Helsedirektoratet lanserer liggeveiviser

Denne uken lanserte Helsedirektoratet en veiviser for unge om ligging. Den viser hvordan du skal finne ut av om du kan ha sex med noen. Illustrasjonsfoto
Denne uken lanserte Helsedirektoratet en veiviser for unge om ligging. Den viser hvordan du skal finne ut av om du kan ha sex med noen. Illustrasjonsfoto Foto: Sara Johannessen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne uken lanserte Helsedirektoratet en veiviser for unge om ligging. Den viser hvordan du skal finne ut av om du kan ha sex med noen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Veiviseren skal gjøre det ultraklart hva man må vurdere i en potensiell liggesituasjon, sier seniorrådgiver og overlege Martine Rostadmo til Aftenposten.

Hun har vært med på å lage Helsedirektoratets veiviser til ligging, som blant annet fraråder å ha sex i fylla.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Slik skal du ifølge Helsedirektoratet finne ut om du kan ligge med noen. Foto: Helsedirektoratet / NTB Foto: NTB
Slik skal du ifølge Helsedirektoratet finne ut om du kan ligge med noen. Foto: Helsedirektoratet / NTB Foto: NTB

Rostadmo har et inntrykk av at mange tror de har forstått samtykke, men at de likevel ender med å tråkke over andres grenser uten å kanskje være klar over det selv.

Ifølge tall fra direktoratet har 16 prosent av jenter og fire prosent av gutter i videregående skole blitt voldtatt. I 82 prosent av tilfellene er utøverne jevnaldrende.

– Vi vil heller være litt strenge enn at noen i fylla eller kokainrus tråkker over andres grenser. Det som skal være en fin tid, kan bli ødelagt av én dårlig vurdering, sier Rostadmo til TV 2.