Salmonella:Økning i tilfeller av salmonellose i 2024 – høyeste på ni år

FHI råder folket til å vaske hendene godt etter håndtering av rått kjøtt, både ferskt og frossent, or å redusere risikoen for smitte.
FHI råder folket til å vaske hendene godt etter håndtering av rått kjøtt, både ferskt og frossent, or å redusere risikoen for smitte. Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Blant tilfellene med kjent smittested i 2024 var rundt halvparten smittet i Norge, sier FHI-rådgiver til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I 2024 ble det registrert 1199 tilfeller av salmonellose i Norge. Dette er det høyeste antallet siden 2013. Da var antallet 1362.

Det viser tall fra Folkehelseinstituttets (FHI) statistikkbank.

Salmonellose er tarmbetennelsen man kan få ved smitte av bakterien salmonella.

Samtidig viser tallene at antallet tilfeller av salmonellose økte fra 756 tilfeller i 2023 til 1200 tilfeller i 2024. Dette tilsvarer en forskjell på 443 tilfeller.

Rundt halvparten smittet i Norge

Seniorrådgiver og veterinær i FHI Heidi Lange forteller til ABC Nyheter at de fleste tilfellene av salmonellose i Norge skyldes smitte ved opphold i utlandet. I fjor hadde imidlertid rundt halvparten av smittetilfellene utspring i Norge.

– Blant tilfellene med kjent smittested i 2024 var rundt halvparten smittet i Norge. Økningen av antall tilfeller i 2024 og den høye andelen som oppgir smittested i Norge er trolig knyttet til flere mindre nasjonale utbrudd sett fra sommeren og fremover, sier Lange.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lange viser også til et større salmonella-utbrudd knyttet til økologiske alfalfaspirer.

Tall fra FHIs statistikkbank viser at det er registrert 36 tilfeller av salmonellose hittil i 2025. Under pandemiårene ble det registrert svært få tilfeller sammenlignet med i fjor, viser statistikkbanken. I 2021 ble det registrert 390 tilfeller.

Se video: Derfor er det en fordel å ha rødt hår

Sverige: Største omfang siden 2007

Tidligere i januar skrev den svenske kringkasteren SVT at tall fra Folkhälsomyndigheten, Sveriges svar på FHI, viste at rekordmange ble syke av salmonella-bakterien i Sverige i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rundt 1600 mennesker ble syke, noe som tilsvarer en økning på 284 tilfeller fra 2003.

Av de som ble syke i 2024 ble nesten 900 smittet i Sverige. Ikke siden 2007 har så mange mennesker blitt rapportert smittet i landet, skrev SVT.

Vær bevisst på hvor maten kommer fra

På generell basis skriver FHI på sine sider at gjennomsteking og gjennomkoking av mat er viktige forebyggende råd for å unngå sykdom knyttet til salmonella-bakterien.

Varmebehandling forebygger de fleste infeksjoner som kan smitte gjennom mat og vann, både fra bakterier, virus og parasitter.

Det rådes også til å være bevisst på hvor maten kommer fra, om maten fra produsentens side er ment å spises rå eller varmebehandlet og hvordan maten bør tilberedes.