Inspirasjon
Norges råeste overnattingssteder
Vi har samlet et knippe steder som slår knock out på all verdens hotellsuiter. Flere av dem koster over 100.000 kroner i døgnet.

Denne artikkelen ble først publisert hos Finansavisen.
Saltvannslukusus
Etterspørselen etter luksus har vært enorm etter pandemien, og bare fra i år til neste år forventes den å øke med ytterligere 44 prosent. Nordmenn har oppdaget Norge som ferieland, og det er også en flom av utlendinger ikke kommer hit for å vise seg frem, men for å kle seg ned og betale dyrt for å føle seg enkle.
Der Støtvig Hotel har en over 100 år lang historie, har Villa Støtvig bare to. Det skulle egentlig være hotelleier Stig Fisches private bolig. 70 millioner kroner og nesten 700 kvadratmeter senere er den heller blitt et yndet sted for dem som vil ha privatliv i ro og fred, med eller uten champagne ved ankomst.

– Folk kommer hit i sjøfly, helikopter og Rivaer. Gjestene på hotellet kikker nysgjerrig opp mot villaen og lurer på hvem som kommer. Når vi blender for vinduene, blir de enda mer interessert, sier hotelldirektør Nina Nilsen og legger til at de også har en egen bilvei inn til villaen, slik at gjestene kan kjøre inn uten å bli sett.
Det blir over 100.000 kroner i døgnet, og ingen har reist herfra og reagert på regningen
Det vanligste er at villa-gjestene blir i to dager. Alt fra bryllup og private feiringer i helgene til styremøter, fusjonsforhandlinger og vanskelige oppsigelsesprosesser i ukedagene.
– Det er lettere å gå tøffere til verks med denne utsikten, fortsetter Nilsen og peker utover Oslofjorden og Sletterøyene.

Da villaen en times kjøretur fra Oslo åpnet, siktet de seg utelukkende mot high-end-markedet med 100.000 kroner per døgn – med alt inkludert. Ved første øyekast virket det åpenbart skremmende, for da de satte ned prisen til 45.000 kroner per døgn og gjestene betalte ekstra for alt de ønsket av luksus, ble det fart i ordrebøkene.
– Når de først er her, velger de å bruke det vi tilbyr, sier villa-koordinator Tina Orvin-Henriksson, og nevner alt fra barnepass, butler døgnet rundt, skredder, privat kokk, privat servitør, privat bartender og hva ellers gjestene måtte ønske. Med alt de ønsker i tillegg, blir det over 100.000 kroner i døgnet – men ingen har reist herfra og reagert på regningen, legger hun til.

– Hvordan er belegget?
– Villaen er stort sett leid ut hver helg fra mai til august. Men vi har fortsatt noe ledig, både i helger og ukedager.
Villaen har seks soverom med dobbeltsenger, og seks bad. Alt av sengetøy, håndklær, bestikk og service er fra Ralph Lauren. Det er privat svømmebasseng, egen takterrasse, bibliotek og fellesrom både inne og ute. 90 prosent av gjestene er nordmenn, mens amerikanere og briter er den største utenlandske gruppen.

– Har dere hatt noen sære forespørsler?
De to kikker på hverandre, og tenker på akkurat den samme opplevelsen: Ministeren fra Saudi Arabia. Han skulle bo der en uke, kom med en trailer full av egne møbler, inkludert et badekar med løveføtter, og hadde en yacht med fullt mannskap liggende rett utenfor. I tillegg hadde han en milelang liste over hva han ville ha servert til frokost.
– Vi fjernet møblene her, satte inn ministerens – inklusiv badekaret – og gjorde det lille ekstra for at han skulle føle seg velkommen. Visjonen vår har vi lært av Stig Fische da han for mange år siden var i en resepsjon på et luksushotell i utlandet. Han var litt sulten og lurte på om han kunne få et rundstykke. Da ble han møtt med: Vil du ha toppen eller bunnen, Sir?
– Og hvordan gikk det med den kravstore ministeren?
– Etter en halvtime var han ferdig med båten, og besøkte den ikke siden. Han var her og spiste nærmest utelukkende norsk laks til frokost. I tillegg kjøpte han med seg vanvittig mange kilo hjem. Og badekaret står her fortsatt, sier Nilsen.
Tørrfiskluksus
Ytterst i havgapet, med utsikt til Lofoten og Vesterålen, ligger Villa Haugen med sine 16 sengeplasser. De har flere utenlandske enn norske gjester. Om sommeren er det midnattssolen og om vinteren nordlyset som lokker. Prisen per døgn er rett under 60.000 kroner.

– Vi kan også hyre inn spesielle kokker, om det er et ønske. Og gjester som ønsker å komme hit inkognito kan lande med helikopter i hagen, sier John Magne Birkeland, som driver villaen sammen med sin kone Unni.
– Det er vi som dekker stort sett alle oppgaver, som å bringe gjester til og fra i båt. Vi lager og serverer all mat, enten det er snakk om fire, fem eller syv retter. Vi rydder, rer opp, vasker, stryker tøy, tar med gjester på aktiviteter, og kan leie inn tjenester som guider, kajakker og fiskebåter med skipper.
Gjester som ønsker å komme hit inkognito, kan lande med helikopter i hagen
– Hva er det råeste dere har arrangert for en gjest?
– I forbindelse med skreifiske har vi tatt med gjester på en fiskebåt over til Lofoten. Da bor de om bord. Etter endt skreifiske blir de med tilbake til Villa Haugen, hvor fangsten blir flekka, råskjært, merket og hengt på vår egen hjell. De som ønsker det får det ferdige produktet, altså tørrfisk, tilsendt når det er ferdig.
Lei en flytende villa
Floating Villa er en av få av sitt slag i Norge. Etter først å ha ligget ved Bryggen i Bergen, så tre år i Damsgårdssundet og deretter Naunes, ble villaen flyttet til Holmen utenfor Bjorøy for snart to år siden. Det er snaue 20 minutter med bil fra Bergen, og 200 meter fra luksusrestauranten Cornelius Sjømatrestaurant. Å leie villaen koster 13.000 kroner per natt.

– En søndag i fjor sommer kom en multimilliardær-familie. Butikkene er søndagsstengt, men familien trengte mat. Jeg kjørte mannen til nærmeste Brustad-bu. Vi hadde en hyggelig prat, og endte opp med å kjøre sightseeing i over to timer. Kona ringte og etterlyste mannen, og han bekreftet at han var i god behold, sier vertskap Per-André Wiberg.
– Hva får gjestene her?
– En helhetlig opplevelse som kombinerer privatliv, naturnær luksus og skreddersydde opplevelser. De bor på sjøen og bytter ut minibar og heisknapper med fjordutsikt fra sengen, morgenbad, morgenkaffen på terrassen og et privat boblebad under stjernene. De våkner til bølgeskvulp og måkeskrik. Dette er mer enn en overnatting; det er en total tilstand av frihet. Ingen korridorer og ingen naboer på den andre siden av veggen. Her er naturen, stillheten og ditt eget selskap i fokus. Dette er det motsatte av standardisert luksus.
– Hvilke ekstra tjenester tilbys?
– Privat kokk, gårdsbesøk med lokal matservering, skreddersydd transport og logistikk, spa, yoga og intimkonserter ombord, guiding og turopplegg, samt personlig vertskap og tilrettelegging gjennom hele oppholdet. Ankomst kan skje via båt, bil eller sjøfly.
– Hvordan er pågangen?
– Det er en markant trend at både norske og utenlandske reisende ønsker privat luksus fremfor tradisjonelle hoteller. Eksklusivitet, tid og tilstedeværelse uten køer og buffeter. En sjelden luksus av å være alene i en for tiden utrygg verden, som aldri slutter å mase. Vi opplever en tydelig vekst. Det handler ikke lenger om å se mest, men å kombinere komfort og autentisitet, spesielt etter pandemien. Små grupper søker ro, kvalitet og ekte kontakt, både med andre, naturen og seg selv, sier Wiberg.
Gjem dere i en tretopp
Tretopphytter finnes i mange varianter. PAN Tretopphytter i Finnskogen, et par timer utenfor Oslo, har fått en rekke priser både i Norge og internasjonalt – blant annet for sin arkitektur. Her handler det i hovedsak om eksklusivitet, fordi du eier hele skogen for deg selv. Det er ro, fuglesang og utsikt over tretoppene. De tre hyttene har til sammen 16 sengeplasser, og prisen kan komme opp i 100.000 kroner for helgen hvis du leier hele området og tilrettelegger etter eget ønske.

– Vi skreddersyr alt. Privat kokk med meny basert på lokale råvarer, transport med elbil til og fra flyplassen og mulighet for å lande med helikopter rett ved hyttene, samt opplevelser som soppsanking med naturguide, vinsmaking, isbading, padleturer eller kunstworkshop midt i skogen, sier Christine Mowinckel, og legger til at diskresjon og privatliv er en selvfølge.
– Vi har hatt både kjendiser, næringslivstopper og par som bare vil være i fred. Hele området kan lukkes for andre gjester, og som dyrene i skogen er våre ansatte trente i å være usynlige når det trengs.
– Er det noen opplevelser som har falt spesielt godt i smak?
– Mange liker at vi arrangerer kanefart med fakler inn til gapahuken vår som står midt inne i svarteste skogen. Gjestene må selv finne frem gjennom en gate av tente fakler langs en smal skogssti i mørket. I gapahuken serverer vi en treretters middag over bålpannen, og forteller historier om Finnskogens mystikk.
En annen gang kom det en gruppe som ønsket en «en gang i livet-opplevelse». Da ordnet driverne en helg med privat guide, villmarksgourmet midt i skogen, kanopadling i elven og middag i Kafé Søstuen på gården.
– Det hjalp også at de så et par elg som tuslet forbi.
– Hvordan er interessen?
– Vi har merket en økt interesse de seneste årene. Spesielt etter pandemien ser vi at flere er villige til å bruke mer for å få kvalitet, privatliv og autentiske opplevelser. Folk vil ha noe som setter spor. Luksus handler ikke lenger om gullkraner og mange stjerner; det handler om frihet, nærhet til de du reiser med og eierskap til hele opplevelsen. Når du har PAN for deg selv, er det ditt sted – ikke et rom i syvende etasje, sier Mowinckel.
Arktisk luksus
Nordenskiöld Lodge på Svalbard, med sine fire rom, er den nordligste betjente hytta i verden, uten innlagt strøm eller vann. Her fyres det med ved, drikkevannet kommer fra breen, badstuen er vedfyrt og aktivitetene spenner fra klatring på breen, kajakkpadling, fotturer og forfriskende bad. Alltid med en bevæpnet guide, for på Svalbard er det flere isbjørner enn folk. Om sommeren er det ankomst med båt, om vinteren snøscooter eller hundeslede.
– Et av Norges råeste overnattingssteder, sier Cecilie Feen i Basecamp Explorer Spitsbergen.

Gjestene har eget vertskap og guide under hele oppholdet, og logistikken er komplisert. Den kalde ølen som serveres rundt bålpannen har ofte reist like langt som gjestene, og den tomme boksen skal reise tilbake til sivilisasjonen samme vei som den kom ut.
– Hva er det mest spesielle dere har arrangert for en gjest?
– Dette er i utgangspunktet ikke et sted der gjestene har behov for ekstravagante tjenester. For de aller fleste ligger de store opplevelsene i å være i lodgens omgivelser. Vi opplever at selv de mest bereiste og krevende gjestene fanges av den enkle gleden av å få gin & tonic med is fra breen sammen med en polarhistorie, sier Feen, som ubeskjedent legger til at Basecamp Explorer Spitsbergen har tatt med gjester på hundesledeturer til Nordpolen, ledet Monaco-ekspedisjon med Prins Albert II og vært ansvarlige for en rekke ekspedisjonspregede opplevelser for privatpersoner, grupper og firmaer. De har også håndtert innspillingen av Ewan McGregors neste sesong av serien Long Way Home. Deler av innspillingen ble gjort her, og hovedpersonen var totalt blottet for stjernenykker. Serien slippes 9. mai på Apple TV.
Standardpakkene til Nordenskiöld Lodge er tre dager og to overnattinger om vinteren, til 30.000 kroner per person. Om sommeren er prisen 2.000 lavere. Det betyr at å leie hele lodgen i tre dager koster 240.000 kroner.
– Hvordan er etterspørselen?
– Det har vært en betydelig økning i forespørsler på private turer og arrangementer. En trend er også at forespørslene kommer tett opp mot ankomsttid. Disse gjestene kommer gjerne med privatfly. Så langt i 2025 har vi hatt flere private forespørsler, sammenlignet med tidligere år, når det gjelder å leie hele lodgen. Dette gjelder både for det norske og internasjonale markedet.
Bo på ditt eget hotell
Villa Inkognito er som en forlengelse av hotellet Sommerro på Frogner, og består av elleve rom. Da får gjestene frokost i Ekspedisjonshallen, tilgang til bassenget på taket og badstuen på Sommerro, fri bruk av Vestkantbadet og et velutstyrt treningsrom.

– Villa Inkognito kan leies helt eller delvis, og er utstyrt for å kunne driftes som et eget hotell. Da stiller vi med privat kokk, bartender, servitører og det meste ellers som ønskes, lokker Sommerro og Villa Inkognitos PR-sjef Elise Merckoll Middelthon.
– Hvordan er pågangen?
– Det er en tydelig økning når det gjelder å leie hele villaen, spesielt fra det internasjonale markedet. Det har vært en markant økning fra Midtøsten, som ofte har en annen forventning til komfort og privat luksus enn vi er vant med i Norden. Det er en betalingsvillig målgruppe. Det virker som nordmenn i større grad er interessert i å leie villaen til spesifikke anledninger som presentasjoner, lanseringer, bryllup og andre markeringer. Utenlandske gjester booker hele villaen og forventer full service gjennom hele oppholdet. De har gjerne med seg både familie og team, og bruker villaen som base når de besøker Oslo, sier Middelthon.
Petter Stordalen har investert et sted mellom 200 og 300 millioner kroner i Villa Inkognito, som er utført i en italiensk-gresk renessanse-klassisisme av de New York og London-baserte interiørarkitektene i Greco Deco. De fikk frie tøyer. Prisen for hele villaen begynner på 120.000 kroner per natt, og klatrer videre opp avhengig av hvor store krav gjestene har.