
EU: Kraftig økning for ja-siden

Nå er fire av ti positive til norsk EU-medlemskap. Det er en solid oppgang fra forrige måling i august.
– Det siste Norge trenger nå er en ny opprivende EU-debatt, sier Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum til ABC Nyheter.
På en fersk måling, utført av Opinion på vegne av ABC Nyheter og Altinget, svarer 40 prosent at de ville stemt ja til norsk EU-medlemskap. Det er en kraftig økning siden forrige EU-måling i august, da svarte 30 prosent ja til EU.
Likevel er flertallet motstandere av norsk EU-medlemskap, men nei-andelen har falt fra 56 prosent i august til 49 prosent i mars.
Fakta om undersøkelsen
Undersøkelsen er gjennomført på telefon av Opinion, på vegne av ANC Nyheter og Altinget, mot et landsrepresentativt befolkningsutvalg på 1003 personer over 18 år.
Intervjuene er gjennomført i perioden 24. februar til 3. mars 2025.
Utvalget er vektet på kjønn, alder og landsdel.
Spørsmålet som ble stilt var: «Dersom det var folkeavstemning om norsk medlemskap i EU i morgen – ville du stemt ja eller nei?»
Slik svarte respondentene (endring i prosentpoeng fra august 2024 i parentes)
Ja til EU: 40 prosent (+10)
Nei til EU: 49 prosent (-7)
Vet ikke: 11 prosent (-3)
Ikke overrasket
Leder i Europabevegelsen og stortingsrepresentant for Høyre, Heidi Nordby Lunde, er ikke overrasket over målingen.

– Når vi ser en utrygg verden rundt oss, så har vi det med å søke til trygghet. Og det er klart når forsvarsministerne til EU møtes nå på torsdag, så er ikke det et kaffeslabberas. De sitter jo og diskuterer forsvarspolitiske initiativer som Norge veldig gjerne vil være en del av, og veldig ofte da ber om å få lov til å være en del av, sier hun til ABC Nyheter.
– Men vi er ikke med på å utvikle det. Og nå er det på tide, mener jeg, at vi skal bidra til å utforme det Europa som vi er en uløselig del av, legger hun til.
Nordby Lunde påpeker at Norge i dag er det eneste Nato-landet som grenser mot Russland som ikke er med i EU.
– Grunnleggende feil retning
Vedum er ikke begeistret over at flere er positive til EU.
– Et medlemskap i EU ville tatt Norge i grunnleggende feil retning. Avstanden mellom vanlige folk i Norge og eliten og byråkratiet i Brussel er svært lang. Folk flest i Norge ville mistet innflytelsen over utviklingen av landet vårt, sier han til ABC Nyheter.
Sp-lederen mener et EU-medlemskap ville gått ut over store deler av den norske politikken.

– Resultatet ville blitt fraflytting og negativ utvikling for store deler av landet.
Han mener EU-debatten ikke burde ta plass i Norge.
– Men dette kan svært fort komme hvis EU-tilhengerne øyner en liten mulighet for å melde Norge inn i EU de kommende årene, sier han.
Høyest i Oslo
Elleve prosent svarer «vet ikke» på spørsmålet «dersom det var folkeavstemning om norsk medlemskap i EU i morgen – ville du stemt ja eller nei?».
Andelen som ville stemt ja til EU er minst blant de yngste innbyggerne (under 30 år), samtidig som en større andel oppgir vet ikke i denne gruppen. Blant de over 60 år er det klart større ja-andel enn i andre aldersgrupper. Det er blant personer bosatt i Oslo og resten av Østlandet at ja-andelen er høyest. Ja-andelen er lavest blant bosatte i Midt-Norge.
Forrige EU-avstemning ble avholdt i Norge i 1994. Dengang ble det et forholdsvis knapt nei, akkurat som det ble i 1972.