Andersen i gang med forklaringen – fastholder at han ikke var alene

Jan Helge Andersen skal forklare seg torsdag. Tegning: Ane Hem / NTB
Jan Helge Andersen skal forklare seg torsdag. Tegning: Ane Hem / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jan Helge Andersen hevder fortsatt at det var Viggo Kristiansen som lokket med seg jentene i Baneheia og som truet fram handlingene for 24 år siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg var ikke alene, svarte Andersen på spørsmål fra statsadvokat Andreas Schei. Han valgte å ikke benytte seg av retten til å gi en fri forklaring om forholdene i tiltalen da han skulle forklare seg for Sør-Rogaland tingrett.

Jan Helge Andersen (43) inntok torsdag på ny vitneboksen i en rettssal for å forklare seg om voldtektene og drapene i Baneheia for 24 år siden. Han ønsker å forklare seg for retten og vil gjøre det etter beste evne «ut fra den han husker om det som skjedde den dagen», opplyste advokat Cecilie Krogh Fornes til NTB før retten ble satt.

Det knytter seg spenning til blant annet om Andersen vil komme med ny informasjon i lys av den nye etterforskningen som er gjennomført, og om forklaringen hans vil bidra til å gi de etterlatte svar. Innledningvis tyder alt på at Andersens forklaring i det vesentligste er den samme som før: at det var Kristiansen som var hovedmann, initiativtaker og pådriver bak voldtektene og drapene på Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Viggo Kristiansen (44) er nå endelig frikjent for handlingene han ble dømt til 21 års forvaring for: Drap og overgrep i Baneheia 19. mai 2000. Utfallet av den gjenåpnede straffesaken mot Andersen kommer ikke til å rokke ved frifinnelsen av Kristiansen, understreket aktoratet i sitt innledningsforedrag tirsdag.

Lokket med kattunger

Andersen var sammen med kameraten Viggo Kristiansen på utkikk etter en egnet teltplass i Baneheia, ifølge forklaringen hans. Det var ikke uvanlig å telte i det idylliske friluftsområdet i Kristiansand. Andersen og Kristiansen var ofte på tur sammen og bygde hytter, gapahuk eller satte opp telt i området.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jentene ble lokket med fra badeplassen for å se på noen kattunger før handlingene fant sted, ifølge forklaringen fra Andersen. Jentene ble tatt med til en gjenvokst område med lite eller intet innsyn. Der startet hendelsesforløpet som endte med at de to venninnene ble drept – ifølge Andersen skjedde det på Kristiansens initiativ og uttrykte kommando.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Andersen hevder at han for det meste satt med ryggen til og verken grep inn eller forsøkte å tilkalle hjelp. Han hadde tidvis dårlig hukommelse om detaljer rundt handlingene.

– Dette er jo ting jeg har brukt nesten 24 år på å glemme, sa han.

Hans egen involvering skjedde først da Kristiansen truet ham med kniv til å forgripe seg på eldstejenta, ifølge forklaringen. Aktoratet mener nye analyser av DNA-funn på åstedet understøtter hypotesen om at Andersen forgrep seg på begge jentene før de ble drept.

Overgrepsmateriale

Andersen nektet tirsdag straffskyld for drapet på Paulsen da rettssaken startet, men har tidligere erkjent drapet på Sørstrønen.

Under innledningsforedraget tirsdag antydet aktoratet at de kan spørre Andersen om anmeldelser som kom svært nylig. Politiet har de siste årene funnet bilder og tekster som seksualiserer barn på hans digitale enheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rettssaken foregår i Sør-Rogaland tingrett i Sandnes, men onsdag var retten og andre på en liten avstikker til Kristiansand for befaring i Baneheia.

Forklaringen til Andersen skulle egentlig begynne tirsdag, men etter anmodning fra ham og forsvarerne ble den flyttet til torsdag. Andersen var heller ikke til stede på befaringen i Baneheia, og han har ikke tenkt å være til stede under mesteparten av den åtte uker lange rettssaken.

Under statsadvokat Andreas Scheis utspørring ble Andersen flere ganger konfrontert med avhør og forklaringer han ga under en opprinnelige etterforskningen. Konfrontasjonene kan tolkes slik at aktoratet mener Andersen fortløpende har endret og tilpasset forklaringene sine etter hvert som det dukker opp nye bevis mot ham.