Dommeren tvilte på voldtektsmistanke mot Høiby
I fengslingskjennelsen kommer det fram at dommeren tvilte på at det forelå skjellig grunn til å mistenke Marius Borg Høiby for én av voldtektene.
Dommer Anne-Lene Åvangen Hødnebø mener det er skjellig grunn til å mistenke Høiby for to av voldtektene. Det vil si at retten mener det er overveiende sannsynlig at han er skyldig.
Men i forbindelse med én av voldtektene, som skal ha blitt filmet, skriver dommeren at hun har kommet fram til dette under tvil.
Hødnebø viser til at den fornærmede har forklart at hun tidligere har hatt sex med Høiby ved flere anledninger og at hun også har tillatt ham å filme henne underveis. Dommeren mener likevel at det er mest sannsynlig at den fornærmede sov da handlingen Høiby er siktet for, fant sted.
Dommeren peker også på at den fornærmede ennå ikke har forklart seg om forholdet og mener at det er avgjørende at han ikke får muligheten til å påvirke den fornærmede før vedkommende avhøres.
– Burde ikke vært tatt ut siktelse
Høibys forsvarer Øyvind Bratlien har kalt politiets siktelse en katastrofal feilvurdering.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenTil TV 2 gjentar han, etter at innholdet i kjennelsen ble kjent, at det ikke burde vært tatt ut siktelse.
– Video/bilder viser, når man ser dem i sammenheng, at det ikke har skjedd noe straffbart. Andre bevis i saken viser også dette. Det burde derfor ikke vært tatt ut noen siktelse.
Videre i kjennelsen mener Hødnebø at Høiby mest sannsynlig ville forsøkt å forspille bevis dersom han ikke ble varetektsfengslet og viser til at han tidligere har vist evne og vilje til å gjøre det.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenSe video: Blir avbrutt flere ganger: – De kakler fortsatt
Må gå gjennom elektroniske enheter
Dommeren mener at det er viktig at politiet får gå gjennom Høibys beslaglagte elektroniske enheter, som blant annet skal inneholde den nevnte videoen av det tredje forholdet.
– Etter rettens syn er det sentralt at siktede ikke får mulighet til å påvirke disse ved fjernsletting, heter det i kjennelsen.
Artikkelen fortsetter under annonsenDet var tidligere forbud mot å gjengi kjennelsen offentlig, men Oslo tingrett besluttet tirsdag at denne skulle oppheves etter at flere medier begjærte omgjøring av avgjørelsen.
Det var TV 2 og Dagbladet som først omtalte dette.
Frist onsdag
20. november besluttet Oslo tingrett at Høiby skulle varetektsfengsles i én uke med brev- og besøksforbud. Politiet hadde bedt om to uker.
Politiet har frist til onsdag med å avgjøre om de ønsker å be om videre varetektsfengsling for Høiby.
Rundt klokken 11 tirsdag hadde de ikke avgjort spørsmålet.