj

Donald Trumps tale da han annonserte visepresidentkandidaten sin beskrives som «det mest bisarre i amerikansk politikks historie».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

57 år gamle Mike Pence ble i helgen presentert som visepresidentkandidat for republikanerne. Donald Trump annonserte valget av Pence, men penset fort over på seg selv i den påfølgende talen.

Pence selv slapp nesten ikke til da Trump brukte 28 minutters taletid - om seg selv.

Den danske USA-kjenneren Niels Bjerre-Poulsen sier til Ekstrabladet at talen går inn i de amerikanske historiebøkene.

– Det er først og fremst bisart at han er helt uten evne til å holde en tråd i det han sier. Hver gang han nevner Pence sier han «Nå, det kommer jeg tilbake til» før han rabler videre om det som faller ham inn, sier Bjerre-Poulsen til Ekstrabladet.

Han er leder for Center For Amerikanske Studier på Syddansk Universitet, og selv om han prøver, greier ikke Bjerre-Poulsen å komme på en tale som har vært like snodig.

Talen minner mest om en Monty Python-sketsj, mener USA-eksperten.

Bjerre-Poulsen tror ikke Trump blir USAs neste president, men må erkjenne at han tross alt har en god mulighet nå som han trolig i løpet av kort tid offisielt blir valgt til republikanernes kandidat. Det er på republikanernes landsmøte i Ohio som starter 18. juli at Trump formelt utnevnes til presidentkandidat.

Professor i statsvitenskap ved NTNU, Torbjørn Knutsen, tror på sin side at Trump kan bli en god president om han blir valgt.

– En «bullshit artist» er en person som snakker og snakker for å fremme seg selv. Innholdet i alt snakket – om det han sier er sant eller ikke spiller ingen rolle så lenge publikums oppmerksomhet rettes mot den som snakker. Trump har vært en «bullshit artist» gjennom hele nominasjonsprosessen. Og det har vært effektivt, sier Knutsen til Gemini.

Knutsen tror det blir en mer statsmannaktig Trump som eventuelt går inn i den siste og avgjørende fasen av valgkampen.

– Da kommer han til å legge seg mer inn i det politiske spektrum, velge en plass like til høyre for sentrum og holde taler med mer mening og tydeligere politisk budskap. Donald Trump er en ekstrem pragmatiker, sier Knutsen.

Republikanernes landsmøte i Ohio

  • Landsmøtet i Cleveland går over fire dager, og hver dag har et hovedtema.
  • Melania Trump skal i ilden allerede mandag og tale over temaet «Gjør USA trygt igjen».
  • Tirsdag skal hovedtaler være Donald Trump Jr og ekskone Ivana Trump. Da er temaet «Få USA i arbeid igjen».
  • Onsdag er det den nylig utpekte visepresidentkandidat og Indiana-guvernør Mike Pence som skal oppildne utsendingene over temaet «Få USA tilbake i lederposisjon».
  • Torsdag er det så presidentkandidaten selv, Donald Trump, som skal skape entusiasme. Han skal snakke om behovet for å gjenforene USA.
  • Kjøreplanen for landsmøtet er øyensynlig ikke helt fastlagt, og det er foreløpig uklart når Trump formelt blir utnevnt til partiets presidentkandidat.

Personvernpolicy