Stimulerende arbeid gir lavere risiko for demens

Studien har blitt gjennomført blant 7000 deltakere.
Studien har blitt gjennomført blant 7000 deltakere.  Foto: Fredrik Hagen / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

En studie fra Folkehelseinstituttet viser at personer i yrker med høye kognitive krav har lavere risiko for å utvikle kognitiv svikt og demens.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Personer med mindre mentalt krevende yrker har nesten 40 prosent høyere risiko for å utvikle demens etter å ha fylt 70 år enn personer i yrker med høyere kognitive krav, viser studien gjennomført av Folkehelseinstituttet i samarbeid med Oslo universitetssykehus.

Studien har blitt gjennomført blant 7000 deltakere. Deltakerne ble delt opp i fire grupper etter hvor kognitivt krevende deres yrker var i 30- til 60-årene.

– Resultatene av denne studien understreker potensialet i kognitivt stimulerende arbeid for å øke kognitiv reservekapasitet og forsinke utviklingen av demens, sier hovedforsker Bjørn Heine Strand.

Resultatene av studien er publisert i tidsskriftet Neurology fra American Academy of Neurology. Studien er en såkalt assosiasjonsstudie, altså viser den kun en sammenheng og kan dermed ikke si noe sikkert om årsaken til demens.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Denne studien støtter den «kognitive reserve-hypotesen», som sier at jo mer du bruker hjernen din tidligere i livet, jo bedre rustet er du til å bremse eller utsette kognitiv svikt og demens senere i livet, sier Strand.

Trine Holt Edwin, forsker ved Oslo universitetssykehus, håper funnene i studien kan føre til at beslutningstakere legger til rette for utdanning og et kognitivt stimulerende arbeidsliv som en investering i folkehelsen.

– Dette viser at det er aldri for sent å begynne å lære noe nytt. Kognitivt krevende aktiviteter senere i livet kan bidra til å styrke ens kognitiv reservekapasitet, sier Edwin.