Uenige om Krekar-konto: Sandnes Sparebank møter PST i retten

Gunnar Holm Ringen representerer Sandnes Sparebank. Foto: Geir Olsen / NTB
Gunnar Holm Ringen representerer Sandnes Sparebank. Foto: Geir Olsen / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sandnes Sparebank vil ikke godta boten fra PST for ikke å ha fryst en konto knyttet til terrordømte mulla Krekar raskt nok. Banken og PST møtes nå i retten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandag starter saken i Hordaland tingrett, fire år etter at mulla Krekar ble utlevert til Italia, der han nå sitter fengslet.

Sandnes Sparebank ble ilagt et forelegg på 1 million kroner etter ordre fra Det nasjonale statsadvokatembetet i november 2021.

Bakgrunnen var at banken i perioden 7. april til 15. mai 2020 unnlot å fryse en bankkonto som 2. april 2020 ble opprettet i Najumuddin Faraj Ahmads navn, bedre kjent som mulla Krekar.

PST mener kontoen skulle vært fryst fordi Krekar siden 7. desember 2006 har stått oppført på FNs sanksjonskomités liste over personer tilknyttet terrororganisasjonen al-Qaida.

Advokat Gunnar Holm Ringen i PwC representerer Sandnes Sparebank og sier til NRK at banken er uenig med PST i flere ting, blant annet at pengene tilhørte Krekar.

Advokat Brynjar Meling opprettet i 2020 den omtalte kontoen i Sandnes Sparebank for sin klient, men pengene var innsamlede midler som skulle finansiere advokat for Krekar, som var terrortiltalt i Italia.

– Det er enighet om at pengene skulle gå til Krekars advokat, men det betyr ikke at det er Krekar sine penger, sier Ringen.

Han sier FN og Utenriksdepartementet i vår aksepterte at pengene kan gå til juridisk rådgivning og advokatene i Italia.