Frp-politiker vil ha lukkede mottak for asylbarn og full kontroll av norske grenser

Ulf Leirstein (FrP) rister på hodet over SV sine uttalelser om mulig mistillitsforslag.
Ulf Leirstein (FrP) rister på hodet over SV sine uttalelser om mulig mistillitsforslag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Ulf Leirstein (Frp) går rett i strupen på SV-leder Audun Lysbakken og SV-politiker Karin Andersen. – Har Andersen fått solstikk i sommervarmen? spør Leirstein. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter ABC Nyheters avsløring om et titalls nyankomne asylbarn som er blitt offer for menneskesmugling og kriminell virksomhet i Norge, gikk Karin Andersen og Audun Lysbakken ut og krevet øyeblikkelig svar fra justisminister Anders Anundsen (Frp). De vil vurdere mistillit hvis det viser seg at justisministeren har kjent til hendelsene. Politiet og Utlendingsdirektoratet var så tidlig som i desember kjent med opplysningene.

Til nå har det ikke kommet svar fra Justisdepartmentet, de svarer i en e-post at de jobber med ABC Nyheters henvendelse, men at svaret trolig ikke vil komme før i morgen. På Statsministerens kontor retter de spørsmålet videre til Justisdepertmentet.

En som imidlertid ønsker å uttale seg er stortingspolitiker og medlem i Justiskomiteen, Ulf Leirstein (Frp). Han rister på hodet over det han kaller «et veldig spesielt angrep» på Anundsen.

– Har Karin Andersen fått solstikk i sommervarmen? spør Leirstein.

– Hva legger du i det?

– Det er veldig spesielt at SV går til angrep på Anundsen, da de selv hadde samme problemet under sin tid i regjering da Lysbakken var minister.

Leirstein viser til perioden 2009–2012 da Lysbakken var barne-, likestillings- og inkluderingsminister i Stoltenberg 2-regjeringen.

Bakgrunn: Titalls asylbarn plukket opp av ukjente

Leirstein: – Må klare seg selv

– Vil du si det var en liknende situasjon i Lysbakkens periode?

– Saken er forferdelig lesning, men dessverre ikke noe nytt. Det finnes en rekke eksempler på barn som forsvinner fra asylmottak også i Lysbakkens periode. At folk blir borte er ikke så rart. Det er frivillig å være på asylmottak i Norge. Det var ingen ekstrem asylstrøm da Lysbakken satt i regjering.

– Men her er det snakk om barn som blir borte før de kommer i mottak?

– Vi kan ikke putte en politimann på hvert barn, de må først registreres. Dette problemet blir man nok aldri helt kvitt, men er en utfordring, svarer Leirstein.

– Det er snakk om 12–13-åringer i et nytt land. Skal de klare seg helt selv til registreringen?

– Ja, de har jo klart å komme seg til Norge selv, sier Leirstein, som legger til at løsningen i «ekstreme perioder» vil være lukkede mottak.

Lukkede mottak

– Vi i Frp har foreslått en løsning. Det er lukkede mottak. Men SV har jo kategorisk avvist alle forslag om lukkede mottak. Lysbakken må gå i seg selv. Det er skammelig å angripe Anundsen slik, sier Leirstein videre og fortsetter:

– Så lenge disse mottakene ikke er lukket, kan folk stikke av.

– Mener du at regjeringen har gjort en god nok jobb for å forhindre at barn forsvinner?

– Det er snakk om politiressurser. Regjeringen har ansatt 3.000 ekstra politifolk. Så må vi huske at de som kommer selv skal henvende seg til registrering.

En annen løsning Leirstein hevder ville ført til mindre forsvinninger, er å ha full grensekontroll i perioder hvor det er «ekstreme asylstrømmer».

– Løsningen må være å ha full grensekontroll. Det vil få konsekvenser; da må alle stoppes.

Les også: – Flere enslige mindreårige på gatene enn myndighetene vet

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus